Ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι
Το liveblog μόλις έληξε. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο ethnos.gr.
Το liveblog μόλις έληξε. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο ethnos.gr.
Ο Τραμπ, κατά την ομιλία του στην Κνέσετ, προέτρεψε τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ να χορηγήσει χάρη στον Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τον Νετανιάχου για αυτό που χαρακτήρισε ως «θάρρος» να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Πάντως, σημειώνεται πως εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.
Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 67.000 Παλαιστινίους στον παράκτιο θύλακα.
«Η επιχείρηση στο Ιράν ήταν μια πραγματική ομορφιά», είπε σε άλλο σημείο.
Με το γνωστό του ύφος ο Τραμπ σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ τερμάτισα αυτή τη συμφωνία με μεγάλη υπερηφάνεια».
Εκτός από τον Ayman Odeh, άλλο ένα μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Ofer Cassif, απομακρύνθηκε επίσης από την Κνέσετ μετά την διακοπή της ομιλίας του Τραμπ, σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.
«Η ασφάλεια του Ισραήλ από εδώ και πέρα δεν θα απειλείται», είπε ο Τραμπ, με το ισραηλινό κοινοβούλιο να τον αποθεώνει.
Τρία παιδιά τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa, δυτικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακούς αξιωματούχους και όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανέφερε ότι ένα αντικείμενο που πιστεύεται ότι είχε αφεθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις -πριν αποσυρθούν- εξερράγη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Έχουμε όπλα που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, ελπίζω να μην τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
Η ομιλία του Τραμπ στην Κνεσέτ διεκόπη για λίγο, όταν παρενέβη ο βουλευτής Ayman Odeh, ζητώντας να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης.
Στον λογαριασμό του στο X, ο Odeh πριν το συμβάν έγραψε το εξής: «Η υποκρισία στην ολομέλεια είναι αφόρητη. Το να γεμίζουν τον Νετανιάχου με κολακεία που δεν έχει ξαναδεί κανείς, μέσω μιας οργανωμένης ομάδας, δεν τον απαλλάσσει ούτε αυτόν ούτε την κυβέρνησή του από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Γάζα, ούτε από την ευθύνη για το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων θυμάτων και χιλιάδων Ισραηλινών θυμάτων.
Αλλά μόνο λόγω της εκεχειρίας και της συνολικής συμφωνίας βρίσκομαι εδώ.
Μόνο ο τερματισμός της κατοχής και μόνο η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης παράλληλα με το Ισραήλ θα φέρουν δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια για όλους».
🚨Donald Trump HECKLED during speech in Israel #Trump pic.twitter.com/BjwRloWMZJ
— Robert O'Halloran (@robohalloran1) October 13, 2025
Μάλιστα, λίγο μετά σχολίασε πως «όλοι έλεγαν ότι θα είμαι βίαιος», αλλά «δεν μου αρέσουν οι πόλεμοι. Θέλω να τους σταματάω και το κάνω».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί, αν ήμουν εγώ πρόεδρος», ενώ λίγο μετά σχολίασε ότι «τακτοποιήθηκαν οκτώ πόλεμοι σε οκτώ μήνες, αυτό ήταν γρήγορο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις αραβικές χώρες και τους μουσουλμάνους ηγέτες «που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους».
«Είχαμε μεγάλη βοήθεια από πολλούς ανθρώπους που δεν θα περίμενε κανείς, και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά για αυτό», πρόσθεσε.
«Είναι μια απίστευτη νίκη για το Ισραήλ και τον κόσμο το γεγονός ότι όλες αυτές οι χώρες συνεργάζονται ως εταίροι για την ειρήνη».
Η ομιλία του Τραμπ διακόπηκε για λίγο στην Κνέσετ, καθώς οι υπεύθυνοι ασφαλείας έβγαλαν με τη βία άτομα από το κοινοβούλιο και κατάσχεσαν πανό.
«Μετά από δύο οδυνηρά χρόνια, σκότους και αιχμαλωσία, 20 θαρραλέοι όμηροι επιστρέφουν στην αγκαλιά των οικογενειών τους», δήλωσε ο Τραμπ.
«Αυτή είναι μια ιστορική αυγή της νέας Μέσης Ανατολής».
Ο Νετανιάχου προσθέτει ότι ήταν η «καθοριστική ηγεσία» του Τραμπ στην επίτευξη της συμφωνίας που εξασφάλισε την «υποστήριξη σχεδόν ολόκληρου του κόσμου».
«Μια πρόταση που φέρνει όλους τους ομήρους μας πίσω στην πατρίδα, μια πρόταση που τερματίζει τον πόλεμο επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους μας», είπε.
«Κύριε πρόεδρε, είστε αφοσιωμένος σε αυτήν την ειρήνη, είμαι αφοσιωμένος και εγώ. Και μαζί, κύριε πρόεδρε, θα επιτύχουμε αυτήν την ειρήνη».
Χωρίς να κατονομάσει καμία, ο Νετανιάχου κατηγόρησε αρκετές κυβερνήσεις ότι υιοθέτησαν την «ψευδή προπαγάνδα της Χάμας».
«Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υπέκυψαν στους αντισημιτικούς όχλους στις χώρες τους. Απλώς στράφηκαν εναντίον του Ισραήλ. Μας κάλεσαν να υποκύψουμε στις απαιτήσεις της Χάμας, να εγκαταλείψουμε αμέσως τη Γάζα».
«Είπαν να τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς να δεσμευτούν για τον αφοπλισμό της Χαμάς, χωρίς να δεσμευτούν για την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».
Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα, θα συνεννοηθεί με προέδρους άλλων κοινοβουλίων και θα πιέσουν για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2026 στον Τραμπ.
Μιλάει στα εβραϊκά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από το βήμα της Κνεσέτ και αναφέρεται στο τι έχει κάνει ο Τραμπ. Τον ευχαριστεί για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, για την αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν, για την στήριξη του Ισραήλ στην κόντρα με τον ΟΗΕ, για την βοήθεια απέναντι στο Ιράν.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου δε θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο.
«Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αίγυπτο.»
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τραμπ για την πρόσκλησή του, αλλά δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω της εγγύτητας της εκδήλωσης με την έναρξη των διακοπών. Ο Λευκός Οίκος και η προεδρία της Αιγύπτου δήλωσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραστεί.
Πλάνα στα social media δείχνουν τους πρώτους Παλαιστίνιους κρατουμένους να φτάνουν στη Ραμάλα κάνοντας το σήμα της νίκης. Κόσμος συγκεντρώνεται γύρω από τα οχήματα κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου όταν ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι εντός της Κνεσέτ βρίσκεται και ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, Σάρα.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ολομέλεια της Κνεσέτ, το προσωπικό του ισραηλινού κοινοβουλίου μοίρασε στους παρευρισκόμενους κόκκινα καπέλα, φτιαγμένα για να θυμίζουν εκείνα της καμπάνιας «Make America Great Again».
Τα καπέλα, που διανεμήθηκαν εντός του κτηρίου της Κνεσέτ, φέρουν τη φράση «Trump the peace president» («Τραμπ, ο πρόεδρος της ειρήνης») αντί για το διάσημο πλέον προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ.
Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ομιλίας του Τραμπ ενώπιον των Ισραηλινών βουλευτών και λίγο πριν από τη μετάβασή του στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.
Λίγο μετά την άφιξη του Τραμπ και του Νετανιάχου στην Κνεσέτ, ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, η συνομιλία φέρεται να πραγματοποιήθηκε με μεσολάβηση του Τραμπ και, κατά τη διάρκειά της, ο Νετανιάχου αποδέχθηκε πρόσκληση του Αιγύπτιου ηγέτη να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο για το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ στη Γάζα, που διεξάγεται σήμερα στο Σαρμ ελ-Σέιχ. Ο Σίσι είχε αποφύγει να συνομιλήσει με τον Νετανιάχου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και αρχικά δεν είχε προσκαλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη σημερινή σύνοδο.
Netanyahu and Trump meet with the families of hostages ????? pic.twitter.com/ZLFJemTC5n
— Iris (@streetwize) October 13, 2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η Χαμάς έχει πάρει έγκριση για τις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει «να σταματήσει τα προβλήματα» και εξηγώντας ότι έλαβε «έγκριση» για τις ενέργειές της αυτές.
Η Χαμάς, η οποία βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ πρέπει να αφοπλιστεί και να πάψει να διαδραματίζει οποιονδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, ανέπτυξε την Παρασκευή, αφού τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, τις δυνάμεις της εσωτερικής ασφάλειας σε κάποιες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, εξηγώντας ότι στόχος της είναι να αποτρέψει τις λεηλασίες και την ανομία όπως και να φροντίσει να μην υπάρξει κενό ασφαλείας.
Hostages are joyfully reunited with their loved ones in heartwarming scenes. ????¦??? pic.twitter.com/yNgUNPLo47
— Justin (@Just_in_Zion) October 13, 2025
Footage shows the moment former hostages Alon Ohel and Guy Gilboa-Dalal were handed over to the IDF by the Red Cross in the Gaza Strip this morning. pic.twitter.com/TcPAzBQy5j
— Visegrad 24 (@visegrad24) October 13, 2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χαμάς θα συμμορφωθεί με ένα σχέδιο αφοπλισμού, καθώς έφτασε στο κοινοβούλιο του Ισραήλ για να εκφωνήσει την ομιλία του στην Κνεσέτ, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτό μεταδίδουν τα ισραηλινά Μέσα
Palestinians await release of loved ones from Israeli jails as part of the ceasefire agreement.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 13, 2025
?? LIVE updates: https://t.co/oEQWL0r12a pic.twitter.com/vXFEeK07fN
Στους διαδρόμους της Κνεσέτ, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τραμπ αν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει τελειώσει. Ο Πρόεδρος απάντησε με αποφασιστικό τρόπο: «Ναι». «Μια υπέροχη μέρα. Μια εντελώς νέα αρχή. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Μια υπέροχη μέρα», σχολίασε ο Τραμπ.
.@POTUS signs the guestbook at the Knesset in Jerusalem ???????? pic.twitter.com/hN4UMDctdr
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) October 13, 2025
Καθώς περπατούσαν στο κόκκινο χαλί στον αεροδιάδρομο του Αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Είναι μια υπέροχη μέρα. Ίσως η καλύτερη σας μέρα».
«Αυτό είναι ιστορία», απάντησε ο Νετανιάχου, σε νέο υλικό που δημοσίευσε το γραφείο του.
Σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όλοι οι ζωντανοί όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς έχουν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της μεταφοράς ούτε από τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ ούτε από τον Ερυθρό Σταυρό.
Η Χαμάς επρόκειτο να παραδώσει τους 13 τελευταίους ζωντανούς ομήρους από το νότιο τμήμα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, τα σώματα άλλων 28 ομήρων παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, με σχέδια να μεταφερθούν τα περισσότερα στο Ισραήλ αργότερα σήμερα.
7 hostages crossed into Israeli https://t.co/MQVmdaOfMF pic.twitter.com/KJYFBcQvCW
— ? ?????????????????????? (@MarioLeb79) October 13, 2025
Medical teams in Khan Younis in Gaza are preparing to provide urgent treatment to the Palestinian hostages scheduled for release today pic.twitter.com/c1z0uQNaHN
— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) October 13, 2025
One of the most historic and emotional moments in the history of Israel ????
— REAL JEW (@THEREALJEW613) October 13, 2025
Hostages are welcomed home by thousands of Israelis after two painful years in Hamas captivity ?? pic.twitter.com/h0hqRQ1JyA
Alon Ohel with the IDF
— Bring Them Home Now (@bringhomenow) October 13, 2025
Photo credit: IDF pic.twitter.com/H2COZZHc52
«Η απελευθέρωση των ομήρων είναι μεγάλη επιτυχία για τη διπλωματία και κρίσιμο βήμα προς την ειρήνη. Ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε δυνατή αυτή την καθοριστική εξέλιξη», ανέφερε η Κάλας σε ανάρτησή της στο Χ.
Today marks a rare moment of hope in the Middle East.
— Kaja Kallas (@kajakallas) October 13, 2025
The release of hostages is a major success for diplomacy and a crucial milestone toward peace. President Trump made this breakthrough possible.
Securing peace in Gaza will be extraordinarily complex. (1/2)
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 μ.μ., με την Παλαιστίνια υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων Βαρσέν Αγκαμπεκιάν Σαχίν (Varsen Aghabekian Shahin), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν, στις 02:00 μ.μ., δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο.
Οι απελευθερωμένοι όμηροι Ματάν Ανγκρέστ, τα αδέλφια Γκάλι και Ζιβ Μπέερμαν, Αλόν Όχελ, Εϊτάν Μορ, Ομρί Μιράν και Γκάι Γκιλμπόα-Νταλάλ έφτασαν σε εγκατάσταση του ισραηλινού στρατού (IDF) κοντά στην κοινότητα Ρεΐμ, στα σύνορα, αφού συνοδεύτηκαν εκτός Λωρίδας της Γάζας από στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.
Οι επτά θα υποβληθούν σε αρχικό σωματικό και ψυχολογικό έλεγχο στη στρατιωτική βάση και στη συνέχεια θα συναντηθούν με τα μέλη των οικογενειών τους.
Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν καλωσορίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντάς του ότι η επίσκεψή του «φέρει βαθύ νόημα για τον λαό μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
«Σας ευχαριστούμε για τη φιλία σας και για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των εθνών μας», συνεχίζει ο πύργος ελέγχου, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμα που δημοσιοποίησε το γραφείο του Νετανιάχου. «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ και τη φιλία μεταξύ των λαών μας».
«Σας ευχαριστώ πολύ», απάντησε ο πιλότος του Τραμπ.

El Air Force One de Trump llega a #Israel en el preciso momento en que los primeros siete secuestrados liberados ingresan a territorio israeli desde #Gaza.
— Gabriel Yerushalmi ???? (@Defensa_Israel) October 13, 2025
????????
Le van a dar a Trump un recibimiento muy fuera de lo comun, y se espera que luego se encuentre con el Primer Ministro… pic.twitter.com/7lUTXGBcOm
The plane carrying U.S. President Donald Trump has landed in Israel.#USA #DonaldTrump #Israel #Palestine #Gaza #GazaStrip pic.twitter.com/m99RHGbkmm
— Ulfh3dnar (@Ulfh3dnar_) October 13, 2025
Je partage la joie des familles et du peuple israelien alors que sept otages viennent d’etre remis a la Croix-Rouge. Mon equipe et moi-meme avions encore vu recemment leurs parents.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 13, 2025
Eitan Mor, Gali et Ziv Berman, Matan Angrest, Omri Miran, Alon Ahel et Guy Gilboa-Dalal…
??????????: Imagens publicadas mostram refens ainda em Gaza falando com entes queridos.
— Max Viana (@MaxWill83744534) October 13, 2025
Como lembrete, espera-se que outros 13 refens vivos sejam libertados hoje. #ULTIMAHORA #Israel #Gaza #ceasefiregaza #MiddleEast
** Materia completa durante o dia! pic.twitter.com/SDpaUOxipn
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη ασκούν πίεση στη Χαμάς στη Γάζα να παραδώσει τα όπλα για να υποστηρίξει περαιτέρω τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
"Όλες αυτές οι χώρες δεν θέλουν να συνεχίσει να είναι ενεργή η Χαμάς. Θέλουν αφοπλισμό και υπό αυτή την έννοια έχουμε ένα καλό σενάριο πίεσης γιατί δεν πρόκειται να λειτουργήσει χωρίς πίεση", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο υπουργός Γιόχαν Βάντεφουλ.
μετά απο 738 ημέρες που βρέθηκε στα χέρια της Χαμάς
Einav Tsangauker talks with her son, Matan, for the first time in 738 days, as he is brought back from the Gaza Strip, where he was held hostage by Hamas. pic.twitter.com/2jkMuHRl9J
— Netanel Worthy - ????? ????? (@NetanelWorthy) October 13, 2025
???? ?? ???? ??? ??? ??????? ????? ?? ??? ????? ?? ?????? ???? ?? ???? ??
— Umashankar Singh ??????? ???? (@umashankarsingh) October 13, 2025
https://t.co/jHpHRCE954
Όλοι οι 1.966 κρατούμενοι που πρόκειται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές έχουν επιβιβαστεί σε λεωφορεία ενόψει της αποφυλάκισής τους, σύμφωνα με αξιωματούχο που εμπλέκεται στην επιχείρηση.
Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται 250 καταδικασμένοι για τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι αναμένεται να αποφυλακιστούν από τη φυλακή Όφερ στη Δυτική Όχθη, αν και προφανώς μόνο αφού η Χαμάς παραδώσει τους υπόλοιπους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Αραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ομάδες του Παλαιστινιακού Ερυθρού Ημισελήνου εισήλθαν στη φυλακή για να μεταφέρουν έναν άρρωστο κρατούμενο ασφαλείας που έχει προγραμματιστεί να αποφυλακιστεί σήμερα.
Άλλοι 1.718 κρατούμενοι από τη Γάζα, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στη Λωρίδα από τη φυλακή Κετζιότ, στο νότιο Ισραήλ.
Αναμένεται να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Νάσερ, στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Israel Hayom declared that the Israeli army has received 7 hostages from the Red Cross.#Israel pic.twitter.com/Ykwb1kFqvr
— Al-Jarmaq News (@Aljarmaqnetnews) October 13, 2025
They’re coming home. ?? pic.twitter.com/HsjiXrvIDP
— Israel Defense Forces (@IDF) October 13, 2025
Η Βρετανία σκοπεύει να φιλοξενήσει διάσκεψη για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, όπως πρόκειται να ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σήμερα από την Αίγυπτο, όπου θα παραστεί στην τελετή υπογραφής του ειρηνευτικού σχεδίου που βάζει τέλος στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
?????BREAKING:
— DEV (@43_up94292) October 13, 2025
Prime Minister Benjamin Netanyahu is being updated in real time on the release of the hostages that is currently taking place.#Hamas #Gaza #hostages #Israel pic.twitter.com/neyp2SpRd5
Ο κ. Χέρτσογκ σκοπεύει να ενημερώσει τον κ. Τραμπ για «την απόφασή του να του απονείμει το προεδρικό μετάλλιο του Ισραήλ σε ένδειξη αναγνώρισης για τις προσπάθειές του να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διευκρινίζει ότι η βράβευση θα γίνει «τους επόμενους μήνες», σε «ημερομηνία και τοποθεσία που μένουν να διευκρινιστούν».
«Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του, ο πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο συνέβαλε να επιστρέψουν οι αγαπημένοι μας στα σπίτια τους, αλλά έβαλε επίσης τα θεμέλια νέας εποχής στη Μέση Ανατολή βασισμένης στην ασφάλεια, τη συνεργασία και την αληθινή ελπίδα για ειρηνικό μέλλον», έκρινε ο κ. Χέρτσογκ.
Εξήρε εξάλλου τον ένοικο του Λευκού Οίκου Τραμπ για την «ακλόνητη υποστήριξή του στο κράτος του Ισραήλ», το ότι προώθησε τις συμφωνίες του Αβραάμ, που επέτρεψαν εξομάλυνση των σχέσεων του εβραϊκού κράτους με τρεις αραβικές χώρες (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο), κι ακόμη πως διέταξε τους αμερικανούς βομβαρδισμούς σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά στον πόλεμο 12 ημερών εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή, οχήματα βρίσκονται παραταγμένα μπροστά από τη φυλακή Ofer, κοντά στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, εν όψει της αναμενόμενης απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η στιγμή που ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των πρώτων 7 ομήρων
Plaza de los Secuestrados en el momento del anuncio de la liberacion de los primeros secuestrados #Israel pic.twitter.com/d5lthDrsaX
— ITON GADOL es Israel y las comunidades judias (@Itongadol) October 13, 2025
Όταν οι Ισραηλινοί άνοιξαν σήμερα το πρωί τα κινητά τους, αντί για το όνομα του παρόχου υπηρεσιών στην επάνω αριστερή γωνία, αναγράφεται «Καλώς ήρθες πίσω».
When Israelis open their iPhone today, instead of the service provider’s name in the upper right hand corner, it says “WelcomeHome.”
— Yoni Leviatan (@songsofyoni) October 12, 2025
God how I love this country. pic.twitter.com/E58w6s6aPR
President Trump watching from Air force one the hostage handover.
— White House News (@whnews47) October 13, 2025
As shared by @PressSec on @instagram pic.twitter.com/veRcybTYhR
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Μοσέ Μπαρ Σιμάν-Τοβ, δήλωσε ότι ολόκληρο το ισραηλινό σύστημα υγείας έχει κινητοποιηθεί για να υποδεχθεί τους 20 ζωντανούς ομήρους που απελευθερώνονται σήμερα από τη Γάζα, καθώς και τις σορούς των νεκρών ομήρων που θα επιστραφούν στη χώρα.
«Μαζί με την ελπίδα και τη χαρά, υπάρχει και τεράστια θλίψη για τις οικογένειες των ομήρων που θα οδηγηθούν στην αιώνια ανάπαυση στο Ισραήλ», δήλωσε.
When President Trump lands in Israel in a few hours, he’ll be greeted with this sight - a giant banner along the Tel Aviv beach thanking him for bringing the hostages home and ending the war
— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) October 13, 2025
??? Aviv Atlas pic.twitter.com/xT25CigQo8
Σε λίγο δεν θα χρησιμοποιήσουμε ξανά αυτό το σύμβολο 🎗️! Όλοι πίσω! 🇮🇱🙏🏻✨
— Israel in Greece 🇮🇱🇬🇷 (@IsraelinGreece) October 13, 2025
Hundreds of israelis gathered outside the Re'im camp near Gaza to wait for the surviving hostages return. pic.twitter.com/SKBg1ROewn
— Cheryl E ??????? (@CherylWroteIt) October 13, 2025
Φίλοι και οικογένεια του Ματάν Ανγκρέστ, ο οποίος κρατείται όμηρος της Χαμάς στη Γάζα για περισσότερα από δύο χρόνια, συγκεντρώνονται στο σπίτι της οικογένειας Ανγκρέστ καθώς περιμένουν την απελευθέρωση του Ματάν.
Amigos y familiares de Matan Angrest, retenido como rehen por Hamas en Gaza durante mas de dos anos, se reunen en la casa de la familia Angrest mientras esperan la liberacion de Matan. pic.twitter.com/dMfrH5DSxA
— Radio World (@turadioworld) October 13, 2025
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επτά όμηροι έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα. Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε από έναν ομιλητή στην Πλατεία των Ομήρων, προκάλεσε δυνατά χειροκροτήματα από το πλήθος.
Σύμφωνα με τις αναφορές, μεταξύ των επτά ομήρων είναι οι Γκάλι και Ζιβ Μπέερμαν, Ματάν Ανγκρέστ, Αλόν Όχελ, Ομρί Μιράν, Εϊτάν Μορ και Γκάι Γκιλμπόα-Νταλάλ.
Το καταριανό κανάλι Al-Araby μεταδίδει ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς μεταφέρει αυτή τη στιγμή Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό στην Πόλη της Γάζας.

Η πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα αναμένεται στις 8 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Η Χαμάς θα απελευθερώσει τους Ματάν Ανγκρέστ, αδελφούς Γκάλι, Ζιβ Μπέρμαν, Άλον Όχελ, Εϊτάν Μορ και Όμρι Μιράν, σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται οι Times of Israel.
Στάδιο 1: Μεταφορά των ομήρων από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό - Η πομπή της οργάνωσης αναμένεται να περιλαμβάνει 8-9 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μίνι λεωφορείου και ενός ασθενοφόρου. Σύμφωνα με αναφορές από τη Γάζα, θα μεταφερθούν από τη Χαμάς στην οργάνωση σε 3 διαφορετικά σημεία
Στάδιο 2: Μεταφορά των απαχθέντων στο Ισραήλ - Ο Ερυθρός Σταυρός θα μεταφέρει τους απαχθέντες στα χέρια μιας ειδικής μονάδας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Live εικόνα: Ζήτημα ωρών η απελευθέρωση των ομήρων – Αγωνία στο Ισραήλ για την επιστροφή τους
Live εικόνα: Ζήτημα ωρών η απελευθέρωση των ομήρων – Αγωνία στο Ισραήλ για την επιστροφή τους
Στάδιο 3: Υποδοχή και συνάντηση με εκπροσώπους των οικογενειών - Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα μεταφέρουν τους απαχθέντες σε ειδικό συγκρότημα στο Ρεΐμ, όπου θα τους παραλάβουν, θα υποβληθούν σε αρχική ιατρική εξέταση και θα συναντηθούν με εκπροσώπους των οικογενειών τους.
Στάδιο 4: Νοσηλεία - Οι απαχθέντες θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στα νοσοκομεία Sheba, Ichilov και Beilinson, όπου θα υποβληθούν σε ολοκληρωμένες ιατρικές εξετάσεις και θα συναντηθούν με την ευρύτερη οικογένειά τους.
Αυτοκινητοπομπές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) βρίσκονται εν κινήσει προς τις τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας όπου πρόκειται να παραλάβουν ισραηλινούς ομήρους, δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος εμπλέκεται στο εγχείρημα αυτό στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η Χαμάς άφησε σήμερα το πρωί ελεύθερους τους 20 τελευταίους εν ζωή Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο κάνοντας λόγο «για μια υπέροχη ημέρα».
Τα ονόματα των ομήρων που απελευθερώθηκαν
Παράλληλα, δύο όμηροι θεωρούνται αγνοούμενοι και άλλοι 26 θεωρούνται νεκροί. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 νεκρούς.