Live blog για τη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή: Αυξάνονται οι νεκροί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι - Όλες οι εξελίξεις

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
09.10.2023 23:00

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της «συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα», μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

09.10.2023 22:58

Οι Ισραηλινοί καλούνται να προετοιμαστούν για 3ημερη παραμονή σε καταφύγια

Οι Ισραηλινοί ενημερώθηκαν από τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας να προετοιμαστούν για τριήμερη παραμονή σε καταφύγια.

Οι πολίτες ενημερώθηκαν να βεβαιωθούν ότι έχουν αρκετά τρόφιμα, νερό και συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα, σύμφωνα με το Sky News.

09.10.2023 22:52

Η Χαμάς δεν θα διαπραγματευτεί για τους ισραηλινούς αιχμαλώτους ενώ δέχεται επίθεση

Η Χαμάς δεν θα διαπραγματευτεί για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ενώ δέχεται πυρά, δήλωσε εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία, ο Αμπού Ουμπάιντα είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμο να «πληρώσει το τίμημα» σε αντάλλαγμα για την ελευθερία των αιχμαλώτων, μεταδίδει το Sky News.

09.10.2023 22:47

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι για διαμεσολάβηση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατώντας για άλλη μια φορά πολιτική ίσων αποστάσεων είπε ότι «όπως είμαστε ενάντια στην καταπίεση και τις διώξεις των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τους παράνομους εποίκους, έτσι είμαστε ενάντια και στις ενέργειες αδιακρίτως εναντίον των Ισραηλινών πολιτών. Η καταστροφή της Γάζας από αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί τζαμιών, οι θάνατοι γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών και αμάχων είναι απαράδεκτοι. Αν παρόμοιες σκηνές έχουν εμφανιστεί σε ισραηλινές πόλεις, δεν τις εγκρίνουμε καθόλου. Όπως συμβαίνει με τα πάντα, ο πόλεμος έχει ηθική και τρόπους. Μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει χαμένους. Το σπιράλ της βίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά πρόσθετο πόνο. Ζητάμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τους βομβαρδισμούς των παλαιστινιακών εδαφών, ιδιαίτερα της Γάζας, και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε ισραηλινές τοποθεσίες. Σήμερα είναι η μέρα να δράσουμε με κρατική σοφία, ψυχραιμία και ανθρώπινη συνείδηση».

09.10.2023 22:45

6 δημοσιογράφοι μεταξύ των πολιτών που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) δήλωσε ότι έξι δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Το Σάββατο, τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ενώ έκαναν ρεπορτάζ, μεταδίδει το Al Jazeera.

09.10.2023 22:30

LIVE εικόνα από 4 διαφορετικές κάμερες στη Γάζα

09.10.2023 22:27

704 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 704 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στη Γάζα:

  • 687 νεκροί - 140 παιδιά, 105 γυναίκες
  • 3.800 τραυματίες

Στη Δυτική Όχθη:

  • 17 νεκροί - 3 από αυτούς παιδιά
  • 90 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν

09.10.2023 22:14

Η ΕΕ ανακαλεί την απόφαση να αναστείλει «αμέσως» τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναίρεσε την ανακοίνωση του επιτρόπου της για την «άμεση» αναστολή χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας στους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Αντίθετα, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει επειγόντως τη βοήθεια.

«Δεν θα υπάρξει αναστολή των πληρωμών» προς το παρόν, αναφέρεται σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Sky News.

09.10.2023 22:12

Ο Ερντογάν ζητεί από τους Παλαιστίνιους να «σταματήσουν να παρενοχλούν» τους Ισραηλινούς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από τους Παλαιστίνιους να «σταματήσουν να παρενοχλούν» τους Ισραηλινούς.

«Ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στα παλαιστινιακά εδάφη και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να παρενοχλούν τους ισραηλινούς οικισμούς», δήλωσε.

09.10.2023 22:09

Ο Μπάιντεν διατάσσει συντονισμό με το Ισραήλ «σε όλα τα ζητήματα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τους διέταξε να συντονιστούν με το Ισραήλ «σε όλες τις πτυχές της κρίσης», μεταδίδει το Al Jazeera.

09.10.2023 22:04

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: Ο πόλεμος ξεκίνησε άσχημα για εμάς, θα τελειώσει άσχημα γι' αυτούς

Ο αρχηγός των ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αναφέρει ότι ο στρατός «βρίσκει τα πατήματά του» αφού αντιμετώπισε την πρόκληση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς, ενώ συνεχίζονται οι αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Ξεκίνησε άσχημα και θα τελειώσει πολύ άσχημα για την άλλη πλευρά» υπογράμμισε.

09.10.2023 21:56

Νετανιάχου: «Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα αντηχεί για πολλές γενιές»

Ο Νετανιάχου λέει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ «με κάθε τρόπο» και ότι «οι εχθροί του Ισραήλ καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό».

«Όλοι οι εχθροί μας θα γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούμε στο Ισραήλ. Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα αντηχεί για πολλές γενιές», προσθέτει.

09.10.2023 21:48

Νέες δηλώσεις Νετανιάχου

Μιλώντας από το Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου καλεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Λέει ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και ότι το χτύπημα κατά της Χαμάς στη Γάζα «τώρα αρχίζει», μεταδίδει το Sky News.

«Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Ξέρω ότι όλοι μας θέλουμε αποτελέσματα εδώ και τώρα, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Σας υπόσχομαι αυτό πολίτες, στο τέλος του πολέμου οι εχθροί μας θα ξέρουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ», προσθέτει.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί επίσης τους ενόπλους της Χαμάς ότι σκοτώνουν παιδιά αφού πρώτα τους έχουν περάσει χειροπέδες.

«Οποιοδήποτε μέρος στο οποίο δραστηριοποιείται η Χαμάς θα γίνει συντρίμμια. Αυτό συμβαίνει ήδη και θα συνεχίσει να συμβαίνει».

09.10.2023 21:46

Το Ισραήλ στοχεύει τώρα ιατρικές ομάδες και νοσοκομεία: Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ επέκτεινε το πεδίο των στόχων του σε ιατρικά συνεργεία και νοσοκομεία.

«Ζητάμε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φτάσουν ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι κρίσιμη λόγω της έλλειψης φαρμάκων και καυσίμων, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

09.10.2023 21:44

Η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει το βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα στη δολοφονία τεσσάρων μελών της

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση σε τουλάχιστον τέσσερα μέλη της που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του Λιβάνου, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

09.10.2023 21:41

Η ΕΕ ανακοινώνει επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής της βοήθειας στους Παλαιστίνιους

H Κομισιόν ανακοινώνει ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

09.10.2023 21:33

Πάνω από 680 νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε από σχεδόν 500 σε 687, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε επίσης σε 3.726, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Sky News.

09.10.2023 21:30

Κόλαση στη Γάζα: Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί - Πάνω από 3 μέσα σε ένα λεπτό

Γάζα - βομβαρδισμοί

09.10.2023 21:28

Μπαράζ βομβαρδισμών αυτή την ώρα στη Γάζα

09.10.2023 21:23

Τρεις οι μαχητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε θέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

09.10.2023 21:20

Η Χαμάς ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία, λέει αξιωματούχος

Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία με το Ισραήλ, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της οργάνωσης.

Ο Moussa Abu Marzouk δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς «έχει επιτύχει τους στόχους της».

09.10.2023 21:12

Χαμάς: Υπάρχουν όμηροι με διπλή ιθαγένεια

Ανάμεσα στους ομήρους είναι άνθρωποι με ρωσική και κινεζική ιθαγένεια, πέραν από την εβραϊκή, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το Sky News.

09.10.2023 21:10

Ισπανία και Ιρλανδία διαφωνούν με την αναστολή πληρωμών προς την Παλαιστίνη

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

09.10.2023 21:06

Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στη Γάζα-Συγκλονίζει live βίντεο

09.10.2023 21:03

Χιλιάδες στόχοι της Χαμάς χτυπήθηκαν, λέει ο ισραηλινός στρατός

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε μία από τις «μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές που έχουν γίνει ποτέ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανέφεραν ότι μόνο σήμερα έπληξαν τουλάχιστον 2.400 στόχους της Χαμάς, μεταδίδει το BBC.

09.10.2023 21:00

Τουλάχιστον 100 πτώματα ανασύρθηκαν από ισραηλινή περιοχή

Τουλάχιστον 100 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το Μπέρι, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Sky News.

09.10.2023 20:57

Σχεδόν 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Από τότε που ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου, σχεδόν 100 παιδιά από την Παλαιστίνη έχουν σκοτωθεί, αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Άμυνας για τα Παιδιά.

Τουλάχιστον 91 παιδιά από την Παλαιστίνη στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε Παλαιστίνια αγόρια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε η οργάνωση, σύμφωνα με το Al Jazeera.

09.10.2023 20:54

Ο γγ του ΟΗΕ εκφράζει απογοήτευση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθύτατα αναστατωμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση της ισλαμιστικής, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, το Σαββατοκύριακο.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τη σημερινή ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ξεκινήσει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και δεν θα επιτρέπεται να περάσει τίποτα, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα» ανέφερε.

09.10.2023 20:53

Δεκάδες ξένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις λίστες των νεκρών ή των αγνοουμένων

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:

  • Ταΐλάνδη: 12 νεκροί, 11 όμηροι
  • Νεπάλ: 10 νεκροί, 4 τραυματίες.
  • ΗΠΑ: 9 νεκροί
  • Ουκρανία: 2 νεκρές
  • Γαλλία: 2 νεκροί, 8 αγνοούμενοι
  • Βρετανία: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος

09.10.2023 20:50

Το δημαρχείο της Ρίγας στα χρώματα της εθνικής σημαίας του Ισραήλ

Ρίγα - Δημαρχείο

09.10.2023 20:48

Εικόνες καταστροφής στη Γάζα

Γάζα

09.10.2023 20:45

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ένας 31χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Μουντάσερ Αμπντελχαμίντ Ζαακίκ κατέληξε μετά από πυροβολισμούς στο Μπέιτ Ουμμάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ανέφερε το υπουργείο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

09.10.2023 20:27

Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει στη Χαμάς δυτικά όπλα

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) υποστήριξε ότι όπλα αμερικανικής κατασκευής και όπλα που κατασκευάσθηκαν σε δυτικές χώρες, τα οποία σύμφωνα με διάφορες αναφορές χρησιμοποιήθηκαν από ένοπλα τμήματα της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς σε μάχες κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, μεταφέρθηκαν στη Χαμάς από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση του GUR υποστηρίζεται ότι τα όπλα κατασχέθηκαν από ρωσικά στρατεύματα σε μάχες στην Ουκρανία και ότι η παράδοσή τους στη Χαμάς ήταν μια «μεγάλης κλίμακας πρόκληση κατά της Ουκρανίας». «Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το σχέδιο των Ρώσων, θα πρέπει να είναι οι ψεύτικες κατηγορίες κατά ουκρανών στρατιωτικών ότι πουλάνε δυτικά όπλα σε τρομοκράτες σε τακτική βάση», ανέφερε η ανακοίνωση της GUR.

09.10.2023 20:24

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Πάνω από 100 άνθρωποι αιχμάλωτοι της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι οι ισραηλινές Αρχές πιστεύουν πλέον ότι 100 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

09.10.2023 20:23

Aποκαλυπτικό δημοσίευμα: Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ 10 ημέρες πριν την επίθεση

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ 10 ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αδιαφόρησε, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.10.2023 20:20

Τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί νεκροί

Τουλάχιστον 900 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

09.10.2023 20:14

Χαμάς: Θα εκτελούμε Ισραηλινούς ομήρους για κάθε βόμβα

Η Χαμάς, μετά το μπαράζ βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, απηύθυνε προειδοποίηση ότι θα εκτελεί «χωρίς δεύτερη σκέψη» από έναν Ισραηλινό όμηρο για κάθε πλήγμα σε κατοικία Παλαιστινίου στη Λωρίδα της Γάζας.

09.10.2023 20:12

Το Ισραήλ δεν είχε καταλάβει καθόλου τη Χαμάς, δηλώνουν ειδικοί

Η αποτυχία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών να προβλέψουν την αιματηρή και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον της χώρας τους, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είχαν κατανοήσει καθόλου αυτή καθαυτή την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, εκτιμούν ειδικοί.

Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε εντελώς τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχό της, και έστειλε στο έδαφός του 1.000 μαχητές που σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και απήγαγε τουλάχιστον 100 άλλους.

09.10.2023 20:01

Η Χαμάς απειλεί ότι θα εκτελέσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους αμά συνεχίσουν οι βομβαρδισμοι

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί με λύπη με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που έχουμε υπό την επιτήρησή μας και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ της Χαμάς.

"Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρούμε το Ισραήλ και την ηγεσία του υπεύθυνο γι' αυτό", είπε.

09.10.2023 19:49

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία στην οποία η σημαία του Ισραήλ κυματίζει δίπλα σε αυτή της Ελλάδας και της σημαίας της ΕΕ στην πρόσοψη του νεοκλασικού κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών, ως ένδειξη συμπαράστασης της Αθήνας στο Τελ Αβίβ.

09.10.2023 19:44

Νέα έκκληση Γκουτέρες για τερματισμό των επιθέσεων για ανταλλαγή των ομήρων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα Ισραήλ και Χαμάς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση του Ισραήλ να κόψει το ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα προς τη Γάζα.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν εξαιρετικά άσχημη πριν από αυτές τις εχθροπραξίες. Τώρα θα επιδεινωθεί εκθετικά» ανέφερε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έθεσε επίσης την τρέχουσα βία στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης, λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν συνέβησαν "στο κενό".

"Η πραγματικότητα είναι ότι αναπτύσσεται μέσα από μια μακροχρόνια σύγκρουση με 56 χρόνια κατοχής και χωρίς πολιτικό τέλος στον ορίζοντα. Είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της αιματοχυσίας, του μίσους και της πόλωσης", δήλωσε ο Γκουτέρες.

09.10.2023 19:39

Νεκρό μέλος της Χεζομπολάχ στα σύνορα με Ισραήλ - Λιβάνου

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στη φιλοϊρανική οργάνωση, με μία από αυτές να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει «απάντηση» για τον θάνατό του.

09.10.2023 19:38

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ

09.10.2023 19:34

Στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας θα φωτιστεί ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ, το εμβληματικότερο μνημείο του Παρισιού, θα φωτιστεί απόψε με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ, ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό, εκφράζοντας «την πλήρη υποστήριξή της στον ισραηλινό λαό που θρηνεί τους νεκρούς του και αντιμετωπίζει ακόμη μια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».

Σε ένδειξη «αλληλεγγύης» ο Πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί με τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας – γαλάζιο και λευκό – με ένα εξάκτινο αστέρι του Δαβίδ στο κέντρο.

09.10.2023 19:28

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η αιματηρή επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στη συναυλία ειρήνης

09.10.2023 19:28

WSJ: Από τον Αύγουστο σχεδίαζαν την εισβολή

09.10.2023 19:23

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου

09.10.2023 19:21

Δανέζης στο OPEN: Κανείς δεν ξέρει το τέλος εδώ στο Ισραήλ, εκτός από την απόλυτη καταστροφή της Χαμάς

09.10.2023 19:21

Δανέζης στο OPEN: Νωρίς για τους Ισραηλινούς να ακούσουν για κατάπαυση πυρός

09.10.2023 19:20

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ - Διακοπή κυκλοφορίας στη συμβολή Κατεχάκη και Κηφισίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη από διάφορες συλλογικότητες έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των Λεωφόρων Κατεχάκη και Κηφισίας και στα δύο ρεύματα.

09.10.2023 19:20

Μακρόν: Η Γαλλία και η Γερμανία είναι στο πλευρό του Ισραήλ

Φθάνοντας στο Αμβούργο ο Γάλλος πρόεδρος προέβη, όπως ήταν αναμενόμενο, σε δηλώσεις σχετικές με τις εξελίξεις στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε να δικαιολογήσει την επίθεση της Χαμάς και ότι η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ένας κοινός αγώνας, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα στο Παρίσι από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, δύο Γάλλοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γάζα, ενώ για κάποιους άλλους δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το πού βρίσκονται.

09.10.2023 19:18

Μεγάλη αγωνία για τις Γερμανίδες που απήγαγε η Χαμάς- Συνεχείς συσκέψεις στο Γερμανικό ΥΠΕΞ | Ethnos

09.10.2023 19:14

Επικοινωνία Ερντογάν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και τον πρόεδρο του Λιβάνου

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη και όσα είπε στο OPEN επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Μαχμούτ Αμπάς και τον πρόεδρο του Λιβάνου. Και στους δυο είπε ότι θέλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και ειρήνη.


09.10.2023 19:10

Ισραηλινά στρατεύματα μετακίνουνται προς το Λίβανο

09.10.2023 19:09

Αljazeera: 16χρονια σε αποκλεισμό η Λωρίδα της Γάζας

INTERACTIVE Gaza 15 years of living under blockade-OCT9-2023

09.10.2023 19:06

Ζωντανή μετάδοση των βομβαρδισμών στη Γάζα

09.10.2023 19:00

Αίγυπτος: «Προειδοποιήσαμε τον Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς αλλά αγνοήθηκε» – Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ισραήλ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press αξιωματούχος των Αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «κάτι μεγάλο που επρόκειτο να γίνει σύντομα». Η προειδοποίηση όμως φαίνεται να αγνοήθηκε. 

Το Ισραήλ από τη μεριά του το αρνείται.

09.10.2023 18:48

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ κατά τη συμμετοχή του στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου που πραγματοποιείται σήμερα στο Μουσκάτ.

Όπως επεσήμανε, η Σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, «όπως διαμορφώνονται μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Μία επίθεση, η οποία δεν συνιστά μόνο μια βίαιη παρέμβαση σε κυριαρχία κράτους, συνιστά και μία απολύτως αποτροπιαστική ενέργεια, με βάση τα όσα έχουμε δει, κατά των βασικών αρχών του ανθρωπισμού».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου με τους ομολόγους του από τις χώρες του Κόλπου, καθώς επίσης και τους ομολόγους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους δρόμους εκείνους έτσι ώστε να σταματήσει η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται».

«Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας και του γενικού προξενείου, μεριμνά έτσι ώστε οι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ήδη χθές 90 άτομα επέστρεψαν και οι υπόλοιποι οι οποίοι παραμένουν, θα επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ελληνική πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους ανθρώπους για να μπορέσουν με ασφάλεια να επαναπατριστούν».


09.10.2023 18:46

Ανεβαίνει και άλλο ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι περίπου 2.900 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

09.10.2023 18:37

«Δεν μπορεί αυτή να είνια η απάντηση του πολιτισμένου κόσμου»: Νέα ανάρτηση Βαρουφάκη για τις συγκρούσεις

09.10.2023 18:36

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα σύνορα του Λιβάνου

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εντασσόταν στην ευρύτερη επιχείρηση «Θύελλα του Αλ Άκσα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επτά «σιωνιστές στρατιώτες» τραυματίστηκαν.

09.10.2023 18:24

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ - Πανικός ενώ πέφτουν σφαίρες

09.10.2023 18:20

Βρετανός ΥΠΕΞ: Κανείς δεν θέλει να επεκταθεί η Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διένεξη

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέημς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να επεκταθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη σε άλλα τμήματα της περιοχής, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στο Σάββατο.

«Έχω μιλήσει με εκπροσώπους των κυβερνήσεων γύρω στην περιοχή και όλοι συμφωνήσαμε ότι κανένας δεν θέλει να επεκταθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη σε άλλα τμήματα της περιοχής» δήλωσε ο Κλέβερλι στους δημοσιογράφους.

«Το Ισραήλ είναι πολύ επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης τρομοκρατικής απειλής από τη Χαμάς που προέρχεται από τη Γάζα».

09.10.2023 18:17

Το Ισραήλ κλείνει ένα μεγάλο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου εν μέσω βίας

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα αερίου Ταμάρ ανοικτά των νότιων ακτών του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας έπειτα από τρεις ημέρες βίας στην περιοχή.

Η Chevron, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο να σταματήσει τη λειτουργία του κοιτάσματος, το οποίο είναι κύρια πηγή αερίου για τα συστήματα και τη βιομηχανία ενέργειας.

Ενα μέρος του αερίου από το Ταμάρ εξάγεται επίσης στις γειτονικές χώρες Ιορδανία και Αίγυπτο.

09.10.2023 18:13

Βρετανία: Τα πεθερικά του πρωθυπουργού της Σκωτίας εγκλωβίστηκαν στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα πεθερικά του, που έχουν αποκλειστεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν πάει να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους και τώρα είναι αδύνατον να φύγουν.

Η σύζυγος του Γιούσαρ, η Νάντια Ελ Νάκλα, είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Οι γονείς της, που ζουν μόνιμα στη Σκωτία, είχαν πάει να επισκεφθούν τη γιαγιά της, ηλικίας 92 ετών, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, είμαστε κολλημένοι στο τηλέφωνο», είπε ο Γιούσαφ στους δημοσιογράφους. «Ανησυχώ για την οικογένειά μου».

«Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το βρετανικό υπουργεί Εξωτερικών, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους», συνέχισε. «Δεν ξέρουμε αν η πεθερά μου και ο πεθερός μου, που δεν έχουν καμία σχέση, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, με τη Χαμάς ή με οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση, θα βγάλουν τη νύχτα ή όχι», πρόσθεσε, καταδικάζοντας τις ενέργειες της παλαιστινιακής οργάνωσης.

09.10.2023 17:58

Αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν και ισοπεδώνουν κτήρια – Δείτε βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας

Αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν στόχους στη Γάζα και ισοπεδώνουν κτήρια, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο Τwitter η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, «η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επιτίθεται σε στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί πολλά στρατηγικά κέντρα δέχθηκαν επίθεση. Το πρωί, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε αποθήκη όπλων και σε φρεάτιο εισόδου σε υπόγεια τρομοκρατική σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

https://twitter.com/IAFsite/status/1711304246363083046/video/1

09.10.2023 17:55

Μια από τις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς χτύπησαν το τέμενος Άμπου Γκος

Μια γυναίκα φαίνεται να είναι σοβαρά τραυματισμένη.

09.10.2023 17:52

Ο Σούνακ ηγείται του συμβουλίου έκτακτων καταστάσεων”Cobra” για την αποστολή βοήθειας στο Ισραήλ

Ο Ρίσι Σούνακ θα ηγηθεί του συμβουλίου έκτακτων καταστάσεων “Cobra” το απόγευμα της Δευτέρας, με θέμα την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να παράσχει υποστήριξη σε θέματα πληροφοριών και ασφάλειας στο Ισραήλ, καθώς και διπλωματική υποστήριξη, εάν ζητηθεί.

Το Νο 10 είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έτοιμο» να βοηθήσει στρατιωτικά το Ισραήλ, εάν ζητήσει βοήθεια και δεν αποκλείει την εκκένωση Βρετανών πολιτών από τις πληγείσες περιοχές ως «ύψιστη προτεραιότητα»

09.10.2023 17:45

«Τι κακό κάναμε; Πού θα πάμε;» - Δεν έχει μείνει τίποτα στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

«Αυτό που φοβόμουν περισσότερο, όταν άρχισαν να κλιμακώνονται οι επιθέσεις, ήταν ότι η γυναίκα μου θα γεννούσε. Αγχωνόμουν για το πώς θα φτάναμε στο μαιευτήριο υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Αλλά δεν είχε περάσει καθόλου από το μυαλό μου ότι το σπίτι μου θα βομβαρδιζόταν και θα καταστρεφόταν ολοσχερώς», δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου στη Γάζα

09.10.2023 17:42

«Πήρα το ρίσκο, χαιρέτησα φίλους και έκανα ωτοστόπ»: Τον κατέβασαν από αμάξι επειδή δεν είχε μετρητά - Σοκάρει Έλληνας που έκανε διακοπές στο Ισραήλ

Οι ιστορίες όσων βίωσαν τις πρώτες ώρες του πολέμου στο Ισραήλ, σοκάρουν. Ένας από αυτούς είναι και ο Τίμος, που είχε βρεθεί στο Ισραήλ για διακοπές και είναι μεταξύ των πρώτων Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν.

Αναφερόμενος στα δραματικά πρώτα λεπτά που ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου στο Τελ Αβίβ, περιγράφει: «Οι σειρήνες ήχησαν 6:45 το πρωί, πρωτόγνωρο για εμάς γιατί δεν ζούμε σε εμπόλεμη χώρα. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πώς θα περάσουμε καλά στις διακοπές μας. Ήταν παράλογο όλο αυτό που συνέβαινε και μας τρομοκράτησε πάρα πολύ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.10.2023 17:35

Στέλεχος της Χαμάς δηλώνει ότι "δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης" με το Ισραήλ

«Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

09.10.2023 17:34

Οι εξελίξεις σήμερα: Τι έχει μέχρι τώρα συνοπτικά

  • Το Ισραήλ ανακοίνωσε ως αντίποινα τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας,  με διακοπή της παροχής νερού, ρεύματος και τροφίμων
  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αποκάλεσε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα "ανθρώπινα ζώα".
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε την επιστροφή στη "λύση των δύο κρατών" ως το μόνο τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης.
  • Το Ισραήλ δήλωσε ότι ένοπλοι μαχητές που προσπάθησαν να διεισδύσουν στη χώρα μέσω του Λιβάνου σκοτώθηκαν.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τις πληρωμές βοήθειας προς την Παλαιστίνη μέχρι νεωτέρας.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την "ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας".
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι εννέα Αμερικανοί περιλαμβάνονται στον απολογισμό των νεκρών του Ισραήλ.

09.10.2023 17:27

Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι έριξε ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ

Ρουκέτες φαίνεται ότι έριξε προς την Ιερουσαλήμ η Χαμάς σύμφωνα με δική της ανακοίνωση. Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες ως απάντηση σε βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων.

Νωρίτερα σειρήνες είχαν ακουστεί στην Ιερουσαλήμ

09.10.2023 17:25

Οι ΥΠΕΞ αραβικού συνδέσμου θα συναντηθούν εκτάκτως στο Κάιρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την "ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας" μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

09.10.2023 17:14

Ισραήλ: Συζητείται η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης

Ένας υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης, που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «εντός των επόμενων ωρών».

09.10.2023 17:13

Σειρήνες ακούγονται στην Ιερουσαλήμ

09.10.2023 17:02

Το Κατάρ επιβεβαιώνει συνομιλίες με τη Χαμάς και το Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι συμμετέχει σε συνομιλίες διαμεσολάβησης με τη Χαμάς και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές αυτή τη στιγμή. Οι προτεραιότητές μας είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση θα περιοριστεί»

09.10.2023 17:01

Ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οΜπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισέλθει στη Γάζα.

09.10.2023 16:59

Εικόνεςαπό τη Γάζα δείχνουν ισοπεδωμένο το τέμενος Ahmad Yassin

09.10.2023 16:44

Η El Al αυξάνει τα δρομολόγιά της για να μεταφέρει εφέδρους από το εξωτερικό στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al θα αυξήσει τα δρομολόγιά του για να μεταφέρει εφέδρους πίσω στο Ισραήλ, ώστε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη επιστράτευση στην ιστορία της χώρας, μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καλεί στα όπλα 300.000 εφέδρους, έναν αριθμό άνευ προηγουμένου, και προειδοποίησε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να την εκκενώσουν, μια ένδειξη ότι μπορεί να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

09.10.2023 16:39

Πληροφορίες ότι ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών έχει φτάσει τους 800

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 800 ενώ 2.400 είναι τραυματίες, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

09.10.2023 16:36

Νεκροί δύο ένοπλοι στα σύνορα με το Λίβανο

Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο ενόπλους οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα από το έδαφος του Λιβάνου σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός, σε μια ένδειξη ενός πιθανού νέου μετώπου, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται με τη Χαμάς στη Γάζα. 

Ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η σιιτική οργάνωση δεν έχει οργανώσει κάποια επιχείρηση εντός του Ισραήλ.



09.10.2023 16:35

BBC: Τουλάχιστον δέκα Βρετανοί πιθανόν να έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται στο Ισραήλ, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους σε αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο.

Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο και υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό πέθανε το Σάββατο στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε η οικογένειά του και ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, ανέφερε χθες, Κυριακή, η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

09.10.2023 16:34

Παγώνει το πακέτο βοήθειας στους Παλαιστίνιους η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ.

09.10.2023 16:28

Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την επίθεση την οποία δέχθηκε το φίλο κράτος του Ισραήλ»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην τελετή υπογραφής της παράδοσης του πλοίου γενικής υποστήριξης «Περσέας» στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στην επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη. Είναι συγκλονισμένη από την επίθεση την οποία δέχθηκε το φίλο κράτος του Ισραήλ και ιδίως ο άμαχος πληθυσμός του».

«Η Ελλάδα δήλωσε ξεκάθαρα, δια στόματος του πρωθυπουργού, αλλά και όλων των πολιτειακών παραγόντων, ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι η προστασία των αμάχων είναι πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα» πρόσθεσε.

«Η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά. Η τρομοκρατία είναι πάντοτε αρχή δεινών και όποιος θεωρεί ότι με την τρομοκρατία και την άσκησή της θα λύσει προβλήματα και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, σφάλλει βαρύτατα» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

09.10.2023 16:23

Γεμάτα τα καταφύγια και τα σχολεία στη Γάζα

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις εντείνονται στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε σχολεία και καταφύγια του ΟΗΕ, αλλά πολλοί από αυτούς τους χώρους έχουν γεμίσει. Πολλοί καταλήγουν απλά στα υπόγεια των σπιτιών τους μη έχοντας που αλλού να πάνε.

Gaza

09.10.2023 16:19

Νετανιάχου: Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολύπλευρη επίθεση από Παλαιστίνιους ένοπλους από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.10.2023 16:16

Δεν υπήρξαν θύματα από τους βομβαρδισμούς βόρεια του Ισραήλ

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ και μία έπεσε στο έδαφος του Λιβάνου. Δεν υπήρξαν θύματα.

09.10.2023 16:14

Πυροβολισμοί στο νότιο Ισραήλ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανταλλαγή πυροβολισμών στο Ζικίμ στο νότιο Ισραήλ, μεταδίδει το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο.

Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να κλειδωθούν στα σπίτια τους.

09.10.2023 16:05

Βίντεο στα κοινωνικά μέσα δείχνουν ότι συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας από τους Ισραηλινούς

09.10.2023 16:01

Τηλεφώνημα του ιρανού προέδρου με τον αρχηγό της της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι χαιρέτισε τις "λαμπρές και εντυπωσιακές νίκες" της "παλαιστινιακής αντίστασης", σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

"Πραγματικά κάνατε την ισλαμική κοινότητα ευτυχισμένη με αυτή την καινοτόμο και νικηφόρα επιχείρηση", λέει ο πρόεδρος. "Το σιωνιστικό καθεστώς παρακμάζει, ενώ το μέτωπο της αντίστασης κατακτά τις κορυφές της νίκης", προσθέτει ο Ραΐσι.

09.10.2023 15:47

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στις 13.00, με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Γιουσέφ Ντορχόμ.

09.10.2023 15:43

Ανεβαίνει ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακο από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

09.10.2023 15:42

12 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο προς το Ισραήλ

12 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο κατά του βόρειου Ισραήλ. Εντωμεταξύ γίνονται αναφορές πυροβολισμοί και εκρήξεις στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς ο ισραηλινός στρατός απαντά στη διείσδυση πολλών υπόπτων στο Ισραήλ.

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. «Στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή».

Ο Λίβανος συνορεύει με το βόρειο Ισραήλ και η περιοχή γύρω από τα σύνορα στο νότιο Λίβανο ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, μια ισλαμιστική ομάδα που υποστηρίζεται, οπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν.

09.10.2023 15:32

Εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εννέα πολίτες της σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στα θύματα και στις οικογένειες όλων όσων επλήγησαν και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε επαφή με τους ισραηλινούς εταίρους μας, ιδίως με τις τοπικές αρχές».

09.10.2023 15:29

Νεότερος απολογισμός: 560 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα και 2.900 τραυματίστηκαν, λέει το υπουργείο Υγείας της Γάζας

09.10.2023 15:28

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή σε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ταμάρ» - μια σημαντική πηγή για τις ηλεκτροπαραγωγούς και τη βιομηχανία της χώρας.

Η περιοχή βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Ασντόντ, μιας πόλης στο νότιο Ισραήλ, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι ορατή από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και βρίσκεται εντός εμβέλειας πυραύλων.

Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει εντολή από το υπουργείο να διακόψει την παραγωγή.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, η χώρα θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με «εναλλακτικά καύσιμα».

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, δήλωσε η Chevron.

09.10.2023 15:23

Τουλάχιστον 510 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα και 800 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό

Χάρτης AL Jazeera

09.10.2023 15:13

«Μονόδρομος οι συνομιλίες για λύση δύο κρατών» λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι «συνομιλίες για λύση δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», αναφερόμενος στη σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο Λαβρόφ δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη «να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατο να επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και δεκαετίες».

09.10.2023 14:50

Reuters: Η Χαμάς παραπλανούσε για δύο χρόνια το Ισραήλ και έπιασε στον ύπνο τις μυστικές υπηρεσίες - Εκπαίδευαν μαχητές σε ψεύτικο οικισμό

Για τουλάχιστον δύο χρόνια οργάνωνε η Χαμάς την επίθεση της στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα έριχνε στάχτη στα μάτια των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που πιάστηκαν στον ύπνο την στιγμή που οι «μαχητές» της ισλαμιστικής οργάνωσης εισέβαλλαν στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

09.10.2023 14:48

Σε συναγερμό ΕΛ.ΑΣ, αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open: 

09.10.2023 14:42

Βίντεο ντοκουμέντο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

09.10.2023 14:37

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Αμβούργου: «Στοπ» σε όλες τις πτήσεις - Απειλές από αεροσκάφος από το Ιράν

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

09.10.2023 14:32

Η Χαμάς είναι σε συνομιλίες για την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών με αντάλλαγμα 36 Παλαιστίνιες που κρατούνται σε φυλακές

09.10.2023 14:19

Μητσοτάκης: Αυτό το μακελειό να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν

Μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας στη Βάρνα,  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τη συνάντησή τους σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του.

«Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», είπε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων. 

09.10.2023 14:12

Το Ισραήλ έκοψε το νερό στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

09.10.2023 14:05

Haaretz: Σειρήνες ηχούν και στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

09.10.2023 13:58

Η Αίγυπτος πιέζει το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση

Η Αίγυπτος έχει στενή επικοινωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια προσπάθεια να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων και να διασφαλίσει την προστασία των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από Παλαιστίνιους ενόπλους, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Αίγυπτος έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και από τη Χαμάς να φροντίσει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τους ομήρους αλλά και ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα.

Ωστόσο οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτίμησαν ότι τα επαναλαμβανόμενα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Γάζας καθιστούν δύσκολη τη μεσολάβηση.

09.10.2023 13:47

Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Παλαιστίνης

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.10.2023 13:35

Ο νεότερος απολογισμός για τους νεκρούς στη Γάζα είναι 511 νεκροί και περισσότεροι από 2.750 τραυματίες

09.10.2023 13:30

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει πως υπάρχουν δεκάδες νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια, στη Γάζα

Το Al Jazeera κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς. 

09.10.2023 13:28

Εκπρόσωποι του κόμματος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της ισραηλινής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο Μπένι Γκαντζ, πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, συμφωνεί σε ένα έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο - ωστόσο δεν θέλει να εμπλακεί η ακροδεξιά, αναφέρει η Guardian.

09.10.2023 13:25

Μετά την Αυστρία και η Γερμανία «παγώνει» την βοήθεια που θα έδινε στους Παλαιστίνιους

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να παρέχει χρηματική βοήθεια στους Παλαιστίνιους για φέτος και το επόμενο έτος. Ωστόσο, αυτό αναστέλλεται προσωρινά, ενώ τα κονδύλια υπόκεινται σε συνολική επανεξέταση, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το γερμανικό υπουργείο Ανάπτυξης έχει υποσχεθεί περίπου 125 εκατομμύρια σε διμερή αναπτυξιακή συνεργασία για τα παλαιστινιακά εδάφη για το τρέχον και το επόμενο έτος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

09.10.2023 13:12

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι τέσσερις ισραηλινοί αιχμάλωτοι και οι απαγωγείς τους, της Χαμάς, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή, ανέφερε το Reuters.

09.10.2023 13:10

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με φόντο την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή

09.10.2023 12:53

Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν πως υπάρχουν 2 νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη

09.10.2023 12:50

Υπάρχουν πολλοί τραυματίες από την τελευταία επίθεση με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, αναφέρει το Channel 12.


09.10.2023 12:47

Τρεις τραυματίες από ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Ρουκέτες χτύπησαν σπίτια στην πόλη Ασντόντ. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε τρεις τραυματίες: έναν 75χρονο άνδρα σε σοβαρή κατάσταση και δύο ακόμη, αναφέρει η Haaretz. 

09.10.2023 12:34

Μπαράζ πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ

Μπαράζ από πυραύλους εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο κεντρικό Ισράηλ ενώ σειρήνες ηχούν σε πολλές περιοχές.

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή ανέφερε πως ακούγονται εκρήξεις και δυνατοί κρότοι στην  Ιερουσαλήμ πιθανώς από το αμυντικό σύστημα Iron Dome που είναι σε λειτουργία και αναχαιτίζει τις ρουκέτες.  

09.10.2023 12:29

Πλήρη αποκλεισμό της Γάζας επιχειρεί το Ισράηλ - «Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη»

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε.

«Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη» και ως έτσι θα τους αντιμετωπίζουν, σημείωσε. 

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

09.10.2023 12:26

Εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ

Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ πιθανόν από αναχαιτίσεις ρουκετών, ή κρούσης πυραύλων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

09.10.2023 12:25

Al Jazeera: Στο στόχαστρο αεροπορικών επιδρομών δύο προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα

«Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν βάλει στο στόχαστρο δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας», μετέδωσε η ρεπόρτερ Youmna ElSayed του Al Jazeera.

Μέσα σε δέκα λεπτά «δύο μαζικές επιδρομές» έπληξαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς Jabalia και al-Shati, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, πρόσθεσε η ElSeyed, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.

09.10.2023 12:19

Τούρκοι αρθρογράφοι μετρούν την «αγάπη της Τουρκίας για την Παλαιστίνη!»

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη:

Επικριτικός απέναντι στην τουρκική «συμπάθεια» για την Παλαιστίνη, ο αρθρογράφος Μουράτ Σαμπουντζού της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Σοζτζού γράφει:

«Ας δούμε τη χώρα που ονομάζουμε Παλαιστίνη κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό. Ας δούμε πρώτα τη σημαία της. Οι τρεις κάθετες λωρίδες στη σημαία της συμβολίζουν τα χαλιφάτα των Αββασιδών, των Ουμαγιάδων και των Φατιμιδών... Το κόκκινο τρίγωνο είναι το σύμβολο της εξέγερσης των Αράβων κατά των Τούρκων και της αιματοχυσίας. Είναι ανοιχτά τουρκοφοβικοί... Αναγνώρισε με μεγάλη προθυμία τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων. Καταδίκασε την επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής... Όχι μόνο αντιτάχθηκε στη συμφωνία μας με τη Λιβύη, αλλά συμμετείχε και στο άλλο μέτωπο.

Δεν έχει ψηφίσει ούτε μία φορά υπέρ μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπέγραψε συμφωνία με την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, παρά το γεγονός ότι προσφέραμε εταιρική σχέση.

Ακόμα και οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρθηκαν... Αλήθεια, ποια είναι αυτή η αγάπη για την Παλαιστίνη στη χώρα μας; Δεν μας έχουν μείνει άλλες ανησυχίες;».

09.10.2023 12:16

Ισράηλ: Επλήγησαν στρατηγικά κέντρα της Χαμάς στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε στρατηγικά κέντρα που ανήκουν στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, βομβαρδίστηκαν μια στρατιωτική αποθήκη και ένα φρεάτιο εισόδου σε μια υπόγεια σήραγγα που χρησιμοποιείται από υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης Χαμάς, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Ισλαμικής Τζιχάντ σε ένα τζαμί και τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στο Χαν Γιουνές.

09.10.2023 12:13

Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι έκαναν οι τρομοκράτες στο Ισραήλ

«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι έκαναν οι τρομοκράτες στο Ισραήλ. Χιλιάδες πύραυλοι εναντίον ειρηνικών πόλεων. Πυροβόλησαν αυτοκίνητα πολιτών. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Κανείς δεν γλίτωσε. Οι δρόμοι μέσα στο αίμα. Όμηροι. Οι ίδιοι οι τρομοκράτες μοιράζονταν τα πλάνα των φρικαλεοτήτων τους και είναι περήφανοι γι' αυτά», αναφέρει σε μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

09.10.2023 12:08

«Ανήσυχη» η Μόσχα με την κατάσταση στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα συνιστούν «μεγάλο κίνδυνο» για την ευρύτερη περιοχή και η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί.

Η ρωσική πρεσβεία δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί  μετά την εισβολή της Χαμάς.

Όταν ρωτήθηκε για το αν τα γεγονότα στο Ισραήλ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα».

09.10.2023 12:05

Σειρήνες ηχούν αυτή στην Ιερουσαλήμ και το νότιο Ισραήλ

09.10.2023 11:55

Η Κίνα «αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν πολίτες» - Επαναλαμβάνει την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών

Η κινεζική ηγεσία «καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Η Κίνα είναι πολύ ανήσυχη για την συνεχή κλιμάκωση στην παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση», δήλωσε η Μάο Νινγκ προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «εκφράζει την λύπη του για τις απώλειες μεταξύ των πολιτών που προκλήθηκαν από την σύγκρουση», ενώ «αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν πολίτες».

Η Κίνα «είναι αντίθετη με κάθε ενέργεια που μπορεί να επεκτείνει την σύγκρουση και να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ελπίζει ότι κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοσθεί μόλις αυτό γίνει δυνατό ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ειρήνη», επέμεινε η Μάο Νινγκ.

«Το μέσον για την έξοδο από τον (φαύλο) κύκλο της παλαιστινοϊσραηλινής σύγκρουσης είναι η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών και η προώθηση μιας συνολικής και προσήκουσας λύσης στο θέμα της Παλαιστίνης με πολιτικά μέσα με τρόπο ώστε να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες όλων των πλευρών».

«Η Κίνα θα συνεχίσει τις αδιάκοπες προσπάθειες μαζί με την διεθνή κοινότητα με τον στόχο αυτόν», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κινεζική διπλωματία, η οποία διευκόλυνε την θεαματική προσέγγιση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, επαναλαμβάνει συστηματικά ότι θέλει να συμβάλει στην παλαιστινοϊσραηλινή ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται στο σημείο μηδέν από το 2014.

Το Πεκίνο, που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ήταν μέχρι σήμερα σχετικά αποστασιοποιημένο στο μεσανατολικό ζήτημα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο εξής εκφράζει με μεγαλύτερη έμφαση την θέση του για το θέμα.

 

09.10.2023 11:51

Επιστρατεύει εφέδρους το Ισραήλ - Κλήθηκαν 300.000 άτομα

Η ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει ότι περίπου 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί να πάρουν τα όπλα, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιστράτευση στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το Sky News. 

09.10.2023 11:49

Το Channel 12 αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων σε μια κοινότητα στο νότιο Ισραήλ

09.10.2023 11:44

Βομβαρδίστηκε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα.

Το σχολείο φιλοξενούσε εκατοντάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, ανέφερε το υπουργείο, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα «βάναυσο».

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επίθεση, λέγοντας ότι το σχολείο υπέστη "σοβαρές ζημιές". Κανείς δεν σκοτώθηκε, πρόσθεσε.

09.10.2023 11:39

Ο ισραηλινός στρατός αυτή την ώρα πλήττει στόχους εντός του ισραηλινού εδάφους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, μεταδίδει η Haaretz

09.10.2023 11:37

Οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν ότι ένα "εχθρικό αεροσκάφος" εισήλθε σε ισραηλινό έδαφος κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η Haaretz

09.10.2023 11:36

Πολιτικά κίνητρα βλέπει το Ιράν στην κατηγορία πως βοήθησε την Χαμάς

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και της βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

 

09.10.2023 11:35

Μέρκελ: Απάνθρωπη και βάρβαρη η επίθεση της Χαμάς - Οι σκέψεις μου είναι με τον ισραηλινό λαό

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Καταδικάζω τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του κράτους του Ισραήλ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Είναι απάνθρωπες και βάρβαρες», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Μέρκελ.

«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου βρίσκονται με τον ισραηλινό λαό και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου», κατέληξε η Μέρκελ,.

Ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε για τη στήριξη της Γερμανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Νετανιάχου.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε επίσης ότι θα επανεξεταστεί η οικονομική βοήθεια του Βερολίνου προς τους Παλαιστίνιους.

09.10.2023 11:30

Και η EgyptAir αναστέλλει τις πτήσεις προς το Ισραήλ

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου ανέστειλε τις πτήσεις του προς το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου του Καΐρου που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Οι πτήσεις μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Η EgyptAir εκτελεί κανονικά μια καθημερινή πτήση μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου και του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, λίγο έξω από το Τελ Αβίβ.

09.10.2023 11:27

Η Wizz Air ακυρώνει όλες τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ

Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizz Air αναφέρει ότι όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν μέχρι νεοτέρας.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της Wizz.

09.10.2023 11:25

Περισσότερες από 4.400 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

09.10.2023 11:24

«Δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ» - Ψάχνουν μαχητές της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε το πρωί ότι το Ισραήλ «ελέγχει» όλες τις κοινότητες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ότι είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν μάχες στα βόρεια, αλλά δήλωσε ότι τα στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί είναι "έτοιμα για κάθε σενάριο".

09.10.2023 11:21

Η Αυστρία αναστέλλει βοήθεια εκατομμυρίων προς τους Παλαιστίνιους

Η Αυστρία αναστέλλει τη βοήθεια συνολικού ύψους περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ για τους Παλαιστίνιους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

"Η επέκταση του τρόμου είναι τόσο φοβερή... Θα βάλουμε όλες τις πληρωμές από την αυστριακή αναπτυξιακή συνεργασία προς το παρόν», ανέφερε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

09.10.2023 11:16

«Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στη Γάζα - Περιμέναμε να πεθάνουμε» δηλώνει άμαχη

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Περιμέναμε τη μοίρα μας», δήλωσε στο Al Jazeera η Enas Wajeeh Qeshta, κάτοικος της πολιορκημένης Γάζας.

Η Qeshta είπε ότι καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπεφταν σαν βροχή το βράδυ, η οικογένειά της συγκεντρώθηκε σε ένα δωμάτιο, «έτσι ώστε αν μας βομβαρδίσουν, να πεθάνουμε μαζί».

«Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο. Όλοι μπαίνουν στο στόχαστρο», σημείωσε.

09.10.2023 11:14

Ανησυχίες στο Ισραήλ πως η Χαμάς ετοιμάζει χτύπημα από πολλαπλά μέτωπα

Το Ισραήλ έχει επισημάνει εδώ και μήνες ότι φοβάται για μια επίθεση από τη Χαμάς από πολλαπλά μέτωπα.

Ο φόβος αυτός ενισχύθηκε όταν η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «οβίδες και κατευθυνόμενους πυραύλους» στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλούσε έναν αιματηρό αντάρτικο πόλης. «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούσαν επί χρόνια να το αποφύγουν», εκτίμησε ο Φαμπιάν Χινζ του think tank INSS στο Τελ Αβίβ ενώ σημείωσε πβς η Χαμάς «είχε χρόνο να προετοιμαστεί για το σενάριο αυτό».

 

Εξάλλου και άλλες οργανώσεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να επέμβουν κατά του Ισραήλ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας πιο σημαντικής εμπλοκής της Χεζμπολάχ, η οποία δήλωσε ότι «συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους μαχητές», υπογράμμισε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

09.10.2023 11:02

Στους 493 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Στους 493 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 2.750.

09.10.2023 10:59

Το Κατάρ επιχειρεί για διαμεσολαβήσει για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς - Ισραήλ

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι το Κατάρ προσπαθεί να ηγηθεί της διαμεσολάβησης για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο ότι η πρόταση του Κατάρ περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση γυναικών Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία και η Χαμάς έχει εκφράσει την καταρχήν συμφωνία της υπό τον όρο να απελευθερωθούν όλες οι Παλαιστίνιες κρατούμενες που είναι στα χέρια των Ισραηλινών.

09.10.2023 10:52

Σοβαρή καταγγελία των Παλαιστίνιων για χρήση λευκού φωσφόρου από τις Ισραηλινές δυνάμεις

«Αυτό είναι έγκλημα πολέμου: οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν διεθνώς απαγορευμένο λευκό φώσφορο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στα βόρεια της Γάζας», αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι στην καταγγελία. Μάλιστα, δημοσιεύουν και σχετικές φωτογραφίες. 

Σημειώνεται πως η καταγγελία αυτή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. 

09.10.2023 10:46

Νεπάλ: Σκοτώθηκαν 10 υπηκοοί μας στο Ισραήλ

Το Νεπάλ ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 10 υπήκοοι του σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει πώς θα εκκενωθούν οι χιλιάδες που εργάζονται και σπουδάζουν στη χώρα.

09.10.2023 10:42

Το Ιράν ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί.

09.10.2023 10:41

Ένας Γάλλος νεκρός - 8 αγνοούμενοι

Ένας Γάλλος υπήκοος σκοτώθηκε στο Ισραήλ με το Παρίσι να προσπαθεί να μάθει για την κατάσταση αρκετών υπηκόων της που αγνοούνται, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας France TV Info ανέφερε ότι οκτώ Γάλλοι υπήκοοι αγνοούνται.

09.10.2023 10:37

Εκτιμήσεις για το οπλοστάσιο που έχει η Χαμάς - Από πού προέρχονται

Η Χαμάς διαθέτει ένα οπλοστάσιο το μέγεθος του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο.

Προέρχεται από το Ιράν, τη Συρία πριν από την επανάσταση, τη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, διαβεβαίωσε Δυτικός ειδικός σε θέματα εξοπλισμών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος γράφει στην πλατφόρμα X με το ψευδώνυμο Calibre Obscura.

Τα μικρά της όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Ωστόσο οι περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς κατασκευάζονται τοπικά, πρόκειται για «μη κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων (…) που δεν απαιτούν προηγμένη τεχνολογία» και δεν είναι ακριβείας, εξήγησε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

Το παλαιστινιακό κίνημα ενδέχεται εξάλλου να έχει μιμηθεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία κρύβει τις δυνάμεις της μέχρι να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση, σημείωσε ο Χινζ.

«Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής (του Ισραήλ) στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

 Ο ρόλος του Ιράν  

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί» αν το Ιράν «εμπλέκεται άμεσα» σε αυτή την επίθεση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και πρόσθεσε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Χαμάς «χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται» μεταξύ άλλων και από την Τεχεράνη.

«Υπήρξαν μεταφορές οπλισμού, γνώσεων. Σίγουρα υπάρχει ιρανικός δάκτυλος που επέτρεψε την κατασκευή τοπικά πυραύλων», σχολίασε ο Νταβίντ Ριγκουλέ- Ροζ ειδικός του IRIS στη Μέση Ανατολή μιλώντας στο France Info.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Μάικλ, ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ: «η Χαμάς δεν θα είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε σοβαρή πολιτική ασφάλεια, την οποία λαμβάνει από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

09.10.2023 10:27

Το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 24ωρα στις σφοδρές μάχες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

Οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 15 χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, αναφέρει το Al Jazeera το οποίο παρουσιάζει έναν πίνακα με τον αριθμό των θυμάτων από το 2008 έως σήμερα.

Πίνακας Al Jazeera

09.10.2023 10:20

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 4% σήμερα, λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς – Ισραήλ.

Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent σημειώνει αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια το βαρέλι, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές εμπορευμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν πάνω από 1%, καθώς ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου προκάλεσε προσφυγή σε ασφαλείς επενδύσεις όπως οι ράβδοι.

09.10.2023 10:12

Οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να περνάνε τα σύνορα με το Ισραήλ

Η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ εκτιμά ότι οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα στο ισραηλινό έδαφος, αναφέρει Haaretz. Οι ισραηλινές δυνάμεις αναζητούν τρύπες στον συνοριακό φράχτη καθώς και άλλους τρόπους -από τη θάλασσα, τον αέρα και τη στεριά- με τους οποίους μπορεί να περνούν οι μαχητές.

09.10.2023 10:10

Ταξιδιωτική σύσταση από τη Βρετανία να μην γίνονται ταξίδια στο Ισραήλ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για το Ισραήλ – κάνοντας σύσταση να μην γίνονται ταξίδια, εκτός εάν είναι απαραίτητο, καθώς συνεχίζονται οι μάχες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επίσης από όλους τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να δηλώσουν την παρουσία τους εκεί, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για περαιτέρω αλλαγές στις ταξιδιωτικές συμβουλές.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για τους Βρετανούς είναι τα εξής:

+972 (0)3 725 1222

+972 (2) 5414100.

Για όποιον αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες τους παραπάνω αριθμού, μπορεί να καλέσει και στο +44 20 7008 5000.

09.10.2023 10:06

Ισραήλ: Σε χαμηλό 8 ετών υποχωρεί το σέκελ

Το σέκελ, το νόμισμα του Ισραήλ υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 8 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ εν μέσω των συγκρούσεων που συνεχίζονται στη χώρα.

Η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι θα πουλήσει έως και 30 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας μετά την αβεβαιότητα της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Δευτέρας με την οποία αναφέρει πως: «θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά κατά την προσεχή περίοδο προκειμένου να μετριάσει τη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του σέκελ και να παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα για τη συνεχή εύρυθμη λειτουργία των αγορών».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα ύψους έως 15 δισ. δολαρίων στην αγορά.

09.10.2023 10:02

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, βρίσκεται στο Ομάν για μια προκαθορισμένη συνάντηση με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα.

«Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τους περιφερειακούς εταίρους μας τις κοινές μας προκλήσεις και την ανάγκη να συνεργαστούμε για τη διαχείριση περιφερειακών και διεθνών κρίσεων και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Μπορέλ.

09.10.2023 10:00

Στους 436 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - 91 παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 436, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Ανάμεσα στον τραγικό απολογισμό είναι και 91 παιδιά.

 

Γάζα

Ένας άνδρας κουβαλά τη σορό συγγενή του που σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα (AP Photo/Yousef Masoud)

09.10.2023 09:54

Περίπου 74.000 οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

 Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λωρίδα της Γάζας έφτασε σε 74.000 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι οι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε 64 καταφύγια της υπηρεσίας, ενώ ο αριθμός τους είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων και σε μη στρατιωτικές περιοχές.

 «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαχών ... Τα σχολεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν καταφύγιο σε εκτοπισμένες οικογένειες, δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επιθέσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

09.10.2023 09:48

«Απαγώγουν γιαγιάδες, παιδιά και τους οδηγούν στη Γάζα» - Σταδιακή εκκένωση ισραηλινών οικισμών κοντά στη Γάζα

«Η Χαμάς απήγαγε δεκάδες Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων γιαγιάδων και παιδιών, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ένοπλης εισβολής της», δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Θα περίμενε κανείς ότι όταν δύο πλευρές έρχονται σε σύγκρουση θα επικεντρώνονταν στους στρατιώτες, αλλά δεν ήταν έτσι», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht στο BBC. «Απήγαγαν γιαγιάδες, παιδιά, οικογένειες... Δεκάδες έχουν απαχθεί και οδηγηθεί πίσω στη Γάζα».

Ερωτηθείς για το τι γίνεται για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους, ο συνταγματάρχης Hecht είπε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε αυτό.

«Οι διαπραγματεύσεις πιθανόν να γίνονται σε άλλα κανάλια», είπε, και σημείωσε πως «οι δυνάμεις μας επικεντρώνονται στη διασφάλιση των συνόρων», τα οποία, όπως είπε, εξακολουθούν να έχουν παραβιάσεις.

Οι κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας εκκενώνονται σταδιακά, σημείωσε.

09.10.2023 09:44

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

09.10.2023 09:40

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν την προστασία των αμάχων

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «σοβαρή κλιμάκωση» τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών σε πληθυσμιακά κέντρα.

«Το υπουργείο εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις αναφορές ότι Ισραηλινοί πολίτες έχουν απαχθεί ως όμηροι από τα σπίτια τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές πρέπει πάντα να έχουν πλήρη προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Το υπουργείο κάλεσε επίσης «τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν και να αποφύγουν την επέκταση της ειδεχθούς βίας με τραγικές συνέπειες που επηρεάζουν τη ζωή των αμάχων».

09.10.2023 09:34

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι 2.382 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, 22 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 345 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση

09.10.2023 09:32

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως τα «τα περισσότερα» σημεία παραβίασης του φράγματος που χωρίζει το Ισραήλ και τη Γάζα έχουν κλείσει, κυρίως με άρματα μάχης.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως οι μαχητές μπορεί να εισέρχονται ακόμα στο ισραηλινό έδαφος από περάσματα.

09.10.2023 09:29

Η ενημέρωση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για τις επιδρομές

Το Ισραήλ εκτιμά ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 400 μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στο κύμα επιδρομών που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 500 αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το σύνολο των αεροπορικών επιδρομών των τελευταίων 20 ωρών πλησιάζει τις 800.

«Ταυτόχρονα με τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες συνεχίζουν να καθαρίζουν την περιοχή γύρω από τη Γάζα από τους τρομοκράτες», επισημαίνει  η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.

Ακόμη, ανέφερε πως «εκατοντάδες χιλιάδες» έφεδροι έχουν αναπτυχθεί σε όλο το Ισραήλ, ενόψει μιας μαζικής χερσαίας επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Επίσης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις την τελευταία ημέρα, με τέσσερα "κύματα" επιθέσεων (όλες οι ώρες είναι τοπική ώρα):

  • 3 μμ: 120 στόχοι χτυπήθηκαν στην πόλη Beit Hanon
  • 9 μμ: 120 στόχοι χτυπήθηκαν με "100 τόνους" πυρομαχικών στην πόλη της Γάζας
  • 1 πμ: 25 στόχοι, μεταξύ των οποίων 20 "στρατιωτικές υποδομές", επλήγησαν
  • 500 στόχοι χτυπήθηκαν "σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί".

Περίπου 50 και 60 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε κύμα, πρόσθεσε η Πολεμική Αεροπορία.

«Συνολικά, με την έναρξη της τρίτης ημέρας του πολέμου, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε περίπου 1.200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, σε όλο το μήκος και το πλάτος της», επισημαίνεται. 

«Ανά πάσα στιγμή, υπάρχουν δεκάδες αεροσκάφη πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας», τονίζει η ανακοίνωση. 

09.10.2023 09:21

Ο δήμαρχος της νότιας ισραηλινής πόλης ζήτησε το πρωί από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Υπάρχουν τρομοκράτες μέσα και γύρω από την πόλη», δήλωσε ο Alon Davidi.

09.10.2023 09:18

Άγριο ξύλο στην Ουάσινγκτον μεταξύ υποστηρικτών των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών

09.10.2023 09:16

73 νεκρούς στρατιώτες του ανακοίνωσε το Ισράηλ

Ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη Χαμάς ανήλθε σε 73, αφού ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 16 ακόμη στρατιωτών. 

09.10.2023 09:14

Ο «σιδερένιος θόλος» του Ισραήλ εν δράσει

Δείτε βίντεο από το αμυντικό σύστημα Iron Dome «σιδερένιος θόλος» του Ισραήλ να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ.

09.10.2023 09:12

Al Jazeera: Περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα - Προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση

Περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τη Γάζα. Θεωρείται πως προετοιμάζονται για μια πιθανή χερσαία επίθεση στον θύλακα, όπως αναφέρει το Al Jazeera. 

09.10.2023 09:08

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

09.10.2023 09:06

Ισραήλ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα την Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Επίσης η Χαμάς «κρύβει τρομοκρατική υποδομή σε περιοχές αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσαν.

Σε ένα κατάλογο με «εγκλήματα πολέμου της Χαμάς», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν επίσης πως η Χαμάς συμμετέχει σε «βεβήλωση και ακρωτηριασμό νεκρών», «εσκεμμένους φόνους αμάχων» και «απαγωγή και ομηρεία αμάχων».

Η Χαμάς σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγε περισσότερους από 100 ανθρώπους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, και τους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Σε απάντηση, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους της Χαμάς στο θύλακα.

09.10.2023 09:02

Το Ιράν αρνείται την εμπολοκή του στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μια εντελώς νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και φρικτών εγκλημάτων που διαπράττει το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή.

«Υποστηρίζουμε αποφασιστικά την Παλαιστίνη, ωστόσο δεν εμπλεκόμαστε στην απάντησή της, την οποία έλαβε μόνη της η Παλαιστίνη», υπογράμμισε.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ εκτίμησε ότι η επιχείρηση της Χαμάς ήταν επιτυχημένη επειδή ήταν αιφνιδιαστική, ενώ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη αποτυχία» των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

«Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους και να την αποδώσουν στην κατασκοπευτική ικανότητα του Ιράν και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του», τόνισε η ιρανική αποστολή.

«(Το Ισραήλ) δυσκολεύεται να δεχθεί ότι στην κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών το αφήγημα είναι ότι ηττήθηκε από μια παλαιστινιακή οργάνωση», κατέληξε.

09.10.2023 09:00

Σοκαριστικό βίντεο: Μαχητές απαγάγουν νεαρή γυναίκα από το φεστιβάλ

Μια Κινέζα-Ισραηλινή είναι μεταξύ των αμάχων που απήγαγαν οι μαχητές της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Ισραήλ.

«Την έσυραν με τη βία από το Ισραήλ στη Γάζα». «Η Νόα γεννήθηκε στο Πεκίνο. Είναι η κόρη μας, η αδελφή μας και η φίλη μας», αναφέρει η πρεσβεία.

Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει φαίνεται η Νόα να απομακρύνεται από μια ομάδα ανδρών που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Οι διασώστες λένε ότι έχουν ανασύρει 260 πτώματα από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ στην έρημο Νεγκέβ, όχι μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.

09.10.2023 08:52

Η Ουγγαρία απομάκρυνε 215 πολίτες της από το Ισράηλ - Το ευχαριστώ σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Ουγγαρία απομάκρυνε 215 άτομα από το Ισραήλ αεροπορικώς με δύο αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Βουδαπέστη, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Peter Szijjarto.

Ο υπουργός ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, το Ισραήλ και τη Ρουμανία για τη γρήγορη χορήγηση αδειών για την πτήση.

09.10.2023 08:48

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 120.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι από τη Λωρίδα της Γάζας

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών.

09.10.2023 08:43

Εικόνες χάους και καταστροφής μετά το πολύνεκρο φεστιβάλ στο Ισραήλ

09.10.2023 08:42

WSJ: Το Ιράν βοήθησε την Χαμάς στον σχεδιασμό της επίθεσης κατά του Ισραήλ

Το Ιράν φέρεται να βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ επί αρκετές εβδομάδες, ανέφεραν ανώτερα στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ τα οποία επικαλείται η Wall Street Journal.

Ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε από τον Αύγουστο, κατά τις ίδιες πηγές.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το Ιράν να ενέκρινε την έναρξη της επίθεσης σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα.

09.10.2023 08:38

Εβραίοι στο Λος Άντζελες αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα στο Ισραήλ

Εβραίοι στο Λος Άντζελες αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα στο Ισραήλ (AP Photo/Richard Vogel)

(AP Photo/Richard Vogel)

09.10.2023 08:29

Τουλάχιστον 260 οι νεκροί από το μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ

Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka ανέφερε πως τουλάχιστον 260 πτώματα έχουν περισυλλέγει από μουσικό φεστιβάλ που έγινε στόχος της  Χαμάς.

Βίντεο που μεταδόθηκε από ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν δεκάδες επισκέπτες του φεστιβάλ να τρέχουν μέσα σε ένα χωράφι καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί.

Πολλοί κρύφτηκαν σε οπωρώνες ή πυροβολήθηκαν καθώς έτρεχαν να σωθούν.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι ιατρικές ομάδες συνεχίζουν την έρευνα για σορούς στην περιοχή.

Σημειώνεται το μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη διοργανώθηκε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν ένα από τα πολλά σημεία που χτύπησαν οι ένοπλοι της Χαμάς. 

09.10.2023 08:25

Ταϊλάνδη: Σκοτώθηκαν 12 πολίτες μας - Σε ομηρία άλλοι 11

Η διπλωματία της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 12 υπήκοοι του βασιλείου έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ από το πρωί του Σαββάτου, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν και ακόμη 11 πιστεύεται πως έχουν απαχθεί.

«Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες της Ταϊλάνδης στο Ισραήλ», διαβεβαίωσε τον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Μπανγκόκ.

09.10.2023 08:23

Ισράηλ: Χτυπήσαμε πάνω από 500 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας

«Πάνω από 500 στόχοι», θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (...) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους (σ.σ. θέσεις) των τρομοκρατών της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

09.10.2023 08:20

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιογράφος του Al Jazeera, που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, μεταδίδει πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στον παλαιστινιακό θύλακα τις τελευταίες ώρες.

«Ο ουρανός πάνω από τη Γάζα είναι γεμάτος από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε ορισμένες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στην Μπέιτ Χανούν, σημειώνονται ασταμάτητοι βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μια ώρα».

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμα γνωστός, καθώς οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, όπως ανέφερε ο Αμπού Αζούμ, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ακολουθούν την «πολιτική καμένης γης» για να διευκολύνουν μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Παλαιστινιακές ομάδες έχουν επίσης εξαπολύσει καταιγισμό ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

09.10.2023 08:16

Σε επτά σημεία οι σφοδρές μάχες Ισραηλινών - Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται με ενόπλους της Χαμάς σε επτά έως οκτώ σημεία έξω από τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμέναμε για να επανέλθουν τα πράγματα σε μια αμυντική, ασφαλή στάση», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

09.10.2023 08:14

Δεν υπήρξε ομοφωνία για καταδίκη στον ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, κανένα κράτος μέλος δεν κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση ανακοίνωσης του Συμβουλίου, καθώς το σώμα αυτό διχάζεται πάγια για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα και ορισμένα μέλη είχαν ελπίδες πως θα προτεινόταν κείμενο που θα πήγαινε παραπέρα από την καταδίκη της Χαμάς και μόνο.

«Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά προφανώς, όχι όλες», επιτίμησε ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση.

«Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται», συνέχισε, προφανώς υπαινισσόμενος τη Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση έχουν φθάσει στο ναδίρ τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

09.10.2023 08:13

Καταδικάζει η Δύση - Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις «βάρβαρες» επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

09.10.2023 08:10

Πάνω από 1.100 νεκροί σε λιγότερες από 48 ώρες

Tο Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες– σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

09.10.2023 21:18

«Καζάνι» που βράζει είναι η Μέση Ανατολή, μετά την ξαφνική πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αξακολουθούν να  καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση». 

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr: