Live blog: Εν αναμονή της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα - Εκκλήσεις για προστασία των αμάχων

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
23.10.2023 17:11

«Το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spectator, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

23.10.2023 17:10

Κάτοικοι της Γάζας: «Φτάνει με τις δολοφονίες, δεν αντέχουμε»

Περιορισμένες προμήθειες βοήθειας έχουν εισέλθει στη Γάζα από το Σάββατο, αλλά οι εκτοπισμένοι κάτοικοι λένε ότι προτεραιότητα είναι να σταματήσει ο ανελέητος βομβαρδισμός του Ισραήλ.

«Δεν θέλουμε βοήθεια, θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. αρκετά με τη δολοφονία των παιδιών μας και τη σφαγή μας», είπε η Αζίζα Αμπού Μαρ. «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα από τους βομβαρδισμούς και τη δυστυχία που ζούμε. Φτάνει, δεν έχουμε πια υπομονή, είμαστε στραγγισμένοι, δεν νιώθουμε πια άνθρωποι».

Ένας άλλος, ο Νάσερ Αμπού Αμάρ, είπε ότι έφυγε από το σπίτι του χωρίς να πάρει τίποτα μαζί του εκτός από το πουκάμισο και το παντελόνι που φορούσε. «Η βοήθεια που μας έφεραν δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος όσων χρειαζόμαστε».

23.10.2023 17:10

ΟΗΕ: Ο μισός πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του

O OHE ανακοίνωσε ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι από τον πληθυσμό της Γάζας -περισσότεροι από τους μισούς- είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι, με πολλούς να αναζητούν καταφύγιο σε υπερπλήρη καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τον βορρά.

23.10.2023 17:03

Οι γονείς στη Γάζα γράφουν στα σώματα των παιδιών τους τα ονόματά τους - Είναι ο μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσουν αν σκοτωθούν

Οι Παλαιστίνοι γονείς της Γάζας γράφουν πάνω στα κορμιά των παιδιών τους, τα πόδια ή την κοιλιά τα ονόματά τους καθώς ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να αναγνωριστούν εάν σκοτωθούν ή εγκλωβιστούν στα συντρίμμια. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23.10.2023 16:58

Μαρτυρία από τη Γάζα για τη χτεσινή βραδιά βομβαρδισμών: «Δεν περιγράφεται με λόγια»

Έντρομοι οι κάτοικοι της Γάζας περιγράφουν το ολονύχτιο ανελέητο σφυροκόπημα από την ισραηλινή πολεμική μηχανή.

«Η χθεσινή νύχτα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια», δήλωσε στο Al Jazeera η 21χρονη φοιτήτρια Tala Herzallah.

«Τρέμαμε κυριολεκτικά από τον φόβο. Δεν ξέραμε αν θα ξυπνούσαμε ζωντανοί ή όχι. Αν θα έρθει το πρωί για εμάς, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαμε να πεθάνουμε από λεπτό σε λεπτό», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα προσευχόμενοι, ζητώντας από τον Θεό να μας κρατήσει ζωντανούς. Κοιμήθηκα μόλις δύο ώρες και ξύπνησα με μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις», είπε η Herzallah, προσθέτοντας ότι αμέσως άρχισε να τηλεφωνεί σε συγγενείς και φίλους για να δει αν ήταν ακόμη ζωντανοί.

«Κάποιοι από αυτούς μου απάντησαν και άλλοι όχι. Δεν ξέρω αν αυτοί που δεν απαντούν σημαίνει ότι είναι νεκροί ή ότι απλά δεν έχουν πια μπαταρία στα τηλέφωνά τους», κατέληξε.

23.10.2023 16:56

Ζημιές στη Σντερότ από ρουκέτες της Χαμάς

Τρεις ρουκέτες έπεσαν στη πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, εκ των οποίων οι δύο σε ένα σπίτι και ένα κτίριο. Πρόσθεσαν ότι μια ρουκέτα έπληξε επίσης τον χώρο στάθμευσης ενός κτιρίου στην πόλη, ενώ δεν υπήρξαν θύματα σε κανένα από τα περιστατικά.

Rocket strike on building in Sderot on Monday.

23.10.2023 16:51

Τweet Μητσοτάκη, μήνυμα προς τον Νετανιάχου

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ Νετανιάχου, είμαι εδώ όχι απλώς ως σύμμαχος, αλλά ως φίλος. Η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη προστασίας των αμάχων, η απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και η αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

23.10.2023 16:38

Η Χάιφα στο στόχαστρο του Ιράν

«Θα επιτεθούμε στην πόλη της Χάιφα», απειλεί το Τελ Αβίβ η Τεχεράνη, αναφέροντας συγκεκριμένο στόχο, δια μέσω ανάρτησης του δεύτερου τη τάξει διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φανταβί, στο X Iran International.

23.10.2023 16:35

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: H επιχείρηση κατά της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες

Η επιχείρηση για την εξουδετέρωση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

"Όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές των ελιγμών - στο τέλος της ημέρας, τίποτα δεν θα σταματήσει τις IDF", δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ από το γραφείο του, καθώς ενημερώθηκε για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας και στα βόρεια σύνορα.

Πρόσθεσε ότι θα είναι η "τελευταία επιχείρηση ελιγμών στη Γάζα" για τον ισραηλινό στρατό.

"Μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας, δύο ή τρεις, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς", είπε, σύμφωνα με το γραφείο του.

23.10.2023 16:32

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Πρόεδρο του Ισραήλ: Η Ελλάδα στηρίζει τον ισραηλινό λαό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από την αναχώρησή του από το Ισραήλ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog), τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντήσει σήμερα κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ, λόγω του προγράμματος του κ. Χέρτζογκ σε άλλο σημείο της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία τους ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον ισραηλινό λαό.

23.10.2023 16:31

Συνεχίζονται και σήμερα οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

23.10.2023 16:08

Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

23.10.2023 16:07

Γάζα: Στις απόκρυφες στοές του τρόμου της Ισλαμικής Τζιχάντ

Με μια «κόλαση επί Γης» απειλεί στις ισραηλινές δυνάμεις το πιο σκληροπυρηνικό παρακλάδι της Χαμάς, εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23.10.2023 16:03

Η Τουρκία στέλνει στην Αίγυπτο δύο ακόμα αεροσκάφη με ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες

Η Τουρκία έστειλε δύο αεροσκάφη εμπορευμάτων στην Αίγυπτο σήμερα, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι θα αποσταλούν δύο ακόμα αεροσκάφη με περισσότερες προμήθειες.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο Κοτζά δήλωσε ότι τα αεροσκάφη μεταφέρουν φάρμακα, γεννήτριες, ιατρικές προμήθειες, θερμοκοιτίδες για μωρά, πάνες και βρεφικές τροφές. Οι ιατρικές προμήθειες, δήλωσε, περιλαμβάνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, χειρουργικά τραπέζια, συσκευές υπερήχων και ορθοπεδικά υλικά.

23.10.2023 16:02

OHE: Αυξάνονται οι ασθένειες στην Γάζα λόγω των κακών συνθηκών υγειινής

Αυξάνονται οι ασθένειες στη Γάζα όπως η ανεμοβλογιά, η ψώρα και η διάρροια λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και της κατανάλωσης νερού από γεωργικά πηγάδια, σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

23.10.2023 15:59

Επίθεση της Χαμάς με drones

23.10.2023 15:56

Fake news η Τουρκία έδιωξε από τη χώρα τον ηγέτη της Χαμάς

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στους Times of Israel ότι οι αναφορές της Al Monitor ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιωξε τον ηγέτη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Ισμαήλ Χανίγια, από τη χώρα δεν είναι "αληθινές".

23.10.2023 15:53

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού αλ Νασρ και αλ Σατί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους

Κάτοικοι της πόλης της Γάζας δήλωσαν στο Al Jazeera ότι όσοι ζουν στη συνοικία al-Nassr και στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati έλαβαν ηχογραφημένα μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό, τα οποία τους καλούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές μέχρι τις 4 το απόγευμα, καθώς οι επιθέσεις θα ενταθούν εκεί.

23.10.2023 15:52

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Η οικογένειά μου στη Γάζα έχει μείνει με 6 μπουκάλια νερό για 100 άτομα

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ λέει ότι η πεθερά του και ο σύζυγός της περνούν «βασανιστήρια» καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα.

«Έχουν μείνει με έξι μπουκάλια καθαρό πόσιμο νερό σε ένα σπίτι 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού δύο μηνών», δήλωσε ο Γιούσαφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Brechin.

23.10.2023 15:51

Να παρέμβει άμεσα η Τουρκία λέει ο Μπαχτσελ

23.10.2023 15:50

Ένας ακόμα βομβαρδισμός τεμένους από το Ισραήλ

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν άλλο ένα τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας, το Αλ-Νουρ Αλ-Μοχαμεντί στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τζαμιών που έχουν καταστραφεί στην περιοχή σε 32 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του θύλακα.

23.10.2023 15:41

Υπουργείο Υγείας Γάζας: 436 νεκροί σε μια μέρα - ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 5.000


Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 5.087 - μια αύξηση 436 από χθες. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει 2.055 παιδιά, 1.119 γυναίκες και 217 ηλικιωμένους.
Περισσότεροι από 15.273 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας, όπως και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, ελέγχεται από τη Χαμάς.

23.10.2023 15:36

Συνάντηση Μητσοτάκης με τους συγγενείς των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς σε ανάρτησή του στο X δημοσίευσε φωτογραφίες από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

23.10.2023 15:33

Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου - Μόνο το 20% δείχνει εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται σε χαμηλό 20ετίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Μόνο το 20,5% των Εβραίων Ισραηλινών και το 7,5% των Αράβων Ισραηλινών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν η δημοσκόπηση έγινε μετά την άγρια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

23.10.2023 15:25

Δανέζης στο OPEN: Μικρές επιχειρήσεις στη Γάζα από τον ισραηλινούς κομάντο

23.10.2023 15:23

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν παύση των εχθροπραξιών για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι αρχηγοί κρατών θα συνέλθουν για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή ενώ διαρροές λένε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα στηρίξουν την πρόταση Γκουτέρες για ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση και η βοήθεια να φθάσει σε όσους έχουν ανάγκη.

23.10.2023 15:19

Ραδιόφωνο IDF: «Το Ισραήλ αναβάλλει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα»

Αναβάλλεται προσωρινά η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το ραδιόφωνο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.


«Το Ισραήλ αναβάλλει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα αναμένοντας στρατιωτικές ενισχύεσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα, την ώρα που κορυφώνεται ο «διπλωματικός πυρετός» για την εύρεση λύσης στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται η απόφαση του Ισραήλ επιβεβαιώνει ρεπορτάζ των New York Times, που ανέφερε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν περισσότερο χρόνο, για να προετοιμαστούν για επιθέσεις σε βάρος αμερικανών στόχων στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό το λόγο, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο, πίεζαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθυστερήσει ή να αναβάλλει προσωρινά τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση της είδησης αναμένονται στη συνέχεια από επίσημους φορείς του Ισραήλ

23.10.2023 14:53

Σειρήνες και σε δεύτερη ισραηλινή κοινότητα στα σύνορα με τη Γάζα

Λίγα λεπτά μετά το κιμπούτς Νιρ Οζ, και στην ισραηλινή κοινότητα Ein Habsor που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα ηχούν σειρήνες. 

23.10.2023 14:45

Σειρήνες σε κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Αυτή την ώρα σειρήνες ηχούν στο κιμπούτς Νιρ Οζ που βρίσκεται στα σύνορα με την Γάζα. 

23.10.2023 14:44

Χαμάς: Όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ξεμείνει από καύσιμα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Χαμάς, σύμφωνα με την οποία, όλα τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Η οργάνωση ζητά το άνοιγμα μόνιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί μία «καταστροφή».

«Η δίχως τέλος πολιορκία ακρωτηρίασε της ανθρωπιστικές συνθήκες και προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Για να μην αναφέρουμε ότι όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεμείνει από καύσιμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Χαμάς επικρίνει τους περιορισμούς στην βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα και καλεί τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη να «εντείνουν τις προσπάθειες» για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου. «Αυτό που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι τίποτα άλλο παρά γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα οποία, εάν συνεχιστούν, θα αποτελέσουν την απόλυτη ντροπή για την ανθρωπότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

23.10.2023 14:39

Δύο luxury ξενοδοχεία στην Ιερουσαλήμ αρνούνται να φιλοξενήσουν Ισραηλινούς - θύματα της Χαμάς

Ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ιερουσαλήμ δέχεται πυρά επειδή αρνείται να υποδεχτεί στα πολλά δωμάτια που έχει στη διάθεσή του Ισραηλινούς που μετατοπίστηκαν από τις εμπόλεμες νότιες και βόρειες περιοχές της χώρας.

Ο Άλφρεντ Ακίροφ αρνήθηκε να υποδεχτεί στα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του, τα Mamilla και David Citadel στην Ιερουσαλήμ, κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους από τον πόλεμο – η διακιολογία του ήταν η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

«Λόγω της κατάστασης ασφαλείας, δυστυχώς δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων ώστε να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία στην Ιερουσαλήμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Alrov Real Estate and Hotels Company. Ο ίδιος ο Ακίροφ, πάντως, αρνήθηκε τη βοήθεια που του πρόσφερε το υπουργείο Τουρισμού για την πρόσληψη εργαζομένων.

23.10.2023 14:31

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ο ισραηλινός στρατός αμέλησε τα μπαλόνια παρατήρησης στα σύνορα με τη Γάζα

Όπως σημειώνει η Haaretz, οι παρατηρητές και διοικητές των συνοριακών μονάδων του IDF που παρακολουθούν τα μπαλόνια παρατήρησης κατά μήκος της περιμέτρου της Γάζας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ότι το σύστημα είχε παραμεληθεί επικίνδυνα.

Η Χαμάς κατάλαβε ότι μια επιτυχημένη εισβολή στο Ισραήλ εξαρτιόταν από την ικανότητα να καταστρέψει γρήγορα τις δυνατότητες παρακολούθησης του στρατού, αφήνοντας τις IDF ανίκανες να δουν τι ακριβώς συνέβαινε στα σύνορα τη στιγμή της επίθεσης.

Ωστόσο, η Μεραρχία Γάζας και η Νότια Διοίκηση των IDF αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι ο υψηλής τεχνολογίας συνοριακός φράχτης και τα προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταστήσει τα μπαλόνια περιττά.

23.10.2023 14:09

Πάνω από 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Όπως αναφέρει το Sky News, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι 436 Παλαιστίνιοι - μεταξύ των οποίων 182 παιδιά - έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Λέει επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της σύγκρουσης ανέρχεται πλέον σε 5.087, ενώ άλλοι 15.273 έχουν τραυματιστεί. Οι αριθμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητους φορείς. 

23.10.2023 13:52

Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε "ύποπτο εναέριο στόχο" που επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα από την πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο.

23.10.2023 13:37

Η Τουρκία ζήτησε από τον ηγέτη της Χαμάς να εγκαταλείψει το έδαφός της μετά την επίθεση στο Ισραήλ – Οι αναφορές σε αμερικανικό μέσο

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Monitor αναφέρει ότι, η Τουρκία, ζήτησε από τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης να εγκαταλείψουν το έδαφός της μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

23.10.2023 13:26

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: «Ο λαός στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτεθειμένος στην δολοφονική και εγκληματική μηχανή του Ισραήλ»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιε δήλωσε ότι ο εγκλωβισμένος παλαιστινιακός λαός στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτεθειμένος στην «δολοφονική και εγκληματική μηχανή του Ισραήλ».

Πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα, ο Στάγιε σημείωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι χιλιάδες παιδιά και ασθενείς στα νοσοκομεία της Γάζας απειλούνται με θάνατο. 

23.10.2023 13:12

Τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο έπληξαν, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ισραηλινά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι πυρήνες της Χεζμπολάχ, σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες προς το Ισραήλ. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, επλήγησαν και άλλοι στόχοι της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ένα κτιριακό συγκρότημα και ένα φυλάκιο.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε – πρόκειται για τον 11ο νεκρό της οργάνωσης από τις μάχες των τελευταίων 48 ωρών. Οι IDF δήλωσαν ότι, από τις 7 Οκτωβρίου τους, έχουν σκοτωθεί στα σύνορα με τον Λίβανο 7 στρατιώτες. Στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, ο φόρος αίματος που προκαλούν οι συγκρούσεις είναι βαρύς. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ενέκρινε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την εκκένωση 14 ακόμη κοινοτήτων κοντά στα λιβανικά σύνορα.

23.10.2023 12:53

Τι δείχνει η απελευθέρωση των δύο Αμερικανών ομήρων από τη Χαμάς

Τι αναζητούσε πιθανώς η Χαμάς, όταν αιχμαλώτισε εκατοντάδες Ισραηλινούς στις επιδρομές της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια, περιέγραψε διαπραγματευτής ομηριών.

Ο Scott Walker, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 διαπραγματεύσεις απαγωγής για λύτρα σημείωσε στο Sky News ότι θα υπήρχε και ο παράγοντας της τύχης, σχετικά με το ποιους  θα μπορούσαν να κρατήσουν ομήρους οι μαχητές της Χαμάς. Όπως τόνισε ο Walker, θα ήταν λογικό να αναζητήσουν ομήρους που θα τους εξασφάλιζαν «μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», όπως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και στρατιώτες.

Ωστόσο, όσον αφορά τη φροντίδα των ομήρων θα περίμενε κανείς να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στην επιχείρηση. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ομήρων, Τζούντιθ Ράναν και της κόρης της Νάταλι, το Σαββατοκύριακο, «σημαντικό βήμα προόδου». «Αποδεικνύει ότι υπάρχουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, ότι έχει δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των διαπραγματευτών. Πάνω απ' όλα δείχνει ότι μπορούν να απελευθερώσουν τους ομήρους με ασφάλεια», είπε και σημείωσε ότι, θα μπορούσε να δει «με το σταγονόμετρο» και άλλες απελευθερώσεις, αλλά είναι απίθανο η Χαμάς να απελευθερώσει μαζικά τους αιχμαλώτους της καθώς, κάτι τέτοιο, θα εξασφάλιζε στο Ισραήλ έναν «ανοιχτό στόχο».

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο καιρό θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, «Θα μπορούσαν να είναι ημέρες, εβδομάδες, μήνες - για κάποιους από αυτούς, ίσως και χρόνια, όπως έχουμε δει στο παρελθόν με κάποιους από τους Ισραηλινούς ομήρους».

23.10.2023 12:47

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακολουθεί ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον κ. Netanyahu κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Benjamin Netanyahu: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Benjamin Netanyahu: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

23.10.2023 12:29

Ναφτάλι Μπένετ (πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός): «Φέρω κι εγώ μέρος της ευθύνης»

Μιλώντας στο Radio 103FM τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι, και ο ίδιος φέρει μέρος της ευθύνης για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπένετ ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει που επέτρεψε την είσοδο 18.500 Παλαιστινίων εργατών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός. «Φυσικά, φέρω και εγώ ευθύνη», σημείωσε.

«Υπηρέτησα ως πρωθυπουργός για περίπου 12 μήνες και ενήργησα για να καθυστερήσω μια ακόμη σύγκρουση με τη Χαμάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαμε να τους κρατήσουμε φοβισμένους και αποτρεπτικούς», συμπλήρωσε. 

23.10.2023 12:07

Η Χαμάς λέει ότι οι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινή δύναμη που διείσδυσε στη Γάζα

Μαχητές της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινή δύναμη που διείσδυσε στη Λωρίδα της Γάζας και επέστρεψαν στη βάση τους αφού κατέστρεψαν ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η διείσδυση από ένοπλη δύναμη, όπως τη χαρακτήρισε, έλαβε χώρα ανατολικά της Χαν Γιούνες στη νότια περιοχή της Γάζας, εν μέσω εκτιμήσεων για χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας από τις ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον θύλακα.

«Μαχητές συγκρούστηκαν με τη δύναμη που διείσδυσε, καταστρέφοντας δύο μπουλντόζες και ένα τεθωρακισμένο και ανάγκασαν τη δύναμη να αποσυρθεί, πριν επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά για την καταστροφή ισραηλινού εξοπλισμού ή οχημάτων.

23.10.2023 12:00

Λωρίδα της Γάζας: Εκρήξεις και σύννεφα καπνού κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή (φωτογραφίες)

Όσο το Ισραήλ συνέχισε, το πρωί της Δευτέρας, τους βομβαρδισμούς του στην πολιορκημένη Γάζα, στο βόρειο τμήμα της περιοχής παρατηρήθηκαν σύννεφα καπνού και εκρήξεις.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ για αντίποινα στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν καταστρέψει ολόκληρες πόλεις ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού, οι αεροπορικές επιδρομές αφορούν στόχους της Χαμάς.

Γάζα - Ισραήλ - βομαρδισμοί

Γάζα - Ισραήλ - βομαρδισμοί

Γάζα - Ισραήλ - βομαρδισμοί

23.10.2023 11:46

Βρετανία: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τον Ρίσι Σούνακ ότι «υποβιβάζει» τη σοβαρότητα των παραβιάσεων, από το Ισραήλ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα

Τον Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε η Διεθνής Αμνηστία και την τομεάρχη Εξωτερικών των Εργατικών, Λίζα Νάντι, ότι «υποβιβάζουν» τη σοβαρότητα των παραβιάσεων, από το Ισραήλ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι θεμιτό ο πρωθυπουργός και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί της Βρετανίας να ζητούν να αποκατασταθεί η παροχή νερού και ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Σάσα Ντεσμούκ, , διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, προσθέτοντας ότι, ο χρόνος τελειώνει για τους άμαχους στον πολιορκημένο θύλακα.

«Αρνούμενοι να καταδικάσουν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο περιορισμός του νερού και της τροφής από το Ισραήλ αποτελεί συλλογική τιμωρία και έγκλημα πολέμου και ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ ισοδυναμεί με βίαιο εκτοπισμό, οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνουν τη σοβαρότητα των ενεργειών του Ισραήλ», σημείωσε ο Ντεσμούκ.

Οι Σουνάκ και Νάντι, σκιώδης υπουργός εξωτερικών των Εργατικών, αντιμετωπίζουν αντιδράσεις επειδή αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών τους.

23.10.2023 11:23

Η Τουρκία στέλνει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Μία ημέρα μετά την άφιξη του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας στην Αίγυπτο, με σκοπό τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών και 20 υγειονομικών με τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανάρτησή του στο X αναφέρει ότι, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο, με φορτίο πακέτα βοήθειας, αποτελούμενα κυρίως από ιατρικό υλικό, απογειώθηκε από την Άγκυρα με προορισμό την Αίγυπτο. 

23.10.2023 11:06

Ισραηλινός στρατός: Τουλάχιστον 222 οι όμηροι στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιωμένα κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 222, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με τους 212 που πιστεύεται ότι είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF,  υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι πραγματοποιούν «περιορισμένες» επιδρομές στην περιοχή με στόχο τους μαχητές της Χαμάς και την αναζήτηση ομήρων.

Είπε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώνονται σε περιοχές όπου η Χαμάς συγκεντρώνεται για να καταπολεμήσει οποιαδήποτε ευρύτερη ισραηλινή επίθεση.

23.10.2023 10:45

Ζοζέπ Μπορέλ: «Το πιο σημαντικό είναι να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ συμμετείχε τη Δευτέρα στις εκκλήσεις για παύση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής Χαμάς, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Τώρα το πιο σημαντικό είναι η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους την ώρα που έφτασε στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια παύση ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα πολύ περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους πολίτες.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα της συνάντησης, αλλά είναι σίγουρα κάτι που οι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν ... Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το ζήτησε πολύ», δήλωσε ο Borrell. «Προσωπικά, πιστεύω ότι χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

23.10.2023 10:22

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης

Στο Ισραήλ έφτασε μόλις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

23.10.2023 09:55

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ προτρέπει τον Νετανιάχου να συμπεριλάβει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αξιωματούχους που δεν έχουν «λανθασμένη αντίληψη» σχετικά με τη Χαμάς

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir προέτρεψε τον πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ένα μέλος του συνασπισμού που δεν συμμετέχει στη, σύμφωνα με τον ίδιο, λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τη Χαμάς που οδήγησε στον πόλεμο.

«Αποδέχθηκα τη μονομερή σας απόφαση για το σχηματισμό του περιορισμένου πολεμικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο δεν με συμπεριλαμβάνει», έγραψε ο Ben-Gvir. «Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν, όλοι  οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο να έχουν επί χρόνια την (λανθασμένη) αντίληψη ότι η Χαμάς αποτρέπεται».

23.10.2023 09:42

Κίνα: «Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας χερσαίας σύγκρουσης στη Γάζα»

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής προειδοποίησε την Κυριακή πως, «η κατάσταση στη Γάζα είναι σοβαρή και ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας σύγκρουσης στη Γάζα αυξάνεται σημαντικά».

Ο Ζάι Τζουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, προειδοποίησε πως, «οι ένοπλες συγκρούσεις διεισδύουν κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας, με τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους να επεκτείνονται περιφερειακά και διεθνώς. Οι προοπτικές είναι ανησυχητικές». Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Κίνας, CCTV ο Ζάι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και να δράσει άμεσα για να αποτρέψει τη μετατροπή της κατάστασης σε σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως, η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και διμερών διαύλων. Δεν διευκρίνισε τι είδους βοήθεια έχει ήδη παρασχεθεί. Ο Ζάι συμμετείχε, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και άλλους Άραβες ηγέτες στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο. Η σύνοδος είχε σκοπό της εξεύρεση ενός «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό της «ανθρωπιστικής τραγωδίας» στη Γάζα.

Επί του παρόντος ο Κινέζος αξιωματούχος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή προκειμένου να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να πιέσει για κατάπαυση του πυρός. Έχει επισκεφθεί το Κατάρ και την Αίγυπτο και θα ακολουθήσουν επισκέψεις του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής.

Πριν το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ο Ζάι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Νορβηγίας και άλλων χωρών, καθώς και με τους ειδικούς αντιπροσώπους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το CCTV.

23.10.2023 09:30

Λωρίδα της Γάζας: «Δεν μάς έχουν πει πότε θα μάς διατεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» λέει ο ανταποκριτής του Al Jazeera

Τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους εγκλωβισμένους της Γάζας, που πέρασαν από την Αίγυπτο την Κυριακή, κατευθύνθηκαν σε μία αποθήκη της UNRWA στην πόλη Deir el-Balah.

Σύμφωνα με τον Hani Abu Isheba του Al Jazeera που βρίσκεται στην Χαν Γιουνίς, οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν ενημερωθεί για το πότε θα διατεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς το Ισραήλ έχει θέσει διάφορους προαπαιτούμενους όρους για το πώς και πού θα πρέπει να παραδοθεί.

Με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες της Γάζας, αυτή τη στιγμή, η βοήθεια που έφτασε χθες στην πολιορκημένη περιοχή δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στην κατάσταση. 

23.10.2023 09:08

Βίντεο: Κάτοικοι της Γάζας τρέχουν να σωθούν από τις ισραηλινές βόμβες

Σε βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera καταγράφεται η στιγμή που διασώστης τρέχει για να σώσει τη ζωή του όσο οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν κτίρια γύρω του στη Γάζα.

Ο διασώστης βοηθάει στη μεταφορά ενός κοριτσιού σε κοντινό νοσοκομείο.

23.10.2023 08:55

IDF: 320 στόχοι της Χαμάς επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σε κοινή ανακοίνωση, οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, 320 στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των στόχων ήταν σήραγγες της Χαμάς, δεκάδες κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παρατηρητήρια.

23.10.2023 08:46

Συνεχίζονται οι συλλήψεις Παλαιστίνιων από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι επιδρομές του Ισραήλ στην κατεχόμενη περιοχή συνεχίζονται αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι τελευταίες συλλήψεις 11 πολιτών σημειώθηκαν στη Βηθλεέμ. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στο χωριό Silat al-Harithiya που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης Τζενίν.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο ανέφερε δεκάδες άλλες συλλήψεις στη Ραμάλα και σε άλλα μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

23.10.2023 08:39

Ισραηλινό think tank: Στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ «έως και 200.000 ρουκέτες»

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), το ανεξάρτητο think tank με έδρα το Τελ Αβίβ, η Χεζμπολάχ διαθέτει έως και 200.000 ρουκέτες και έως και 100.000 μαχητές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις προηγούμενες ημέρες, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα εντός του λιβανέζικου εδάφους σε στόχους -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- της μαχητικής οργάνωσης με έδρα στο Λίβανο που επίσης έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με τα στρατεύματα των IDF κατά καιρούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του INSS το Ιράν, που στηρίζει τη Χεζμπολάχ, έχει προμηθεύσει την οργάνωση με εκτεταμένο οπλοστάσιο. «Η Χεζμπολάχ αποτελείται, τόσο από τακτικούς όσο και από έφεδρους στρατιώτες. Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 100.000 μαχητές», αναφέρεται στην έκθεση. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι, η οργάνωση λαμβάνει «εξωτερική υποστήριξη» από σιίτες ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Συρία και το Ιράκ. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ διαθέτει «εντυπωσιακά μέσα επίθεσης», μεταξύ των οποίων και ένα εκτεταμένο απόθεμα 150.000 έως 200.000 ρουκετών, υποπολυβόλων και πυραύλων.

Οι ισχυρισμοί του INSS δεν έχουν επαληθευτεί.

23.10.2023 08:24

ΟΗΕ: Ανεμοβλογιά, ψώρα και ασθένειες που προκαλούν διάρροια εξαπλώνονται στη Λωρίδα της Γάζας

Τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι Γαζαίοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου νερού.

Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται, ή δεν λάβουν καύσιμα, οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

23.10.2023 08:21

Ισραήλ: «Η Χαμάς τοποθετεί θέσεις εκτόξευσης πυραύλων κοντά σε σχολεία, κτίρια του ΟΗΕ και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές»

Μία σειρά από εικόνες έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ, που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, δείχνουν σειρά από τοποθεσίες εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς κοντά σε μη στρατιωτικές υποδομές εντός της Λωρίδας της Γάζας.

«Η Χαμάς θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους της Γάζας, τους Ισραηλινούς και τη διεθνή κοινότητα», σημείωσαν οι IDF, κοινοποιώντας τις εικόνες. Τα κόκκινα «κουτιά» υποδεικνύουν τις τοποθεσίες που, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, η Χαμάς έχει τοποθετήσει όπλα. Σύμφωνα με τους ίσιους ισχυρισμούς, στα λευκά «κουτιά» διακρίνονται μη στρατιωτικές υποδομές, όπως ένα νηπιαγωγείο, ένα κτίριο του ΟΗΕ, σχολεία και ένα τζαμί.

Οι εικόνες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητους φορείς. 

IDF - Χαμάς - στόχοι

IDF - Χαμάς - στόχοι

IDF - Χαμάς - στόχοι

IDF - Χαμάς - στόχοι

23.10.2023 08:08

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί σοβαρά τραυματίες μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από πυροβολισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια σειράς επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι φονικοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν βόρεια της Ραμάλα. Οι ισραηλινές αρχές έχουν επίσης συλλάβει αρκετά άτομα κατά τις πρωινές επιδρομές, στη Ραμάλα καθώς και στη Ναμπλούς.

23.10.2023 08:00

Χέρτσογκ: Οι μαχητές της Χαμάς μετέφεραν οδηγίες για την κατασκευή χημικών όπλων – Τι ισχυρίστηκε στο Sky News

Στο Sky News μίλησε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι, οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο Ισραήλ μετέφεραν οδηγίες για το πώς την κατασκευή χημικών όπλων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι, το υλικό, βρέθηκε στο σώμα ενός νεκρού μαχητή στο Κιμπούτς Μπε'ερί, όπου εκτιμάται ότι το 20% των 1.100 κατοίκων σκοτώθηκε ή απήχθη. Ο Χέρτσογκ έδειξε τα έγγραφα, πλήρη και με τα διαγράμματά τους, στο Sky News το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, το βρετανικό μέσο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.

23.10.2023 07:55

Επικεφαλής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Ανάγκη για άμεση μεταφορά καυσίμων στη Γάζα προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα νοσοκομεία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε να μεταφερθούν άμεσα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία των νοσοκομείων.

«Πρόσθετες ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ έφτασαν στην Αίγυπτο», έγραψε ο ίδιος στο Twitter. «Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ζωτική βοήθεια θα φτάσει σε χιλιάδες ανθρώπους που την έχουν ανάγκη στη Γάζα, είναι ανάγκη για ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής – να επιτραπεί η είσοδος στα φορτηγά παράδοσης καυσίμων για τις εγκαταστάσεις υγείας», έγραψε.

Νωρίτερα, το Associated Press μετέδωσε δηλώσεις του διευθυντή του νοσοκομείου Al-Aqsa στη Γάζα ο οποίος τόνισε ότι, τουλάχιστον 7 από τα 30 νοσοκομεία της περιοχής, θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και ιατρικού εξοπλισμού.

23.10.2023 07:36

Συνεχίζονται οι συλλήψεις Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 11 ακόμη άτομα συνελήφθησαν μετά από καταστολή που πραγματοποίησαν βαριά οπλισμένες ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν πολλαπλές επιδρομές στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει επίσης τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, 11 άτομα συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από την πόλη Μπέιτ Ρίμα, βορειοδυτικά της Ραμάλα. Οι ισραηλινές αρχές φέρονται επίσης να εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν βόρεια της Ραμάλα. Νωρίτερα, συνέλαβαν επίσης έξι άτομα στην Ιεριχώ.

23.10.2023 07:34

Οι IDF πλήττουν «πυρήνα τρομοκρατών» εντός του εδάφους του Λιβάνου

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξουδετέρωσαν «τρομοκρατικό πυρήνα» εντός του λιβανέζικου εδάφους, καθώς και την καταστροφή στόχων της Χεζμπολάχ.

Σε ενημερώσεις τους στο Telegram, οι  IDF δήλωσαν ότι χτύπησαν τον πυρήνα εντός των λιβανικών συνόρων και στόχους υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, ενός στρατιωτικού συγκροτήματος και ενός παρατηρητηρίου.

Σε σύντομες ενημερώσεις στο κανάλι του Telegram, οι IDF δήλωσαν ότι χτύπησαν τον πυρήνα εντός των λιβανικών συνόρων και στόχους υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, ενός στρατιωτικού συγκροτήματος και ενός παρατηρητηρίου. Μοιράστηκαν, επιπλέον και βίντεο από τα χτυπήματα η γνησιότητα του οποίου, ωστόσο, δεν έχει επαληθευτεί. 

23.10.2023 07:29

Οι ΗΠΑ συνιστούν στους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο να το κάνουν άμεσα

Οι ΗΠΑ συνιστούν στους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο να «φύγουν τώρα, λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας».

«Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις, αλλά και μειωμένη διαθεσιμότητα. Παρακαλείστε να ελέγξετε τις επιλογές πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι», έγραψε το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναρτώντας επιπλέον συνδέσμους προς ένα έντυπο υποδοχής κρίσεων για όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια για να αγοράσουν εισιτήρια αναχώρησης.

23.10.2023 07:27

Βίντεο καταγράφει αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Al-Quds της Γάζας

Βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στο X καταγράφει τη στιγμή που ισραηλινή αεροπορική επίθεση πλήττει την περιοχή του νοσοκομείου Al-Quds στη Γάζα.

Υγειονομικοί καθώς και πολίτες τρέχουν να καλυφθούν εν μέσω της δυνατής έκρηξης και του ήχου από σπασμένα γυαλιά.

Νωρίτερα, ο διευθυντής μέσων ενημέρωσης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο Al Jazeera ότι το νοσοκομείο Al-Quds έλαβε προειδοποίηση για πιθανό βομβαρδισμό «ανά πάσα στιγμή».

23.10.2023 07:24

Τηλεφωνική Σύνοδος των G7 για το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σολτς, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρζια Μελόνι και της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.

23.10.2023 07:22

Στα πρόθυρα «ολοσχερούς καταστροφής» το νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας

Στα πρόθυρα «ολοσχερούς καταστροφής» βρίσκεται το νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα καθώς, σύμφωνα με τον διοικητή του, τα καύσιμά του ενδέχεται να να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Ο Δρ. Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια δήλωσε  στο Al Jazeera ότι, το νοσοκομείο, ακόμα δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ, όσο η Γάζα είναι πλήρως αποκλεισμένη από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με αναφορές, το νοσοκομείο Al-Shifa έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών καθώς και ιατρικού προσωπικού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έχει κόψει την ηλεκτροδότησή του και λειτουργεί με γεννήτριες που χρησιμοποιούν καύσιμα.

Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, καθώς και δύο ακόμα εγκαταστάσεις στη Γάζα, δέχθηκαν ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πριν τα ξημερώματα. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε διατάξει την εκκένωση του νοσοκομείου ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής.

23.10.2023 07:15

Επίθεση του ισραηλινού στρατού σε ομάδα αντιαρματικών στο Λίβανο

Οι IDF επιτέθηκαν σε μια αντιαρματική διμοιρία στο έδαφος του Λιβάνου απόψε. Σύμφωνα με τη Haaretz, οι αρμόδιοι εου ισραηλινού στρατού είχαν υποψίες ότι, η διμοιρία, σχεδίαζε την εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου προς τη Σλόμι, στα βόρεια του Ισραήλ.

23.10.2023 07:12

Δεκάδες νεκροί από επιδρομές του Ισραήλ

Δεκάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, στις συνεχιζόμενες εντατικές επιδρομές του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα, όπου έφθασε νέα βοήθεια, τη 16η ημέρα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η πολυαίμακτη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός μοιάζει να προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχει η Χαμάς, το Ιράν, σύμμαχος του παλαιστινιακού κινήματος, όπως και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη».

23.10.2023 07:03

Στο Ισραήλ και ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τρίτη στο Τελ-Αβίβ όπου θα συναντηθεί κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, την Τρίτη, και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 30 ήταν Γάλλοι πολίτες. Επίσης επτά Γάλλοι συνεχίζουν να φέρονται ως αγνοούμενοι: μια νεαρή γυναίκα έχει το καθεστώς της ομήρου, και "για τους άλλους έξι υπάρχει μια πιθανότητα ομηρείας αλλά χωρίς βεβαιότητα", είχε δηλώσει ο Μακρόν.

23.10.2023 16:09

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θέμα ημερών είναι η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, με αντικειμενικό σκοπό την διάλυση της Χαμάς, κι ενώ η στρατιωτική επιχείρηση καθυστερεί εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για προστασία των αμάχων αλλά και για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων.