Live blog - Φωτιά τώρα: Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
23.08.2023 00:14

Το live blog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε

Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι

23.08.2023 00:08

Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά στον Πολύγυρο

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, την Τρίτη σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Πλατάνια του δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

23.08.2023 00:07

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, στον Ασπρόπυργο

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Αττικής Οδού που είχε κλείσει λογω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο.

Συγκεκριμένα είχε κλείσει από περίπου τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

22.08.2023 23:56

Επιδεινώνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες μέσα στη νύχτα – Η ανάλυση του meteo για την Πάρνηθα

Απαισιόδοξη είναι η πρόβλεψη από το meteo.gr για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες των επόμενων ωρών αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά που καίει στο Δήμο Φυλής και πλέον βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Meteo οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παρουσιάσουν μικρή βελτίωση έως τις 3 τα ξημερώματα και στη συνέχεια θα υπάρξει επιδείνωση η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα το πύρινο μέτωπο συμπεριφέρεται «ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου».

22.08.2023 23:52

Στις παρυφές της Πάρνηθας η φωτιά

«Αυτή τη στιγμή ή φωτιά κινείται προς τον Δήμο Αχαρνών και απειλεί την περιοχή του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου» ανέφερε στην ΕΡΤ ο γ.γ Δήμου Φυλής κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Με βάση τις καιρικές συνθήκες, κινδυνεύουν οι παρυφές της Πάρνηθας και οι Αχαρνές, πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι οι ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες δεν ήταν μεγάλες κι ακόμη ότι επιχειρήσεις δεν καταστράφηκαν. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά απο τις μαρτυρίες δεν βλέπω να έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε σπίτια. Δίνουμε μάχη με τις αναζωπυρώσεις».

22.08.2023 23:47

Βίντεο που κόβει την ανάσα από τον Έβρο: Λεωφορείο που μεταφέρει πυροσβέστες περνά μέσα από τη φωτιά

22.08.2023 23:46

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στη Σαμοθράκη

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης, καθώς διεκόπη η ρευματοδότηση λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης προκαλώντας «τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο διανομής». 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει προσπάθεια να μεταφερθούν γεννήτριες στο νησί προκειμένου ν' αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στην ηπειρωτική χώρα. Ο δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών, καθώς το εν λόγω πρόβλημα επηρεάζει και την υδροδότηση - και ζητά τη λελογισμένη κατανάλωση νερού.  

22.08.2023 23:38

Φωτιά στην Ναυπακτία

Η φωτιά στην Ναυπακτία καίει στον κάμπο του Γαλατά και συγκεκριμένα στο ανάχωμα σύμφωνα με το nafpaktianews.gr. Στο σημείο σπεύσουν πυροσβεστικές δυνάμεις.

22.08.2023 23:26

Ακόμη ένα 112 για τη φωτιά στη Βοιωτία – Εκκενώνεται η Ζάλτσα προς το Κυριάκι

22.08.2023 23:23

Δόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα. Νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα είχαν μείνει για πολλές ώρες ακινητοποιημένα.

22.08.2023 23:20

SOS για τη φωτιά στη Φυλή – Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας

Η φωτιά εξαπλώνεται ταχύτατα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μπόσκιζα, από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής, από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης και από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

22.08.2023 23:11

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στον Ασπρόπυργο

22.08.2023 23:10

93 φωτιές σήμερα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το επιπρόσθετο σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Ήδη, όπως σημείωσε, έχουν φτάσει στη χώρα μας 2 αεροσκάφη από Γερμανία, 2 αεροσκάφη από Σουηδία και 1 αεροσκάφος από Κροατία, ενώ αύριο αργά τη νύχτα θα φτάσουν στη χώρα μας, 1 ελικόπτερο καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με οχήματα από Τσεχία.

Σημειώνεται ότι από χθες επιχειρούν στη χώρα μας πεζοπόρα τμήματα και οχήματα από τη Ρουμανία και 2 αεροσκάφη από την Κύπρο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

22.08.2023 22:56

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης σύρεται πίσω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές»

«Ο κ. Μητσοτάκης σύρεται πίσω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές», αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Στέργιος Καλπάκης, σχολιάζοντας την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι «θα γίνει συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη».

Σημειώνει ακόμη: «Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται πίσω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - εδώ και έναν ολόκληρο μήνα - για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αίτημα που επανέλαβε και σήμερα, για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είναι «πρωτοβουλία Μητσοτάκη. Η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και τέσσερις ημέρες, συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, αλλά την κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάρρευσης του δήθεν επιτελικού κράτους».

Ακολούθως αναφέρεται στα «αποτρόπαια φαινόμενα αυτοδικίας εναντίον μεταναστών» λέγοντας: «Ας αφήσει τα ευχολόγια ο κ. Μαρινάκης. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία έχει εκθρέψει και έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακροδεξιά. Το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τις ανατριχιαστικές εικόνες που βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας».

22.08.2023 22:53

Τι λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, δήλωσε πως «το κακό δεν έχει σύνορα, προχωράει». Όπως πρόσθεσε, «μας χορεύουν οι άνεμοι».

Αναφερόμενος στις διασώσεις που πραγματοποιήθηκαν είπε πως απομακρύνθηκαν 65 άνθρωποι και 19 ζώα συντροφιάς.

22.08.2023 22:44

Χειροπέδες στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που «συλλάμβανε» μετανάστες και καλούσε σε πογκρόμ

Συνελήφθη από την αστυνομία ο ιδιοκτήτης του οχήματος στην Αλεξανδρούπολη που κατά τη διάρκεια της φωτιάς έβγαινε στους δρόμους της πόλης και να «συλλαμβάνει» μετανάστες, καλώντας σε πογκρόμ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 22:39

Νέο 112 σε 4 περιοχές της Ροδόπης

Νέο 112 για εκκένωση των περιοχών Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια.

22.08.2023 22:31

Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα

Φωτιά - Φυλή

22.08.2023 22:21

Αποκομμένος οδικώς ο νομός Εβρου από την υπόλοιπη Ελλάδα

Δεκάδες νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα βρίσκονται ακινητοποιημένα από το απόγευμα στις δύο άκρες του δρόμου στη Μέστη Ροδόπης. Είναι το τελευταίο σημείο που φτάνει ο δρόμος προς την Αλεξανδρούπολη. Και το τελευταίο πύρινο μέτωπο που πλησίασε κοντά σε δρόμο και ήρθε να προστεθεί σε μια εκτεταμένη πύρινη ζώνη από το δάσος της Δαδιάς, ως τα Δίκελλα και τη Μάκρη. Η φωτιά έφτασε στο δάσος στο βουνό πάνω από το χωριό Κόμορα. Κλειστή η Εγνατία οδός από την ανατολική είσοδο της Κομοτηνής. Κλειστή και στην έξοδο προς Αλεξανδρούπολη. Κλειστή και η παλαιά εθνική οδός στο ύψος της Μέστης. Οι τελευταίοι οδηγοί κατάφεραν μέσα από παράδρομους να φτάσουν στο σημείο αυτό ως το μεσημέρι. Έκτοτε κινούνται στα πύρινα μέτωπα μόνο στρατιωτικά, πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

22.08.2023 22:19

Τρομακτικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική

22.08.2023 22:15

Δραματική νύχτα στη Ροδόπη - Απειλούνται οικισμοί

Στις περιοχές Ερατεινή και Πετρωτά της Ροδόπης, πλησιάζει η φωτιά της Αλεξανδρούπολης, απειλώντας την περιοχή και πλησιάζοντας οικισμούς, ενώ μπαίνει και στη Μαρώνεια, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι κάτοικοι στους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, κάνουν αντιπυρικές ζώνες σε Μαρώνεια, Σκύθες Στρόβιλοι, Σάπες και Ριζάρι, που είναι οι οικισμοί που προσπαθούν να προστατευτούν από την πυρκαγιά. Σε συνεργασία με το Δήμο ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες με αγροτικά, αγροτικά μηχανήματα και μηχανήματα του Δήμου.

22.08.2023 22:05

93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

22.08.2023 22:00

Συγκλονιστική εικόνα από την Ακρόπολη

Συγκλονίζει ο ουρανός που βάφτηκε «κόκκινος» λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Φυλή.

Ακρόπολη

22.08.2023 21:53

Παππάς: Αργή η αντίδραση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «για μηδενική πρόληψη και αργή αντίδραση», καταλόγισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, μετά από επίσκεψη στον Πρόδρομο και το Σαράντι Βοιωτίας, που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

«Η εικόνα των καμένων εκτάσεων του δάσους και των κατεστραμμένων περιουσιών και υποδομών στον Πρόδρομο και το Σαράντι Βοιωτίας, είναι αποκαρδιωτική», ανέφερε ο κ. Παπάς και πρόσθεσε: «Βεβαίως, θρηνούμε πρωτίστως την απώλεια ενός συνανθρώπου μας από την περιοχή. Για μια ακόμα φορά, σε μια ακόμα περίπτωση, η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν αργή και η πρόληψη μηδενική».

Γενικεύοντας, σημείωσε: «Βρισκόμαστε πλέον στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης από την Ν.Δ. Όταν δεν ανανεώνεις τις συμβάσεις 5.000 ανθρώπων που εργάζονται στην πυροπροστασία και στην πρόληψη των πυρκαγιών, όταν μεταφέρεις όλες τις αρμοδιότητες στην πυροσβεστική και αποψιλώνεις τη δασική υπηρεσία, όταν η ίδια η πυροσβεστική έχει οργανικά κενά, όταν ανακοινώνεις προσλήψεις στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου και ενώ έχουν ξεκινήσει οι καταστροφές, όταν τα μέσα και οι άνθρωποι της Π.Υ. είναι στα όριά τους, αυτή θα είναι η εξέλιξη, δυστυχώς. Η κλιματική αλλαγή εντείνει τα προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζεται όμως με μηνύματα του 112, το οποίο είναι βεβαίως χρήσιμο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά όχι κάλυμμα κυβερνητικών ευθυνών και ανεπαρκειών. Αυτή την ώρα καίγεται η μισή χώρα σχεδόν. Θρηνούμε την απώλεια (τουλάχιστον) 26 ανθρώπων στο δάσος της Δαδιάς. Η σκέψη μας είναι σε όσους και όσες επλήγησαν, σε όσους και όσες έχουν πέσει στη μάχη με τις φλόγες. Θα είμαστε δίπλα στους πληγέντες».

22.08.2023 21:49

Φωτιά στα Βάγια Βοιωτίας καίει ανεξέλεγκτα

22.08.2023 21:42

Εξοργιστικό βίντεο από Αλεξανδρούπολη: Πολίτης «συλλαμβάνει» μετανάστες, τους κατηγορεί για τις φωτιές και καλεί σε πογκρόμ

Οργή και προβληματισμό, προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνει πολίτη στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια της φωτιάς να βγαίνει στους δρόμους της πόλης και να «συλλαμβάνει» μετανάστες και πρόσφυγες και να καλεί σε πογκρόμ.

Δείτε περισσότερα εδώ

22.08.2023 21:31

Νύχτα - θρίλερ αναμένεται στη Φυλή

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπο στη Φυλή

Φυλή - φωτιά

22.08.2023 21:27

Τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα - LIVE χάρτης

Για άλλη μια ημέρα η Ελλάδα φλέγεται, με μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη και ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν την κατάσταση

Δείτε εδώ LIVE χάρτη και τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη

22.08.2023 21:24

Σε εξέλιξη και η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τη φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

22.08.2023 21:23

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φυλή

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά. Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, 'Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

22.08.2023 21:15

Πύρινη κόλαση και στη Θήβα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ το μέτωπο της φωτιάς που είναι ορατό από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και το ύψος των διοδίων της Θήβας είναι τεράστιο, όπως μεταδίδει το lamianow.gr.

22.08.2023 21:12

Ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνδρομή στην Ελλάδα

Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

22.08.2023 21:11

Μαρινάκης: Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπαράθεση - Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 21:08

Λεωφορείο με πυροσβέστες περνά μέσα από τις φλόγες

22.08.2023 21:06

Τέσσερα ανεξέλεγκτα μέτωπα στη Βοιωτία

Στη Βοιωτία παντού υπάρχουν καπνοί και μέτωπα φωτιάς, καθώς δεν είναι μόνο το μέτωπο που ξεκίνησε από τη Χώστια, ούτε το δεύτερο στον Ταρσό, αλλά τώρα υπάρχει και τρίτο μέτωπο στην Υλική καθώς και τέταρτο στο Μοσχοπόδι των Θηβών.

Όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα.

22.08.2023 20:50

Απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των 'Ανω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή.

Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιηθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. "Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ", δήλωσε ο γ.γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

22.08.2023 20:44

Αγωνία για την Πάρνηθα

Έκλεισε το τελεφερίκ μέχρι νεοτέρας καθώς επίσης και το καζίνο

22.08.2023 20:36

Νέο μήνυμα του 112 για Έβρο

Εκκενώστε από Λεπτοκαρυά προς Σάππες 

22.08.2023 20:33

Αλεξανδρούπολη: Επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 ατόμων

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 ατόμων από τη θάλασσα, λόγω του πύρινου μετώπου στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων στην Αλεξανδρούπολη.

22.08.2023 20:28

Καλύτερη η κατάσταση στην Εύβοια

Πολύ καλύτερη η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στην Εύβοια συγκριτικά με τη χθεσινή (21/8) μέρα. Η μάχη που δόθηκε από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα τόσο από τις επίγειες όσο και τις εναέριες δυνάμεις διαμόρφωσε μία θετική εικόνα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα πάνω από την Αρτάκη περιορίστηκαν.

Την ίδια στιγμή εκείνο που φοβούνται οι πυροσβέστες είναι οι αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στην Ν. Αρτάκη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο πονοκέφαλο.

Και οι ασταθείς άνεμοι είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Τα πεζοπόρα τμήματα και οι επίγειες δυνάμεις συνεπικουρούμενα με 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη για να περιορίσουν της αναζωπυρώσεις.

22.08.2023 20:26

Σκέπασε και το κέντρο της Αθήνας ο καπνός από το πύρινο μέτωπο της Φυλής

Φωτιά Φυλή - καπνός

22.08.2023 20:11

Έσβησε η πυρκαγιά στον Πολύγυρο

Έσβησε η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρωινές ώρες σε αγροτοδασική περιοχή, στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος εκφράζει τις ευχαριστίες του στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Δήμου, της Περιφέρειας και τους εθελοντές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν.

«Χρειάζεται προσοχή κι επαγρύπνηση απ όλους μας και για τις επόμενες μέρες, γιατί ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει», πρόσθεσε.

22.08.2023 20:10

Σε εξέλιξη φωτιά στο Μοσχοπόδι Θήβας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνδρομή από αέρος παρέχουν τρία αεροσκάφη.

22.08.2023 20:07

Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Κυβέρνηση, ούτε η κλιματική αλλαγή

«Όταν στην Ελλάδα του 2023 εκκενώνονται αστικά κέντρα και μεγάλες πόλεις και η φωτιά μπαίνει στην Αθήνα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Κυβέρνηση, ούτε η κλιματική αλλαγή», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

22.08.2023 20:03

Δύο παιδάκια ανάμεσα στους απανθρακωμένους στη Δαδιά

Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ήταν συνολικά 18 απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο - τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

22.08.2023 19:58

Αίτημα από ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα

22.08.2023 19:44

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις Αχαρνές

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου στην περιοχή των Αχαρνών.

22.08.2023 19:39

Συνεχίζεται η μάχη στη Ροδόπη

Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

22.08.2023 19:36

Σύλληψη για εμπρησμό στην Κεφαλονιά

Συνελήφθη εν ενεργεία εποχικός δασοπυροσβέστης για εμπρησμό στην Κεφαλονιά. Σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος του για εμπρησμούς φέτος αλλά και προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.

22.08.2023 19:26

Νέο 112 για τη μεγάλη φωτιά στη Φυλή

Όσοι βρίσκονται στις περιοχές Άγιος Ιωάννης Ρώσος και Ντάρδιζα, καλούνται να μετακινηθούν προς το κέντρο του Μενιδίου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή, πλησιάζει.

Φυλή - νέο 112

22.08.2023 19:18

Δύσκολη η κατάσταση στη Φθιώτιδα

22.08.2023 19:16

Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων σε σειρά πυρόπληκτων περιοχών

Λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας εξαιτίας των πυρκαγιών και με σκοπό την διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων τους, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, προχώρησε σε τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων.

Δείτε αναλυτικά

22.08.2023 19:14

Ενεργοποιήθηκε το 112 για το χωριό Βίτωλη στη Φθιώτιδα

22.08.2023 19:13

Συγκλονιστικά πλάνα από την εκκένωση της Μονής Κλειστών: Η στιγμή που Super Puma απεγκλωβίζει κόσμο

Συγκλονιστικά πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά, έδωσε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του OPEN.

Δείτε εδώ το βίντεο

22.08.2023 19:10

«Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες» στην Αλεξανδρούπολη

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων». Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «'Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

22.08.2023 19:06

Φθιώτιδα: Έξω από το χωριό Βίτωλη η φωτιά

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση έξω από την τοπική κοινότητα της Βίτωλης του δήμου Μακρακώμης μετά τη φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή.

Η φωτιά έχει κάψει ανεξέλεγκτα αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης φτάνοντας σχεδόν μισό χιλιόμετρο έξω από το χωριό για το οποίο άμεσα αναμένεται να δοθεί εντολή εκκένωσης αφού, σύμφωνα με το lamianow.gr, η φωτιά έχει πλησιάσει τα πρώτα σπίτια του χωριού.

22.08.2023 19:04

Μαίνεται και το μέτωπο του Ασπροπύργου

Βιομηχανική εγκατάσταση καίγεται ολοσχερώς στον Ασπρόπυργο, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ζιάκας στο OPEN.

Η φωτιά έχει φτάσει μέχρι τις πρώτες βιομηχανίες στον λόφο Κυρίλλου και οι άνεμοι αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

22.08.2023 18:56

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φυλή

Καρέ - καρέ η μάχη με τις φλόγες στη Φυλή (gallery)

22.08.2023 18:51

Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας

Το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

22.08.2023 18:50

Απεγκλωβισμός ατόμων με ελικόπτερο στη Φυλή

Έξι άτομα, προσκυνητές και καλόγριες στη Μονή Κλειστών στη Φυλή, χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με ελικόπτερο την ώρα που οι φλόγες πλησίαζαν, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, στον ΣΚΑΪ.

22.08.2023 18:49

Πύρινη κόλαση στη Χασιά

Δύσκολη και δυσάρεστη η κατάσταση στη Χασιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη για το OPEΝ.

Αυτή την ώρα, υπάρχουν ακόμη ενεργές εστίες φωτιάς, ενώ έχουν καεί αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια.

22.08.2023 18:46

Σακελλαροπούλου: Οδύνη για τις πυρκαγιές

Στις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους, αναφέρθηκε με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Με οδύνη βλέπουμε τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, με αγωνία παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους. Οδύνη και αγωνία που γίνονται οξύτερες στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς. Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη».

22.08.2023 18:42

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελληνικό λαό

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές εκφράζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Instagram.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα, που βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ελληνικό λαό και αυτούς που παλεύουν με γενναιότητα τις πυρκαγιές στο πεδίο. Η ΕΕ είναι μαζί σας» σημειώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

22.08.2023 18:35

Διακοπή ρεύματος στη Σαμοθράκη

Διακοπή ρεύματος στο νησί της Σαμοθράκης έχει προκαλέσει η τεράστια φωτιά που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 18:30

Εκκενώνονται αποθήκες με πυρομαχικά στις Σάπες

Μεταφέρονται πυρομαχικά από στρατόπεδα στις Σάπες λόγω της μεγάλης φωτιάς.

Συγκεκριμένα, ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές. Η μεταφορά τους γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς βρίσκονταν σε υπέργειες αποθήκες και τώρα μεταφέρονται σε αποθήκες τύπου igloo, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

22.08.2023 18:22

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ασθενών από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με ασφάλεια μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις 16:00 στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος που είχε αφιχθεί από νωρίς στο επιβατικό πλοίο και ανέμενε τους ασθενείς επέβλεψε την όλη επιχείρηση. Σε δηλώσεις του τόνισε πως η άφιξη των ασθενών στο νοσοκομείο της Καβάλας είναι η τελευταία φάση μιας απόλυτα πετυχημένης επιχείρησης που ολοκληρώθηκε με αξιοπιστία και ακρίβεια.

22.08.2023 18:20

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Δαδιά

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις τραγικές εξελίξεις στη Δαδιά, αναφέροντας: 

«Ο θάνατος δεκάδων ξεριζωμένων συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα φρικτό πολύνεκρο έγκλημα, που σμπαραλιάζει τις όποιες κυβερνητικές δικαιολογίες ότι στον "πυρήνα του σχεδιασμού" βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι απανθρακωμένοι στον Έβρο προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο ταξίδι του ξεριζωμού τους, αναγκασμένοι να πάρουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Το εκρηκτικό μίγμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της παντελούς έλλειψης πρόληψης και αντιπυρικού σχεδιασμού, γεννάει μόνο νέες τραγωδίες, που τις πληρώνει ο λαός, Έλληνες και μετανάστες, με το πιο βαρύ τίμημα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα όσα τραγικά βιώνουμε εδώ και μέρες είναι εγκληματικές! Εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να σωθούν οι ζωές και οι κόποι του λαού, το περιβάλλον».

22.08.2023 18:16

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Καβάλα

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες σήμερα σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος προς στιγμής γέμισε αισιοδοξία πυροσβέστες και εθελοντές αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

Μάλιστα η εικόνα ακόμα και μέσα στην Καβάλα αργά το μεσημέρι ήταν σχεδόν απόκοσμη. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στο Νέστο λόγω των ανέμων έφτασαν μέχρι μέσα στην πόλη και σκέπασαν τον ουρανό, ενώ η μυρωδιά ήταν ιδιαίτερα έντονη και στάχτες αιωρούνταν παντού στην ατμόσφαιρα.

22.08.2023 18:12

Τσακαλώτος: Ζούμε μια ακόμα χρεοκοπία ενός αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης που δεν σέβεται το περιβάλλον

Στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές αναφέρεται σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και παράλληλα καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφές.

«Και ήρθε το μακάβριο εύρημα των απανθρακωμένων ανθρώπων στη Δαδιά, για να καταρρίψει το κυβερνητικό επιχείρημα περί μηδενικών ανθρώπινων απωλειών. Ήρθε η αποτρόπαια εικόνα για να τινάξει στον αέρα την απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών και ολιγωριών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όσο κι αν η έμφαση στην προέλευση των νεκρών –”παράτυποι μετανάστες” ονομάζονται στη δημόσια σφαίρα χρησιμοποιείται εκ του πονηρού, για να υποβαθμίσει το μέγεθος της απώλειας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος.

Γενικεύοντας υποστηρίζει: «Γιατί είναι αυτή η τραγική απώλεια που, σε συνδυασμό με τις ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής καταστροφές, έρχεται να εμπεδώσει την εικόνα μιας αναποτελεσματικής, μιας κακής κυβέρνησης και ενός ανήμπορου κράτους. Είναι αυτή η εικόνα που επιβεβαιώνει ότι ζούμε μια ακόμα χρεοκοπία ενός αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης που δεν σέβεται το περιβάλλον, αδιαφορεί για την ασφάλεια των πολιτών, λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο».

22.08.2023 18:09

Μαυρίζει ο ουρανός της Αθήνας από τη φωτιά στη Φυλή

Φωτιά Φυλή - καπνός

22.08.2023 18:04

Ανεξέλεγκτα καίνε οι φλόγες στη Φυλή

Φυλή - φωτιά

22.08.2023 18:00

Στάχτη πάνω από 400.000 στρέμματα σε Έβρο, Ροδόπη, Κύθνο και Ψαχνά

Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο - Δευτέρα, 19 - 21.08.2023) έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Περισσότερα εδώ

22.08.2023 17:58

Δραματικές ώρες στη Φυλή: Αγώνας να σώσουν τα ζώα

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις διασώσεις ζώων στο πύρινο μέτωπο της Φυλής.

Δείτε καρέ - καρέ τις προσπάθειες που συγκινούν

22.08.2023 17:41

Συγκλονιστικές εικόνες από την Πάρνηθα

22.08.2023 17:33

Εγκλωβισμένοι στη Φυλή

Υπάρχουν ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, καθώς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν, όπως μεταδίδει ο Alpha.

22.08.2023 17:29

Εκρήξεις σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Εκρήξεις σημειώνονται αυτή την ώρα σε κτίριο που στέγαζε εργοστάσιο και έχει παραδοθεί στις φλόγες, στην βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπουργου καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Στις φλόγες παραδόθηκαν τέσσερις αποθήκες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου που μίλησε στον ΣΚΑΙ 100,3.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάηκαν εγκαταστάσεις εταιρείας στην περιοχή Λάκα Κάτσαρη, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν εργαζόμενοι καθώς το κτίριο είχε ήδη εκκενωθεί.

22.08.2023 17:23

Στοιχεία - σοκ για τις φωτιές στον Ασπρόπυργο

473 πυρκαγιές από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου μόνο στον Ασπρόπυργο, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στο OPEN.

22.08.2023 17:16

Δραματικές ώρες στη Φυλή

Φυλή - Φωτιά

22.08.2023 17:10

Νέο 112 για τους κατοίκους στον Λόφο Κυρίλλου

Νέο 112 λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Φυλή: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου απομακρυνθείτε προς Μάνδρα».

22.08.2023 17:10

Ενεργοποιήθηκε ξανά η υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιοχές των Δήμων Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και των Δήμων Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. Η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

22.08.2023 17:09

Μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο

Σε μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο προχώρησε η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Ειδικότερα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

Αντίθετα, παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

22.08.2023 17:06

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φωτιά στον Πολύγυρο

Καλά νέα από τη φωτιά στον Πολύγυρο.

«Νομίζω ότι είμαστε στα τελειώματα. Έχουν μείνει μικρές εστίες», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Χρήστος Βορδός.

«Είμαστε στο στάδιο της οριοθέτησης», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Δαδούδης υποστράτηγος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της πυροσβεστικής.

22.08.2023 17:02

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

22.08.2023 16:56

Κατευθύνεται προς 2 χωριά η φωτιά στη Μακρακώμη

Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης, ενώ το μέτωπό της φωτιάς έγινε τεράστιο και κινείται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή.

Φωτιά - Μακρακώμη

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα.

22.08.2023 16:54

«Αν δεν έρθουν αεροπλάνα η φωτιά θα φτάσει στο χωριό»


Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η τοπική κοινότητα της Βίτωλης από την ανεξέλεγκτη φωτιά που μαίνεται από τη μια περίπου το μεσημέρι στην περιοχή της Μακρακώμης και κινείται απειλητικά προς Βίτωλη και Τσούκα.

Σε δηλώσεις του στο lamianow.gr ο Φώτης Κόρδας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, είπε: «Αν δεν έρθουν αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις έχω την αίσθηση ότι η φωτιά θα φτάσει πολύ γρήγορα στο χωριό μας. Οι δεξαμενές του χωριού είναι γεμάτες έχουμε κάνει πρόβλεψη, ευτυχώς, ας ελπίσουμε να μας βοηθήσει και η τύχη. Αν χρειαστεί θα γίνει ακόμη και εκκένωση είμαστε σε επικοινωνία με την αστυνομία αλλά και την πυροσβεστική. Η φωτιά είναι 200-300 μέτρα από το σπίτια. Έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή».

22.08.2023 16:50

Προειδοποίηση 112 και στην Κομοτηνή

«Εάν βρίσκεστε σε Γρατινή απομακρυνθείτε προς #Κομοτηνή», προειδοποιεί νέο 112.

22.08.2023 16:50

Μπαράζ 112 στη Ροδόπη

Εκκένωση ζητείται και από όσους βρίσκονται σε Νέα Κρωβύλη, Παλαία Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη.

22.08.2023 16:45

112 και στη Ροδόπη

22.08.2023 16:42

Καβάλα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση του Αγίου Κοσμά

Μαίνεται η φωτιά στην Καβάλαμ με το 112 να στέλνει μήνυμα στους κατοίκους του Αγίου Κοσμά να απομακρυνθούν προς Κεχρόκαμπο και Μακρυχώρι.

22.08.2023 16:27

Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και άλλες δύο περιοχές

Εκκενώνονται οι περιοχές Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Φυλή.

22.08.2023 16:08

Φωτιά και στην Υλίκη Βοιωτίας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση και στην περιοχή Υλίκη Βοιωτίας.

22.08.2023 16:06

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στη Φυλή

Σε πλήρη εξέλιξη, εκτός ελέγχου, καίει η τεράστια φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στη Φυλή.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Φυλή που φλέγεται (gallery)

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 15:53

Πληροφορίες για άλλους οκτώ νεκρούς στη Δαδιά

Άλλοι οκτώ μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στη Δαδιά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 15:50

Στα σπίτια οι φλόγες στη Φυλή

Σοκάρουν οι εικόνες από τη Φυλή - Οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια

Φυλή - Φωτιά

22.08.2023 15:46

Εκκένωση άλλων τεσσάρων οικισμών στην Αλεξανδρούπολη

Εκκενώνονται άλλοι τέσσερις οικισμοί στην Αλεξανδρούπολη.

Με μήνυμα του 112 ζητείται από επισκέπτες και κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία_Παρασκευή και Μεσημβρία και να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

22.08.2023 15:43

Σώσουν τα ζώα τους στη Φύλη

Συγκλονίζει ο αγρότης που προσπαθεί να σώσει και γαϊδουράκι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στη Φυλή

Φυλή - Φωτιά

22.08.2023 15:40

Συγκλονιστικές εικόνες στη Φυλή

Αγρότης προσπαθεί να σώσει το σκυλάκι του κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στη Φυλή

Φυλή - Φωτιά

22.08.2023 15:38

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στη Φυλή

Οι φλόγες έχουν μπει σε αυλές σπιτιών, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην φτάσει η φωτιά στην Πάρνηθα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μίλτος Σακελλάρης στο OPEN.

22.08.2023 15:28

Εύβοια: Νέα αναζωπύρωση στον Βατώντα

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, καθώς το μεσημέρι στην περιοχή των Ψαχνών υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Δύο είναι τα πύρινα μέτωπα. Διάσπαρτες πύρινες εστίες καίνε στις περιοχές Ψαχνά, Τριάδα και Πισσώνας, ενώ το δεύτερο μέτωπο καίει δασική έκταση στην περιοχή Βάτωντα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως είπε δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, αλλά μόνο μαρτυρίες για καμένες καλλιέργειες και ελαιώνες. Στην περιοχή επιχειρούν εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα.

22.08.2023 15:27

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στον Πολύγυρο

Με ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

22.08.2023 15:26

Πυρκαγιά και στο Λαύριο

Φωτιά ξέσπασε μετά τις 14:00 και στο Λαύριο Αττικής, πίσω από το νεκροταφείο.

Στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 15:24

Φωτιά τώρα στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας

Φωτιά ξέσπασε και στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.08.2023 15:16

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής έχει προχωρήσει η Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού
  • Από την πλατεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
  • Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

22.08.2023 15:15

Μήνυμα του 112 για εκκένωση 9 οικισμών στη Βοιωτία

Μήνυμα του 112 ζητά από τους κατοίκους εννέα οικισμών της Βοιωτίας να εκκενώσουν τις περιοχές λόγω της φωτιάς και να κατευθυνθούν προς το Κυριάκι.

Η εντολή εκκένωσης αφορά τους κατοίκους των χωριών Άγιος Αθανάσιος, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα.

22.08.2023 15:09

Απεγκλωβισμός ατόμων στην Αλεξανδρούπολη

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ.Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

22.08.2023 15:00

Αρτοποιός: 18 απανθρακωμένοι στο Δάσος της Δαδιάς

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό σε παράπηγμα στην περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν απανθρακωμένα 18 πτώματα ανθρώπων σε δύο διαφορετικά σημεία.

22.08.2023 14:48

Πληροφορίες για απανθρακωμένους στο δάσος της Δαδιάς

22.08.2023 14:32

Πυρκαγιά και στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε πριν από λίγο στο Κρυονέρι Ναυπακτίας. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

22.08.2023 14:30

Δασική πυρκαγιά στη Μακρακώμη Φθιώτιδας

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στη 1:15’ το μεσημέρι της Τρίτης (22/8), δίπλα στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στο ύψος των φαναριών της Μακρακώμης.

Οι καπνοί ξεκίνησαν στη μάντρα του «Κατσόγιαννου» και άμεσα έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ. Μακρακώμης, αλλά και από το ΠΚ Αργυροχωρίου, την Π.Υ. Λαμίας και την Π.Υ. ΒΙΠΕ Λαμίας. Στη μάχη και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μακρακώμης, με τον ίδιο το Δήμαρχο Μακρακώμης Γιώργο Χαντζή.

Το σημείο είναι κατάφυτο, ενώ οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της κατάσβεσής της και την ανησυχία των κατοίκων.

22.08.2023 14:18

Καλύβια: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Βαλομάνδρα

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βαλομάνδρα στα Καλύβια Αττικής.

Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος παρείχαν συνδρομή 5 αεροσκάφη.

22.08.2023 14:06

ΕΕ: Επιπλέον αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές

Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια είναι στη διάθεση της Ελλάδας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας πριν από δύο ημέρες. «Επιστρατεύουμε σχεδόν το 1/3 των αεροσκαφών που έχουμε στον στόλο του rescEU. Aυτό σημαίνει ότι στέλνουμε επτά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στην Ελλάδα, κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Έρχονται από την Κροατία, την Τσεχία, Γερμανία και την Σουηδία» επισήμανε ο κ. Ουζβάρι προσθέτοντας ότι συνδράμουν παράλληλα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και περίπου 20 οχήματα από την Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ χρησιμοποιείται και το σύστημα «Κοπέρνικος». «Η ΕΕ παραμένει στην διάθεση των ελληνικών αρχών εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερη βοήθεια» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

22.08.2023 13:52

Τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

22.08.2023 13:49

Δραματικές στιγμές από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

22.08.2023 13:43

Εύβοια: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στο Βατώντα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Συναγερμός για την πυροσβεστική και για την Εύβοια καθώς πριν από λίγο σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Βατώντα. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Όπως είπε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης: «Έχουμε αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Βατώντα. Όπως σας είχα πει και νωρίτερα σήμερα οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν εδώ μας ανησυχούν. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν τρία εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις», συμπλήρωσε

Από τη φωτιά μέχρι στιγμής έχουν καεί αρκετά στρέμματα δάσους αλλά και επιχειρήσεις στην περιοχή Αρτάκης – Βατώντα.

22.08.2023 13:40

Λέσβος: Φωτιά στην Αχλαδερή - Συνδράμουν και εναέρια μέσα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Αχλαδερής, μεταξύ της Βούβαρης και του Αρχαιολογικού χώρου των Μέσων. Στην περιοχή λόγω της επικινδυνότητας της κατάσταση και των ισχυρών ανέμων, έσπευσε το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής ενώ την προσπάθεια συνδράμουν και πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Στο σημείο σπεύδουν και τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

22.08.2023 13:40

Έβρος: Εκκενώνονται ακόμα τέσσερις οικισμοί

22.08.2023 13:30

112 για εκκένωση πέντε οικισμών στον Έβρο

22.08.2023 13:26

Φωτιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής: Ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Πυροσβεστική λίγο μετά τις 12:00 και επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεση 24 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρων. Στο σημείο βρίσκονται και μηχανήματα του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, έχει ζητηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων. Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη, αλλά οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή.

22.08.2023 13:11

Μήνυμα του 112 στα Καλύβια Αττικής

Με μήνυμα που έστειλε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λίγο πριν από τις 12:56 καλεί τους κατοίκους της περιοχής Βαλομάνδρα Αττικής, στα Μεσόγεια, να εκκενώσουν την περιοχή προς Καλύβια.

Στην περιοχή έχουν ξεσπάσει διάσπαρτες εστίας φωτιάς σε οικοπεδικούς χώρους. Στο σημείο σπεύδουν εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

22.08.2023 13:09

Στη Φυλή η ΕΜΑΚ για να απεγκλωβίσει τις μοναχές από την μονή Κλειστών που περικυκλώνεται από τις φλόγες

22.08.2023 13:02

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Χασιά

Πληροφορίες ότι υπάρχουν μοναχές στη μονή που περικυκλώνεται από τις φλόγες.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

22.08.2023 12:54

Πληροφορίες ότι υπάρχουν μοναχές στη μονή που περικυκλώνεται από τις φλόγες στη Χασιά

22.08.2023 12:47

Καταστράφηκε χωριό από τη φωτιά στη Βοιωτία

22.08.2023 12:34

Μήνυμα «112» στη Φυλή - «Απομακρυνθείτε προς Ανω Λιόσια»

«Εαν είστε στη Φυλή, απομακρυνθείτε προς Ανω Λιόσια»

22.08.2023 12:25

Βίντεο από τη φωτιά κοντά στη Μονή Κλειστών στη Φυλή

Πηγή βίντεο: Πυρκαγιά Ενημέρωση

22.08.2023 12:23

Φωτογραφίες από τη φωτιά κοντά στη Μονή Κλειστών στη Φυλή

Φωτιά στη Χασιά

22.08.2023 12:06

Φωτιά κοντά στη Μονή Κλειστών στη Φυλή

22.08.2023 11:53

Βελτιωμένη η κατάσταση στα δύο πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη

Βελτιωμένη είναι από το πρωί της Τρίτης η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου και στην Άνω Δροσίνη στη Ροδόπη.

«Σήμερα είναι κάπως πιο αισιόδοξα τα πράγματα, υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος των πυρκαγιών, παρά τους ισχυρούς ανέμους που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η χθεσινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας, αφού κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί».

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση κατάσβεσης εκτίμησε ότι «τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν πλέον περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, αφού τα πύρινα μέτωπα έχουν ανέβει προς το βουνό» και πρόσθεσε ότι επί ποδός βρίσκονται «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην 'Ανω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου 24 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος, συνδράμουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν από το «112» μηνύματα για εκκένωση στους κατοίκους έξι περιοχών, και συγκεκριμένα σε Μίσχο, 'Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστη και Πολύανθο,

22.08.2023 11:49

Αλεξανδρούπολη: Προσωρινή παύση λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στον Έβρο

Την προσωρινή παύση λειτουργίας χώρων αρμοδιότητάς της ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Ειδικότερα, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, παύει η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Αλεξανδρούπολης, του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης και του Ιερού των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης.

22.08.2023 11:38

112 για τους καπνούς στον Ασπρόπυργο

22.08.2023 11:35

Θολός ο ορίζοντας σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία από τη φωτιά στη Βοιωτία

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα το πρωί σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, λόγω της φωτιάς στη Βοιωτία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι δυνατοί άνεμοι ευνοούν τη μεταφορά του καπνού σε περιοχές της Αχαΐας με την Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα, ακόμη και τον Ερύμανθο να διαπιστώνουν από την Δευτέρα κιόλας ημέρα της πυρκαγιάς το σύννεφο των καπνών.

22.08.2023 11:25

Εργοστάσιο έχει παραδοθεί στις φλόγες στον Ασπρόπυργο

22.08.2023 11:21

Νέα αναζωπύρωση στο χωριό Άβαντα Αλεξανδρούπολης

22.08.2023 11:17

Αλεξανδρούπολη: Γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο μετά την εκκένωση του νοσοκομείου

Μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθοδόν προς το νοσοκομείο Διδυμοτείχου γέννησε η έγκυος γυναίκα, η οποία ήταν το τελευταίο πρόσωπο που μεταφέρθηκε χθες το βράδυ κατά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Αλεξανδρούπολη: Γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο μετά την εκκένωση του νοσοκομείου

Αλεξανδρούπολη: Γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο μετά την εκκένωση του νοσοκομείου

Αλεξανδρούπολη: Γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο μετά την εκκένωση του νοσοκομείου

22.08.2023 11:13

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ασπρόπυργο

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

22.08.2023 11:11

Αναχώρησε από την Αλεξανδρούπολη το πλοίο που μεταφέρει ασθενείς του νοσοκομείο στην Καβάλα

22.08.2023 11:01

Νέο 112 για τον Ασπρόπυργο

22.08.2023 10:50

Τι αποκαλύπτει έγγραφο από το 2016 για την προστασία του δάσους της Δαδιάς

22.08.2023 10:38

Εικόνες από το πλοίο που μετατράπηκε σε νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη

22.08.2023 10:37

Κάτοικος Σώστη: «Κόποι μιας ολόκληρης ζωής, τι να κάνουμε...»

Συγκλονίζει η μαρτυρία κατοίκου στο χωριό Σώστης, η οποία είδε το σπίτι της να παραδίνεται στις φλόγες

22.08.2023 10:36

Αρτοποιός: Οι κάτοικοι στον Ασπρόπυργο πρέπει να είναι σε εγρήγορση

22.08.2023 10:35

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα-Άνω Λιόσια

Διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα-Άνω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Διαβάστε αναλυτικά

22.08.2023 10:34

Οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων κινούνται προς τον Έβρο

22.08.2023 10:25

Αλεξανδρούπολη: Νέα αναζωπύρωση στο χωριό Άβαντα

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο χωριό Άβαντα στην Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε το OPEN. 

Σύμφωνα με την Αναστασία Αργυριάδου, οι Αρχές έχουν κλείσει τον δρόμο και προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους πυκνούς καπνούς, ενώ οι δυνατές ριπές ανέμων κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Στην ίδια περιοχή, πριν από λίγες ώρες, είχαν καεί τέσσερα σπίτια και τα νεκροταφεία.

22.08.2023 10:21

Δασολόγος: Σε 30-40 χρόνια το δάσος της Δαδιάς θα μπορέσει να είναι όπως πριν

22.08.2023 10:21

Στυλιανίδης: Δεν είναι τυχαίο την ίδια ώρα να έχεις 3 διαφορετικά μέτωπα σε έναν νομό

22.08.2023 10:16

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Σώστη στην Κομοτηνή

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Σώστου, του Δήμου Ιάσμου της ΠΕ Ροδόπης της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου 2023.

22.08.2023 10:08

Εκκενώθηκε το πάρκινγκ του Θριάσιου νοσοκομείου λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο

22.08.2023 09:58

Στο νοσοκομείο Καβάλας τα νεογνά από την Αλεξανδρούπολη

Με ασφάλεια μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα έντεκα νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ), μετά την απόφαση που ελήφθη για προληπτική εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος του Έβρου.

22.08.2023 09:57

Ανατριχιαστικές εικόνες από το καμένο τοπίο στην Παλαγία Έβρου

22.08.2023 09:45

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στον Ασπρόπυργο

Στους κατοίκους του Ασπροπύργου εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, ενώ σε αυτό τονίζεται ότι αν βρίσκονται στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή πρέπει να απομακρυνθούν προς Ασπρόπυργο.

112

22.08.2023 09:44

Αρτοποιός: Έπρεπε να γίνει η εκκένωση του νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε στον ΣΚΑΪ ότι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έπρεπε να εκκενωθεί, καθώς πλησίαζαν οι φλόγες, αλλά κυρίως για τους πυκνούς καπνούς που έφταναν στο κτίριο.

22.08.2023 09:32

Φωτιά σε τρεις εστίες στον Ασπρόπυργο

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία, η φωτιά καίει σε διαφορετικές εστίες

22.08.2023 09:27

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το πλωτό νοσοκομείο

22.08.2023 09:16

Τσάπαλος: Θα υπάρξει δέσμη μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους

22.08.2023 09:14

Αναμένονται ισχυροί άνεμοι στην Εύβοια

Μάχη δίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 21, Αυγούστου στην περιοχή προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας.

Όπως είπε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης: «Το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει το μέτωπο ενεργό αλλά σε κατάσταση που μπορεί να χτυπηθεί από τα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν.

Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένουμε σε λίγη ώρα, δεν μας επιτρέπουν καμία απολύτως πρόβλεψη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση: «Με κάθε επιφύλαξη φαίνεται να έχουμε μια καλή ημέρα μια ημέρα με την πυρκαγιά να σβήνει με τα εναερια και τα επίγεια μέσα να την εχουν υπό έλεγχο και σε φάση κατάσβεσης», είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Γαλάνης.

22.08.2023 09:07

Στον Έβρο βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τεράστια είναι κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Έβρο με την ηγεσία να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις

Διαβάστε αναλυτικά για τον συναγερμό που έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις φωτιές

22.08.2023 09:03

Αλεξανδρούπολη: Πολίτες δεν έλαβαν μήνυμα από το 112 - «Χτύπησε η καμπάνα του χωριού και εκκενώσαμε»

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, κάποιοι δεν έλαβαν το μήνυμα του 112 για εκκένωση, αντίθετα κλήθηκαν να απομακρυνθούν με τις καμπάνες να ηχούν. «Χτύπησε η καμπάνα του χωριού και φύγαμε», δήλωσε στο OPEN κάτοικος της Αλεξανδρούπολης.

22.08.2023 08:55

Αλεξανδρούπολη: Συγκλονιστικές εικόνες από την απομάκρυνση ασθενών - Παιδιά κοιμούνται στην άσφαλτο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης το OPEN από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κατακαίει ότι βρει μπροστά της. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας απομακρύνθηκαν από ίδρυμα χρόνιων πασχόντων, ενώ κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους βρήκαν καταφύγιο στο λιμάνι της πόλης.

Δείτε εδώ τις συγκλονιστικές εικόνες

22.08.2023 08:40

Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας - Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις αναζωπυρώσεις

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό.

Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

Οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές έδωσαν μάχη να σώσουν ότι μπορούσαν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που απειλούσαν σπίτια. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν έως και τα 9 μποφόρ.

Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τη Χώστια χθες το πρωί και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη.

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

Επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, δίνουν πραγματική μάχη για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς αλλά τα πολλά μποφόρ και οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Ένας 80χρονος κτηνοτρόφος αγνοεί τα μηνύματα από το 112 και τρέχει να σώσει το στάβλο του και τα ζώα του αλλά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες τον βρίσκουν νεκρό, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του, μέσα στους καπνούς.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιες ωστόσο όμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια καταγραφή και αποτίμηση. Πολλές περιοχές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με γεννήτριες στην περιοχή.

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα από την από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Η μάχη που έδωσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί δεν απέδωσε και μέσα στη νύχτα τα μποφόρ που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν έως και 9 τροφοδοτούσαν συνεχώς την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Τα μηνύματα του 112 έφταναν στους κατοίκους της περιοχής που τους καλούσαν να εκκενώσουν αρχικά δύο χωριά Ταρσός και Καρυώτη και στη συνέχεια άλλα 2 'Αγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

Οι ολονύκτιες προσπάθειες που γίνονταν από τις επίγειες δυνάμεις τους εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το μέτωπο που αναπτύχθηκε μέχρι το ξημέρωμα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Ολόκληρη η περιοχή έχει χαμηλή βλάστηση αλλά οι φλόγες τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ορεινό και δεν έχει πρόσβαση.

Οι ελπίδες για ύφεση των ισχυρών ανέμων μέσα στη νύχτα δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι αναμένεται να ριφθούν στη μάχη τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Σημειώνεται πως τη χθεσινή μέρα σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εναέρια μέσα, αλλά περιορίστηκαν στη συνεχή παρουσία ελικοπτέρων.

22.08.2023 08:32

Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεταφορά βρεφών από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την Αλεξανδρούπολη όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα η φωτιά που προκάλεσε εκκενώσεις πολλών οικισμών, καθώς και του νοσοκομείου της πόλης οι ασθενείς του οποίου μεταφέρθηκαν σε πλοίο της γραμμής που έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο.

Το OPEN δημοσίευσε μια εικόνα από τη μεταφορά βρεφών από το νοσοκομείο που συγκλονίζει.

22.08.2023 08:29

Πού είναι ακραίος ο κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα

Ακραίος είναι για σήμερα, Τρίτη (22/8) ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική και 5 ακόμα περιοχές σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Φθιώτιδα
  • Κορινθία

Σε πολύ υψηλός κίνδυνος, κατηγορίας 4 και 3 είναι το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας. 

22.08.2023 08:28

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συγκλονιστικές εικόνες από την απομάκρυνση ασθενών - Παιδιά κοιμούνται στην άσφαλτο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης το OPEN από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κατακαίει ότι βρει μπροστά της. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας απομακρύνθηκαν από ίδρυμα χρόνιων πασχόντων, ενώ κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους βρήκαν καταφύγιο στο λιμάνι της πόλης.

Διαβάστε αναλυτικά

22.08.2023 08:25

Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης την ώρα που πλησιάζουν οι φλόγες

22.08.2023 08:23

Κατηγορίας 4 ο σημερινός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Έβρο

Την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, εφιστά η αντιπεριφέρεια Έβρου καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον φλεγόμενο για τέταρτη ημέρα Νομό.

Ειδικότερα, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων είναι κάποιες εκ των εργασιών οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί σήμερα έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και 'Αβαντα, στο χώρο αναψυχής 'Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας. Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού. Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο 'Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο 'Αγριας Ζωής Καβησού. Επίσης η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129 καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

 

22.08.2023 08:21

Σε επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν 65 ασθενείς από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εκκένωσης του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για λόγους ασφαλείας, λόγω πυρκαγιάς που καίει για τρίτη μέρα στην περιοχή.

22.08.2023 08:16

Πύρινη κόλαση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Δαδιά – Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή

Ανυπολόγιστη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου, όπου η φωτιά απειλεί να αποτελειώσει φέτος ό,τι κατάφερε να διασωθεί πέρυσι ύστερα από την πυρκαγιά που κατέστρεφε επί πάνω από μία εβδομάδα ένα σημαντικό θησαυρό βιοποικιλότητας για όλα τα Βαλκάνια.

Διαβάστε τι επισημαίνουν στο ethnos.gr στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας Έβρου

22.08.2023 08:14

Καλώς ήρθατε στο live blog του ethnos.gr. Μεταδίδουμε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Μείνετε συντονισμένοι.

22.08.2023 21:47

Σε ανεξέλεγκτα μέτωπα σε όλη τη χώρα δίνουν μεγάλες μάχες και σήμερα (22/8) οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας. Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καίει ανεξέλεγκτα για τέταρτη ημέρα, ενώ πύρινα μέτωπα «σαρώνουν» Βοιωτία, Εύβοια, Κύθνο, Ροδόπη και Δαδιά.