Live blog - Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Στην αντεπίθεση το Ισραήλ - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Εκατοντάδες νεκροί

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
08.10.2023 23:15

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για εγκλήματα πολέμου

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διαπράττει «κατάφωρα, τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου».

Ο Gilad Erdan δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η εποχή της λογικής με αυτούς τους άγριους έχει τελειώσει».

«Τώρα είναι η ώρα να εξαλείψουμε την τρομοκρατική υποδομή της Χαμάς, να την εξαλείψουμε εντελώς, έτσι ώστε να μην διαπράξουν ποτέ ξανά τέτοιες φρικαλεότητες», είπε.

08.10.2023 23:14

Τουλάχιστον 260 πτώματα βρέθηκαν σε μουσικό φεστιβάλ, λέει η υπηρεσία διάσωσης

Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka αναφέρει ότι τουλάχιστον 260 πτώματα απομακρύνθηκαν από το μουσικό φεστιβάλ που δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς.

Βίντεο που μεταδόθηκε από ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειξε δεκάδες επισκέπτες του φεστιβάλ να τρέχουν μέσα σε ένα ανοιχτό χωράφι καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί.

Πολλοί προσπάθησαν να κρυφτούν αλλά αρκετοί πυροβολήθηκαν καθώς έτρεχαν να ξεφύγουν.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι ομάδες των γιατρών συνεχίζουν να εργάζονται στην περιοχή.

08.10.2023 22:10

Εκπρόσωπος Παλαιστίνης στον ΟΗΕ: Το Ισραήλ λαμβάνει «άδεια να σκοτώνει»

Τα μηνύματα σχετικά με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του «θα ερμηνευθούν από το Ισραήλ ως άδεια να σκοτώνει», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Ριγιάντ Μανσούρ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τις επιθέσεις κατά της Χαμάς ως δικαιολογία για να προκαλέσει «τρομερά δεινά σε έναν ολόκληρο άμαχο πληθυσμό».

Πρέπει να ειπωθεί στο Ισραήλ ότι «πρέπει να αλλάξει πορεία» και ότι «υπάρχει ένας δρόμος προς την ειρήνη όπου δεν σκοτώνονται ούτε Παλαιστίνιοι ούτε Ισραηλινοί», είπε.

«Δεν μπορείτε να λέτε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία Ισραηλινών και στη συνέχεια να παρέχετε δικαιολογία για τη δολοφονία Παλαιστινίων. Δεν είμαστε υπάνθρωποι», δήλωσε ο κ. Μανσούρ. «Δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα ασφάλειας που να υπερισχύει του δικαιώματος ενός έθνους στην αυτοδιάθεση».

Ζήτησε τον τερματισμό της «βίας και της αιματοχυσίας» και τη διεθνή προστασία του παλαιστινιακού λαού.

«Ήρθαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μήνα με το μήνα προειδοποιώντας για τις συνέπειες της ισραηλινής ατιμωρησίας και της διεθνούς αδράνειας».

08.10.2023 22:06

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξήθηκε σε 421

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξήθηκε σε 421 στη Γάζα και Δυτική Όχθη. Αναλυτικότερα:

Λωρίδα της Γάζας:

  • 413 νεκροί, εκ των οποίων 78 παιδιά και 41 γυναίκες  - 2.300 τραυματίες

Δυτική Όχθη:

  • Ραμάλα: δύο νεκροί, Ιεριχώ: δύο νεκροί
  • Καλκίλια: ένας νεκρός,
  • Χεβρώνα: δύο νεκροί,
  • Ναμπλούς: ένας νεκρός).
  • Περισσότεροι από 70 τραυματίες

08.10.2023 22:04

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν δύο πολυώροφους πύργους στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν ότι έπληξαν δύο πολυώροφους πύργους στη Γάζα που περιείχαν περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς.

Το ένα από τα κτίρια, η Εθνική Ισλαμική Τράπεζα που ανήκει στη Χαμάς, χτυπήθηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αναφέρου οι IDF.

Οι IDF λένε ότι κατεδάφισαν επίσης ένα δωμάτιο πολέμου που χρησιμοποιείται από ένα ανώτερο μέλος της Χαμάς. Οι επιδρομές συνεχίζονται αυτή την ώρα στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτουν οι IDF.

08.10.2023 21:23

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Η Χαμάς πήρε όμηρο επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Το βίντεο που κυκλοφορεί κόβει την ανάσα. Η Χαμάς κρατά όμηρο γιαγιά επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08.10.2023 21:23

Αναφορές: Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το SkyNews, τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί και επτά αγνοούνται, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι αριθμοί είναι ρευστοί και μπορεί να αλλάξουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από αυτούς που αναφέρθηκαν νεκροί ή αγνοούμενοι είναι διπλοί Αμερικανοϊσραηλινοί πολίτες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

08.10.2023 21:19

78 παιδιά και 41 γυναίκες ανάμεσα στους 413 νεκρούς Παλαιστίνιους

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 78 παιδιά και 41 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πρόκειται για 43 περισσότερους ανθρώπους από την τελευταία τους αναφορά σήμερα το απόγευμα.

Επιπλέον 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε.

08.10.2023 20:23

ΥΠΕΞ για Έλληνες ταξιδιώτες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη: Επαναπατρίζονται άμεσα 81 - Προσπάθειες για άλλους 68

Η Ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει:

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα πετάξουν για Αθήνα απευθείας με προγραμματισμένη πτήση της El Al στις 21:30 απόψε.

Για τους υπόλοιπους μεμονωμένους επισκέπτες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η επιστροφή τους να γίνει με ασφάλεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

08.10.2023 20:01

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται «απερίφραστα» στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται "απερίφραστα" στο πλευρό του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και ότι το Λονδίνο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα μιλήσει με μια φωνή.

"(Ο Σούνακ) επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί απερίφραστα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός (Σούνακ) πρόσφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το Ισραήλ", ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

"Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διπλωματικό έργο που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος θα μιλήσει με μία φωνή ενάντια σε αυτές τις φρικτές επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου", προσθέτει η ανακοίνωση.

08.10.2023 19:45

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος»

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Χαγκάρι τόνισε σήμερα ότι από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί για τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατηγός τόνισε: «Υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη αξίζει να λάβει απαντήσεις και είναι δική μας ευθύνη να τις παρέχουμε».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Οι IDF είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίθεση και την ήττα του εχθρού. Θα πολεμήσουμε πρώτα και μετά θα ερευνήσουμε», τόνισε.

Είπε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές περιοχές, τονίζοντας: «Τις τελευταίες ώρες, οι δυνάμεις μας μάχονται στην περιφέρεια των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να καθαρίσουν την περιοχή από εισβολείς. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις δέχονται εχθρικά πυρά στο Μπεερί, εμπλέκονται σε μάχες με εισβολείς στο κιμπούτς του Κφαρ Άζα, διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στο Ζικίμ, πολεμούν στο Ναχάλ Οζ, στο Κισουφίμ και σε άλλες τοποθεσίες».

08.10.2023 19:32

Mια Γαλλίδα υπήκοος ανάμεσα στους νεκρούς των επιθέσεων, ανακοινώνει το γαλλικό ΥΠΕΞ

Μια Γαλλίδα υπήκοος σκοτώθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πολλοί Γάλλοι υπήκοοι στο Ισραήλ δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον τραγικό θάνατο μιας συμπατριώτισσας μας στο Ισραήλ στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ , Αν-Κλερ Λεζάντρ.

Επανέλαβε τις «αυστηρές οδηγίες επαγρύπνησης» στους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στο Ισραήλ.

08.10.2023 19:30

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του

Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει δίπλα από αυτή της ΕΕ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι «η πλήρης κλίμακα της βαρβαρότητας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς μάς αφήνει με κομμένη την ανάσα. 'Ανθρωποι ανυπεράσπιστοι, βάναυσα δολοφονημένοι εν ψυχρώ στους δρόμους».

«Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του. Σήμερα η σημαία της ΕΕ και του Ισραήλ κυματίζουν δίπλα-δίπλα» σημειώνει.

08.10.2023 19:22

Νεπάλ: Αγνοούνται 11 φοιτητές στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 11 φοιτητές από το Νεπάλ που σπουδάζουν σε γεωργικές σχολές στο Ισραήλ αγνοούνται αυτή τη στιγμή μετά από την επίθεση της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε την ανησυχία του στο X, για τους 11 αγνοούμενους φοιτητές που σπούδαζαν σε μια γεωργική σχολή στο Kibbutz Alumim κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

08.10.2023 19:09

Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν - Φιντάν

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε σήμερα (8 Οκτωβρίου) νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

08.10.2023 19:01

Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ: Χτυπήσαμε σήραγγα της Χαμάς κάτω από πολυώροφο κτίριο στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι χτύπησαν μια σήραγγα της Χαμάς που είχε κατασκευαστεί κάτω από έναν πολυώροφο πύργο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ένα τζαμί βρίσκεται δίπλα στη σήραγγα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τις στρατιωτικές υποδομές της σε μη στρατιωτικές περιοχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IDF.

08.10.2023 18:59

Ποιες εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς Ισραήλ

Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όπου απεγνωσμένοι ταξιδιώτες έχουν εγκλωβιστεί μετά την αναστολή δεκάδων πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες εξαιτίας των συγκρούσεων στο Ισραήλ μετά την οργανωμένη επίθεσης της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι στιγμής όλες οι αμερικανικές αεροπορικές όπως η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Όλες τις πτήσεις της έχει αναστείλει και η Lufthansa, ενώ και οι πτήσεις της Swiss International Air Lines και της Austrian Airlines, ανεστάλησαν προς το Τελ Αβίβ μέχρι τη Δευτέρα.

«Η Lufthansa ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Ισραήλ μέχρι και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023. Οι αποφάσεις για το προσεχές πρόγραμμα πτήσεων θα ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» αναφέρει ανακοίνωση της Lufthansa.

Η Air France ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας. Η ανακοίνωση της Air France αναφέρει: «Η Air France παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ σε πραγματικό χρόνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

https://twitter.com/Ramy_Sawma/status/1710991963527217205?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1710991963527217205%7Ctwgr%5E404bb1129bef6dbdae40f11508d4993e29c11cd3%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F283361%2Fisrahlxaosstoaerodromiotoytelabibegklobismenoitaxidiotesprospathoynnafygoynapothxorapoiesetaireiesexoynanasteileitispthseistoys

08.10.2023 18:41

Ένας Γάλλος πολίτης σκοτώθηκε

Ένας Γάλλος πολίτης σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στο Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

08.10.2023 18:39

Χαμάς: Αυτά είναι τα drones «καμικάζι»

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που χρησιμοποίησε χθες στην αιφνιδιαστική της επίθεση κατά του Ισραήλ.

08.10.2023 18:36

Το Ισραήλ πλήττει εκατοντάδες στόχους στη Γάζα

Περίπου 800 στόχοι της Χαμάς έχουν πληγεί στη Γάζα, δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί, πρόσθεσε.

08.10.2023 18:35

Νέα επικοινωνία Νετανιάχου - Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν ξανά τηλεφωνικά, όπως μετέδωσαν οι Times του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, ο Μπάιντεν τονίζει την αμέριστη υποστήριξή του στο Ισραήλ.

08.10.2023 18:33

Αναφορές για 659 νεκρούς Ισραηλινούς

Οι τελευταίες αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 659 νεκρούς στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς. Άλλοι 2.156 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

08.10.2023 18:27

Ερντογάν για Μεσανατολικό: Η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες για ειρήνη - Μόνη λύση το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ηρεμίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Διαβάστε περισσότερα.

08.10.2023 18:09

Συνταρακτικό βίντεο με οικογένεια που απήχθη από τη Χαμάς

Σοκ προκαλεί βίντεο που ανάρτησε ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, και δείχνει μέλη ισραηλινής οικογένειας που έπεσαν θύματα απαγωγής από τη Χαμάς. Μάλιστα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης, εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια τους ένα από τα τρία παιδιά τους. Τα παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Περισσότερα εδώ

https://twitter.com/Israel/status/1711016332089606406?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1711016332089606406%7Ctwgr%5Ef4be039d88821e51a8bcce5f41af63f376864a03%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F283360%2Fsyntaraktikobinteomeoikogeneiapoyaphxthhapothxamasmaxhtesskotosanenaapotapaidia

08.10.2023 18:06

Εντολή του ισραηλινού υπουργού Άμυνας για εκκένωση περιοχών στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, έδωσε εντολή να προετοιμαστεί η εκκένωση κοινοτήτων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

08.10.2023 18:05

Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι-Νετανιάχου

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, η Μελόνι επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ιταλικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις και την εγγυητητα προς τους συγγενείς των θυμάτων, τους ομήρους και τους τραυματίες. "Η κυβέρνησή μας θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους, για τον συντονισμό της υποστήριξης που θα παρασχεθεί. Η Ιταλία, την δύσκολη αυτή στιγμή, είναι στο πλευρό του ισραηλινού λαού", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

08.10.2023 17:53

«Όπου κι αν πας, βλέπεις θάνατο», λέει γιατρός από τη Γάζα

««Όπου κι αν πας στη Γάζα βλέπεις κηδείες, βλέπεις θάνατο. Είναι σαν να βλέπεις μια ταινία για το τέλος του κόσμου», είπε ο Δρ Χαμίς Ελέσι, με έδρα την πόλη της Γάζας, μιλώντας στο BBC

«Δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου, τα παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν, δεν υπάρχει ρεύμα», λέει

08.10.2023 17:44

Νεκρός ο πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Λεμεσού, Λιόρ Ασουλίν

Η Χάποελ Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τον θάνατο του Ισραηλινού πρώην επιθετικού Λιόρ Ασουλίν μετά από επίθεση ενόπλων της Χαμάς.

«Με μεγάλη θλίψη, μετά από πολλές ώρες που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρώην παίκτης μας Λιόρ Ασουλίν δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στο πάρτι στο Re'im», αναφέρει η ανακοίνωση της Χάποελ Τελ Αβίβ.

Ο σύλλογος σκύβει το κεφάλι και στέλνει συλλυπητήρια και δύναμη στην οικογένεια του Λιόρ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», καταλήγει ο σύλλογος.

08.10.2023 17:35

Η στιγμή που μέλη της Χαμάς απαγάγουν 25χρονη από φεστιβάλ μουσικής

Μια 25χρονη φοιτήτρια που συμμετείχε σε ένα ρέιβ πάρτι στην έρημο ήταν μεταξύ των θυμάτων που απήγαγε η Χαμάς το βράδυ της Παρασκευής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

08.10.2023 17:31

Ισραηλινοί στρατιώτες πριν τις μάχες

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα πόλεμο στη Χαμάς

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα πόλεμο στη Χαμάς

08.10.2023 17:25

Πιλότοι αρνούνται να μεταφέρουν Ισραηλινούς στη χώρα τους

Σύμφωνα με το Walla News, πιλότοι από τη Βουλγαρία αρνούνται να αναλάβουν πτήση για τη μεταφορά Ισραηλινών από την Αθήνα και ένα τσεχικό πλήρωμα αρνείται να μεταφέρει Ισραηλινούς από τη Θεσσαλονίκη στο Ισραήλ και αποφασίζει να προσγειωθεί στην Κύπρο λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

08.10.2023 17:05

Δένδιας: Πλήρης αλληλεγγύη στο Ισραήλ

Την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα: «Πλήρης αλληλεγγύη στο Ισραήλ και τον λαό του αυτές τις δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η προστασία όλων των αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας».

08.10.2023 16:50

Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα πόλεμο στη Χαμάς

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή, θέτοντας τις βάσεις για μια μαζική απάντηση κατά της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας, σε συνέχεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο - αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική. Η κίνηση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, που ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08.10.2023 16:43

Πρέσβειρα Ισραήλ στην Τουρκία: Είναι νωρίς για διαμεσολάβηση

Η Ιρίτ Λίλιαν απάντησε στην ερώτηση για πιθανή μεσολάβηση της Τουρκίας: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεσολάβηση».

Η Λίλιαν απάντησε επίσης στο ερώτημα πώς θα επηρεάσει ο πόλεμος τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. «Οι σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν από τη χθεσινή επίθεση και τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε η πρέσβης.

08.10.2023 16:34

Ξεκίνησε μαζική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Πριν από λίγο οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν μαζική αεροπορική επιδρομή στις περιοχές της Παλαιστίνης.

Το IDF, στην έκτακτη δήλωσή του, κάνει λόγο πως «πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε μία έντονη αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη».

08.10.2023 16:31

Δηλώσεις για τη στήριξη ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσα στη μέρα

Όπως ενημέρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν μέσα στην ημέρα θα γίνουν δηλώσεις για τη στήριξη που θα παρέχει η χώρα στο Ισραήλ μετά την εισβολή της Χαμάς

08.10.2023 16:27

Τανκς του Ισραήλ μετακινούνται προς τη Γάζα

08.10.2023 16:25

Ισραήλ: Τι είναι το Iron Dome που αναχαιτίζει τις ρουκέτες της Χαμάς και πώς λειτουργεί

Χιλιάδες ρουκέτες εκτόξευσε εκ νέου η Χαμάς προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε συνδυασμό με τις χερσαίες επιθέσεις. Και μπορεί στο έδαφος οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ να πιάστηκαν εξ απήνης, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ρουκετών αναχαιτίστηκε από το υπερσύγχρονο σύστημα Iron Dome ή ελληνιστί «Σιδηρούς Θόλος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08.10.2023 16:05

Τουλάχιστον πέντε Γερμανοί υπήκοοι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς

Μια 22χρονη Γερμανίδα θεωρείται ότι βρίσκεται βαριά τραυματισμένη και όμηρος της Χαμάς μετά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η οικογένειά της, η οποία ζει στο Ισραήλ, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Τέσσερις ακόμη Γερμανοί πολίτες κρατούνται από την οργάνωση.

Η Ρικάρντα Λουκ από το Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης θεωρεί ότι η νεαρή γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο ξαπλωμένη φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της σε φορτηγό με τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους είναι η 22χρονη κόρη της, Σάνι Λουκ. «Σήμερα το πρωί η κόρη μου απήχθη με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ. Μας έστειλαν ένα βίντεο, στο οποίο μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα την κόρη μας. Αναίσθητη, στο αυτοκίνητο με τους Παλαιστίνιους, καθώς οδηγούσαν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητώ οποιαδήποτε βοήθεια, οποιοδήποτε νέο», δήλωσε η κυρία Λουκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή και θα αφεθεί ελεύθερη.

08.10.2023 15:37

Πολωνός πρόεδρος: Η βία στην περιοχή ωφελεί τη Ρωσία

Το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει από χθες μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας καθώς αποσπά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία και μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Η Πολωνία, ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις αρχές του 2022, έχει προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιονδήποτε μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτούσε από εκείνη να δεχτεί ένα ποσοστό παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στο μπλοκ από άλλες κατευθύνσεις.

"Σίγουρα ωφελεί τη Ρωσία και τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Αποσπά την προσοχή του κόσμου... Αλλά πάνω από όλα, φοβάμαι ότι δυστυχώς θα προκαλέσει περαιτέρω πίεση σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News.

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα άλλο κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, που θα πλήξει την Ευρώπη... Η ασφάλειά μας, η προστασία των συνόρων της Πολωνίας φυσικά, επίσης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, γίνεται ακόμη πιο σημαντική», είπε.

Από τα μέσα του 2021, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία έχουν δει μια αύξηση στον αριθμό μεταναστών κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα από τη Λευκορωσία, την οποία κατηγορούν ότι διευκολύνει τέτοιες διελεύσεις, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει το Μινσκ.

08.10.2023 15:31

Νεκρό υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που ακολούθησαν την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ.

Το πτώμα του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις με στόχο στελέχη της Χαμάς, η οποία διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι της οργάνωσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 500 με 600 Ισραηλινοί.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

08.10.2023 15:05

Υπέρ των Παλαιστινίων η τουρκική αντιπολίτευση – Αποστάσεις Ιμάμογλου από Κιλιτσντάρογλου

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη:

Αξιοσημείωτη είναι η στάση της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία τάχθηκε σαφώς υπέρ της Χαμάς και των Παλαιστινίων.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι «η Παλαιστίνη είναι μια ‘χώρα’ που αναζητά δικαιώματα εδώ και πολύ καιρό. Είμαστε πάντα με τον παλαιστινιακό λαό. Δεν θέλουμε ποτέ να γίνει πόλεμος», είπε, ενώ λίγο πιο προσεκτικός ο άλλος πόλος στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προσπάθησε να στείλει ένα πιο ανθρωπιστικό μήνυμα κρατώντας ίσες αποστάσεις και υποστηρίζοντας με τη σειρά του έναν δυνητικό μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας.

«Μας λυπεί βαθύτατα η στοχοποίηση αμάχων σε αυτή τη σύγκρουση. Οι επιθέσεις κατά αμάχων, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, είναι απαράδεκτες. Ας εργαστούμε από κοινού για να βρούμε μια μόνιμη και δίκαιη λύση μέσω διαλόγου το συντομότερο δυνατό. Είναι ευθύνη όλου του κόσμου να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της ανθρωπότητας. Από την άποψη αυτή, είμαστε ένα έθνος έτοιμο να αναλάβει μία τέτοια ευθύνη στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε.

08.10.2023 15:03

Εκατόμβη νεκρών στη Μέση Ανατολή με πάνω από 900 θύματα

Οι τελευταίες αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 600 νεκρούς στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Συνολικά, τα θύματα είναι πάνω από 900. 


08.10.2023 14:57

Η Πολωνία απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ

Η Πολωνία θα απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ αεροπορικώς έπειτα από την μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε χθες Σάββατο η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς , ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας θα στείλει πολλά μεταγωγικά αεροσκάφη στο Ισραήλ για τον σκοπό αυτό. «Στρατιώτες των ειδικών μας δυνάμεων θα παράσχουν προστασία κατά την επιβίβαση και ασφάλεια εν πτήσει», έγραψε ο Ντούντα στην πλατφόρμα Χ.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή κατάσταση» και κάλεσε τους Πολωνούς πολίτες στο Ισραήλ να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

08.10.2023 14:54

Ανακοινώθηκε η αναβολή των αγώνων Αρμάνι-Μακάμπι και Χάποελ - Γουλβς

H Euroleague ανακοίνωσε την αναβολή του αγώνα της Αρμάνι Μιλάνου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για την 2η αγωνιστική, αλλά και της συνάντησης του Euro Cup Χάποελ Αλ Αβίβ- Γουλβς Βίλνιους, επίσης για τη 2η αγωνιστική λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο αγώνας 2ου γύρου της κανονικής σεζόν του BKT EuroCup μεταξύ της Χάποελ Τελ Αβίβ και της Γουλβ Βίλνιους, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου, και ο αγώνας της κανονικής περιόδου EuroLeague της Turkish Airlines, του γύρου 2, μεταξύ Αρμάνι Μιλάνο και Μακάμπι Τελ Αβίβ, προγραμματισμένος για 12 Οκτωβρίου, έχουν ανασταλεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στο Ισραήλ.

Η Euroleague Basketball παρακολουθεί την κατάσταση και θα αξιολογήσει μαζί με τις ομάδες που επηρεάζονται τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τον επαναπρογραμματισμό των αγώνων με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν όταν είναι διαθέσιμες.

Η Euroleague Basketball επαναλαμβάνει τη σταθερή της δέσμευση ενάντια σε όλες τις πράξεις βίας και υπέρ της ειρήνης και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη φωνή της για να προάγει το σεβασμό, την ένταξη και τη διαφορετικότητα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του οργανισμού και των ομάδων του.

Η Euroleague Basketball επιθυμεί να εκφράσει τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους όσους επλήγησαν από τη συνεχιζόμενη τραγωδία.»

08.10.2023 14:45

«Όλα τα όπλα μας είναι δικά σας» λέει η Χεζμπολάχ στη Χαμάς

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που μάχονται κατά του Ισραήλ.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.

08.10.2023 14:39

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τεχεράνη για τους βομβαρδισμούς της Χαμάς στο Ισραήλ

Το Ιράν στηρίζει τη Χαμάς στην σύρραξή της με το Ισραήλ. Όταν ξεκίνησε η επίθεση, πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους της Τεχεράνης για να πανηγυρίσει. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, έστησαν γλέντι με πυροτεχνήματα:

08.10.2023 14:28

Προσπάθειες της Τουρκίας για διαμεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή του πυρός

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη:

Μετά την κήρυξη ουδετερότητας που Τούρκου προέδρου χθες, αμέσως μετά έγινε σαφής μία διπλωματική βούληση και πρωτοβουλία, που θέλει αναλάβει η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με τα μέρη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες αν μιλάει και με Ισραήλ και με Χαμάς. Πάντως, χθες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέπτυξε μία έντονη τηλεφωνική διπλωματία. Είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσουν φυσικά τις εξελίξεις. Πιο πριν είχε καλέσει όλους τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Μέσης Ανατολής. Του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και του Ιράν. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να ηγηθεί και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Δεν είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα της βγει, καθώς ούτε οι σχέσεις της με το Ισραήλ είναι τόσο ισχυρές ακόμη, ώστε να μπορέσει να επηρεάσει, ούτε και οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι σίγουρο ότι θέλουν ο Ερντογάν να αναλάβει αυτόν το ρόλο λόγω της αντιπαλότητας για την πρωτοκαθεδρία στον μουσουλμανικό κόσμο. Εξάλλου, η πλειοψηφία των αραβικών χωρών, έχει επίσης κρατήσει μία μετριοπάθεια και αποστάσεις από τη Χαμάς και αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή, τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία της είναι σε δύσκολη θέση, γιατί είχε αρχίσει διαδικασίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Ίσως να παίξουν κάποιο ρόλο πίεσης οι λαοί της Μέσης Ανατολής, που τάσσονται σαφώς υπέρ των Παλαιστινίων. Ήδη χθες το βράδυ εδώ στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπέρ των Παλαιστινίων, παρά την ουδέτερη γραμμή του προέδρου τους.

08.10.2023 14:26

Στους 663 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Σε 663 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 350, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

08.10.2023 14:11

Βίντεο: Ο «σιδερένιος θόλος», το υπερσύγχρονο ισραηλινό σύστημα άμυνας για επιθέσεις από αέρος αποκρούει τις ρουκέτες της Χαμάς

08.10.2023 14:02

Τι συνέβη στην Αίγυπτο με την ένοπλη επίθεση αστυνομικού κατά Ισραηλινών τουριστών

Δύο Ισραηλινοί τουρίστες και ο Αιγύπτιος ξεναγός τους σκοτώθηκαν σήμερα από τις σφαίρες ενός αστυνομικού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αστυνομικός φέρεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον γκρουπ τουριστών σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς στη συνοικία της Αλεξάνδρειας, Σαουάρι, και σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που διατήρησαν την ανωνυμία τους συνελήφθη και κρατείται.

Ο αστυνομικός βρισκόταν στην περιοχή για λόγους ασφαλείας όταν ξαφνικά άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό ιδιωτικό κανάλι της Αιγύπτου Extra News TV.

Το δίκτυο μετέδωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη "νομικές διαδικασίες" μετά τη σύλληψη του αστυνομικού. Δεν υπάρχει ακόμη σχόλιο από τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με την επίθεση, την πρώτη του είδους με στόχο Ισραηλινούς εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, για την οποία το Ισραήλ δεσμεύτηκε για "ισχυρή εκδίκηση".

08.10.2023 13:41

Περισσότεροι από 600 οι νεκροί από τις σφοδρές μάχες

Τουλάχιστον 300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Τουρκία, επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας.

Αντίστοιχα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 313 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Συνολικά τα θύματα είναι περισσότερα από 600 και από τις δύο πλευρές.

08.10.2023 13:28

Η Χαμάς καλεί τον κόσμο να πάρει τα όπλα κατά του Ισραήλ

Καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες με το Ισραήλ, εκπρόσωπος της Χαμάς σε δήλωσή του καλεί τον κόσμο «να συμμετάσχει σε αυτή τη μάχη».

08.10.2023 13:22

Δυσαρεστημένο το Ισραήλ από την ανακοίνωση της Κίνας

Το Ισραήλ ανέμενε "εντονότερη καταδίκη" της Χαμάς από την Κίνα, μια χώρα την οποία θεωρεί φιλική, δήλωσε σήμερα ο Γιούβαλ Γουάκς, ανώτερος αξιωματούχος στην ισραηλινή πρεσβεία στο Πεκίνο.

"Όταν δολοφονούνται άνθρωποι, σφαγιάζονται στους δρόμους, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητούμε λύση των δύο κρατών", είπε στους δημοσιογράφους ο Γουάκς.

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρα να παραμείνουν ψύχραιμα και να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες για την προστασία των αμάχων προσθέτοντας ότι "ο θεμελιώδης τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης είναι να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών και να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος".

08.10.2023 13:20

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να σταματήσει η αιματηρή σύρραξη

Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση να σταματήσει η βίαια σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων,  μετά τη χθεσινή ένοπλη εισβολή της Χαμάς.

Τόνισε πως η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν προσφέρουν λύσεις στα βαθιά ριζωμένα προβλήματα της περιοχής.

08.10.2023 13:04

Αγνοείται ένας Βρετανός στο Ισραήλ

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός πολίτης, ο Τζέικ Μάρλοου, αγνοείται στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς. 

Δεν είναι γνωστό αν έχει κρατηθεί όμηρος.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο Μάρλοου εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας σε ένα υπαίθριο πάρτι στο Kibbutz Re'im, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όταν ξεκίνησε η σύρραξη το Σάββατο.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε στο BBC: "Αγνοείται, δεν ξέρουμε ακόμα αν κρατήθηκε όμηρος".

08.10.2023 13:01

Ισραήλ: Νεαρή Γερμανίδα πήγε σε φεστιβάλ και δολοφονήθηκε από τη Χαμάς

Μια νεαρή tattoo artist αναγνωρίστηκε ως η γυναίκα της οποίας το πτώμα περιφέρθηκε στους δρόμους στο πίσω μέρος ενός φορτηγού από τα μέλη της Χαμάς μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν σε μια υπαίθρια μουσική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

08.10.2023 12:49

Συναγερμός στην Αίγυπτο: Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά Ισραηλινών τουριστών - Αναφορές για τρεις νεκρούς

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο μεταδίδουν πως ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην πόλη της Αλεξάνδρειας σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Ισραηλινούς και έναν Αιγύπτιο.

Το τηλεοπτικό κανάλι Extra News, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ανέφερε ότι ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στην Στήλη του Πομπήιου στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης συνελήφθη.

Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης ZAKA ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

08.10.2023 12:39

Δύο Ταϊλανδοί και ένας Καμποτζιανός ανάμεσα στα θύματα

Δύο Ταϊλανδοί και ένας Καμποτζιανός σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και σε μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της κυβέρνησης των δύο αυτών ασιατικών αρχών.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Σρέτα Ταβισίν έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι πληροφορήθηκε από τον Ταϊλανδό πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ πως "δύο Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν στα επεισόδια βίας".

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων, αλλά πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης εργάζεται για την απομάκρυνση των υπηκόων του από το Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Καμποτζιανού φοιτητή που βρισκόταν στο Ισραήλ όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις χθες Σάββατο.

08.10.2023 12:28

ΥΠΕΞ: Δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

08.10.2023 12:24

Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη

Παρατίθενται από το υπουργείο Εξωτερικών τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ:

+972544808297

Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα:

+972523032253

08.10.2023 12:05

Η Χαμάς λέει πως δεν επιτίθεται σε αμάχους

Ανώτερος εκπρόσωπος της μαχητικής παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές δεν επιτίθενται σε αμάχους, παρά τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, εξαπέλυσαν χθες μια άνευ προηγουμένου εισβολή σε εδάφη γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 100 Ισραηλινούς.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τρομοκρατημένους αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων μητέρες που αγκαλιάζονταν με τα παιδιά τους, υπό την επιτήρηση παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων.

Η Agnes Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε χθες: «Είμαστε βαθύτατα θορυβημένοι από τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και καλούμε επειγόντως όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία μεταξύ των αμάχων. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλες οι πλευρές σε μια σύγκρουση έχουν σαφή υποχρέωση να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες».

Απαντώντας σήμερα μιλώντας στο Al Jazeera, ο ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμαντάν δήλωσε ότι η ομάδα του δεν επιτίθεται σε αμάχους.

«Πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ εποίκων και αμάχων. Οι έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους... Ελπίζουμε ότι η Αμνηστία έχει διεθνή ταπεινότητα να μας στείλει πιο εξελιγμένα όπλα για να επιτεθούμε μόνο στους στρατιώτες», είπε, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Δεν στοχοποιούμε πολίτες επίτηδες. Έχουμε δηλώσει ότι οι έποικοι είναι μέρος της κατοχής και μέρος της ένοπλης ισραηλινής δύναμης. Δεν είναι άμαχοι», δήλωσε ο ίδιος.

08.10.2023 11:42

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, «κατευθύνει μια μεγάλη πυραυλική επίθεση στην ισραηλινή περιοχή Σντερότ με 100 πυραύλους», ανέφερε η οργάνωση στο κανάλι της στο Telegram, σύμφωνα με το Al Jazeera. 

08.10.2023 11:20

Ποια είναι η Χαμάς που μάχεται κατά του Ισραήλ

Με λίγα λόγια:

Η Χαμάς είναι μια παλαιστινιακή ισλαμιστική μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και έχει διεξάγει αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια.

Έχει εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ - ή επέτρεψε σε άλλες ομάδες να το πράξουν - και έχει πραγματοποιήσει και άλλες θανατηφόρες επιθέσεις.

Το Ισραήλ με τη σειρά του έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές και έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας με τη βοήθεια της Αιγύπτου από το 2007.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λέξη Χαμάς είναι ακρωνύμιο των λέξεων Harakat al Muqawama al Islamia - ή Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.

Επιμένουν ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη και παράνομο κράτος και είναι ένας λόγος που έχει απορρίψει ειρηνευτικές συνομιλίες στο παρελθόν. Η Χαμάς υποστηρίζει πως προσπαθεί να απελευθερώσει κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τον αντίπαλό του, το Ιράν, ότι υποστηρίζει τη Χαμάς και ότι της παρέχει όπλα και εκπαίδευση.

08.10.2023 10:55

Στους 313 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 313 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα από χθες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων ένα παιδί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

08.10.2023 10:49

Το Ισραήλ απομακρύνει κατοίκους από οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς έως τώρα.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

08.10.2023 10:22

ΜέΡΑ25: Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει

To ΜέΡΑ25 τάσσεται «ξεκάθαρα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού
στον αγώνα του για ελευθερία, ζωή, δικαιοσύνη», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση τονίζει:

«Ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται υπό κατοχή, αποκλεισμό, εμπάργκο και θάνατο. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη μας δείχνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει. Το κράτος του Ισραήλ επεκτείνει μεθοδικά και αδιάκοπα τους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη και το καθεστώς Απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων καθίσταται διαρκώς πιο βάναυσο και φονικό.

Ισραηλινοί πολίτες που αντιδρούν στην φονική αυτή πολιτική κατά των Παλαιστινίων, δέχονται σκληρές διώξεις από το ίδιο τους το κράτος.

Οι κυβερνήσεις μας των τελευταίων ετών, ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και ΝΔ κατόπιν, έχουν προσδέσει τη χώρα μας στο άρμα αυτού του κράτους, στρέφοντας την πλάτη στη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάτι που είναι εμφανές και στις χθεσινές ανακοινώσεις των δύο κομμάτων.

Όπως δήλωσε χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης: "Ο δρόμος προς τον τερματισμό της φρικτής αιματοχυσίας Παλαιστινίων και Ισραηλινών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ξεκινά μ' ένα απαραίτητο πρώτο βήμα: Τον τερματισμό του καθεστώτος Απαρτχάιντ του ισραηλινού κράτους και της ισραηλινής κατοχής"».

08.10.2023 10:18

Μαρτυρία Έλληνα: «Άρπαξαν οικογένειες με παιδιά από τα κρεβάτια τους»

08.10.2023 10:13

Βίντεο από την ισραηλινή επίθεση κατά της υποδομής της Χεζμπολάχ στην περιοχή του Όρους Ντοβ

08.10.2023 09:56

Guardian: Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να προετοιμάζεται από το πρωί της Κυριακής για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η επιχείρησή για την απελευθέρωση ομήρων και την "εκκαθάριση" των μαχητών της Χαμάς που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος κέρδισε έδαφος, αναφέρει η Guardian.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακατέλαβαν τοποθεσίες, εκτός από 8 σημεία που κατείχε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς και κάνουν επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι για τυχόν ενόπλους.

Η προσοχή έχει στραφεί και στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ όπου βρίσκονται μαχητές της Χεζμπολάχ. Νωρίς το πρωί εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από το νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να πιστεύεται ότι είναι όμηροι μέσα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ένα κέντρο αγνοουμένων έχει δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Στη Γάζα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το διαδίκτυο έχουν διακοπεί. Ο Hazem Balousha, ανταποκριτής του Guardian εκεί, δήλωσε ότι κανείς στη Λωρίδα δεν κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούσαν τον θύλακα.

08.10.2023 09:47

Για 100 ομήρους Ισραηλινούς κάνει λόγο η πρεσβεία στις ΗΠΑ

Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν τεθεί σε ομηρία από Παλαιστίνιους μαχητές. Η  ισραηλινή πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει πως πρόκειται για τουλάχιστον 100 άτομα, μεταξύ των οποίων πολίτες και στρατιώτες.

Σε μια ανάρτηση στο X,  αναφέρει επίσης ότι περισσότεροι από 300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.800 έχουν τραυματιστεί.

Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το Ισραήλ.

https://twitter.com/IsraelinUSA/status/1710877714872242431

08.10.2023 09:42

Τουλάχιστον 20 παιδιά σκοτώθηκαν από τα πλήγματα στη Γάζα

Τουλάχιστον 20 παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ακόμη 120 ανήλικοι έχουν επίσης τραυματιστεί.

Τα παιδιά στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι συχνά τα πιο ευάλωτα θύματα σε περιόδους μαχών.

08.10.2023 09:36

Το Ισραήλ δημοσιεύει τα ονόματα στρατιωτικών που σκοτώθηκαν

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των 26 στρατιωτών που σκοτώθηκαν χθες.

Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 18 έως 42 ετών.

Δείτε εδώ τη λίστα, η οποία ανανεώνεται. 

08.10.2023 09:18

Δραματική η αύξηση και των νεκρών Ισραηλινών

Τουλάχιστον 300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων και από τις δύο πλευρές ξεπερνά πλέον τους 550. 

08.10.2023 09:16

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστίνιων

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε σε 256, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας.

Περίπου 1.800 ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν σπίτια σε πολλές πόλεις του θύλακα, από τη Ράφα στο νότο έως το Μπέιτ Χανούν (γνωστό ως Ερέζ στους Ισραηλινούς) στο βορρά.

08.10.2023 09:11

Ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο μετά από χτυπήματα της Χεζμπολάχ

Το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα πυρά στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα. Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

08.10.2023 08:56

Μπορέλ: Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

« Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».

«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της ΕΕ». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ, σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό ακριβώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ξεκινήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών στις 18 Σεπτεμβρίου με την «Προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης». Η θέση της ΕΕ παραμένει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών» κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

08.10.2023 08:50

Σοκαριστικά πλάνα: Βομβαρδίστηκε κτίριο σε live μετάδοση από το Al Jazeera

Τον τρόμο έζησε η ρεπόρτερ του Al Jazeera, Youmna El-Sayed καθώς κατά τη διάρκεια live μετάδοσης από τη Γάζα, πίσω της οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ένα πολυόροφο κτίριο.

Το κτίριο, που ονομάζεται «Πύργος της Παλαιστίνης» φέρεται να είχε γραφεία της Χαμάς και γι' αυτό έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

Με την επίθεση, ισοπεδώθηκε.

08.10.2023 08:33

Επιχειρήσεις του Ισραήλ σε οκτώ περιοχές κοντά στη Γάζα - «Επλήγησαν 426 στόχοι»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις γύρω από οκτώ περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των IDF.

Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να απαντήσει στη χθεσινή στρατιωτική εισβολή της Χαμάς.

Τουλάχιστον 250 είναι οι Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν και 230 οι Παλαιστίνιοι.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δύο καταστάσεις ομηρίας "επιλύθηκαν", αλλά δεν είπε αν όλοι οι όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί.

Το Ισραήλ δήλωσε επίσης πως έπληξε 426 στόχους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων έναν πύργο 14 ορόφων που περιείχε δεκάδες διαμερίσματα καθώς και γραφεία της Χαμάς στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

08.10.2023 08:20

Υπάρχουν αναφορές από ισραηλινές ειδησεογραφικές πηγές που επικαλείται η Guardian πως μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν νέα εισβολή στο Έσκολ, στα νότια του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είναι στο σημείο και «απαντούν» σύμφωνα με τις αναφορές.

08.10.2023 08:18

Κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα οι Ισραηλινοί σε πόλη κοντά στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα αστυνομικό τμήμα στη νότια πόλη Σντερότ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε πλήρης έλεγχος και οι δυνάμεις μας εξουδετέρωσαν περίπου 10 ένοπλους τρομοκράτες στο τμήμα», ανέφεραν οι Times of Israel.

Νωρίτερα υπήρχαν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν μέρος του αστυνομικού τμήματος με μπουλντόζα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.

Η Σντερότ βρίσκεται πολύ κοντά στη Γάζα.

08.10.2023 08:16

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πιλότους και τις αεροπορικές εταιρείες να "επιδεικνύουν προσοχή" στις πτήσεις κοντά στο Τελ Αβίβ 

08.10.2023 07:55

Δραματικός ο απολογισμός των θυμάτων

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά). Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

08.10.2023 07:54

Ερωτήματα για το πώς εξαπολύθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς

Ο αιφνιδιασμός των ισραηλινών δυνάμεων από την επίθεση της Χαμάς προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος, παραδεχόμενος ότι «αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία, Ραφαέλ Μόραβ αναγνώρισε την πιθανότητα αποτυχίας των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και την ανεπαρκή προετοιμασία της χώρας του απέναντι στην επίθεση της Χαμάς. «Αν είχαμε την παραμικρή πληροφόρηση, θα είχαμε λάβει μέτρα για να αντεπιτεθούμε. Θα ήμασταν έτοιμοι. Συνεπώς, πρέπει να υπήρξε μια αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών, δεν το κρύβω. Τώρα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να δώσει μια ουσιαστική απάντηση σε αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Είναι ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, αναφέρει κεντρικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Μετά την επίθεση ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, το κυβερνών κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι συνομιλίες για ένα τέτοιο σχηματισμό κυβέρνησης δεν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

08.10.2023 07:48

Πλήγματα στο Λίβανο

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι η ισραηλινή αμυντική δύναμη πραγματοποίησε πλήγματα πυροβολικού στο Λίβανο μετά από βλήματα όλμου που εκτοξεύτηκαν προς το ισραηλινό έδαφος.

Τα βλήματα όλμου προσγειώθηκαν στην περιοχή Mount Dov, στα σύνορα με τον Λίβανο. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Σημειώνεται πως  στο Λίβανο δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ.

08.10.2023 07:47

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε στα σπίτια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

08.10.2023 07:44

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

08.10.2023 07:43

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

 

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

08.10.2023 07:41

Νετανιάχου: Ένας μακροχρόνιος και δύσκολος πόλεμος

Το Ισραήλ ξεκινάει έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στη Χαμάς, που εξαπέλυσε χθες Σάββατο φονικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Η πρώτη φάση του πολέμου αφορά την εξόντωση των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο Ισραήλ και σκότωσαν αμάχους και στρατιώτες, γράφει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου αναφέρει πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνεχιστεί «αδιάκοπα» και με αποφασιστικότητα «έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι» της επιχείρησης.

«Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ και θα νικήσουμε», διαβεβαιώνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διοικητικών στόχων της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

08.10.2023 19:08

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα ενώ αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες.

Περισσότεροι από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ οι σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr: