Πόλεμος στο Ισραήλ: 15η ημέρα χάους στη Μέση Ανατολή - Προ των πυλών χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
21.10.2023 23:09

Τουλάχιστον 248 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα

Τουλάχιστον 248 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο – συμπεριλαμβανομένων 56 στη νότια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, στην οποία ζητήθηκε από άμαχους να μετεγκατασταθούν – εν μέσω της εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα.

21.10.2023 22:37

Συναντήθηκαν Μελόνι- Νετανιάχου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μελόνι "εξέφρασε την καταδίκη της για τις βάναυσες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και επανέλαβε την υποστήριξή της στο δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί".

21.10.2023 22:29

Χωρίς κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου: Τι είπαν οι ηγέτες - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Χωρίς τελική κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η «Σύνοδος για την Ειρήνη» του Καΐρου όπου ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα για μια διάσκεψη σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς.

21.10.2023 22:26

Kάθε άλλο παρά αρκετή η βοήθεια στη Γάζα λένε οι υπηρεσίες του ΟΗΕ

Οι υπηρεσίες βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ένα πρώτο κονβόι βοήθειας με 20 φορτηγά που έφτασε στη Γάζα το Σάββατο είναι "μόνο μια μικρή αρχή και κάθε άλλο παρά αρκετή".

Οι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ότι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κρίσιμη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

"Οι ευάλωτοι άνθρωποι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και τα παιδιά πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό και στερούνται το δικαίωμά τους στην προστασία, την τροφή, το νερό και την υγειονομική περίθαλψη", αναφέρουν.

21.10.2023 22:21

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην ΕΕ: Δεν έχουμε σκοπό να βλάψοουμε κανέναν που δεν εμπλέκεται

21.10.2023 22:15

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι ήθελε να αφήσει δυο ακόμα ομήρους αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να τους παραλάβει

21.10.2023 21:58

Μπάιντεν: Δεσμευόμαστε ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα έχουν πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα μέρη για να διατηρήσουμε ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για να επιτρέψουμε τη συνέχιση της παροχής βοήθειας που είναι επιτακτική ανάγκη για την ευημερία του λαού της Γάζας» είπε ο Μπάιντεν.

21.10.2023 21:57

Μπαχτσελί: «Εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών, η Τουρκία πρέπει να δράσει»

Ο ηγέτης της Εθνικιστικής Δράσης MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και εταίρος του Ερντογάν σε παρέμβασή του στα social media έδωσε ένα περίεργο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση λέγοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εντός 24 ωρών, η Τουρκία θα πρέπει να «επέμβει» να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό.

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στη θανάτωση των αμνών της Γάζας

Όπως είπε, «φυσικά, αυτή η αιματηρή και καταστροφική διαδικασία δεν πρέπει να συνεχιστεί έτσι. Ενώ ο κόσμος είναι βυθισμένος στη σιωπή των αμνών, όποιος λογίζεται ως άνθρωπος, ειδικά το τουρκικό έθνος, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει σιωπηλός στη θανάτωση των αμνών της Γάζας. Ως Εθνικιστικό Κίνημα, το κάλεσμά μας είναι το εξής: Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί εκεχειρία εντός 24 ωρών από σήμερα, εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, εάν συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες στους καταπιεσμένους, λέω ανοιχτά στο έθνος μου ότι η Τουρκία πρέπει γρήγορα να δράσει και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο λόγω των ιστορικών, ανθρωπιστικών και θρησκευτικών ευθυνών της. Εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε την αποστολή της προστασίας της Γάζας.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι έτοιμη να κάνει τη Γάζα πόλη των ευτυχισμένων παιδιών και μια ισλαμική πόλη, όπου τα αδέρφια και οι αδελφές μας θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Ορκίζομαι στο Θεό, είναι ικανή για αυτό! Ο πρόεδρός μας στέκεται δίπλα στο τουρκικό έθνος και σε όλους τους πιστούς στον ενεργό και πολυδιάστατο διπλωματικό του αγώνα».

21.10.2023 21:40

Χιλιάδες Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των ομήρων

Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ εκδηλώνουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Επιστρέψτε τους απαχθέντες» φώναζαν, σύμφωνα με διεθνή Μέσα.

21.10.2023 21:38

SOS για 130 πρόωρα βρέφη – Κινδυνεύουν να πεθάνουν

Τουλάχιστον 130 βρέφη που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς τα νοσοκομεία στη Γάζα πασχίζουν να συνεχίζουν να λειτουργούν με ρεύμα από τις γεννήτριες, προειδοποίησε το τοπικό υπουργείο Υγείας.

21.10.2023 21:37

OHE: Και δεύτερο κομβόι βοήθεις αύριο στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ τροφοδότησε τις ελπίδες ότι αύριο θα σταλεί στη Γάζα ένα δεύτερο κονβόι φορτηγών.

Μιλώντας στο περιθώριο της ειρηνευτικής διάσκεψης κορυφής του Καΐρου για τη Γάζα, ο Martin Griffiths δήλωσε: «Άκουσα σήμερα το απόγευμα - αλλά είμαστε σε διαπραγματεύσεις γι' αυτό αυτή τη στιγμή - ότι μπορεί να λάβουμε το οκ για άλλο ένα κονβόι αύριο, ίσως και λίγο μεγαλύτερο, 20 με 30 φορτηγά».

Είπε ότι είναι "εξαιρετικά σημαντικό" να αποτραπούν τυχόν κενά στην παροχή βοήθειας.

Όπως αναφέραμε, η πρώτη αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών, που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, εισήλθε στη Γάζα σήμερα το πρωί, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή συνεχίζονταν.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χρειάζονται 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθεί η τεράστια ανάγκη.

21.10.2023 21:31

Νοσηλεία στην Τουρκία προσφέρει ο Ερντογάν στους τραυματισμένους στη Γάζα

Ο Τούρκος πρόεδρός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, συζητήθηκαν η τελευταία κατάσταση και τα τεκταινόμενα στη Γάζα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και ότι οι τραυματίες θα μπορούν να περιθάλπονται στην Τουρκία, αν χρειαστεί, και ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη λύση στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα χωρίς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μόνιμη ειρήνη στη διεθνή σκηνή.

21.10.2023 21:28

Το Ισραήλ θέλει "ν' αυξήσει τα πλήγματα" στη Γάζα από σήμερα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει "να αυξήσει" τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

"Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα", δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

21.10.2023 21:27

Το Κατάρ εκτιμά ότι η διαμεσολάβηση που είναι σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των ομήρων

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση "πολύ σύντομα" των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

"Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων", δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

21.10.2023 21:17

Eκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο ΟPEN: Είμαστε πολύ προσεκτικοί στα να ανακοινώσουμε «ότι ερχόμαστε» - Δεν θέλουμε να πέσουμε σε ενέδρα

Αποκλειστικά στο OPEN και την Γεωργία Γαραντζιώτη μίλησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος απάντησε για την χεεσαία επίθεση που είναι προ των πυλών και τι θα γίνει με τους εκατομμύρια αμάχους στην Γάζα.

«Είμαστε στη 15η ημέρα των επιχειρήσεων μάς να καταστρέψουμε τις δυνατότητες της Χαμάς. Καταδιώκουμε τους αρχηγούς της για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ξαναδολοφονήσουν και δεν θα ξαναπαγάγουν και δεν ξαναβασανίσουν Ισραηλινούς πολίτες ξανά. Οι τρομοκρατές της Χαμάς να μην είναι άλλο ικανός να υπάρχει σαν κυβερνητικό σώμα και να χρησιμοποιεί ως ορμητήριο την Γάζα για αυτή την αβάστακτη και ανυπολόγιστη επίθεση απέναντι στον λαό μας. Χρειάζεται να αλλάξουμε το πρότυπο. 

»Είμαι έτοιμος για αυτό. Τα στρατιωτικά μας πλεονεκτήματα θα ενεργοποιηθούν και θα κινητοποιήσουμε όλα μας τα μέσα για να καταστρέψουμε την Χαμάς. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στα να ανακοινώσουμε «ότι ερχόμαστε». Δεν θέλουμε να πέσουμε σε ενέδρα. Έχουμε επικεντρωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον χωρών κατασκευής ρουκετών, drone και στρατιωτικών υποδομών, αναζητώντας και κηνυγώντας τους Αρχηγούς της Χαμάς. Ανησυχούμε για το ανθρωπιστικό ζήτημα.

«Η Χαμάς έχει κάνει τα πάντα για να μας δυσκολέψει. Έχει χρησιμοποιήσει όλες της τις εφεδρίες και τις δυνατότητες εκμεταλλευόμενη τους αμάχους. Ζητάμε από τους ανθρώπους της Γάζας να φύγουν από τα βόρεια για να μην κινδυνεύσει και να επιχειρήσουμε εναντίον του εχρθού» ανέφερε ο Πίτερ Λέρνερ.

21.10.2023 20:47

Βίντεο από ρουκέτες της Χαμάς που έχουν προσγειωθεί στη Γάζα έδωσε ο ισραηλινός στρατός

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις δίνουν στη δημοσιότητα θερμικό υλικό που δείχνει αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα να προσγειώνονται στο εσωτερικό της Λωρίδας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό περισσότερες από 550 ρουκέτες που έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ έχουν πέσει στο κενό.

21.10.2023 20:44

Επικοινωνία Ερντογάν με τον επικεφαλής της Χαμάς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και ο Ερντογάν τόνισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα.

21.10.2023 20:42

Μπλίνκεν σε πρωθυπουργό Λιβάνου: Σκεφτείτε αν μπείτε στον πόλεμο πως θα επηρεάσει στον λαό σας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα "τη σημασία του σεβασμού των συμφερόντων του λιβανέζικου λαού, ο οποίος θα επηρεαστεί από την εμπλοκή του Λιβάνου στη σύγκρουση που υποκινείται από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ", αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

21.10.2023 20:37

Χιλιάδες στους δρόμους υπέρ της Παλαιστίνης και στο Δουβλίνο

Γαι δεύτερο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν  στους δρόμους του Δουβλίνου σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

21.10.2023 20:16

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: « Η Γάζε κρύβει εκπλήξεις, αλλά και εμείς το ίδιο»

Ο αρχηγός των Ισραηλινών Δυνάμεων μιλώντας στους διοικητές ταξιαρχίες είπε ότι θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις από της Χαμάς καθώς θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας αλλά ο στρατός έχει προετοιμάσει και κάποιες δικές τους.

«Θα εισέλθουμε στη Λωρίδα της Γάζας. Θα ξεκινήσουμε αποστολή για να καταστρέψουμε τους πράκτορες της Χαμάς, τις υποδομές της Χαμάς και θα έχουμε επίσης στο μυαλό μας τις εικόνες, τις σκηνές και τους πεσόντες από το Σάββατο πριν από δύο εβδομάδες», είπε ο Herzi Halevi.

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνή, ο εχθρός ετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά και εμείς ετοιμάζουμε πράγματα γι' αυτούς» ανέφερε.

21.10.2023 20:12

Η θάνατοι στη Γάζα μπορεί να «εκτοξευθούν στα ύψη»

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητούν 5 υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν σύντομα να "εκτοξευθούν" στα ύψη εξαιτίας της έξαρσης ασθενειών και των υγειονομικών εγκαταστάσεων που έχουν γονατίσει.

21.10.2023 20:10

Ανεβαίνει ο αρθμός των νεκρών στη Γάζα: Έφτασε τους 4,385

21.10.2023 20:10

Κωνσταντινούπολη: Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων κοντά στο ισραηλινό προξενείο

21.10.2023 20:08

Γάζα: Υπό «κατάρρευση» το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Σε μια σειρά από tweets το Σάββατο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία της Γάζας είναι «υπερφορτωμένα και στερούνται πόρων».

«Πρόσφατα κάναμε μια μεγάλη δωρεά ιατρικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, την κύρια χειρουργική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η οργάνωση.

«Παραδώσαμε ό,τι μας είχε απομείνει, όλα τα ιατρικά μας εφόδια, στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, πριν από δύο ημέρες. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο εκεί», δήλωσε η Λοάι Χαρμπ, νοσηλεύτρια των ΓΧΣ στη Γάζα.

21.10.2023 20:06

Συγκλονιστική μαρτυρία στο OPEN από επιζών του φεστιβάλ ειρήνης που αιματοκυλίστηκε από τη Χαμάς

Μια συγκλονιστική μαρτυρία εξασφάλισε η τηλεόραση του OPEN και η Αδαμαντία Λιόλιου από επιζόντα τους αιματοβαμμένου Φεστιβάλ Ειρήνης από τη Χαμάς. Ο 28χρονος Τζόναθαν περπάτησε 4ωρες μέχρι να σωθεί από την σφαγή στο φεστιβάλ. Αυτό που δεν μπορεί να ξεχάσει ακόμη είναι ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας μπροστά στα μάτια του.

«Είδα μια γυναίκα να κάνει αναστροφή και να έρχεται προς το μέρος μας και να χτυπά το αυτοκίνητο μπροστά μας. Και λέω τι γίνεται. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα ανοίγει η πόρτα του αυτοκινήτου της και βλέπω πολύ αίμα στο πάτωμα και καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να κλάψει αλλά δεν μπορεί γιατί δεν έχει επίγνωση του τι συμβαίνει είναι ξέρετε...πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. Τελικά έμαθα ότι το όνομα της είναι Σανί, φίλη ενός φίλου» ανέφερε. 

«Ήταν 3.000 άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω. Υπήρχαν άνθρωποι σε πανικό άλλοι σε λιγότερο πανικό που δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνουν και πύραυλοι έπεφταν. Για μια ώρα προσπαθούσαμε να βγούμε, να φύγουμε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε» πρόσθεσε μιλώντας για το πως ένιωσε εκείνη την ώρα.

«Η στιμή που άλλαν όλα ήταν όταν πρότεινα στον φίλο μου να περιμένουμε και να αλλάξουμε δρόμο που εκεί ήταν λιγότεροι άνθρωποι, λιγότερα αμάξια, να κόψουμε δρόμο δηλαδή. Αυτή η απόφαση μας έσωσε την ζωή. Πολλοί από τους φίλους μας απήχθησαν, δολοφονήθηκαν στο σημείο ή όταν προσπαθούσαν ν να φύγουν ή κάηκαν» είπε στο τέλος.

21.10.2023 19:50

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ των Παλαιστινίων

Χιλιάδες συμμετέχουν σε διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ του λαού της Γάζας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

21.10.2023 19:35

Δανέζης στο ΟPEN: Βρισκόμαστε στο παρά πέντε για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

«Βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας προετοιμασμένης και αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ολοκληρώνονται οι πρεοετοιμασίες για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποφασιστικότητα του ισραηλινού στρατού να μην κάνει βήμα πίσω από τον στόχο που είναι η καταστροφή της Χαμάς. Επί 15 ημέρες σας θυμίζω ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει την Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες ώρες ακούμε να βροντούν τα κανόνια τους ισραηλινού στρατού και στον ορίζοντα βλέπουμε στήλες καπνού να υψώνονται απο τους στόχους που βάλονται εντός Λωρίδας της Γάζας. Η ισραηλινή ηγεσία έχει ήδη πάρει την απόφαση να προχωρήσει με την επιχείρηση «σιδερένια ξίφη». Αργά η γρήγορα ο στρατός περιμένει να εκτελέσει την διαταγή» ανέφερε ο απεσταλμένος του OPEN, Σωτήρης Δανέζης.

«Μέχρι σήμερα πάντως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το μέγεθος της επιχείρησης, πόσο θα διαρκέσεις, ποια θα είναι ένταση, ποια θα είναι τα βήματα αυτής της επιχείρησης και πότε και πως θα ολοκληρωθεί. Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης είχαν πει ότι στόχος είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ουδέτερη στο εσωτερικό της Γάζας που θα αποτρέπει κάθε πρόσβαση από τους Παλαιστίνιους στα ισρραηλινά εδάφη» πρόσθεσε.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα βόρεια της χώρας, με τις διαρκή επεισόδια με την Χεζμπολάχ, μια υπολογίσιμη δ΄δυναμη με 100.000 μαχητές εκπαιδευμένους στο Ιράν. Εκεί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ φοβάται ότι θα υπάρξει ένα νέο μέτωπο και η εισήγησή του προς την κυβέρνηση είναι ένα προληπτικό χτύπησα. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ησυχία και τονίζει ότι δεν θα εμπλακεί σε τέτοια σημείο που ενδεχομένως να την φέρει σε πόλεμο με το Ιράν.

21.10.2023 19:21

Αδιάκοπο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό

21.10.2023 19:15

Ισραηλιινός στρατός: Νόμιμοι στόχοι τα σπίτια που φιλοξενούν τρομοκράτες

Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού λέει ότι θα προσπαθήσει να μην πλήξει ζώνες στη Γάζα, όπου διανέμεται η ανθρωπιστική βοήθεια εκτός και αν εκτοξεύονται ρουκέτες.

Επίσης κάθε σπίτι που φιλοξενεί «τρομοκράτες» είναι νόμιμος στόχος των IDF επειδή «η Χαμάς δεν χρησιμοποιεί στρατιωτικές υποδομές».

Παραδέχεται τέλος, ότι οι IDF έχει επιτεθεί σε σπίτια όπου υπάρχουν πολίτες που ζουν ανάμεσα σε «τρομοκράτες».

21.10.2023 19:13

Συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου με τον Νετανιάχου

Η συνάντηση σύμφωνα με την ισραηλινή Ηaaretz θα γίνει μέσα στη εβδομάδα

21.10.2023 19:09

Δεν επιτρέπεται στους ξένους πολίτες να φύγουν από τη Γάζα παρά το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο

"Δεν ανοίγει το πέρασμα και τα βάσανα είναι τα ίδια", δήλωσε η Αμερικανίδα πολίτης Dina al- Khatib. "Επικοινωνούν μαζί μας, αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή".

Η αλ-Χατίμπ δήλωσε ότι η ίδια και η οικογένειά της ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν.

"Δεν είναι σαν τους προηγούμενους πολέμους", είπε. "Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε διαδίκτυο, τίποτα".

21.10.2023 19:04

Τρεις ώρες για λίγο ψωμί: Η ζωή στην Λωρίδα της Γάζας

21.10.2023 18:59

Δυτική Όχθη: 5 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση Ισραηλινών εποίκων

Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων στο χωριό Γιασούφ, κοντά στο Σάλφιτ, στη Δυτική Όχθη

21.10.2023 18:47

Προειδοποιητική βολή δέχθηκε το συνεργείο της ΕΡΤ

Προειδοποιητική βολή δέχθηκε το συνεργείο της ΕΡΤ την ώρα που επιχειρούσε να κάνει ένα πλάνο μέσα από το αυτοκίνητο, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα είναι σε θέσεις μάχης, στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, για τη χερσαία εισβολή.

21.10.2023 18:47

Βίντεο με τη συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τις δύο Αμερικανίδες ομήρους

Με τις ομήρους συνομίλησε ο αμερικανός πρόεδρος «Είμαι χαρούμενος που είστε σπίτι» τους είπε.

21.10.2023 18:45

Νεκρός στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς

Ένας στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στο κέντρο της Γάζας.

Ο Ταλάλ αλ Χίντι, διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Φάντουα, την κόρη του, Ίσρα, και την ανιψιά του, Μπάρα'.

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους μετά την επίθεση, λένε μάρτυρες.

21.10.2023 18:18

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώνουν τους δικούς τους

Μία στις 5 ρουκέτες από τη Γάζα σκοτώνει Παλαιστίνιους

Το ένα πέμπτο των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ τις τελευταίες ώρες, έπεσαν στη Γάζα σκοτώνοντας πολίτες, ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Μάλιστα, ο Ντάνιελ Χαγκάρι έκανε λόγο για περισσότερες από 500 ρουκέτες. «Σκοτώνουν τους δικούς τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

21.10.2023 18:16

Επιδρομή στο σπίτι ενός από τους ηγέτες της Χαμάς - 10 συλλήψεις

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στο σπίτι ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και συλλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Saleh al-Aruri είναι ο αναπληρωτής του γενικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh και ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής τρομοκρατικής

οργάνωσης.

21.10.2023 18:04

Χαμάς: Δεν συζητάμε για τους ομήρους μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα

Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς δήλωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των αιχμαλώτων του ισραηλινού στρατού μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την «επιθετικότητά» του στη Γάζα.

«Η στάση μας όσον αφορά τους αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με μια (πιθανή) ανταλλαγή αιχμαλώτων και δεν θα το συζητήσουμε έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τον Λίβανο, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

21.10.2023 17:54

Μπλίνκεν: Να μείνει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε «όλες τις πλευρές να κρατήσουν ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για να καταστεί δυνατή η συνεχής μεταφορά της βοήθειας, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ευημερία του λαού της Γάζας», σύμφωνα με δήλωση που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο AFP.

«Ημασταν σαφείς: η Χαμάς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην παροχή αυτής της σωτήριας βοήθειας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή τρομοκρατία της Χαμάς και δεν πρέπει να υποφέρουν για τις διεφθαρμένες πράξεις της», πρόσθεσε.

21.10.2023 17:53

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ και Ερντογάν

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για την τρομοκρατία και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

«Συμφωνούμε ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί και οι πολίτες να προστατεύονται. Χαιρετίζω ότι η επείγουσα βοήθεια φτάνει τώρα στη Γάζα», υπογραμμίζει ο γ.γ. της Συμμαχίας.

21.10.2023 17:53

Μεταβαίνει στο Ισραήλ η Μελόνι - Συνάντηση με Νετανιάχου και Χέρτζογκ

Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης που οργανώθηκε στο Κάιρο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είχε διμερή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Το βράδυ αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

21.10.2023 17:52

Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την πρώτη της απώλεια σε μάχες με το Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο το Σάββατο. Σύμφωνα με το Al Jazeera, το στέλεχος Ismail Ahmed al-Zin σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού πυροβολικού στο χωριό Khula στο νότιο Λίβανο

https://twitter.com/political_aya__/status/1715749191547265045

21.10.2023 17:50

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια: Μόνο το 3% αυτής πέρασε τα σύνορα και έφτασε στη Γάζα

Μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας που χρειάζεται η Λωρίδα της Γάζας εισήλθε σήμερα στον πολιορκημένο θύλακα, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται πως 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο. Η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της DW ότι η παροχή βοήθειας ήταν σημαντική, αλλά τη χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό».

21.10.2023 17:35

Γκουτέρες: Ο λαός της Γάζας χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε σήμερα στο Twitter ότι οι Παλαιστίνιοι "χρειάζονται δέσμευση για πολλά περισσότερα - χρειάζεται συνεχή παροχή βοήθειας" μετά την είσοδο των πρώτων φορτηγών με βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα σήμερα.

21.10.2023 17:32

Φανερό το ψυχικό τραύμα στα παιδιά της Γάζας λένε γονείς και ψυχίατροι

Τα παιδιά της Γάζας εμφανίζουν όλο και περισσότερα σημάδια τραύματος, δύο εβδομάδες μετά την αρχή των βομβαρδισμών του Ισραήλ, λένε γονείς και ψυχίατροι.

"Τα παιδιά ... έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα τραύματος, όπως σπασμούς, βρέξιμο του κρεβατιού, φόβο, επιθετική συμπεριφορά, νευρικότητα και δεν φεύγουν από το πλευρό των γονιών τους", δήλωσε στο Reuters ο ψυχίατρος της Γάζας Φαντέλ Αμπού Χιν.

"Τα παιδιά μου υποφέρουν πολύ τη νύχτα. Κλαίνε όλη τη νύχτα, κατουριούνται χωρίς να το θέλουν και δεν έχω χρόνο να τα καθαρίσω, το ένα μετά το άλλο", δήλωσε η Tahreer Tabash, μητέρα έξι παιδιών που έχουν βρει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ.

21.10.2023 17:24

«Για όνομα του Θεού, σώστε τη Γάζα»: Στο πλευρό των Παλαιστινίων της Γάζας οι οπαδοί της Λίβερπουλ

Στον σημερινό αγώνα της Premier League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Έβερτον, οι οπαδοί των Reds ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε "Για όνομα του Θεού, σώστε τη Γάζα".

Τόσο οι οπαδοί όσο και οι παίκτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από τη σέντρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όσους πλήττονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Οι παίκτες, οι μάνατζερ και οι αξιωματούχοι του αγώνα στο Άνφιλντ φορούσαν επίσης όλοι μαύρα περιβραχιόνια.

21.10.2023 17:19

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο προηγούμενο Liveblog του ethnos.gr

Διαβάστε εδώ

21.10.2023 17:18

Συνοπτικά τι έχει συμβεί σήμερα

  • Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και 20 φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται
  • «Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισαν την ανθρωπιστική βοήθεια οργανώσεις.
  • Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας μεταφέρει μόνο φάρμακα και τρόφιμα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Γάζα.
  • Στο Κάιρο της Αιγύπτου βρίσκεται σε εξέλιξη ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την αποκλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ενώ πολλοί ηγέτες στη σύνοδο ζητούν κατάπαυση του πυρός, αναλυτές λένε ότι η σύνοδος αυτή δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τερματιστεί ο πόλεμος, αφού το Ισραήλ δεν είναι παρόν στη συνάντηση.
  • Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει ανέλθει σε 4.385 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.756 παιδιά και 967 γυναίκες. Περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

21.10.2023 21:54

Ακόμα μία ημέρα έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για τη χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα αυξάνονται τα περιστατικά που εμπλέκουν τον ισραηλινό στρατό και το Λίβανο, καθώς σημειώνονται επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επτά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ξεμείνει από καύσιμα.