• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Μουσική   ┋   01.07.2023 10:23
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μια πορεία 60 χρόνων📌 Είπαν για τον Ψαραντώνη📌 «Με συνεπαίρνει η μουσική»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Ο Ψαραντώνης στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Ψαραντώνης (Copyright: Παναγιώτης Μαργαρώνης)
Ψαραντώνης (Copyright: Παναγιώτης Μαργαρώνης)

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπητούς Έλληνες καλλιτέχνες, ο Ψαραντώνης θα βρεθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 8 Ιουλίου για μια μοναδική συναυλία. Ο «πρώτος λυράρης της Ελλάδας», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Μάνος Χατζιδάκις, φέτος στα 85 του χρόνια θα ταξιδέψει το κοινό του Φεστιβάλ στο ξεχωριστό μουσικό του σύμπαν.

Μια πορεία 60 χρόνων

Γεννημένος στα Ανώγεια της Κρήτης το 1942, ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) ήταν μόλις 5 ετών όταν έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του τη λύρα του μεγαλύτερου αδερφού του, του μυθικού Νίκου Ξυλούρη. Προτού κλείσει τα 13 του χρόνια, ξεκίνησε παίζοντας σε μια κρητική γιορτή, ενώ ο πρώτος του δίσκος ολοκληρώθηκε το 1974.

«Παίζω λύρα από μικρό παιδί. Άκουγα τον αδερφό μου, τον Νίκο, και μάθαινα. Έμαθα να διαβάζω νότες, όμως η μουσική είναι στην καρδιά. Η μουσική είναι συναίσθημα» λέει ο ίδιος.

Ο Ψαραντώνης αποφάσισε να τραβήξει το δικό του καλλιτεχνικό δρόμο και μέσα από μία διαδρομή περίπου 60 ετών, κατάφερε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος, εμπλουτίζοντας με τη μουσική του την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Απόκοσμος, άχρονος και βαθιά γειωμένος σε κάθε του συναυλία μαγεύει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα και συγκλονίζει με την ερμηνεία του. Είτε πρόκειται για μικρές μουσικές σκηνές είτε για διεθνή φεστιβάλ οι εμφανίσεις του Ψαραντώνη αποτελούν μυσταγωγικές εμπειρίες για το κοινό.

Ο Ψαραντώνης ως βαθύς γνώστης και λάτρης της παράδοσης, με την ιδιαίτερη ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει, έρχεται να ζωντανέψει μύθους και να αφηγηθεί αρχέγονες και ταυτόχρονα σύγχρονες ιστορίες. Να ζωντανέψει τον αρχέγονο ήχο της Κρήτης και να δημιουργήσει μια νέα παράδοση.

«Η παράδοση κρατάει για πάντα. Είναι η τέχνη του λαού, η πίστη του. Χωρίς ρίζα, δεν υπάρχει ούτε φύλλο ούτε καρπός. Χωρίς ρίζα δεν μπορούμε να σταθούμε, να κάνουμε τίποτα!» λέει ο Ψαραντώνης.

Είπαν για τον Ψαραντώνη

Ο λυράρης της Κρήτης έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να κερδίσει διεθνή αναγνώριση και να αποτελεί μια ξεχωριστή φιγούρα στο μουσικό στερέωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι διοργανωτές μεγάλων μουσικών φεστιβάλ ανά τον κόσμο τον έχουν αποκαλέσει «Φωνή της Αρχαίας Ελλάδας» και «Κραυγή των Θεών».

Αλλά και ο σπουδαίος Nick Cave έχει πει ότι ο Ψαραντώνης «θα είναι για πάντα ένας γνήσιος εκφραστής της παγκόσμιας μουσικής»! Μάλιστα οι δυο τους έχουν συνεργαστεί και στο στούντιο το 2014, για το σάουντρακ του «Loin des Hommes» («Μακριά από τους ανθρώπους»), της ταινίας που με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μόρτενσεν κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

«Με συνεπαίρνει η μουσική»

Δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί για τον Ψαραντώνη, αυτή τη μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που καταφέρνει επί δεκαετίες να συνεπαίρνει όσους έχουν την τύχη να τον δουν και να τον ακούσουν από κοντά. Ο ίδιος περιγράφει με λίγα λόγια τη σχέση του με τη μουσική και το ρόλο που παίζει στη ζωή του: «Με συνεπαίρνει η μουσική. Είναι κάτι μαγικό και δυνατό. Δεν κάνω χωρίς μουσική. Είναι σύντροφος. Την έχω παρέα. Στο άπειρο με πάει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Οδομαχίες και πόλεις «φρούριο» στη Γαλλία που φλέγεται: Φόβοι για κορύφωση των συγκρούσεων ενόψει της κηδείας του 17χρονου που έπεσε νεκρός
  • Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο τετ α τετ με τον Ερντογάν: Η επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό
  • Ανησυχία για 7χρονο παιδί στη Φθιώτιδα - Έχει σημάνει συναγερμός για γονική αρπαγή
  • Πώς ο Χίτλερ εξόντωσε τον καλύτερό του φίλο γιατί ήταν ομοφυλόφιλός – Ο σκληρός Ρεμ και το οικτρό τέλος του
  • Καγκελάριος: Το σκορ του εξαμήνου, η μετοχή του Ιουνίου, τα μερίσματα και ο ΑΔΜΗΕ
Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
  • συναυλία
  • Φεστιβάλ Αθηνών
  • Ψαραντώνης
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr