Live Blog - Πόλεμος στο Ισραήλ: «Βροχή» ρουκετών από τη Χαμάς και αγωνία για τους αμάχους στη Γάζα - Όλες οι εξελίξεις

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
13.10.2023 23:57

Η Ρωσία προτείνει ψήφισμα στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία πρότεινε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

13.10.2023 23:53

Φιλανθρωπική οργάνωση φοβάται ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει νοσοκομείο με παιδιά

Η ActionAid δήλωσε ότι φοβάται ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει νοσοκομείο στη Γάζα μετά τη λήξη της εντολής εκκένωσης.

Η απειλή ενός νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται τραυματισμένα παιδιά αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Riham Jafari, συντονίστρια υπεράσπισης και επικοινωνίας για την Παλαιστίνη στην ActionAid.

13.10.2023 23:34

Εικόνες - «γροθιά» στο στομάχι

Πατέρας προστατεύει το παιδί του από ρουκέτες που πέφτουν στη Γάζα.

Γάζα

13.10.2023 23:29

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει οικισμό στην Ιερουσαλήμ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εκκενώνουν τον οικισμό Beitar Illit κοντά στην Ιερουσαλήμ, υπό την υποψία τρομοκρατικής επίθεσης, μεταδίδει η Haaretz.

13.10.2023 23:24

Μπάιντεν: Προτεραιότητα των ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «είναι επίσης προτεραιότητά του» να αντιμετωπιστεί «κατεπειγόντως» η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, κατά την 7η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ομάδες μας στην περιοχή εργάζονται, σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και άλλων αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών, για να αυξήσουμε» την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς», πρόσθεσε.

13.10.2023 23:21

Στους 1.900 οι νεκροί, σχεδόν 7.700 οι τραυματίες Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 1.900 και από αυτούς οι 614 ήταν παιδιά και 370 γυναίκες. Άλλοι 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

13.10.2023 23:16

Huffington Post: Οι ΗΠΑ λένε στους διπλωμάτες να μην χρησιμοποιούν λέξεις όπως «αποκλιμάκωση»

Η Huffington Post ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μηνύματα στους διπλωμάτες συμβουλεύοντάς τους να αποφεύγουν τη χρήση όρων που καλούν σε ηρεμία της βίας εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της Γάζας.

Τα μηνύματα λένε στους διπλωμάτες να αποφεύγουν τη χρήση των όρων «αποκλιμάκωση/εκεχειρία, τέλος στη βία/ αιματοχυσία και αποκατάσταση της ειρήνης», σε δηλώσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τη Huffington, που αναφέρει ότι είδε αυτές τις οδηγίες.

Το παραπάνω έρχεται εν μέσω επικρίσεων ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κάνει αρκετά για να παροτρύνει την ισραηλινή αυτοσυγκράτηση εν μέσω του υψηλού αριθμού θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

13.10.2023 23:10

Θρήνος για τα θύματα του πολέμου στο Τελ Αβίβ

Τελ Αβίβ

13.10.2023 23:06

Η κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε «νέο επικίνδυνο χαμηλό», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε «νέο επικίνδυνο χαμηλό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

13.10.2023 22:56

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει χερσαίες επιδρομές εντός της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πραγματοποίησε χερσαίες επιδρομές εντός των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και δήλωσε ότι αυτό έγινε για διάφορους σκοπούς, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η πρώτη επιδρομή ήταν η περισυλλογή των σορών των αγνοουμένων Ισραηλινών που είχαν μείνει πίσω κατά μήκος των συνόρων εντός της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έμαθε γι' αυτό από την εναέρια επιτήρηση.

Το δεύτερο μέρος ήταν να εξαντλήσει τις δυνατότητες της Χαμάς σε αντιαρματικούς πυραύλους. Το Ισραήλ λέει ότι είχε αρκετές θέσεις της Χαμάς κατά μήκος αυτών των συνόρων και επίσης για να προσπαθήσει να συλλέξει κάθε είδους πληροφορίες σχετικά με τους αιχμαλώτους.

13.10.2023 22:42

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν και πάλι στο Τελ Αβίβ, μεταδίδει η Guardian.

Μια ανάρτηση στο Χ από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφερε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί τρέχουν από τα δείπνα του Σαββάτου στα καταφύγια βομβαρδισμού».

Μια άλλη ανάρτηση από τον δημοσιογράφο Robert Sherman περιέχει βίντεο που λέει ότι είναι από πυραύλους που αναχαιτίζονται πάνω από την πόλη.

13.10.2023 22:40

Συγκινητική φωτογραφία από το Τελ Αβίβ

Ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται δίπλα σε κεριά που είναι αναμμένα προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων της Χαμάς κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στην πλατεία Ντιζενγκόφ στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Τελ Αβίβ - ζευγάρι

13.10.2023 22:37

«Εμείς οι δημοσιογράφοι στοχοποιηθήκαμε σκόπιμα»

Ο Mazen Ibrahim του Al Jazeera, επικεφαλής του γραφείου του Λιβάνου, είπε ότι είναι σαφές πως οι δημοσιογράφοι έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο νότιο Λίβανο.

«Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι εμείς οι δημοσιογράφοι στοχοποιηθήκαμε σκόπιμα», δήλωσε ο Ibrahim από την Alma al Shaab στον Λίβανο, όπου ο δημοσιογράφος του Reuters Issam Abdalla σκοτώθηκε.

13.10.2023 22:31

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναβάλλουν την εντολή για εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι ισραηλινές δυνάμεις είπαν τώρα στο νοσοκομείο Al Awda ότι έχει προθεσμία μέχρι τις 6 π.μ. για να εκκενωθεί.

13.10.2023 22:20

Γερμανία: Η κυβέρνηση απαγορεύει φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απαγόρευσε τις τοπικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

13.10.2023 22:04

Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ

13.10.2023 21:58

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά των κατοίκων της Γάζας που διαφεύγουν

Δύο μάρτυρες ανέφεραν αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινήτων που εκκενώνουν τη Γάζα κοντά στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η Fayza Hamoudi δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ίδια και η οικογένειά της έφευγαν από το σπίτι τους στη βόρεια Γάζα, όταν δύο προπορευόμενα οχήματα τυλίχτηκαν ξαφνικά στις φλόγες. 

«Γιατί θα πρέπει να εμπιστευτούμε ότι αυτοί (οι Ισραηλινοί) προσπαθούν να μας κρατήσουν ασφαλείς;», δήλωσε η Hamoudi. «Είναι άρρωστοι».

13.10.2023 21:57

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κρατούνται τουλάχιστον 120 αιχμάλωτοι στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει 120 οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Η Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι 13 αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα.

13.10.2023 21:55

Δημοτική σύμβουλος στη Νέα Υόρκη σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση με όπλο

Μια δημοτική σύμβουλος, εκλεγμένη με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στον δήμο της Νέας Υόρκης, κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία, επειδή εμφανίστηκε την Πέμπτη, με ένα πιστόλι, σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων, την οποία είχε προηγουμένως καταγγείλει.

13.10.2023 21:48

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο 17χρονος Mohammed Mustafa σκοτώθηκε νωρίτερα στη γειτονιά Issawiya και ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε λίγο μετά.

13.10.2023 21:43

Η Μόσχα παραμένει σε επαφή με τη Χαμάς

Η Μόσχα συνεχίζει τις συζητήσεις με τη Χαμάς για την επίλυση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είμαστε σε επαφή με όλους», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Έχουμε επίσης πρόσβαση στην ηγεσία της Χαμάς».

13.10.2023 21:42

Η Χαμάς «δεν θα εγκαταλείψει τον νόμιμο αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση»

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση στη Γάζα αντιπροσωπεύει «μια εξαιρετικά τολμηρή και βάναυση προσπάθεια για τη βίαιη απομάκρυνση του παλαιστινιακού ιθαγενούς λαού από τη γη της».

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το CNN, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απάνθρωπες και βάρβαρες» και είπε ότι παραβιάζουν «όλους τους νόμους και τις συνθήκες στις οποίες οι λεγόμενες ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες ισχυρίζονται ότι πιστεύουν».

Η Χαμάς «δεν θα εγκαταλείψει τον νόμιμο αγώνα μας για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ή θα ζούμε όρθιοι ή θα πεθάνουμε πολεμώντας», δήλωσε ο αλ Ρισέκ.

13.10.2023 21:34

Το Ισραήλ εκδίδει ταξιδιωτική προειδοποίηση και αυξάνει το επίπεδο κινδύνου για Σινά και Ιορδανία

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το επίπεδο απειλής και εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Σινά και την Ιορδανία και κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στις χώρες αυτές.

13.10.2023 21:31

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», ξαναλέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσε νέα συνέντευξη Τύπου. Ξεκίνησε λέγοντας ότι μίλησε με οικογένειες που έχασαν σήμερα αγαπημένα τους πρόσωπα και ότι το Ισραήλ «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτές τις φρικτές πράξεις των εχθρών μας».

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη - αυτή είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε και είπε πως το Ισραήλ συγκεντρώνει «τεράστια διεθνή υποστήριξη» για τη χώρα.

«Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη», συμπλήρωσε.

13.10.2023 21:28

Φόβος για εισβολή νότια της Ιερουσαλήμ

Ενεργοποίηση συναγερμού λόγω υποψίας τρομοκρατικής εισβολής στον οικισμό Beitar Illit, νότια της Ιερουσαλήμ, μεταδίδει η Haaretz.

13.10.2023 21:25

LIVE εικόνα από τη Γάζα

13.10.2023 21:17

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σύντομα, μεταδίδει το Sky News.

13.10.2023 21:16

Προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη πτήση τσάρτερ για τον επαναπατρισμό Αμερικανών

Η πρώτη πτήση που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ προσγειώθηκε απόψε στην Αθήνα.

Πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι προγραμματίζονται και άλλες τέτοιες πτήσεις από το Τελ Αβίβ για την Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

13.10.2023 21:15

Ισραήλ: Πλήξαμε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

«Ένα UAV των IDF πλήττει τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο», γράφει σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.

13.10.2023 21:05

Σειρήνες και στην Ασντόντ

Οι σειρήνες για ρουκέτες ακούγονται στη νότια παράκτια πόλη Ασντόντ

13.10.2023 21:01

Ηχούν σειρήνες σε Ασκελόν και Γάζα

Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στη νότια πόλη της Ασκελόν και στην περιοχή των συνόρων της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

13.10.2023 20:58

Καμία βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα, λέει ο ΟΗΕ

Καμία βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές, προτρέποντάς τες να «αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ.

13.10.2023 20:53

Νέο τελεσίγραφο Ισραήλ

Το Ισραήλ έδωσε σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα «μόλις δύο ώρες για να εκκενωθεί», γνωστοποιεί ανθρωπιστική οργάνωση, σύμφωνα με το Sky News.

Οι Διεθνείς Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι το νοσοκομείο Al Awda ενημερώθηκε από τη χώρα να απομακρύνει προσωπικό και ασθενείς.

«Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς», ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X.

13.10.2023 20:40

Αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στόχους της Χαμάς στη Γάζα

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

Το Sky News χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ως «εκτεταμένες».

13.10.2023 20:33

«Ξεχάστε το φαγητό, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα -απλά ζήστε»

Κάποιοι κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την πορεία μιας ανελέητης επίθεσης, αφού το Ισραήλ διέταξε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας εντός 24 ωρών.

«Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ηλεκτρικό ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρετε, αν θα ζήσετε», δήλωσε ο Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, ξεσπώντας σε κλάματα.

13.10.2023 20:28

70 άνθρωποι σκοτώθηκαν φεύγοντας από την πόλη της Γάζας, λέει η Χαμάς

Το γραφείο Τύπου της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 70 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχημάτων που διέφευγαν από την πόλη της Γάζας.

13.10.2023 20:22

Ηχούν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Ηχούν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ αυτή την ώρα, μεταδίδει η Haaretz.

13.10.2023 20:16

Συγκλονίζουν οι κάτοικοι της Γάζας

«Αν είναι να πεθάνουμε, να πεθάνουμε στα σπίτια μας», λέει κάτοικος της Γάζας στο Al Jazeera, την ώρα που το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση έχει λήξει.

Είπε, επίσης, ότι πολλοί δεν αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν νότια και έχουν επιλέξει να κρυφτούν.

13.10.2023 20:06

Έληξε στις 20:00 το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας.

13.10.2023 19:54

Εκκενώθηκε ισραηλινή πόλη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Το NBC αναφέρει ότι η μικρή ισραηλινή πόλη Metula, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, εκκενώθηκε σήμερα και κηρύχθηκε κλειστή στρατιωτική ζώνη από τις ισραηλινές δυνάμεις άμυνας.

Η κήρυξη σε κλειστή στρατιωτική ζώνη σημαίνει ότι η είσοδος στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά.

Η Metula έχει πληθυσμό λιγότερο από 2.000 κατοίκους και είναι η βορειότερη πόλη του Ισραήλ.

13.10.2023 19:52

Κίρμπι:Το Ισραήλ δεν συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ πριν δώσει τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εντός 24 ωρών

Το Ισραήλ δεν συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ πριν στείλει τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εντός 24 ωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι θέλουν να φύγουν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν. Συνεργαζόμαστε πολύ επιθετικά με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ασφαλή διέλευση από τη νότια Γάζα και θέλουμε επίσης να διατηρήσουμε τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", είπε.

"Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις ανθρωπιστικές, απελπισμένες ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στη Γάζα; Η σύντομη απάντηση σε αυτό είναι ότι φυσικά και τις συμμεριζόμαστε", πρόσθεσε ο Kirby.

Ο Κίρμπι σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που να υποδεικνύουν απειλή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών που να προέρχεται από τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά αυτό συμβάλλει στην προστασία των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, καθώς και στην προστασία των ισραηλινών διπλωματικών εγκαταστάσεων στην Ουάσιγκτον, καθώς και στις οκτώ αμερικανικές πόλεις όπου βρίσκονται ισραηλινά προξενεία: Ατλάντα, Βοστώνη, Σικάγο, Χιούστον, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.

13.10.2023 19:46

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πραγματοποίησε επιδρομές στο εσωτερικό της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε μικρές επιδρομές στο εσωτερικό της Γάζας την τελευταία ημέρα.

Η ανακοίνωση έρχεται πριν από αυτό που οι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα είναι μια χερσαία εισβολή στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στο Χ ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν για να "ολοκληρωθεί η προσπάθεια να καθαριστεί η περιοχή από τρομοκράτες και όπλα".

Πρόσθεσε και ότι έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

13.10.2023 19:45

Ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Κουέντιν Ταραντίνο επισκέφθηκε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ

13.10.2023 19:38

Ισραηλινός στρατός: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου

13.10.2023 19:18

Κλειστή η άνοδος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας λόγω πορείας διαμαρτυρίας

Κλειστό είναι το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, από το Χίλτον, προς την λεωφόρο Κηφισιάς λόγω πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν Παλαιστίνιοι και διάφορες συλλογικότητες.

Οι διαδηλωτές, περίπου 1.500 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, που αρχικά συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ελευθερίας, πραγματοποιούν πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Πορεία διαμαρτυρίας για Παλαιστίνη

13.10.2023 19:15

Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν με Νετανιάχου: «Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ»

13.10.2023 19:13

Ισραηλινός στρατός: Εντοπίστηκε στόχος αγνώστου ταυτότητας να περνάει από το Λίβανο στο Ισραήλ. Η Πολεμική Αεροπορία τον αναχαίτισε με επιτυχία.

13.10.2023 19:11

Μητσοτάκης: «Δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Δείτε αναλυτικά εδώ όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός

13.10.2023 19:09

Φρικτός απολογισμός στη Γάζα: Σχεδόν 600 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 1.900 τραυματίστηκαν

Άλλη μια ενημέρωση τώρα για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Από τους 1.799 νεκρούς, οι 583 είναι παιδιά και οι 351 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Περίπου 7.388 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 1.901 παιδιά και 1.185 γυναίκες, ανέφερε.

13.10.2023 19:08

IDF: Ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών σε προσπάθειες να βρεθούν οι αγνοούμενοι Ισραηλινοί

13.10.2023 19:06

Ο Blinken λέει ότι «συμμετέχει ενεργά» στην προσπάθεια να φτάσει βοήθεια στη Γάζα

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας στη Ντόχα, δήλωσε ότι οι προσπάθειες να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα "περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί αθώους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και φέρεται να εμποδίζει τους εν λόγω Παλαιστίνιους να μετακινηθούν στη νότια Γάζα, εκτός κινδύνου".

"Γνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι επείγουσα. Συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, για να μεταφέρουμε τη βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη", δήλωσε.

"Αναγνωρίζουμε ότι πολλές παλαιστινιακές οικογένειες και η Γάζα υποφέρουν χωρίς να φταίνε οι ίδιες, ότι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

"Ας μην ξεχνάμε γιατί συμβαίνει αυτό. Το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις στη Γάζα επειδή η Χαμάς πραγματοποίησε τρομοκρατικές επιθέσεις για να σκοτώσει με τον πιο φρικτό τρόπο 1300 ανθρώπους της. Οι τρομοκράτες της Χαμάς έσφαξαν, βίασαν, ακρωτηρίασαν, βασάνισαν, έκαψαν αθώους πολίτες, από μωρά μέχρι ηλικιωμένους, άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

13.10.2023 19:04

Βίντεο από τον τραυματισμό δημοσιογράφου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου - Προσοχή σκληρές εικόνες

13.10.2023 19:00

Λήγει το τελεσίγραφο των Ισραηλινών για εκκένωση της Γάζας

Στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης λήγει το τελεσίγραφο που έστειλε ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα που αναφέρει ότι « προτρέπει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έως τις 8 το βράδυ». 

Ο αρμόδιος για την αραβική γλώσσα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee,  δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 μ.μ. να κινηθούν νότια του Ουάντι Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στρατός προετοιμάζεται για μια μαζική επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

13.10.2023 18:50

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πυρά κατά πολλών θέσεων του ισραηλινού στρατού

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε τέσσερις ισραηλινές θέσεις και επιβεβαίωσαν ένα χτύπημα.

13.10.2023 18:37

Al-Jazeera: Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε, τρεις τραυματίστηκαν από πυρά των IDF στο νότιο Λίβανο

13.10.2023 18:36

Σε καταφύγιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ρομπέρτα Μέτσολα που επισκέπτονται το Ισραήλ

Σε καταφύγιο έσπευσαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που βρίσκονται στο Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στη χώρα.

Ενώ είχαν συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ.

13.10.2023 18:27

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: 40 νεκροί και 150 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα από το πρωί της Παρασκευής

13.10.2023 18:19

Ανταπόκριση Δανέζη από τη «ζώνη πυρός» της Σντερότ - Εντολή εκκένωσης καθώς το επόμενο βήμα πλησιάζει

Γενικός συναγερμός σήμανε στην πόλη Σντερότ που βρίσκεται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς εκτόξευσε «βροχή» από ρουκέτες στην περιοχή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN Σωτήρη Δανέζη, που βρίσκεται στην δοκιμαζόμενη πόλη, στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης.

Διαβάστε αναλυτικά

13.10.2023 18:15

Άρση της προειδοποίησης για πιθανή διείσδυση στο Κιμπούτς Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ

13.10.2023 18:14

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή ανταλλάσσονται πυρά πυροβολικού μεταξύ του λιβανέζικου στρατού και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων

13.10.2023 18:01

Η Διεθνής Αμνηστία ερευνά τους ισχυρισμούς για επιθέσεις με λευκό φώσφορο

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι διερευνά τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκε λευκός φώσφορος για τα πλήγματα στη Γάζα.

«Το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων Κρίσεων της Αμνηστίας έχει επαληθεύσει ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες που πλήττουν τη Γάζα είναι εξοπλισμένες με βλήματα πυροβολικού με λευκό φώσφορο», δήλωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ερευνούμε αυτό που φαίνεται να είναι η χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα, μεταξύ άλλων σε ένα χτύπημα κοντά σε ένα ξενοδοχείο στην παραλία της πόλης της Γάζας».

Αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ χρησιμοποίησε το χημικό στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ισχυρίστηκε ότι έχει επαληθεύσει πλάνα από τις 10 και 11 Οκτωβρίου, αντίστοιχα, που δείχνουν πολλαπλές εναέριες εκρήξεις λευκού φωσφόρου από πυροβολικό πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Τέτοια όπλα θέτουν τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού και μακροχρόνιου τραυματισμού, δήλωσε η Human Rights Watch.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζει τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα».

13.10.2023 17:58

Ισραηλινός στρατός: Πυροβολισμοί από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ καταγράφηκαν σε δεύτερη τοποθεσία - Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού

13.10.2023 17:56

Σειρήνες ηχούν στην πόλη Ofakim στα σύνορα με τη Γάζα

13.10.2023 17:50

Στους 11 οι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά ανέρχεται πλέον σε 11, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

13.10.2023 17:40

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Ο λαός μας στη Γάζα υφίσταται γενοκτονία

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάιγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» μετά τις μαζικές αεροπορικές επιθέσεις που ισοπέδωσαν πολυκατοικίες στη Γάζα.

«Ο λαός μας στη Γάζα υφίσταται γενοκτονία και η Γάζα έχει γίνει μια περιοχή καταστροφής», δήλωσε ο Shtayyeh σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 1.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 6.000 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

13.10.2023 17:32

Ο Νετανιάχου συναντάται με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας και το νέο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ

13.10.2023 17:30
13.10.2023 17:28

Χτύπημα ρουκέτας στο Ρεχόβοτ

13.10.2023 17:27

Reuters: Ισραηλινός βομβαρδισμός πλήττει παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού

Ισραηλινός βομβαρδισμός προς την πόλη Νταϊρά στο νότιο Λίβανο έπληξε ένα παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας και μια άλλη πηγή.

Ξεχωριστά, οι IDF δήλωσαν ότι άρχισαν να βάλλουν προς το λιβανέζικο έδαφος μετά από έκρηξη στην ισραηλινή πόλη Χανίτα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι υπάρχει υποψία ένοπλης διείσδυσης στο Ισραήλ από τον Λίβανο και είπε στους κατοίκους της Χανίτα να κλειδώσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

13.10.2023 17:25

Ισραηλινός στρατός: Έκρηξη στον συνοριακό φράχτη με το Λίβανο - Απάντηση με πυρά πυροβολικού

13.10.2023 17:21

Πληροφορίες Al Jazeera: Ένοπλοι από το Λίβανο διείσδυσαν στα ισραηλινά σύνορα - Αναφορές για συγκρούσεις

Τι μεταδίδει το Al Jazeera:

Ακούμε πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς και τώρα, όπως καταλαβαίνω, τα Ηνωμένα Έθνη στο νότιο Λίβανο κάλεσαν το προσωπικό τους στο δυτικό τομέα, όπου βρισκόμαστε εμείς, να πάει σε καταφύγια.

Η ένταση έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα του Λιβάνου και υπήρξαν αρκετοί ψευδείς συναγερμοί τις τελευταίες 24 με 48 ώρες, αλλά σήμερα, φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε.

Σύμφωνα με τις πηγές μας στην περιοχή, μαχητές της Χεζμπολάχ ανατίναξαν το συνοριακό τείχος και διείσδυσαν στα ισραηλινά σύνορα. Υπήρξε μάχη μεταξύ τους, αλλά δεν γνωρίζουμε αν σκοτώθηκε κάποιος από τις δύο πλευρές, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

13.10.2023 17:15

Ερντογάν: Ανησυχούμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση - Οι δηλώσεις Μπάιντεν απειλούν την εθνική μας ασφάλεια

Έντονη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση και εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνενώ σήκωσε υπερβολικά τους τόνους με την Αμερική, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία καλείται να την προστατεύσει αναλόγως.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

13.10.2023 17:05

Συναγερμός για ρουκέτες στην περιοχή του Τελ Αβίβ και σε όλο το κεντρικό Ισραήλ

13.10.2023 17:04

Το Ισραήλ αρνείται ότι έκανε επιθέσεις με λευκό φώσφορο

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τις κατηγορίες ότι έκανε χρήση λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τες «απερίφραστα ψευδείς».

Η διάψευση ήρθε μετά την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγόρησε την Πέμπτη το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο στη Γάζα και τον Λίβανο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους, μετά από ανάλυση βίντεο από τις συγκρούσεις.

13.10.2023 16:57

Ερυθρός Σταυρός: Οι ανθρωπιστικές ομάδες δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εκτοπίζονται στη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δηλώνει ότι οι ανθρωπιστικές ομάδες δεν θα μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια στους 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, στους οποίους το Ισραήλ έδωσε 24 ώρες διορία για να φύγουν προς τα νότια του θύλακα.

«Με τη στρατιωτική πολιορκία σε ισχύ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν έναν τόσο μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων στη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Οι ανάγκες είναι συγκλονιστικές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσουν τις επιχειρήσεις βοήθειας».

13.10.2023 16:52

Συναγερμός για ύποπτη διείσδυση σε κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Συναγερμός για ύποπτη διείσδυση σήμανε στο βόρειο κιμπούτς Χανίτα στα σύνορα με τον Λίβανο.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετοί ψευδείς συναγερμοί στο βόρειο Ισραήλ, καθώς η ένταση παραμένει υψηλή με την τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ.

13.10.2023 16:51

Χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται νότια της Λωρίδας της Γάζας με οχήματα και με τα πόδια

Ανταποκριτής του Aljazeera μεταδίδει:

«Αυτή τη φορά μου πήρε σχεδόν δύο ώρες λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων και οικογενειών που μετακινούνται από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Γάζας προς το νότο, είτε με τα αυτοκίνητά τους είτε με τα πόδια.

Στο δρόμο μου, έγινα μάρτυρας μιας πραγματικής τραγωδίας. Είδα χιλιάδες ανθρώπους να κουβαλούν τα παιδιά τους. Κάποιοι κουβαλούσαν στρώματα ή μικρές τσάντες με ό,τι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους - απαραίτητα πράγματα όπως ρούχα για τα παιδιά τους και τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι περισσότεροι από αυτούς περπατούσαν με τα παιδιά τους, δεν ήταν σε οχήματα.

Αλλά ακόμα, οι περισσότεροι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα και στην πόλη της Γάζας δεν έχουν εκκενωθεί. Κάποιοι από αυτούς μου είπαν: "Πού μπορούμε να πάμε; Υπάρχουν πραγματικές εγκαταστάσεις καταφυγής στο νότο;"

Ρωτούσαν επειδή όλοι παρακολουθούσαν τις ειδήσεις, από το νότο μέχρι το βορρά, και γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη πουθενά στη Λωρίδα της Γάζας»

13.10.2023 16:46

Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας: 1799 νεκροί, 6.388 τραυματίες στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

13.10.2023 16:45

«Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν τακτικά με Τούρκους αξιωματούχους»

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Rami Hatan, δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων και κάλεσε όλες τις χώρες τις περιοχής να καταδικάσουν την τρομοκρατία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της τουρκικής υπηρεσίας της VOA σχετικά με την προσφορά διαμεσολάβησης της Τουρκίας στο πλαίσιο της άμβλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ και την πιθανή χερσαία επιχείρηση της χώρας του στη Γάζα, καθώς και για τη δήλωση του T/προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις εξελίξεις, ο γενικός πρόξενος Hatan απάντησε: «Όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιταχθούν και να καταδικάσουν την τρομοκρατία και τις βάρβαρες ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι συνομιλούν τακτικά με Τούρκους αξιωματούχους και τους ενημερώνουν για την κατάσταση και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Σχετικά με την πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα ο Hatan δήλωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών τους.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τα επακόλουθά της συνέπεσαν με μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. 

Αν δεν υπήρχε η σύγκρουση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμενόταν να επισκεφθεί την Τουρκία αυτόν τον μήνα, ενώ ο T/πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να ανταποδώσει την επίσκεψή του λίγο αργότερα

13.10.2023 16:41

Δείτε όσα μετέδιδε νωρίτερα το ethnos.gr

Δείτε ΕΔΩ όσα μετέδιδε νωρίτερα το ethnos.gr

13.10.2023 22:55

Δύσκολες και κρίσιμες είναι οι ώρες στο μέτωπο του πολέμου στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας. «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.

Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στη σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.