• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τραμπ και κατά Κούβας: «Τέλος το πετρέλαιο και τα χρήματα - Κάντε συμφωνία πριν να είναι αργά»Ψυχρή εισβολή: Πολικές θερμοκρασίες από το βράδυ - Πού θα χιονίσει στην ΑττικήΧειροπέδες σε τρεις νεαρούς που έτρεχαν με μηχανές και έκαναν σούζες - Τα βίντεο στα social media«Μαύρη» προειδοποίηση από το φλεγόμενο Ιράν κατά αμερικανικών πληγμάτων - Πάνω από 450 οι νεκροί διαδηλωτές
δημοφιλές τώρα: Αποθέματα νερού: Η πρώτη βδομάδα του 2026 η καλύτερη της 5ετίας αλλά ακόμα είμαστε στα επίπεδα του...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   07.02.2019 09:34
Κατερίνα Τζαβάρα
Κατερίνα Τζαβάρα

Πρώτη κατοικία: Πιο ευέλικτος ο νέος νόµος Κατσέλη

Δραστικά µικρότερη δόση και επέκταση σε περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Μέσα στον Φεβρουάριο προανήγγειλε ότι θα έλθει για συζήτηση στη Βουλή νέο σχέδιο νόµου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννης ∆ραγασάκης. Τόνισε την κοινωνική διάσταση του θέµατος, είπε ότι «η στοχοθεσία για τη µείωση των δανείων δεν ήταν κυβερνητική απόφαση» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «παράλληλου χρηµατοδοτικού συστήµατος».

«Θέλουµε ένα νέο σχέδιο και εργαζόµαστε πάνω σε αυτό προκειµένου να έρθει για συζήτηση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου» είπε από βήµατος ο Γιάννης ∆ραγασάκης. Η προσπάθεια που γίνεται, όπως εξήγησε, αποσκοπεί στο να είναι δραστικά µικρότερη η δόση για να µπορούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες αλλά και στο να επεκταθεί η προστασία σε κατηγορίες δανειοληπτών που µε τα σηµερινά δεδοµένα δεν περιλαµβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις. Επίσης ο υπουργός Οικονοµίας, κάνοντας λόγο για διάψευση της καταστροφολογίας της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «αποκαλύφθηκε ότι ορισµένες δυνάµεις, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν, θυσιάζουν και σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεωρώ θετικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επισήµως είπε κάτι που έπρεπε να είχε λεχθεί ίσως προ πολλού, αλλά ελέχθη τώρα. Οτι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συµφωνώ σε αυτό» ανέφερε ο κ. ∆ραγασάκης και επέµεινε ότι η µείωση των κόκκινων δανείων είναι ένας «ευρύτερος κοινωνικός στόχος» που «δεν έχει λύσεις manual» και «δεν υπάρχει αυτόµατος πιλότος για να ξεφορτωθεί µια τράπεζα τα δάνεια αυτά».

Το µεγάλο βουνό των κόκκινων δανείων δηµιουργήθηκε το διάστηµα 2011-2014, φτάνοντας τα 97 δισ. 

Αναφορικά µε την εξέλιξη των κόκκινων δανείων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το µεγάλο βουνό των κόκκινων δανείων δηµιουργήθηκε το διάστηµα 2011-2014 και στις 31-12-2014 είχαν φτάσει τα 97 δισ. ευρώ, οπότε και άρχισε µια πορεία µείωσής τους. Η όποια µείωση των δανείων είναι αποτέλεσµα των πρωτοβουλιών που έλαβε αυτή η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. ∆ραγασάκης. Κατηγόρησε µάλιστα τη Ν∆ ότι µε «ύφος εισαγγελέα» «δεν λέει τίποτα για το ιστορικό του προβλήµατος» ούτε για τις προσπάθειες που έκαναν και δεν απέδωσαν.

Υπογραµµίζοντας ότι έχει σηµειωθεί πρόοδος, αλλά «έχει µείνει ακόµη κληρονοµιά από την κρίση» επεσήµανε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν τρόποι ώστε να καλυφθεί το χρηµατοδοτικό κενό που δεν µπορεί να καλυφθεί σήµερα από το τραπεζικό σύστηµα. «Το υπουργείο Οικονοµίας έχει δηµιουργήσει µια σειρά από προγράµµατα, που διεκπεραιώνονται µέσω των τραπεζών. Μαζί µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δηµιουργήσαµε µια δέσµη από επενδυτικά ταµεία, τα οποία ήδη λειτουργούν και επενδύουν σε καινοτόµες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν ανάπτυξη» είπε ο κ. ∆ραγασάκης. Περιέγραψε, µάλιστα, τα νέα συµπληρωµατικά εργαλεία χρηµατοδότησης για µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός παρέθεσε, επίσης, µια σειρά στοιχείων, στηρίζοντας το επιχείρηµα ότι η κατάσταση των τραπεζών αλλάζει σε θετική κατεύθυνση τους τελευταίους µήνες, επισηµαίνοντας την αύξηση των καταθέσεων, τη µείωση των κόκκινων δανείων, τη µείωση έως τον µηδενισµό της εξάρτησης των τραπεζών από τον δανεισµό του ELA αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις αγορές.

Διαβάστε ακόμη

«Μαύρη» προειδοποίηση από το φλεγόμενο Ιράν κατά αμερικανικών πληγμάτων - Πάνω από 450 οι νεκροί διαδηλωτές

Ψυχρή εισβολή: Πολικές θερμοκρασίες από το βράδυ - Πού θα χιονίσει στην Αττική

Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς που έτρεχαν με μηχανές και έκαναν σούζες - Τα βίντεο στα social media

«Επικίνδυνο»: Η Google απέσυρε ορισμένες απαντήσεις επισκόπησης AI μετά από κίνδυνο για την υγεία των χρηστών

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πρώτη κατοικία
  • κόκκινα δάνεια
  • νόμος Κατσέλη
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr