Το «Σαρλ ντε Γκωλ» (copyright: AP Images)

Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Το «Σαρλ ντε Γκωλ» πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ

Τελευταία Ενημέρωση
Σε επίδειξη ισχύος προχωρεί η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δείχνοντας τα δόντια της στον Ερντογάν

Η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην κυπριακή ΑΟΖ εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση στις τουρκικές παράνομες ενέργειες με τα σεισμογραφικά «Γιαβούζ» και «Oρουτς Ρέις», σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Sigmalive. 

Οπως τονίζεται, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, πέρασε από το Οικόπεδο 8, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του Τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Μεγαλονήσου.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως τον τελευταίο καιρό διάφοροι λογαριασμοί στο Twitter προβαίνουν σε δημοσιεύσεις για το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρυπάνου «Γιαβούζ». 

Σημειώνεται ότι το Σάββατο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ πέταξαν πάνω από την Κύπρο, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. Σχετικό βίντεο ανήρτησε στο Twitter η Γαλλίδα πρέσβης στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντιμόντ.

Εξι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ανεβαίνει κατακόρυφα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολεμικά πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον Petroleum Economist, φαίνονται οι διεκδικήσεις και οι οριοθετήσεις των κρατών αναφορικά με τη δική τους ΑΟΖ, ενώ απεικονίζονται και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το «μνημόνιο» που υπέγραψε με τη Λιβύη. 

Κυρώσεις σε δύο Τούρκους

Σε πολιτική συμφωνία για κυρώσεις σε βάρος δύο φυσικών προσώπων της τουρκικής εταιρείας που εμπλέκεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έφτασαν οι πρέσβεις της ΕΕ.

Πρόκειται για δύο Τούρκους πολίτες που εμπλέκονται άμεσα με την εταιρεία εξόρυξης. Για αυτά τα δύο πρόσωπα προβλέπεται πάγωμα κεφαλαίων και περιορισμοί στα ταξίδια. Η διαδικασία τώρα προβλέπει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για τελική έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Πρόκειται για τα πολυσυζητημένα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας που είχε αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής. Και παρόλο που είναι περιορισμένα, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης των σχέσεων της ΕΕ με την Αγκυρα.

Μέγας Αλέξανδρος: Μήνυμα στην Αγκυρα από Ελληνες, Αμερικανούς και Γάλλους πεζοναύτες

Μόλις δυο ημέρες να πάρουν μια ανάσα και μόνο, θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μόλις ολοκληρωθεί η τριμερής άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020». Την εν λόγω άσκηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Μαγνησία, Σκύρο και τον Αϊ Στράτη θα ακολουθήσει μια ακόμη μεγάλη διασυμμαχική άσκηση με τις χώρες των Βαλκανίων, με την ονομασία «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ 2020». Η σελίδα μας δημοσιεύει αποκλειστικές εικόνες από τα Γλαφυρά Μαγνησίας, εκεί που εκπαιδεύονται Έλληνες, Γάλλοι και Αμερικανοί Πεζοναύτες.

200203234045_france-marine-1.jpg
Γάλλοι πεζοναύτες στα Γλαφυρά Μαγνησίας εκπαιδεύονται σε τακτικές περιπόλου, εμπλοκής και απεμπλοκής από μια ενέδρα. Πηγή: Hella

Τακτικές περιπόλων, βολές εξοικείωσης με οπλισμό εκατέρωθεν. Αεροκινήσεις με τα Γαλλικά ΝΗ-90 Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών σε αποστολές, ψηλά στο βουνό των Κενταύρων.

Τις επόμενες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες οι πεζοναύτες των τριών χωρών θα ανέβουν στο ελικοπτεροφόρο της Γαλλίας «Dixmude» και στελέχη με μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα επιβιβαστούν σε ελληνικό αρματαγωγό. 

200203234212_boli-2.jpg
Οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια βολών εξοικείωσης υπό το βλέμμα και Ελλήνων πεζοναυτών (Hellas Journal)

Μάλιστα πριν λίγες ώρες, στο πλαίσιο της πρώτης άσκησης, μαχητικά F-16 Block 50 από την 347 Μοίρα «Περσέας» πήραν τα στοιχεία που τους καταδείκνυαν με τα συστήματα και τις τεχνικές τους οι Αμερικανοί Marines JTAC (Joint Terminal Attack Controller) κι έκαναν στα σημεία που τους υποδείκνυαν, εικονικούς βομβαρδισμούς.

200203235045_perseas-site.jpg
Τα γεράκια της 347 από την 111 Πτέρυγα μάχης (Πηγή: Πολεμική Αεροπορία)

Στη συγκεκριμένη άσκηση στοχοποίησης «στρατηγικών θέσεων» του αντιπάλου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και στοιχεία των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων που πλέον έχουν αναδειχτεί μέσα από μια πλειάδα κοινών εκπαιδεύσεων σε μια «ήρεμη δύναμη» που γνωρίζει τα πάντα και δρα με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ώστε να διεκπεραιώσει την αποστολή.

200203234436_boli.jpg
Γάλλος πεζοναύτης κατά τη διάρκεια βολής. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Μέσα από αυτή την άσκηση, τουλάχιστον σε ελληνικό τακτικό επίπεδο οι πεζοναύτες δείχνουν πως επαναλαμβάνουν πολλά αντικείμενα τα οποία σίγουρα θα ξεδιπλωθούν στο Αρχιπέλαγος, αν κι όποτε αυτό απαιτηθεί και είναι ακόμη κι αυτό ένα μήνυμα πως το «Θαρσείν Χρη» της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στέκεται ισάξια δίπλα σε πεζοναύτες ισχυρών συμμάχων, σε τεχνογνωσία και σε μέσα.

Η Αργοναυτική Εκστρατεία του Ιάσoνα και το «Χρυσόμαλλο δέρας 2020»

Πάντως το γεγονός ότι αμέσως μετά τον «Μέγα Αλέξανδρο» η Ελλάδα φιλοξενεί έξι διαφορετικές χώρες, με τις πέντε που συμμετέχουν να είναι από τα Βαλκάνια αναδεικνύει τον περιφερειακό ρόλο που παίζει η χώρα μας, ως πυλώνας σταθερότητας σ’ ένα τόξο από την Βαλκανική έως την Αν. Μεσόγειο.

Είναι μια ακόμη πρώτης τάξεως ευκαιρία «προβολής ισχύος» της Ελλάδας αλλά και ενίσχυσης των αμυντικών δεσμών των χωρών που λαμβάνουν μέρος. Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. όπως και στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»), Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία και στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει να γίνουν ένα, ώστε να φέρουν σε πέρας τα σενάρια που έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού και πιο συγκεκριμένα η 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

  • Πρόκειται για άσκηση επιχειρησιακής υποστήριξης της Ειρήνης (Peace Support Operations) και σ’ αυτό το πλαίσιο στις δυνάμεις από τις επτά διαφορετικές χώρες, τους δίνεται η ευκαιρία της διαλειτουργικότητας μέσα από επιθετικές αεροκίνητες ενέργειες στις οποίες θα πάρει μέρος από την χώρα μας τόσο η 71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, τα γνωστά «κόκκινα μπερέ» αλλά και οι λεγόμενες «Βόρειες Μοίρες» των Δυνάμεων Καταδρομών. Από αερομεταφορές δεν θα λείψουν φυσικά οι «SOF» των συμμετεχουσών χωρών.
  • Άλματα ελεύθερης πτώσης από μεγάλα ύψη και διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, την κατάδειξη κρίσιμων για τον αντίπαλο στόχων καθώς και δολιοφθορές κ.ο.κ.
  • Ωστόσο οι επτά χώρες, δεν θα μείνουν μόνο στις αεροκίνητες και τις ειδικές επιχειρήσεις. Θα διεξαχθούν Εγγύς αεροπορική υποστήριξη, βολές βαρέων όπλων Πεζικού, βολές με άρματα μάχης αλλά και του Πυροβολικού.

Μέσα από αυτή τη διασυμμαχική άσκηση κυρίως με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και στην προγενέστερη αλλά με μικρότερη συμμετοχή «SALAMIS STORM», εκτιμούν στο Επιτελείο πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ