• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Νύχτα τρόμου στη Χίο: Ολονύχτια μάχη από τις φλόγες - 13 οικισμοί έχουν εκκενωθεί, «μπλακ άουτ» σε πολλές περιοχέςΠεντέλη: Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι - Ένα άτομο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, τρεις τραυματίεςΠετρέλαιο: Άλμα 3% για τις τιμές με το «καλημέρα» στις αγορές της Ασίας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Μουσική   ┋   19.02.2023 02:30
Newsroom
Newsroom

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Κώστας Μακεδόνας: Παρουσιάζουν τα νέα λαϊκά τραγούδια τους στο «Μικρό Παλλάς»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Δημήτρης Παπαδημητρίου και Κώστας Μακεδόνας (Copyright: NDP)
Δημήτρης Παπαδημητρίου και Κώστας Μακεδόνας (Copyright: NDP)

Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους «Ο Γκρεμιστής», ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Μακεδόνας παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό τα οκτώ τραγούδια που τον απαρτίζουν. Θ' ακουστούν για πρώτη φορά εν σώματι τα τραγούδια που, επί τρία συναπτά έτη επεξεργάσθηκαν μαζί ώστε να είναι μια μουσική ανθολογία μόνο εξαιρετικών αισθημάτων και σημαντικών νοημάτων.

Ο τίτλος έρχεται απ’ ευθείας από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ένα ποίημα-οργισμένη ελεγεία, το απόλυτα ιδεολογικό υπόβαθρο για την κοινωνική Επαναστατικότητα. Δίπλα τους ένα συγκλονιστικό τραγούδι αγάπης και μεταφυσικής σύνδεσης του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του: «Η Στοργή Σου με Προσμένει» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

Ωστόσο την μερίδα του λέοντος έχει ο Μάνος Ελευθερίου με μερικά από τα υπέροχα στιχουργήματα-παρακαταθήκη που άφησε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου με την εντολή να τα παρουσιάσει σταδιακά και αρκετά χρόνια «αργότερα». «Ο Μεγάλος», «Μια Νύχτα που’ χα Κρίση», «Με το Μαχαίρι στο Λαιμό», «Τρείς Νύχτες νήστεψα νερό (και δέκα τ ’όνομά σου)». Τέλος «Οι Σταθμάρχες», τραγούδι «παραγγελία» από τον ίδιο τον Μάνο Ελευθερίου στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον αφιερωματικό του δίσκο.

Για τον δίσκο αυτό ο συνθέτης του λέει: «Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς: Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές σαν τον Παλαμά μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, σαν τους Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός».

Για το δεύτερο μέρος της συναυλίας ο συνθέτης σημειώνει: «Τα καινούργια τραγούδια πάντα έρχονται σαν κομμάτια ενός μεγάλου ψηφιδωτού που συμπληρώνει σιγά σιγά η ζωή ενός συνθέτη. Οι νέες ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας που συμπληρώνεται στη συνείδηση του κόσμου που τον ακούει. Δεν έχουν νόημα οι νέες ψηφίδες αν δεν τοποθετηθούν σωστά στην τοιχογραφία αυτή. Έτσι λοιπόν, τα τραγούδια του Γκρεμιστή μπαίνουν στο σωστό περιβάλλον τους δίπλα σε πολλά άλλα τραγούδια - κολώνες αυτής της τοιχογραφίας. Και ο Κώστας Μακεδόνας προστίθεται σε σπουδαίες φωνές που στηρίζουν τη μυθολογία του συνθέτη όπως ο Γιώργος Φλωράκης και η Βερόνικα Δαβάκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέατρο | 22.05.2022 12:51
Βερόνικα Δαβάκη: «Η Μαρίκα Νίνου ήταν μια γυναίκα μόνη που προσπάθησε να σηκώσει ανάστημα σ' έναν ανδροκρατούμενο χώρο»

«Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», «Το Σκάκι», «Παράπονο», «Σ’ αγαπώ», είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα της βραδιάς που παραμένουν έως σήμερα σημείο αναφοράς στην νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική. Καρποί μιας πολύχρονης δημιουργικής πορείας που κατατάσσουν τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στους αγαπημένους συνθέτες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Εκλογές 2023: «Κλειδώνει» η 9η Απριλίου για τις κάλπες - Τι λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη
  • Τα προϊόντα στα ράφια κοστίζουν ακόμα και 3 φορές περισσότερο από την αναγραφόμενη τιμή - Γιατί δεν «παγώνουν» οι αυξήσεις
  • Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: «Το παιδί έχει αφεθεί στην τύχη του, δεν υπάρχει καμία μέριμνα», λέει η συνήγορος της
  • Νέο Τσερνόμπιλ ή έξαρση συνωμοσιολογίας στις ΗΠΑ; Πανικός μετά τον εκτροχιασμό τρένου με επικίνδυνα χημικά
  • Εξωδικαστικός μηχανισμός: Την Τρίτη το «λίφτινγκ» στη Βουλή - Ποιες αλλαγές προωθούνται
Διαβάστε ακόμη

Οι σκοτεινές εποχές που φέρνουν οι βομβαρδισμοί του Τραμπ, το πολιτικό πρόβλημα του Μητσοτάκη με τον Βορίδη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αμείωτη σφαγή στο ΠΑΣΟΚ

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών βομβαρδισμών και πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη – Η «παγίδα» για τον Τραμπ

Πώς ο Ερντογάν έγινε ο «άνθρωπος του Τραμπ» στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος του «γεωπολιτικού αγγελιοφόρου»

Νύχτα τρόμου στη Χίο: Ολονύχτια μάχη από τις φλόγες - 13 οικισμοί έχουν εκκενωθεί, «μπλακ άουτ» σε πολλές περιοχές

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Παλλάς
  • Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • ειδήσεις τώρα
  • Κώστας Μακεδόνας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr