Επικουρικές: 5.400 νέες συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά

Οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί από το 2015 και µετά, ενώ οι 3.100 απονέµονται σε πρώην µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα

Πάνω από 5.000 νέες επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται τον Φεβρουάριο σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του ΕΤΕΑΕΠ σε συνταξιούχους του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.

Ειδικότερα, στην επικείµενη καταβολή του Φεβρουαρίου θα εξοφληθούν 5.400 νέες συντάξεις µαζί µε τα αναδροµικά τους. Ολες αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και µετά (νέος τρόπος υπολογισµού), ενώ η πλειονότητα, δηλαδή οι 3.100, απονέµονται σε πρώην µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα (πρ. ΕΤΕΑΜ - ΙΚΑ). Ακολουθούν οι συνταξιούχοι δηµόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΕΑΔΥ µε 1.700 νέες συντάξεις, ενώ στην πληρωµή συµπεριλαµβάνονται και νέες συντάξεις δηµοτικών υπαλλήλων, εµποροϋπαλλήλων (περίπου 500), πρώην εργαζοµένων σε ∆ΕΚΟ (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ∆ΕΗ...) κ.ά.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδροµικά ποσά που δικαιούνται, ανάλογα µε το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

Συνολικά µέσα στο 2018 καταβλήθηκαν 63.357 επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων 40.471 συντάξεις γήρατος, 18.748 θανάτου και 4.138 αναπηρίας. Οι 52.286 αφορούσαν σε αιτήσεις από 1/1/2015 και µετά.Οι 15.078 αιτήσεις ήταν από συνταξιούχους δηµοσίους υπαλλήλους και οι 29.760 από πρώην µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ). Αυτό σηµαίνει πως ο όγκος των ληξιπρόθεσµων του ΕΤΕΑΕΠ έχει αποµειωθεί, καθώς στα τέλη του 2018 απέµεναν περίπου 40.000  εκκρεµείς αιτήσεις, µε εξασφαλισµένη απόφαση του ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη, κάτι που συνιστά προυπόθεση για να προχωρήσει η έκδοση της επικουρικής.

Τον Δεκέµβριο του 2017 οι ληξιπρόθεσµες αιτήσεις ήταν 112.000, ενώ στόχος φέτος είναι να µηδενιστεί η οφειλή

Nα σηµειωθεί πως τον ∆εκέµβριο του 2017 οι ληξιπρόθεσµες αιτήσεις ήταν συνολικά 112.000, εκ των οποίων οι 81.600 είχαν εξασφαλισµένη απόφαση ΕΦΚΑ. Υπενθυµίζεται πως το επικουρικό υπερταµείο έβαλε στο… φουλ τις µηχανές του από τον περασµένο Οκτώβρη, συγκροτώντας ειδικά κλιµάκια στα πρότυπα του ΕΦΚΑ, µε στόχο να εκκαθαρίσει µεγάλο όγκο από τις ληξιπρόθεσµες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη µέχρι το Πάσχα. Εφαρµόζοντας δηλαδή ένα προσαρµοσµένο «µοντέλο ΕΦΚΑ» για να αντιµετωπίσει τον όγκο των ληξιπρόθεσµων, συγκρότησε οµάδες εργασίας ειδικά για την εκκαθάριση.

epikourikes1.jpg
epikourikes2.jpg

Το πλάνο για το 2019

Τα σενάρια εκκαθάρισης του όγκου των ληξιπρόθεσµων προϋποθέτουν την έκδοση περίπου 7.000 νέων συντάξεων τον µήνα για όλο το 2019. Στόχος είναι έως το Πάσχα να ελαχιστοποιηθούν οι εκκρεµότητες και στα τέλη του 2019 να µηδενιστεί η οφειλή από τα ληξιπρόθεσµα. Σε κάθε περίπτωση, κλειδί στην απεµπλοκή της διαδικασίας για τις αιτήσεις από το 2015 και µετά θεωρείται το γεγονός πως από το φθινόπωρο έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το µηχανογραφικό σύστηµα για τις νέες επικουρικές των µισθωτών ιδιωτικού τοµέα (πρ. ΕΤΕΑΜ) που ενσωµατώνει όλες τις παραµέτρους του νόµου Κατρούγκαλου.

Σχεδόν το 50% άλλωστε από τον όγκο των ληξιπρόθεσµων προέρχονται από ασφαλισµένους του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Νοέµβριο του 2018 εκδόθηκαν νέες 7.479 συντάξεις, ενώ τον Οκτώβρη είχαν εκδοθεί 6.055 νέες συντάξεις, τη στιγµή που το πρώτο 3µηνο του έτους ο µέσος ρυθµός ήταν 4.000 αποφάσεις τον µήνα. Η νέα µέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ, σύµφωνα µε τον νέο τρόπο υπολογισµού που ισχύει οριζόντια για όλους τους ασφαλισµένους από το 2015 και µετά. Ειδικά για το ∆ηµόσιο (ΤΕΑ∆Υ, ΤΑ∆ΚΥ κ.λπ.) η µέση µηνιαία σύνταξη διαµορφώνεται στα 185 ευρώ, ενώ για το ΕΤΕΑΜ (µισθωτοί ιδιωτικού τοµέα) στα 167 ευρώ.

Το νέο σύστηµα είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χωρίς κατώτατα όρια. Ο γενικός κανόνας είναι πως το σύστηµα αποδίδει πλέον 0,45% του συντάξιµου µισθού για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι, αν ο ασφαλισµένος φεύγει µε 35ετία θα πάρει το 15,75% του µισθού του ως επικουρική, αν φεύγει µε 40ετία θα πάρει το 18% του µισθού του, ενώ αν φύγει µε 15ετία θα λάβει το 6,75% του µισθού.

Ως µισθός νοείται ο µέσος όρος των αποδοχών που έχουν εισφοροδοτηθεί για επικουρική ασφάλιση, από το 2002 µέχρι τη στιγµή της συνταξιοδότησης. Ο χρόνος ασφάλισης µετά την 1/1/2015 υπολογίζεται µε το σύστηµα των ατοµικών µερίδων νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC), η απόδοση ωστόσο του περίπλοκου τύπου είναι στο 0,45% του συντάξιµου µισθού. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η νέα παροχή του ΕΤΕΑΕΠ ισορροπεί κάπως µε τις παλιές συντάξεις για ασφαλισµένους που φεύγουν µε 30ετία και άνω. Κάτω από τα 30 έτη ασφάλισης υπάρχουν απώλειες που αυξάνονται σηµαντικά όσο µειώνεται ο χρόνος ασφάλισης.

Διασώζονται µε υψηλότερα ποσά όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές, όπως τραπεζοϋπάλληλοι, πρώην εργαζόµενοι σε ∆ΕΚΟ, τουριστικοί πράκτορες, εµποροϋπάλληλοι κ.ά., που πλήρωναν κατά περίπτωση ασφάλιστρα άνω του 6%. Στον νέο τρόπο υπολογισµού δικαιούνται προσαύξηση η οποία υπολογίζεται στο 0,075% για κάθε µία επιπλέον ποσοστιαία µονάδα ασφάλιστρου και για κάθε έτος. Στον αντίποδα, σηµαντικά χαµένοι είναι όσοι συνταξιοδοτούνται µε 15ετίες ή 20ετίες και χαµηλές αποδοχές. Για παράδειγµα, χαµηλόµισθοι του πρ. ΙΚΑ µε 20ετία ή 15ετία ασφάλισης θα έχουν επικουρικές της τάξης των 120€ ή 70€. Στην 35ετία και µε µισθούς της τάξης των 1.000€ και άνω η επικουρική προσεγγίζει τα 200€. Στο ∆ηµόσιο η 35ετία ασφάλισης δίνει συντάξεις της τάξης των 200€.

Από τους εργαζόµενους στις ∆ΕΚΟ, οι υπάλληλοι της ∆ΕΗ αποχωρούν µε διπλό µαξιλάρι, καθώς εκτός από τα υψηλά ασφάλιστρα είχαν και πολύ υψηλές αποδοχές. Κερδισµένοι είναι, επίσης, οι ένστολοι των Σωµάτων Ασφαλείας -αστυνοµικοί, πυροσβέστες- καθώς από τα 100€ µέση σύνταξη µπορεί να φτάσουν και τα 150€ για 35ετία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ