Live blog - Φωτιά τώρα: Ξανά σε πύρινο κλοιό η χώρα - Όλες οι εξελίξεις από τις πυρκαγιές

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
26.07.2023 23:11

Το live blog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε

Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι

26.07.2023 23:01

Συγκλονιστικό: Οι τελευταίες στιγμές του κτηνοτρόφου πριν τον καταπιούν οι φλόγες στο Βελεστίνο

Τις τελευταίες στιγμές του βοσκού που βρέθηκε απανθρακωμένος μετά τη φωτιά στο Βελεστίνο κατέγραψε βίντεο της ΕΡΤ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

26.07.2023 22:48

Καύσωνας τέλος, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι παραμένουν

Τέλος αναμένεται να μπει στον πολυήμερο καύσωνα ο οποίος πλήττει τη χώρα μας και έχει εκτοξεύσει τη θερμοκρασία στα ύψη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPENΚλέαρχο Μαρουσάκη η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες, ενώ θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι θερμές αέριες μάζες θα απομακρυνθούν από τη χώρα, καθώς θα «συγκρουστούν» με άλλες πιο ψυχρές και θα δημιουργήσουν έντονη διαφορά πίεσης, έντονη βαροβαθμίδα.

Η θερμοκρασία από την Πέμπτη θα φτάσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο θα ενισχυθούν οι βορειοδυτικοί άνεμοι με τις ριπές να φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, κάτι που ευνοεί τις συνθήκες για πρόκληση πυρκαγιών.

26.07.2023 22:35

Hellenic Train: Με λεωφορεία αύριο Πέμπτη τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50

Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50 και 51, αύριο Πέμπτη 27/7 θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία στο τμήμα Αθήνα-Λιανοκλάδι-Αθήνα και με τρένο στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Λιανοκλάδι- Θεσσαλονίκη.

Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 (Αθηνα- Καλαμπακα) υποκαθίσταται με λεωφορείο.

26.07.2023 22:27

Κλειστές όλες οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες στην Α' ΒΙΠΕ, και στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου

Λόγω της πυρκαγιάς και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί κλειστές θα παραμείνουν απόψε όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που διατηρούσαν νυχτερινές βάρδιες στις εγκαταστάσεις τους τόσο στην Α' ΒΙΠΕ, όσο και στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου.

Το ίδιο ισχύει και για την αυριανή εργάσιμη ημέρα και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των επιχειρήσεων καθ' όλο το 24ωρο, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί από τις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Η απόφαση ελήφθη από κοινού από το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας και το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

26.07.2023 22:27

Έκκληση του δήμου Βόλου στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους

Την παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους και την αποφυγή μετακινήσεων, λόγω της φωτιάς και της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, ζητά με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές δυστυχώς παραμένει ανεξέλεγκτη. Παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, έχοντες σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους (αναπνευστικά προβλήματα) λόγω της επικινδυνότητας και τοξικότητας πολλών υλικών που καίγονται σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και χώρους ταφής απορριμμάτων».

26.07.2023 22:19

Πυρά από ΚΚΕ

«Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, θρηνούμε χαμένους συνανθρώπους μας, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την αντιπυρική προστασία, την πρόληψη ως "κόστος". Το κυβερνητικό άλλοθι της "προστασίας της ανθρώπινης ζωής", έχει πλέον χρεοκοπήσει με τον πιο τραγικό τρόπο. Οι προκλητικές και άθλιες δικαιολογίες της κυβέρνησης περί "κλιματικής κρίσης", που επανέλαβε και σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μόνο περισσότερη οργή προκαλούν και δεν μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν. Εδώ και τώρα να κάνουν ό,τι απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μην χαθούν άλλες ζωές, περιουσίες και φυσικός πλούτος» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές στη Μαγνησία.

26.07.2023 22:16

Βίντεο από το μέτωπο στον Βόλο

26.07.2023 22:06

Χωρίς νερό τα Μελισσάτικα, ενώ η φωτιά πλησιάζει

Χωρίς σταγόνα νερό έχουν μείνει τα Μελισσάτικα, οταν οι κάτοικοι καλούνται σε επιφυλακή μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν εάν χρειαστεί το χωριό. Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι . “Δεν έχουμε νερό να βάλουμε ούτε σε ποτήρι και μας καλούνε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε. Δεν θα πάμε πουθενά, θα σώσουμε τις περιουσίες μας. Είναι αδιανόητο αυτό που μας συμβαίνει”, αναφέρουν στο gegonota.news.

26.07.2023 21:52

Φωτογραφία από την αναζωπύρωση στην Κάρυστο

26.07.2023 21:47

Δωρεάν εισιτήριο για τους επιβάτες των αμαξοστοιχιών που μετακινήθηκαν με λεωφορεία εξαιτίας της πυρκαγιάς

Ένα δωρεάν εισιτήριο, ίσης αξίας, με δικαίωμα ταξιδιού έως το τέλος του έτους στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 54, 55, 56 και 57 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Αθήνα), καθώς και τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 887 (Αθήνα- Καλαμπάκα, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λεωφορεία) της, εξαιτίας της πυρκαγιάς που διέκοψε την κυκλοφορία, προσφέρει η Hellenic Train, ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που οι επιβάτες των παραπάνω αμαξοστοιχιών δεν επιθυμούν το δωρεάν εισιτήριο, σε κάθε περίπτωση, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 782/2021, έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν με το 50% της αξίας του από τα φυσικά ταμεία της εταιρείας, με την έκδοση ονομαστικού κουπονιού ισχύος ενός έτους ή με μετρητά.

Το αίτημα για την αποζημίωση μπορεί να γίνει έως και τρεις μήνες μετά το συμβάν. Η αποζημίωση καταβάλλεται εντός ενός μήνα από την υποβολή του αιτήματος.

26.07.2023 21:36

Προς Ελάτεια κατευθύνεται η φωτιά στην Κάτω Τιθορέα

Η φωτιά στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο μέσα σε αγροτική περιοχή και καλλιέργειες, ωστόσο με την παρέμβαση των πυροσβεστών αλλά και μηχανημάτων του δήμου απετράπη το ενδεχόμενο να κινηθούν οι φλόγες προς το χωριό Κάτω Τιθορέα.

Η φωτιά πέρασε το δρόμο που ενώνει την Κάτω Τιθορέα με την Ελάτεια, κινείται μέσα σε αγροτική περιοχή και κατευθύνεται προς την περιοχή της Ελάτειας.

Αυτή την ώρα δίνεται μία μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και μηχανήματα του Δήμου να ανακόψουν την πορεία της .

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελάτειας κα Στιβαχτή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ήρθαν στην ώρα τους ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και προλάβαμε τα χειρότερα. Τώρα όμως η φωτιά κατευθύνεται προς Ελάτεια. Θα προσπαθήσουμε όσο βρίσκεται μέσα σε αγροτικές περιοχές να σταματήσουμε την πορεία της».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη φωτιά επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ συμμετείχαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

26.07.2023 21:28

Η φωτιά στα σπίτια στη Λαμία

Φωτιά στη Λαμία (Gallery)

26.07.2023 21:18

Κακή εικόνα στο μέτωπο στην Κάρυστο

Μετά την αναζωπύρωση οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό Αντιάς το οποίο απέχει σύμφωνα με την ΕΡΤ, μόλις 5 χιλιόμετρα από τις πύρινες γλώσσες, ενώ στην περιοχή έχει ανέβει επικίνδυνα και η ένταση των ανέμων.

26.07.2023 21:13

Μήνυμα του 112 για τη Μαγνησία: Εκκενώνονται ακόμα 6 οικισμοί

26.07.2023 21:09

Κικίλιας: Μέσα σε 10 μέρες, ξέσπασαν 594 πυρκαγιές - Δεν μπαίνουν από μόνες τους

«Μέσα σε 10 ημέρες στην Ελλάδα, ξέσπασαν 594 φωτιές, κάτω από ακρότατες συνθήκες καύσωνα και παράλληλα ισχυρών ανέμων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε αναλυτικά

26.07.2023 21:07

Προς εκκένωση και τα Μελισσάτικα Μαγνησίας

Η φωτιά πέρασε πίσω από τον οικισμό των Μελισσατίκων και θα δοθεί σήμα εκκένωσης. Προληπτικά εκκενώνονται και οι Γλαφυρές, σύμφωνα με το gegonota.news. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και δεν κοπάζουν με αποτέλεσμα να μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ καίει στο Βιοτεχνικό Πάρκο.

26.07.2023 21:00

Λαμία: Η ύφεση των ανέμων φαίνεται να ανακόπτει την πορεία των πυρκαγιών

Ύφεση στους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ δίνοντας τη δυνατότητα σε εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής να ανακόψουν την πορεία των μετώπων καθώς με βαριά χωματουργικά μηχανήματα σχηματίστηκαν προστατευτικές ζώνες.

Αυτή την ώρα η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη. Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι του δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να ελέγξουν πληθώρα από αναζωπυρώσεις.

Μεγάλο μέρος της Λαμίας βρίσκεται εδώ και ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς έχουν καεί κολώνες και μετασχηματιστές και τα συνεργεία της ΔΕΗ περιμένουν να ολοκληρωθεί η κατάσβεση για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο δήμος Λαμιέων έχει ανοίξει τους χώρους του τρίτου ΚΑΠΗ για να πάνε εκεί όποιοι έχουν προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν το βραδύ στα σπίτια τους.

Ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού παραμένει κλειστός.

26.07.2023 20:56

Κέρκυρα: Μάχη για να τεθούν υπό έλεγχο οι εστίες της φωτιάς

26.07.2023 20:42

Εικόνες από τη φωτιά στη Μαγνησία

Φωτιά στη Μαγνησία (gallery)

Φωτιά στη Μαγνησία (gallery)

26.07.2023 20:34

Φωτιά στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

26.07.2023 20:29

Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο σύζυγος της ηλικιωμένης που εντοπίστηκε απανθρακωμένη

Ο σύζυγος της ηλικιωμένης που εντοπίστηκε απανθρακωμένη μέσα στο τροχόσπιτο όπου διέμενε, ανέκτησε τις αισθήσεις του, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega.

26.07.2023 20:26

Η μεγάλη φωτιά αφήνει τον Βόλο χωρίς νερό

Λόγω της πυρκαγιάς έχει τεθεί εκτός το υδραγωγείο του κάμπου με αποτέλεσμα την απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα. Σύμφωνα με το gegonota.news, η απώλεια αυτής της ποσότητας νερού, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μείωσης πίεσης στο δίκτυο νερού στο σύνολο της πόλης.  Η ΔΕΥΑΜΒ απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού. Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27/7/23.

Όμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου φαίνονται να δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος.

26.07.2023 20:20

Οι φωτιές έκοψαν σιδηροδρομικά την Ελλάδα στα δύο: Ακυρώσεις δρομολογίων και έλλειψη συντονισμού

Κομμένη στα δύο είναι η χώρα σιδηροδρομικά καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτες μεγάλες φωτιές στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία με τις Αρχές να έχουν στείλει έως τώρα μηνύματα εκκένωσης σε πολλούς οικισμούς αλλά και σε τμήματα κωμοπόλεων όπως η κάτω Τιθορέα και το Βελεστίνο, αλλά και περιοχών πόλεων όπως η βόρεια Λαμία.

Διαβάστε αναλυτικά

26.07.2023 20:17

Κέρκυρα: Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

26.07.2023 20:10

Νεκρός ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στη Μαγνησία

Απανθρακωμένος βρέθηκε ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερρών στη Μαγνησία.

26.07.2023 20:07

Οι χώροι φιλοξενίας στον Βόλο για όσους έχουν εκκενώσει

Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη φωτιά που μαίνεται μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου και την εκκένωση πολλών οικισμών στην περιοχή, για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βόλου ότι για την άμεση και πρακτική αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα δοθεί σε χρήση ο Εκθεσιακός Πολυχώρος του Δήμου για την διαμονή τους.

Οσοι το επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με πλήρη κλιματισμό, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για την διατροφή τους και την παροχή νερού, ενώ παράλληλα έχουν επιταχθεί δύο λεωφορεία για την μετακίνησή τους.

Επίσης για κάθε βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου με το γραφείο του Δημάρχου, στα τηλέφωνα 2421350173 και 174, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι αντιδήμαρχοι και όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

26.07.2023 20:04

Μάχη με τις φλόγες για 9η μέρα στη Ρόδο

26.07.2023 20:02

Επιχείρηση απεγκλωβισμού εργαζομένων σε εργοστάσιο στο Σέσκλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης εργαζομένων από το εργοστάσιο «Γεωργιάδη» στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πυροσβέστες έχουν κατορθώσει ήδη να βοηθήσουν για την ασφαλή απομάκρυνση ορισμένων.

Την ίδια ώρα και πάντα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, συγγενείς εργαζομένων, που μιλούν μαζί τους από το κινητό, τους ενημερώνουν πως επιχειρούν με ίδια μέσα να φύγουν από την πύρινη κόλαση.

26.07.2023 19:58

Στα 5 μέτρα από τη θάλασσα κάηκε η γυναίκα στη Μαγνησία

Για τη γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη στον οικισμό Χοροστάσι Μαγνησίας, μίλησε ο δήμαρχος Αλμυρού στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο οικισμός είναι μικρός, καθώς μένουν 7-8 οικογένειες, ενώ το συμβάν σημειώθηκε στα 5 μέτρα από τη θάλασσα.

Επεσήμανε πως οι αρχές που εκκένωναν τον οικισμό ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένεια. «Μιλήσαμε με την οικογένεια και τους είπαμε να φύγουν». Τόνισε πως η φωτιά προκάλεσε μικρές ζημιές στον οικισμό

26.07.2023 19:56

Η ανάρτηση της Πυροσβεστικής για τη γυναίκα που εντοπίστηκε απανθρακωμένη στον Αλμυρό

26.07.2023 19:53

Φωτογραφία από αναζωπύρωση στην Κάρυστο

 

26.07.2023 19:50

Σύλληψη για εμπρησμό στον Βόλο

Ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στη Νεάπολη Βόλου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό, γιατί είχε μαζί του εύφλεκτο υγρό, το οποίο και έριχνε σε κάδους δίπλα σε σπίτια.

Σύμφωνα με το thenewspaper.gr συνελήφθη από την Αστυνομία στη διασταύρωση των οδών Αντωνοπούλου και Ρήγα Φεραίου, ενώ τακτοποιήθηκε ότι έβαλε τη φωτιά στη Νεάπολη Βόλου σήμερα το μεσημέρι, ενώ πυρπόλησε άλλους δύο κάδους σκουπιδιών στην οδό Κ. Καρτάλη και Ρ. Φεραίου και στην οδό Κωνσταντά.

Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, ο άνδρας εθεάθη να ρίχνει εύφλεκτο υλικό σε κάδο απέναντι από το 25ο Δημοτικό σχολείο Βόλου στη Νεάπολη και αμέσως μετά η περιοχή να παραδίδεται στις φλόγες.

26.07.2023 19:46

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Κάρυστο

Μεγάλη αναζωπύρωση πριν από λίγο στην Κάρυστο στο τρίτο μέτωπο που κινείται προς το χωριό Αντιά.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι

26.07.2023 19:44

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Υπάρχουν δείγματα εμπρησμού στην περιοχή

26.07.2023 19:41

Κικίλιας: Μέσα σε 10 ημέρες ξέσπασαν 594 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

26.07.2023 19:33

Χοροστάσι Αμυρού: Κάηκε μέσα στο τροχόσπιτό της η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή

Μια ηλικιωμένη γυναίκα κάηκε μέσα στο τροχόσπιτο όπου ζούσε, στην περιοχή Χοροστάσι Αλμυρού, κοντά στο χωριό Πλάτανος. Η γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή, καθώς μάλλον δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει εγκαίρως το τροχόσπιτο.

Ο σύζυγός της βρέθηκε δίπλα της χωρίς τις αισθήσεις του.

26.07.2023 19:24

Βελεστίνο: Νεκρή γυναίκα στον Πλάτανο Αλμυρού

Νεκρή τελικά βρέθηκε μία γυναίκα στον Πλάτανο Αλμυρού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πριν μισή ώρα έσπευσε στο σημείο το ασθενοφόρο. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν κάηκε ή έφυγε τη ζωή από άλλα αίτια.

Ο σύζυγός της βρέθηκε δίπλα της χωρίς τις αισθήσεις του.

26.07.2023 19:21

Ολόκληρη η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα μέτωπα

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» τόνισε πριν λίγο σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στην συνέχεια, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα, σημειώνοντας ότι «σήμερα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 σε όλη την επικράτεια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα είναι στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112, που ενημέρωνε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, 'Αγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και, αν απαιτηθεί, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στη συνέχεια, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου προς την πόλη του Βόλου, ενώ πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμα ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάστρο Φθιώτιδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε νέο μήνυμα από 112 για την εκκένωση του βορείου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Επιπρόσθετα, όπως είπε, πριν από λίγο εκδόθηκε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

Για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις - ομοίως και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας.

Αναφορικά με το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν χθες στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, και για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε τρεις φορές το 112 για εκκένωση οικισμών.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις, και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από την Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Πολλές αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν χθες και στην Κέρκυρα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού, και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί 4 φορές το 112 για εκκένωση οικισμών.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από Βουλγαρία, ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούν 1 αεροσκάφος με 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό στο πλευρό των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων επιχειρούν πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα και μέσα από 11 χώρες.

 Και για αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου, , όπως σημείωσε ο αντιπύραρχος, παραμένει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και στα Ιόνια Νησιά, ενώ πολύ υψηλός πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην υπόλοιπη χώρα.

«Αναμένονται πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή» κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

26.07.2023 19:16

Συντριβή Canadair: Στο «μικροσκόπιο» τα ακριβή αίτια της τραγωδίας

26.07.2023 19:09

Αναζωπύρωση στο Αίγιο

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι δυτικοί έξι μποφόρ

26.07.2023 19:02

Προβλήματα στη σιδηροδρομική κυκλοφορία - Ελλειψη συντονισμού οδηγεί σε «σταμάτα - ξεκίνα» τρένων

Σοβαρές αρρυθμίες και στη σιδηροδρομική κυκλοφορία προκαλούν τα πολλαπλά μέτωπα φωτιάς που έχουν ξεφύγει και καίνε σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ μαζί με το θερμόμετρο, κόκκινο φαίνεται να χτυπάει και η έλλειψη συντονισμού και σαφών εντολών από τους κρατικούς φορείς με αποτέλεσμα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια να επικρατεί αλαλούμ.

Διαβάστε αναλυτικά

26.07.2023 18:59

Λαμία: Με τραύματα τέσσερα άτομα στα Επείγοντα

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στο Κάστρο και στον Αφανό Λαμίας, ανάμεσα σε καιγόμενα δέντρα και σπίτια, με αποτέλεσμα, τέσσερα άτομα να τραυματιστούν ελαφριά και να ανατρέξουν σε βοήθεια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες ανέτρεξαν σε βοήθεια λόγω ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

26.07.2023 18:55

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ξέφυγε από οικισμό η φωτιά – Είναι ανθρωπογενής»

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στο Βελεστίνο και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τα μέτωπα είναι αρκετά. «Είναι άσχημη ημέρα για τον Βόλο και τη Θεσσαλία» είπε ο κ. Αγοραστός στο ERTNEWS.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι προς τον Βόλο, στη βιομηχανική περιοχή όπου έχει φτάσει η φωτιά. Εκεί έχει δοθεί εντολή εκκένωσης βιομηχανικής περιοχής. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά γιατί εχει πάρα πολλά μέτωπα. Είναι περίεργο πως ξεκίνησαν 4-5 μέτωπα ταυτόχρονα. Η φωτιά είναι ανθρωπογενής. Προειδοποιήσαμε για τον λίβα. Ξέφυγε μέσα από οικισμό η φωτιά. Μεγάλη και άνιση η μάχη που δίνεται», είπε ο κ. Αγοραστός. «Έχουμε πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά αυτή τη στιγμή στο Σέσκλο, στο Βελεστίνο, στη βιομηχανική περιοχή περνάει προς την πάνω πλευρά και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Και είναι ντροπή. Είναι ντροπή που για οποιονδήποτε λόγο, είτε ηθελημένα ή αθέλητα μπαίνουν αυτές οι φωτιές και μάλιστα είναι είναι ντροπή και γιατί δεν τηρούν τη μνήμη των ανθρώπων που πέφτουν, όπως χθες για τους ήρωες αεροπόρους που έχασαν τη ζωή τους οδυνηρά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και ανθρώπινα αγαθά».

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει! Δεν αγαπάνε το σπίτι τους, τη φύση! Δεν αγαπάνε κανέναν! Οι πυροσβέστες δίνουν μάχες, ένας είναι τραυματισμένος με εγκαύματα. Δεν έχει μάνα και παιδιά; Οι φωτιές δεν μπαίνουν μόνες τους, οι φωτιές είναι ανθρώπινες» είπε αγανακτισμένος ο κ. Αγοραστός.

26.07.2023 18:49

Φωτιά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου

Φωτιά ξέσπασε, σε οικοπεδικό χώρο με ξερά χόρτα και λάστιχα στην περιοχή Νέα Ζωή, Λάκκα Κάτσαρη, στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο

26.07.2023 18:45

Βόλος: Συνεχίζεται η εκκένωση σε Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές

Συνεχίζεται η εκκένωση των οικισμών Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι καθώς και των ΒΙΠΕ Βόλου ύστερα από μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Φερών.

Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον η φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α' ΒΙΠΕ και κατακαίει αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή. 

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που κάνουν τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και προς κάθε κατεύθυνση.

Στην περιοχή από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές μαζί με τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου καθώς και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού. 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρώτο μέλημά μας είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να ελέγξουμε τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα. Προσπαθούμε να ανακόψουμε τις φλόγες πριν μπουν σε καθαρά κατοικημένες περιοχές στα προάστια του Βόλου. Ζήτησα και ήρθαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από όλη τη Θεσσαλία και οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά».

26.07.2023 18:41

112: Εκκενώστε τώρα προς Άνω Τιθορέα

26.07.2023 18:36

Κίνδυνος στον Βόλο από δεξαμενές προπανίου

«Φύγετε, μην γίνει καμιά ζημιά, να σωθεί ο κόσμος. Έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα», είπε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητό του από τα σημεία της φωτιάς, κάλεσε πολίτες και δημοσιογράφους, μιλώντας ζωντανά στην ΕΡΤ, να απομακρυνθούν από το σημείο.

26.07.2023 18:35

Νέα αναζωπύρωση στη Ρόδο

Δύσκολη η κατάσταση για ακόμα μία ημέρα στη Ρόδο, καθώς αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε Βάτι και Αρχάγγελο, σύμφωνα με την ΕΡΤ

26.07.2023 18:31

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Βαρνάβα

26.07.2023 18:31

Νέο 112 στο Βελεστίνο

26.07.2023 18:29

Έφτασαν στα σπίτια οι φλόγες στη Λαμία

26.07.2023 18:27

Εικόνες καταστροφής στο Βελεστίνο

Φωτογραφίες του gegonota.news:

 

 

 

   

26.07.2023 18:25

Η φωτιά στο Βελεστίνο απειλεί την ΒΙΠΕ: Καίγονται σπίτια στον Άγιο Γεώργιο Φερών

26.07.2023 18:20

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Μόλις 9 δευτερόλεπτα είχαν οι πιλότοι για να αντιδράσουν - Τι συνέβη αφού χάθηκε ο πλωτήρας

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο αναζητούν εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ ενώ και με επιτόπια έρευνα προσπαθούν να βγάλουν ένα πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη. Το σενάριο που αναφέρουν ειδικοί είναι πως από δεν υπέστη μόνο ζημιά ο πλωτήρας αλλά και τα πηδάλια με τους δύο πιλότους να μην έχουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Διαβάστε αναλυτικά

26.07.2023 18:17

Πλησιάζει ή φωτιά το χωριό Σέσκλο στην Μαγνησία λίγο έξω από το Βόλο

26.07.2023 18:14

61 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

26.07.2023 18:12

Η φωτιά καίει βιομηχανία στη Μαγνησία

26.07.2023 18:10

Αρτοποιός: Η δυσκολότερη ημέρα του καλοκαιριού η σημερινή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, καταγράφηκαν 61 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, ενώ 90 είναι τα πύρινα μέτωπα που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή με το κρισιμότερο να είναι αυτό στο Βελεστίνο και τη Λαμία

26.07.2023 18:07

Αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων: Ο φετινός Ιούλιος ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 13 ετών

Tα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών, στα τέλη Ιουλίου, κατέγραψε το σύστημα υπηρεσιών FireHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Διαβάστε αναλυτικά

26.07.2023 18:05

112 για εκκένωση στη Φθιώτιδα

26.07.2023 18:03

Τραυματίας πυροσβέστης στον Βόλο

Τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου ένας πυροσβέστης, σύμφωνα με το gegonota.news

26.07.2023 18:03

Στη κηδεία του Ανθυποσμηναγού που σκοτώθηκε μετά την πτώση του Canadair ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη που θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου, στις 17:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Παλαιού Αγιονερίου Κιλκίς.

26.07.2023 18:01

Μαύροι καπνοί έχουν καλύψει το λιμάνι του Βόλου

26.07.2023 18:00

Έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής σε λίγα λεπτά

26.07.2023 17:59

Αγνοείται 45χρονος βοσκός στον Αγιο Γεώργιο Φερρών

Μόλις ξέσπασε η φωτιά πήγε στο μαντρί του και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη του, αλλά η περιοχή φλέγεται και δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς. Στα gegonota.news ο αντιδήμαρχος κ. Παλληκάρης επιβεβαίωσε την είδηση. «Δεν ξέρουμε ακόμα τι συμβαίνει, ο άνθρωπος αγνοείται», δήλωσε.

26.07.2023 17:57

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου

Εκκενώνονται οι περιοχές Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενώσουν τις παραπάνω περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βόλο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου εκκενώστε τώρα προς Βόλο. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

26.07.2023 17:54

Εντολή για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λαμίας

26.07.2023 17:53

Βίντεο από την πύρινη λαίλαπα στο Βελεστίνο

Πάρα πολύ δύσκολη ή κατάσταση λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων στο Βελεστίνο.

26.07.2023 17:52

Φωτιά στον Βαρνάβα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική και φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Βαρνάβα. Στο σημείο σπεύδουν 7 οχήματα και 14 πυροσβέστες

26.07.2023 17:48

Πύρινος εφιάλτης στο Βελεστίνο – Απειλούν οικισμούς οι φλόγες, μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Μαγνησία καθώς έχουν ξεσπάσει 2 διαφορετικές φωτιές, σε εκ διαμέτρου αντίθετες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε συναγερμό και να δίνουν μάχη με τις φλόγες, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους.

Διαβάστε αναλυτικά

26.07.2023 20:54

Δείτε σε live ενημέρωση όλες τις εξελίξεις σχετικά τις φωτιές που είναι σε εξέλιξη στη χώρα. Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα. Μάθετε τις τελευταίες ειδήσεις για τις εκκενώσεις περιοχών και τη μάχη της Πυροσβεστικής με την πύρινη λαίλαπα