Διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ
Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης

Η κατανομή 8.000 διορισμών σε υπηρεσίες του Δημοσίου

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη το νέο έτος των κενών θέσεων μετά τις συνταξιοδοτήσεις μέσα στο 2018

λήθος τομέων του Δημοσίου που αποψιλώθηκαν από προσωπικό στη διάρκεια της αυστηρής εφαρμογής των μνημονίων προβλέπεται να ενισχυθούν μέσα στο 2019, καθώς με την εφαρμογή της σχέσης «1 αποχώρηση:1 πρόσληψη» δημιουργείται χώρος για περίπου 8.000 νέους μόνιμους διορισμούς.

Το ένθετο «Εθνος-Εργασία» αποκαλύπτει σήμερα το πού θα διατεθούν αυτές οι 8.000 μόνιμες θέσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνονται άλλες κατηγορίες όπως οι 4.500 της Ειδικής Αγωγής και εκείνες των δήμων, που είτε καλύπτονται από ανταποδοτικά τέλη είτε από το υπερπλεόνασμα. Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει έως τώρα, με τον «χώρο» των 8.000 θέσεων θα καλυφθούν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες προσλήψεων σε:

 • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ετησίως προκύπτει συγκεκριμένη παραγωγή από τις Σχολές Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπολογίζονται πάνω από 600 διορισμοί.
 • Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: Εκτιμάται ότι θα χρειασθεί να καλυφθούν πάνω από 650 θέσεις Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα και σε πλήθος ειδικοτήτων.
 • Δικαιοσύνη: Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να καλυφθούν 650 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων αλλά και 100 θέσεις δικαστικών λειτουργών οι οποίοι αποφοιτούν από τις σχολές.
 • Υπουργείο Υγείας: Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό οξύνονται καθώς περνά ο χρόνος ενώ το 2020 αναμένεται να αποχωρήσει μεγάλος αριθμός επιστημόνων καθώς συμπληρώνονται πάνω από 35 χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει για το 2019 περίπου 2.000 προσλήψεις.
 • Εθνική Αμυνα: Από τις παραγωγικές σχολές του υπουργείου προκύπτει κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός αποφοίτων αξιωματικών, υπαξιωματικών στα διάφορα σώματα. Σε αυτές τις θέσεις προστίθενται οι επαγγελματίες οπλίτες, οι στρατιωτικοί ιατροί αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός για το 2019 εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.000 διορισμών
 • ΑΑΔΕ: Η στελέχωση της Aρχής που συλλέγει τα φορολογικά έσοδα ουδέποτε συνάντησε εμπόδια ακόμη και στην εποχή της στενής επιτήρησης των θεσμών. Για το 2019 αναμένεται ο διορισμός τουλάχιστον των 670 επιτυχόντων γραπτού διαγωνισμού που έγινε από το ΑΣΕΠ.
 • Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: συνολικά 270 άτομα σε διάφορες ειδικότητες έχει ζητήσει μέσω του ΑΣΕΠ το υπουργείο που καλείται να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Αναμένεται η έκδοση αποτελεσμάτων.
 • ΟΑΕΔ: Ο Οργανισμός που απασχολείται με το ιδιαιτέρως φλέγον θέμα των ανέργων αντιμετωπίζει μεγάλο στελεχιακό πρόβλημα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει τουλάχιστον 380 προσλήψεις Εργασιακών Συμβούλων αλλά και σημαντική ενίσχυση στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού με τουλάχιστον 20 επιστήμονες του τομέα.
 • Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ): Θα προσληφθούν τουλάχιστον οι 53 επιτυχόντες του διαγωνισμού που έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να βγει στον αέρα από το ΑΣΕΠ καθώς το ΣΕΠΕ καλείται να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που υπέστησαν πολλαπλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.
 • Ανεξάρτητες Αρχές: Συγκεκριμένες ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό θα χρειαστεί να καλυφθoύν στις ανεξάρτητες Αρχές όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά και άλλοι φορείς όπως το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και η ΕΛΣΤΑΤ. Συνολικά για τις Αρχές αυτές υπολογίζονται τουλάχιστον 50 διορισμοί.
 • Διακριθέντες αθλητές: Ο διορισμός των διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο διεκόπη στα χρόνια των μνημονίων και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να επανέλθει για την κάλυψη κενών οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων. Υπολογίζεται την ερχόμενη χρονιά να ικανοποιηθούν τουλάχιστον οι 180 θέσεις εκείνων που διακρίθηκαν το 2009.
 • Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων: Στοχευμένες προσλήψεις σχεδιάζονται και για μικρότερους φορείς με σημαντικό όμως κοινωνικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων όπου θα ανοίξουν οκτώ μόνιμες θέσεις εργασίας σε ειδικότητες που θα ανακοινωθούν.
 • ΚΕΠ: Η ενίσχυση του θεσμού που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως αντίδοτο στη γραφειοκρατία προγραμματίζεται ήδη με την υλοποίηση 165 μόνιμων προσλήψεων ύστερα από μακρά σειρά ετών άπνοιας.
 • Δήμοι: Προσλήψεις 118 ατόμων για τις ανάγκες απομακρυσμένων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορεινές-νησιωτικές περιοχές βάσει προκήρυξης του ΑΣΕΠ που είναι υπό εξέλιξη. Υπό σχεδιασμό σε βάθος τριετίας βρίσκονται και 1.500 προσλήψεις σε δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, αλλά δεν είναι γνωστό το αν θα υλοποιηθεί μέρος αυτών μέσα στο 2019.

Ο παραπάνω σχεδιασμός υλοποιείται εν όψει της έλευσης του 2019 μέσω κυρίως του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των φορέων και τα οργανώνει με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες και τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Οπως είναι προφανές, από το άθροισμα των παραπάνω θέσεων δεν καλύπτεται με ακρίβεια ο αριθμός των 8.000 υπαλλήλων που αναμένεται να έχουν αποχωρήσει έως το τέλος του 2018. Αυτό θα επιτρέψει στους αρμοδίους να έχουν ευελιξία στη διαμόρφωση των τελικών αριθμών αλλά να προσθέσουν και άλλους διορισμούς σε φορείς που έχουν μεγάλη ανάγκη 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ