Πόλεμος στο Ισραήλ: Ώρες αγωνίας για τους αμάχους και τελεσίγραφο 24 ωρών για να εκκενωθεί η Γάζα - Όλες οι εξελίξεις

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
13.10.2023 16:25

CNN: Η Χαμάς εκπαιδεύτηκε σε εγκαταστάσεις που προσομοιάζουν βάσεις των IDF κοντά στα σύνορα για ενάμιση χρόνο

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίζεται σε συγκρίσεις μεταξύ βίντεο της Χαμάς και δορυφορικών φωτογραφιών, οι έξι διευκολύνσεις κατασκευάστηκαν και επεκτάθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Μία από τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στήθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα και έμοιαζε με μία από τις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις που δέχθηκαν επίθεση και καταλήφθηκαν στην αρχή της εισβολής της Χαμάς το Σάββατο.

Η εκπαίδευση, σύμφωνα με τα βίντεο της Χαμάς, περιελάμβανε επίσης την πρακτική του αλυσοδέματος και της απαγωγής ομήρων και αιχμαλώτων. Σε δύο άλλες εγκαταστάσεις, υποστηρίζει η έρευνα, η Χαμάς εξασκήθηκε στην απογείωση και προσγείωση ανεμοπτέρων, τα οποία τη βοήθησαν στην εισβολή στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την έρευνα του CNN, δεν παρατηρήθηκε καμία επιθετική δραστηριότητα του Ισραήλ εναντίον οποιασδήποτε από τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης.

13.10.2023 16:16

Συναγερμός για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νότια συνοριακή πόλη Bnei Netzarim

Συναγερμός για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους ακούγεται στη νότια πόλη Bnei Netzarim, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει εκτοξεύσει αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ εν μέσω των μαχών στο νότιο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

13.10.2023 16:14

Οι ΗΠΑ συζητούν τη δημιουργία ασφαλών περιοχών της Γάζας

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζητούν τη δημιουργία ασφαλών περιοχών στη Γάζα, όπου θα μπορούν να μετεγκατασταθούν οι άμαχοι, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν σήμερα το θέμα.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με τον Ερυθρό Σταυρό και τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ για να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν λάβει εντολή από τον στρατό του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας και τη γύρω περιοχή μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Είπε ότι αυτό θα γίνει για τη δική τους ασφάλεια λόγω μιας «σημαντικής» επιχείρησης που πρόκειται να διεξαχθεί.

13.10.2023 16:03

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 9

Σύμφωνα με το Aljazeera, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των παλαιστινιακών υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σήμερα και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Οι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στο Τουλκαρέμ, τη Ναμπλούς, την Μπέιτ Ουλά και την Ταμτούν.

13.10.2023 16:00

Τουρκία: «Απαράδεκτη η έκκληση Ισραήλ να εκκενωθεί η Γάζα»

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την έκκληση του Ισραήλ να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι στα νότια της Γάζας εντός 24 ωρών.

Διαβάστε αναλυτικά τη σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

13.10.2023 15:50

Γερμανία: Οι δυνάμεις ασφαλείας προειδοποιούν για κύμα αντισημιτικών εκδηλώσεων

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) αναμένει κύμα αντισημιτικών διαδηλώσεων στη Γερμανία, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών. Η κυβέρνηση προειδοποιεί και για αντισημιτικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων BILD και Kolner Stadt-Anzeiger, η ΒΚΑ εκτιμά ότι εβραϊκά ιδρύματα και συναγωγές στη Γερμανία δεν αποκλείεται να γίνουν στόχος επιθέσεων, λόγω της νέας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί, αναφέρουν οι εφημερίδες, ακόμη και αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία, κυρίως στρατιωτικές βάσεις. «Ως εκ τούτου, η προστασία κυρίως των εβραϊκών θεσμών έχει εντατικοποιηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ΒΚΑ Χόλγκερ Μουνχ και ανέφερε ότι μεταξύ των πιθανών στόχων περιλαμβάνονται και εταιρίες κατασκευής εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς το Ισραήλ ζήτησε από τη Γερμανία την παράδοση πυρομαχικών.

Οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν επίσης αντισημιτικές εκδηλώσεις από την ακροαριστερή σκηνή, ακόμη και ζημιές σε περιουσίες. Για σήμερα, η Χαμάς, μέσω της πλατφόρμας Telegram, έχει καλέσει τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο σε πορείες διαμαρτυρίας. Στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ακόμη εκκλήσεις για επιθέσεις, σημειώνεται στα ίδια δημοσιεύματα, αλλά τονίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί για το εγγύς μέλλον.

Ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν εκφράζει από την πλευρά του ανησυχία για τις αυξανόμενες αντι-ισραηλινές τάσεις στα σχολεία της Γερμανίας.

13.10.2023 15:49

Ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης: Η ρουκέτα που έπεσε κοντά στην πόλη Kiryat Ata στο βόρειο Ισραήλ προκάλεσε πυρκαγιά πυρκαγιά

13.10.2023 15:43

Σούνακ: Παρατηρείται «απεχθής» αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ευθυγραμμισμένη με την άποψη των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα πρέπει λάβει μέτρα προφύλαξης για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες

«Είμαι ευθυγραμμισμένος με αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο (Αμερικανός) πρόεδρος έχουν πει ότι, φυσικά, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο προφύλαξης για να προστατεύσει τους αμάχους, ενώ ασκούν τη νόμιμη ικανότητά τους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους σήμερα, ερωτηθείς για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι παρατηρείται «απεχθής» αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ.

«Υπάρχει μια ειλικρινώς απεχθής αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού κατά τις προηγούμενες ημέρες, αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε την υποκίνηση μίσους, βίας ή ρατσιστικών ενεργειών, δεν θα ανεχτούμε την εκφοβιστική ή απειλητική συμπεριφορά. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με πλήρη ισχύ του νόμου».

13.10.2023 15:41

Η Χαμάς πραγματοποίησε την πιο μακρινή εκτόξευση ρουκέτας που έγινε ποτέ από τη Γάζα – Το αμυντικό σύστημα «Σφεντόνα του Δαβίδ» αναχαίτισε τον πύραυλο

13.10.2023 15:36

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς είναι «ένας άξονας». Δήλωσε επίσης ότι η επίθεση στη Γάζα θα «ανατρέψει την κυβέρνηση της Χαμάς και θα καταστρέψει τη στρατιωτική της ικανότητα»

13.10.2023 15:33

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, 447 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

13.10.2023 15:29

Η Χεζμπολάχ λέει πως οι εκκλήσεις να μην επέμβει στον πόλεμο «δεν θα έχουν αποτέλεσμα»

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δηλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι «πλήρως έτοιμο» να συνεισφέρει στις μάχες.

«Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό», είπε ο Κάσεμ.

13.10.2023 15:22

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι όποιος θέλει να «σώσει τη ζωή του» στη Γάζα πρέπει να ακολουθήσει τις ισραηλινές οδηγίες για εκκένωση και «να πάει νότια»

13.10.2023 15:18

Αναχαιτίστηκε ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς της Χαμάς πάνω από το βόρειο Ισραήλ

13.10.2023 15:14

Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το βόρειο Ισραήλ

13.10.2023 15:12

Ο Αμπάς συνέκρινε τους εκτοπισμούς στη Γάζα με την εξορία των Παλαιστινίων το 1948

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε σήμερα εναντίον ενός ενδεχόμενου μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τον οποίο συνέκρινε με την εξορία του 1948, μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Αμπάς «απορρίπτει πλήρως τη μετακίνηση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας «επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα («Καταστροφή» στα αραβικά) για το λαό μας», ανέφερε ο παλαιστίνιος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το Wafa, αναφερόμενος στους περίπου 760.000 Παλαιστινίους που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια του πολέμου του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

13.10.2023 15:09

Συναγερμός για ρουκέτες σε όλο τον βορρά του Ισραήλ

13.10.2023 15:03

Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν τρεις Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της Γάζας, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

13.10.2023 15:00

«Δεν θα φύγουμε» ξεκαθαρίζουν οι γιατροί της Γάζας

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αποφάσισε να μην εκκενώσει το νότιο τμήμα της Γάζας παρά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση.

«Η απόφαση έχει ληφθεί... δεν θα φύγουμε. Οι γιατροί μας θα συνεχίσουν τα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον θάνατο μόνοι τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

13.10.2023 14:44

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «οι δημοκρατίες όπως η δική μας είναι ισχυρότερες όταν τηρούν τους νόμους του πολέμου». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ από το Ισραήλ.

13.10.2023 14:37

«Η Χεζμπολάχ είναι πλήρως προετοιμασμένη για κάθε σενάριο»

Ο Naim Al-Qassem, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η οργάνωση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες του Ισραήλ και είναι πλήρως προετοιμασμένη.

Τόνισε ότι η Χεζμπολάχ γνωρίζει το ρόλο και τις ευθύνες της και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και όταν αποφασίσει, θα δράσει. «Η Χεζμπολάχ είναι πλήρως προετοιμασμένη για κάθε σενάριο», είπε.

13.10.2023 14:33

Ισραήλ: Η αμυντική συνεργασία και η υποστήριξη των ΗΠΑ διασφαλίζουν την ελευθερία των επιχειρήσεων

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του ενημερώθηκε σήμερα για τις «στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας».

«Η αμυντική συνεργασία και η υποστήριξη των ΗΠΑ... διασφαλίζουν την ελευθερία των επιχειρήσεων», λέει.

Το Ισραήλ θα παραλάβει σήμερα το δεύτερο αεροσκάφος του από τις ΗΠΑ, λέει, το οποίο θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» τόσο στους συμμάχους όσο και στους εχθρούς.

Περιγράφει τη Χαμάς ως μια «οργάνωση που απολαμβάνει τη μισθοδοσία του Ιράν», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αφήσει τον κόσμο να ξεχάσει» τι συνέβη.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της ύπαρξης του Ισραήλ», τονίζει ο υπουργός.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε. 

13.10.2023 14:15

Με τα πόδια, με άλογα και γαϊδούρια φεύγουν οι Παλαιστίοι από τα βόρεια της Γάζας

Το BBC μεταδίδει πως εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, φορτωμένα με υπάρχοντα, αυτοκίνητα με στρώματα απλωμένα πάνω τους οδεύουν προς τα νότια της Γάζας μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ.

Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια και όπως αλλιώς μπορούν.

Πολλές οικογένειες με τα πόδια, έχουν ήδη διανύσει αρκετά χιλιόμετρα...

13.10.2023 14:09

Μαρινάκης: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση – Δεν υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας

Διαβάστε εδώ τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

13.10.2023 14:05

Ανταπόκριση Δανέζη από τη «ζώνη πυρός» της Σντερότ - Εντολή εκκένωσης καθώς το επόμενο βήμα πλησιάζει

Γενικός συναγερμός σήμανε στην πόλη Σντερότ που βρίσκεται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς εκτόξευσε «βροχή» από ρουκέτες στην περιοχή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN Σωτήρη Δανέζη, που βρίσκεται στην δοκιμαζόμενη πόλη, στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13.10.2023 13:59

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι βρίσκεται στην πόλη Νετιβότ του νότιου Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ελί Κοέν.

13.10.2023 13:47

Βοήθεια ζητά από τη διεθνή κοινότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωσή του, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

13.10.2023 13:45

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε από το Ισραήλ πως η Χαμάς είναι χειρότερη από τον ISIS.

«Ξέρω πολλά για τον ISIS και αυτό είναι χειρότερο από όσα έχω δει με τον ISIS», είπε ο κ. Όστιν από το Τελ Αβίβ. 

13.10.2023 13:41

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη για διαμεσολάβηση – Η αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ υπεύθυνη για την όξυνση

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13.10.2023 13:39

Συγκρούσεις Παλαιστινίων – Ισραηλινών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων διαδηλωτών στην περιοχή Wadi al-Joz της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, ενώ στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα δεν προσήλθε σημαντικός αριθμός πιστών, αναφέρει η Haaretz.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη για την προετοιμασία των προσευχών.

Πάνω από 2.500 αστυνομικοί και εθελοντές ασφαλίζουν την Παλιά Πόλη, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο. 

13.10.2023 13:32

Ανθρωπιστική βοήθεια Τουρκίας μέσω Αιγύπτου

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη: 

Το πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας για τους αμάχους της Γάζας προσγειώθηκε σήμερα στην Αίγυπτο.

Η βοήθεια παραδίδεται από την Τουρκία με αεροπλάνα στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, μεταξύ Αιγύπτου και ΗΑΕ, Κατάρ και Τουρκίας συζητήθηκε η ιδέα παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατευθύνει διεθνή βοήθεια για την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας στο αεροδρόμιο Al Arish βόρεια της χερσονήσου του Σινά.

13.10.2023 13:28

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα με drone - «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας»

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα προειδοποιώντας τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τα νότια, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Wadi Gaza», έγραφαν τα φυλλάδια που έριξαν με drone.

Ένας χάρτης που εμφανιζόταν στα φυλλάδια έδειχνε ένα βέλος που έδειχνε νότια σε μια γραμμή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το μήνυμα που υπογράφεται από τον ισραηλινό στρατό τονίζει στους κατοίκους να εκκενώσουν τα δημόσια καταφύγια στην πόλη της Γάζας.

13.10.2023 13:25

Στους δρόμους της Τεχεράνης και Βαγδάτης χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη και στη Βαγδάτη υπέρ των Παλαιστινίων, κατά την έβδομη ημέρα του αιματηρού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς μετά την εισβολή ενόπλων της Χαμάς το περασμένο Σάββατο στο έδαφος του Ισραήλ και το φόνο αμάχων.

Στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καλέσει τις ισλαμικές και τις αραβικές χώρες της περιοχής να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

13.10.2023 13:21

Ιράν: Αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας η βία μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι εάν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματήσουν αμέσως, η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, είπε χαρακτηριστικά ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.

«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί», προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς», την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν έγιναν την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Ο Ιρανός υπουργός έφρασε χθες Πέμπτη στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και με τον επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης Νατζίμπ Μικάτι.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

13.10.2023 13:08

Στο Ισραήλ η Ρομπέρτα Μετσόλα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - «Η τρομοκρατία δεν θα επικρατήσει»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσγειώθηκαν στο Ισραήλ.

Έφτασα στο Ισραήλ με για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στον ισραηλινό λαό στον απόηχο της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς», γράφει σε ανάρτησή της και η κυρία φον ντερ Λάειν.

«Είμαστε εδώ με ένα μήνυμα αλληλεγγύης μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει υποστεί το Ισραήλ εδώ και γενιές», ανέφερε με τη σειρά της η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η τρομοκρατία δεν θα επικρατήσει. Σημασία έχει το πώς θα αντιδράσουμε», επισημαίνει και τονίζει πως: «Μπορούμε και πρέπει  να σταματήσουμε τη Χαμάς. Και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριάσουμε τις ανθρωπιστικές συνέπειες».

13.10.2023 13:02

Ο Πούτιν καλεί το Ισραήλ να μην κάνει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας

 Ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση στη Γάζα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι μια τέτοια επιχείρηση θα είχε ως αποτέλεσμα ένα «απολύτως απαράδεκτο» επίπεδο απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές έχει «σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές».

«Τώρα το κυριότερο είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», τόνισε.

13.10.2023 12:59

Γυναίκα συνελήφθη ως ύποπτη για υποστήριξη της Χαμάς στο Λονδίνο

Μια 22χρονη γυναίκα συνελήφθη ως ύποπτη για υποστήριξη της Χαμάς σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο. 

Η αστυνομία δήλωσε ότι η γυναίκα συνελήφθη χθες βάσει του άρθρου 12 του νόμου περί τρομοκρατίας του 2000.

Είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ομιλία της στη διαμαρτυρία στο Μπράιτον την Κυριακή.

Η επιθεωρητής Petra Lazar από την αστυνομία του Sussex δήλωσε ότι η σύγκρουση «προκαλεί δημόσια ανησυχία και επηρεάζει τις κοινότητες σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο».

«Ο κόσμος δεν είναι μόνος του: Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυξημένων εντάσεων και συνεργαζόμαστε με τις κοινότητες και τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι».

13.10.2023 12:49

Χαμάς: Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα συμβεί ξανά - Θα πεθάνουμε, δεν θα φύγουμε

Η Χαμάς κάλεσε την διεθνή κοινότητα και ιδίως χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ, να στηρίξουν τον λαό της Γάζας, ενώ προτρέπει και τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την στρατιωτική εντολή του Ισράηλ να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Eyad Al-Bozom, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, δήλωσε:

«Λέμε στους κατοίκους της βόρειας Γάζας και την πόλη της Γάζας, μείνετε στις θέσεις σας στα σπίτια σας και στους τόπους σας. Πραγματοποιώντας σφαγές κατά των αμάχων, η κατοχή θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας. Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα συμβεί ξανά. Θα πεθάνουμε. Δεν θα φύγουμε».

13.10.2023 12:46

Στο Ισραήλ έφτασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε ότι έφτασε στο Ισραήλ. Πρόκειται μία από τις πολλές ευρωπαϊκές επισκέψεις υψηλού επιπέδου που αναμένονται σήμερα.


13.10.2023 12:44

Ρουκέτες έπληξαν δύο σπίτια στην ισραηλινή πόλη Σντερότ

13.10.2023 12:44

ΠΟΥ: Αδύνατο να απομακρυνθούν οι ασθενείς από τη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα τον ενημέρωσαν ότι ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν οι ευάλωτοι ασθενείς των νοσοκομείων από τη βόρεια Γάζα.

«Υπάρχουν βαριά άρρωστοι άνθρωποι των οποίων οι τραυματισμοί σημαίνουν ότι οι μόνες πιθανότητες επιβίωσής τους είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, όπως μηχανικοί αναπνευστήρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

«Επομένως, η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι μια θανατική καταδίκη. Το να ζητάμε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να το κάνουν αυτό είναι πέρα για πέρα σκληρό».

13.10.2023 12:38

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αντικείμενο τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Επισήμανε ακόμη ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στην τηλεδιάσκεψη παρέστησαν ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

 

13.10.2023 12:35

Οι πρώτες εικόνες από την εκκένωση της Γάζας - Με τα παιδιά αγκαλιά και λίγα υπάρχοντα μαζί τους οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να μετακινηθούν νότια της Γάζας μετά την διαταγή του Ισραήλ για εκκένωση εντός 24 ωρών

Εκκένωση αμάχων στη Γάζα (gallery 1)

Εκκένωση αμάχων στη Γάζα (gallery 1)

Εκκένωση αμάχων στη Γάζα (gallery 1)

Εκκένωση αμάχων στη Γάζα (gallery 1)

Εκκένωση αμάχων στη Γάζα (gallery 1)

Εκκένωση αμάχων στη Γάζα (gallery 1)

13.10.2023 12:27

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα και με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, στο Αμάν.

Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται πως «ο βασιλιάς προτρέπει να ανοίξουν επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι για ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», και «ζητά την προστασία των αμάχων, την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα».

13.10.2023 12:23

Σειρήνες ηχούν στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ

13.10.2023 12:18

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντάται αυτή την ώρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Αμάν της Ιορδανίας

Μπλίνκεν - Αμπάς

13.10.2023 12:11

Στους δρόμους Ιορδανοί διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστίνιων – Τους απωθεί η αστυνομία για να μην φτάσουν στα σύνορα με το Ισραήλ

Πλήθος διαδηλωτών καλεί την κυβέρνηση της Ιορδανίας να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και να ζητήσει τον τερματισμό τους.

Ο στρατός προσπαθεί να τους κρατήσει μακριά από τα σύνορα με τη  χρήση δακρυγόνων και καπνογόνων.

13.10.2023 12:08

Σειρήνες ηχούν στο Ασκελόν και στις ισραηλινές περιοχές που είναι κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

13.10.2023 11:57

Το -ακατόρθωτο – σχέδιο εκκένωσης των Παλαιστινίων από τα βόρεια της Γάζας

Το Ισραήλ διέταξε τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την βόρεια πλευρά του πολιορκημένου θύλακα των Παλαιστινίων εντός 24 ωρών. Από την άλλη, η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους να μην μετακινηθούν. Η επιχείρηση αυτή πάντως μόνο εύκολη δεν είναι – η μάλλον ακατόρθωτη-  για τους αμάχους.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται για: «εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Wadi Gaza».

Περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή εκκένωσης, η οποία εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα της Γάζας έως τα νότια του Wadi Gaza, ενός υγροβιότοπου που διασχίζεται από ένα ποτάμι.

Η απόσταση από το συνοριακό πέρασμα Erez μέχρι τη γέφυρα πάνω από το Wadi Gaza είναι περίπου 17 χιλιόμετρα.

Χάρτης Sky News

Χάρτης: SKy News 

Ένας μέσος άνθρωπος θα χρειαζόταν περίπου τέσσερις ώρες για να περπατήσει - χωρίς να σταματήσει, σε καλά συντηρημένα μονοπάτια και δρόμους.

Ωστόσο, η εκκένωση της βόρειας Γάζας συνεπάγεται τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στους ήδη πυκνοκατοικημένους και βομβαρδισμένους δρόμους της πόλης της Γάζας.

Η περιοχή έχει 11 νοσοκομεία, τρεις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δύο προσφυγικούς καταυλισμούς που θα πρέπει να εκκενωθούν όλα μέσα σε 24 ώρες.

Είναι σχεδόν αδύνατο αυτό να γίνει εάν αναλογιστεί κάποιος πως είναι δύσκολο το πέρασμα και από τους δρόμους που είναι γεμάτοι με ερείπια και καμένα αυτοκίνητα μετά από τις αεροπορικές επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

13.10.2023 11:52

Ενισχύονται οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα με τανκς

Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Γάζα 1

Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Γάζα 2

13.10.2023 11:40

Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ ως απάντηση στην εκτόπιση και στοχοποίηση Παλαιστινίων αμάχων, δήλωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

13.10.2023 11:34

Επίθεση σε διπλωμάτη της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο μετά από κάλεσμα της Χαμάς για «ημέρα οργής»

Επίθεση δέχτηκε διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο όπως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η κατάσταση του είναι σταθερή και το κίνητρο της επίθεσης – η οποία δεν σημειώθηκε στην πρεσβεία- διερευνάται, αναφέρει το υπουργείο.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι σε συναγερμό οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι σε όλον τον κόσμο μετά το κάλεσμα της Χαμάς για τη σημερινή «ημέρα οργής κατά του Ισραήλ».

13.10.2023 11:22

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, όπως μετέδωσαν τοπικά λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που έφτασε στη Βηρυτό αργά χθες Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Νασράλα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Νασράλα αναφέρθηκε “στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν” μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ σήμερα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν “συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα “ενός νέου μετώπου” εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από “τις ενέργειες” του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό τον Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν υποδεχθεί εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ, τα οποία στηρίζει το Ιράν. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, προτού μεταβεί στη Δαμασκό.

13.10.2023 11:19

Κλειστά εβραϊκά σχολεία στη Βρετανία υπό τον φόβο επίθεσης σε παιδιά

Τέσσερα σχολεία στο Λονδίνο παραμένουν  κλειστά σήμερα,  προληπτικά, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των μαθητών.

Μια εβραϊκή φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι είδε 324% αύξηση στις αναφορές αντισημιτισμού τις τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

Αυτό περιελάμβανε έξι επιθέσεις, 14 άμεσες απειλές, τρεις περιπτώσεις βανδαλισμού και 66 περιπτώσεις υβριστικής συμπεριφοράς αναφέρει το Sky News.

Οι Εβραίοι μαθητές έχουν προειδοποιηθεί από τα σχολεία να μην κυκλοφορούν με τη στολή τους λόγω του φόβου για επιθέσεις, ως αντίποινα, μετά τον βομβαρδισμό της Γάζας.

Ο Ρίσι Σουνάκ έχει υποσχεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών για να παρέχει στην εβραϊκή κοινότητα πρόσθετη ασφάλεια στα εβραϊκά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των συναγωγών.

13.10.2023 11:02

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι 13 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς αναφέρει στη δήλωσή της ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιοχή και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που έπληξαν τρεις τοποθεσίες στην περιοχή της Γάζας.

13.10.2023 10:57

Sky News: Τα υπόγεια τούνελ της Γάζας μπορεί να είναι η μόνη λύση για την επιβίωση των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι «υπόγειες τρομοκρατικές σήραγγες της Χαμάς» όπου κρύβονται μαχητές είναι μεταξύ των 750 στόχων που έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με την πάροδο των ετών, η Γάζα έχει αναπτύξει δύο τύπους δικτύων σηράγγων. Μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν κατασκευάσει έναν λαβύρινθο από σήραγγες για να μεταφέρουν όπλα και μαχητές και να οργανώνουν πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Συνήθιζαν να λένε ότι κάτω από τη Γάζα υπήρχε μια άλλη Γάζα, «των τούνελ».

Ένα δεύτερο δίκτυο σηράγγων υπάρχει όμως και κάτω από τα αιγυπτιακά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της συνεχιζόμενης πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ, σκάφτηκαν εμπορικές σήραγγες για να μεταφερθούν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, ακόμη και αυτοκίνητα στην περιοχή. Αυτές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια.

Εάν το Ισραήλ επιβάλει πλήρη τον  αποκλεισμό των συνόρων, με τον λαό να υποφέρει, αυτές θα μπορούσαν να ξανανοίξουν, εκτιμά το Sky News.

Η ιστορία των σηράγγων

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της κατάληψης της Γάζας από τη Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι ήταν σχεδόν αδύνατο να λάβουν ισραηλινή άδεια για να φύγουν από τη Γάζα και να επισκεφθούν το άλλο παλαιστινιακό έδαφος, όπως τη Δυτική Όχθη.

Αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ο θύλακας αποκλείστηκε πλήρως από το Ισραήλ.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν λιμοκτονούσαν. Το Ισραήλ επέτρεψε τις ελάχιστες προμήθειες που ήταν απαραίτητες για την επιβίωση, αλλά τίποτα περισσότερο.

Όλες οι εμπορικές δραστηριότητες διακόπηκαν και το εξαγωγικό εμπόριο της Γάζας με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σταμάτησε. Και ο λαός οδηγήθηκε στην εξαθλίωση.

Τότε ήταν που απογειώθηκε το λαθρεμπόριο μέσω τούνελ και οι επιχειρήσεις με την Αίγυπτο.

Εκατοντάδες σήραγγες σκάφτηκαν κάτω από τα αιγυπτιακά σύνορα. Τα πάντα, από γλειφιτζούρια, κουτιά αναψυκτικών και ψάρια σε πάγο, περνούσαν λαθραία τα σύνορα. Άνθρωποι εισέρχονταν και έβγαιναν με λαθραία από τη λωρίδα.

Δημιουργήθηκε μια νέα εμπορική τάξη βαρόνων των τούνελ. Έγιναν πλούσιοι από τα κέρδη. Το ίδιο έκαναν και οι Αιγύπτιοι Βεδουΐνοι λαθρέμποροι στη χερσόνησο του Σινά. Ήταν η εποχή της άνθησης.

Αλλά για τους Παλαιστίνιους, οι βασικές προμήθειες εξακολουθούσαν να είναι δυσεύρετες και ακριβές λόγω του πρόσθετου κόστους του λαθρεμπορίου.

Τέλος των σηράγγων

Οι ημέρες πλούτου στις σήραγγες δεν διήρκεσαν πολύ όμως. Η Αίγυπτος θέλησε να πατάξει το λαθρεμπόριο και έχτισε ένα μεταλλικό τείχος που σφυρηλατήθηκε στο έδαφος για να αποκλείσει τις σήραγγες. Οι κάτοικοι της Γάζας έκοψαν το ατσάλι και συνέχισαν τις επιχειρήσεις.

Στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά από αυτό, το Ισραήλ άρχισε σταδιακά να επιτρέπει την είσοδο περισσότερων τροφίμων στη Γάζα και τις επιχειρήσεις εξαγωγών. Κάπως έτσι οι βαρόνοι των τούνελ χρεοκόπησαν και σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους.

Το σήμερα

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Χαμάς και συνεπώς και τη Γάζα.

Σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο είναι παράνομη η τιμωρία αμάχων. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει την διεθνή υποστήριξη για «αντίποινα» κατά της Γάζας και αυτοί που θα υποφέρουν από την επικείμενη εισβολή είναι οι Παλαιστίνιοι.

Οι κάτοικοι της Γάζας προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν, αλλά πολλοί φοβούνται ότι επίκειται άλλη μια μακρά σκοτεινή περίοδος με πλήρη αποκλεισμό των αγαθών.

Αν συμβεί αυτό, μπορεί να μην τους απομείνει άλλη επιλογή από το να σκάψουν βαθιά στο αμμώδες έδαφος κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο και να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους μέσω του εμπορίου τούνελ.

13.10.2023 10:47

Βαθειά απογοήτευση εκφράζει το Ισραήλ επειδή η Κίνα δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κινέζο απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε "βαθειά απογοήτευση" επειδή η Κίνα δεν καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή.

"Το Ισραήλ εξέφρασε τη βαθειά απογοήτευσή του για τις κινεζικές ανακοινώσεις και δηλώσεις για τα πρόσφατα γεγονότα στον (ισραηλινό) νότο, στις οποίες δεν υπήρχε σαφής και απερίφραστη καταδίκη της τρομερής σφαγής που διαπράχθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά αθώων πολιτών και της απαγωγής δεκάδων από αυτούς στην Γάζα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

13.10.2023 10:33

Ταγιάνι: Η Χαμάς δεν διαφέρουν από τους Ναζί

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συνέκρινε τους Χαμάς με τους Ναζί, σε σχόλια που δημοσίευσε η εφημερίδα La Stampa την Παρασκευή.

Οι μαχητές της Χαμάς «δεν διαφέρουν από τους Ναζί. Είναι δειλοί. Ένας στρατιώτης δεν θα αποκεφάλιζε ένα μωρό 2 μηνών. Και οι ρουκέτες συνεχίζουν να εκτοξεύονται από τη Γάζα. Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει πυραύλους προς το Ισραήλ, αλλιώς είναι προφανές ότι θα έχετε απάντηση», δήλωσε ο Ταγιάνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα.

13.10.2023 10:29

Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις κατοίκων προς τα νότια της Γάζας

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους της Γάζας σήμερα το πρωί να μαζεύουν τα πράγματά τους και να προσπαθούν να μετακινηθούν προς τα νότια, μετά τη διαταγή του Ισραήλ να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα.

Οι πολίτες στην περιοχή βρίσκονται σε δίλημμα. Από τη μία υπάρχει προειδοποίηση του Ισραήλ - ενόψει της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα - και από την άλλη η Χαμάς λέει στους ανθρώπους να την αγνοήσουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

13.10.2023 10:16

Έφτασε στο Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν

Ο κ. Όστιν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και με αξιωματούχους της άμυνας και της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον είναι ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ και έχει στείλει ένα αεροπλανοφόρο καθώς και άλλα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζει το Sky News. 

13.10.2023 10:15

Εκτιμήσεις πως ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για εισβολή στη Γάζα σε 48 ώρες

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή μεταδίδει πως υπάρχουν ανησυχίες ότι οι Ισραηλινοί θα μπουν στη Γάζα πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εκκένωση των κατοίκων της Γάζας ως «πρόσχημα για να ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή» - πιθανότατα μέσα σε 48 ώρες.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ήδη αρκετά άσχημη»,  αναφέρει ο Ali Bunkall.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει τις προειδοποιήσεις του για το πόσο επικίνδυνο είναι να μετακινηθούν 1 εκατομμύριο άνθρωποι και ζητά από τους Ισραηλινούς να ανακαλέσουν τη διαταγή.

13.10.2023 10:09

Χάνει τη στήριξη των πολιτών ο Νετανιάχου - Ο Γκαντζ ανεβαίνει στην προτίμηση του ισραηλινού λαού

Μια δημοσκόπηση δείχνει ότι η δημόσια υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους συμμάχους του καταρρέει μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με τους ψηφοφόρους να στρέφονται προς το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ μετά την απόφασή του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο σε καιρό πολέμου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Maariv, δίνει στην κεντρώα Εθνική Ενότητα 41 έδρες, από τις 12 που κατέχει σήμερα. Εν τω μεταξύ, το Λικούντ πέφτει σε μόλις 19 έδρες, πολύ κάτω από τις 32 έδρες που έχει σήμερα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν σαφή προτίμηση στον Γκαντζ έναντι του Νετανιάχου που ηγείται της χώρας. Το 48% θέλει τον πρώην υπουργό Άμυνας, έναντι του 29% που συγκεντρώνει ο σημερινός πρωθυπουργό.

13.10.2023 10:05

Σε λειτουργία τα τρένα το Σαββατοκύριακο στο Ισράηλ

Τα τρένα θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στο Ισραήλ, αναφέρει ο Guardian.

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προς το Τελ Αβίβ και τη Μπερσέμπα.

Η Jeruslam Post επικαλούμενη το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι «τα τρένα θα συνδράμουν στην πολεμική προσπάθεια και ότι οι διαδρομές θα είναι δωρεάν». 

13.10.2023 10:01

Στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε στο Ισραήλ για μια επίσκεψη με στόχο να δείξει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς.

Ο Όστιν θα συναντηθεί με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

13.10.2023 09:57

Οι γιατροί αρνούνται να φύγουν από τη βόρεια Γάζα

«Δεν υπάρχει περίπτωση ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μετακινηθούν με ασφάλεια από τη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες», λέει ο Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας.

Μιλώντας στο Associated Press τονίζει: «Τι θα συμβεί στους ασθενείς μας; Έχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι πολλοί γιατροί αρνούνται να εκκενώσουν τα νοσοκομεία και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς.

Ο ίδιος λέει στο BBC: «Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό είναι το θέμα. Το να ακούς βομβαρδισμούς σε όλη την περιοχή και να ζητάς από τους ανθρώπους να εκκενώσουν σε άλλη περιοχή ενώ υπάρχει μεγάλη καταστροφή των υποδομών και των δρόμων… Δεν είναι δυνατό να γίνει».

Εν τω μεταξύ, ένας Αιγύπτιος πολιτικός ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια του Ισραήλ να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

13.10.2023 09:52

Η Άγκυρα καλεί τους Τούρκους πολίτες να παραμείνουν μακριά από το νότιο Λίβανο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες, που βρίσκονται στο Λίβανο, να μείνουν μακριά από το νότιο τμήμα της χώρας εξαιτίας των μαχών που διεξάγονται εκεί ανάμεσα σε ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις και τους συμβούλευσε να παραμείνουν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

Εξαιτίας των εξελίξεων, που έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση στο νότιο Λίβανο, το υπουργείο ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X πως «συνιστούμε στους πολίτες μας στο Λίβανο να παραμένουν προσεκτικοί και, αν είναι δυνατόν, να μείνουν μακριά από τις περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι».

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να συζητήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, δήλωσε πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

13.10.2023 09:47

ΟΗΕ: 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και 23 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν στη Γάζα από το Σαββατοκύριακο

13.10.2023 09:19

Συνεδριάζει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.

13.10.2023 09:18

«Ντροπή» χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΟΗΕ στη διαταγή του Ισραήλ προς 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να φύγουν ο πρεσβευτής της χώρας

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

13.10.2023 09:14

ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων από το Ισραήλ

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, κινητοποιήθηκε άμεσα για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως έτσι, η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

Επιπλέον, διά των ανωτέρω πτήσεων διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή πολιτών της Αυστρίας, Γερμανίας και Ισραήλ, Αλβανίας, Βελγίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Ουκρανίας και Παναμά.

13.10.2023 09:08

Ισραήλ: Δεν είναι οι άμαχοι εχθροί μας, δεν θέλουμε να τους στοχεύσουμε - Θα πάρει χρόνο η επιχείρηση κατά της Χαμάς

Μετά την εντολή για εκκένωση του αμάχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό βήμα» που έλαβε η χώρα για να «ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

«Υπάρχουν άμαχοι εδώ που δεν είναι εχθροί μας», είπε ο ίδιος.

«Δεν θέλουμε να τους στοχεύσουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στο Ισραήλ να πλήξει στρατιωτικούς στόχους που ανήκουν στη Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παραδέχτηκε επίσης πως αυτό είναι κάτι «που θα πάρει χρόνο» και πως «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

13.10.2023 09:01

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα καλεί τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για εκκένωση

Η κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

13.10.2023 08:59

Ισραήλ: Πλήξαμε 750 στρατιωτικούς στόχους τη νύχτα στη Γάζα

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 750 στρατιωτικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν «υπόγειες τρομοκρατικές σήραγγες της Χαμάς, στρατιωτικές  θέσεις, κατοικίες ανώτερων τρομοκρατικών πρακτόρων που χρησιμοποιούνται ως κέντρα στρατιωτικής διοίκησης, αποθήκες αποθήκευσης όπλων, δωμάτια επικοινωνίας και ανώτεροι τρομοκρατικοί πράκτορες», ανέφερε ο στρατός. 

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους, στους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, περιλαμβάνονταν 12 στρατιωτικά μέσα της Χαμάς «το καθένα από τα οποία βρισκόταν σε πολυώροφο κτίριο». 

Το Ισραήλ υποστήριξε επίσης ότι σκότωσε έναν διοικητή της ειδικής στρατιωτικής μονάδας "Nukhba" της Χαμάς.

13.10.2023 08:48

Αποκάλυψη της Wall Street Journal: Οι μαχητές της Χαμάς είχαν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων στο Ισραήλ και των στρατιωτικών βάσεων

Οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο έδαφος του Ισραήλ, είχαν στην κατοχή τους λεπτομερείς χάρτες των πόλεων, των στρατιωτικών βάσεων και των οδών διείσδυσης σε αυτές, αποκαλύπτει η Wall Street Journal επικαλούμενη έγγραφα που ανακτήθηκαν από νεκρούς μαχητές.

Χάρτης Χαμάςψ

Μάλιστα, ορισμένα από τα έγγραφα αυτά δείχνουν μέχρι και τα αδύνατα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού καθώς και  χάρτες και αεροφωτογραφίες των οικισμών που θα χτυπούσαν.

Ακόμη, είχαν στους χάρτες αυτούς και το επιχειρησιακό σχέδιο της Χαμάς στο οποίο φαίνεται πως είχε ανατεθεί σε μέλη των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ να διαπεράσουν τον φράκτη ασφαλείας, ενώ άλλοι μαχητές θα χρησιμοποιούσαν πυρά πυροβολικού για να εκτρέψουν την προσοχή των Ισραηλινών.

Στον τόσο ακριβή σχεδιασμό που έκανε η Χαμάς υπήρχαν μέχρι και προειδοποιήσεις για  την εγγύτητα των ισραηλινών δυνάμεων , οι οποίες μπορούσαν να φτάσουν στον οικισμό μέσα σε 3 με 5 λεπτά, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, τα αρχεία αυτά εξετάζονται από τις Αρχές.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο αξιωματικός της αντικατασκοπείας του Ισραηλινού στρατού, Μάικλ Μίλσταϊν σχολίασε πως το επίπεδο του σχεδιασμού υπερέβη όλες τις προηγούμενες επιθέσεις της Χαμάς.

 

13.10.2023 08:34

Έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχος στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

13.10.2023 08:32

Χάρτης του Al Jazeera για το πώς είναι η Γάζα και πόσοι κάτοικοι μένουν σε κάθε γωνιά της

Χάρτης Γάζα

13.10.2023 08:31

Το Ισραήλ αναφέρει ότι έριξε 6.000 βόμβες, βάρους 4.000 τόνων, σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα μέσα σε έξι ημέρες

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περισσότερους από 3.600 στόχους.

13.10.2023 08:28

Φωτογραφίες με σκοτωμένα βρέφη δημοσίευσε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τα απανθρακωμένα σώματα βρεφών που, όπως αναφέρει στο X, στον προεδρικό λογαριασμό του, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της Χαμάς.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές, ωστόσο είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα τους. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

13.10.2023 08:24

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για Παλαιστίνιους Πρόσφυγες μεταφέρει το επιχειρησιακό της κέντρο στα νότια της Γάζας και κάνει έκκληση για προστασία των αμάχων

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

13.10.2023 08:23

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε ότι στη Γάζα ζουν 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι και ότι το έργο θα ήταν «αδύνατο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες»

13.10.2023 13:38

Κρίσιμες στιγμές διεξάγονται στο μέτωπο του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τους αμάχους Παλαιστινίους της Γάζας αλλά και του Ισραήλ να περνούν ώρες αγωνίας.  Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς διανύουν την 7η ημέρα πολέμου με τη Χαμάς. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται για: «εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός. Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr.