(Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Δικαστική οδός για αναδρομικά από επικουρικές

Τελευταία Ενημέρωση
Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για τρεις συνταξιούχους του ΗΣΑΠ άνοιξε τον δρόμο για διεκδίκηση ποσών που περικόπηκαν το 2012

Τον δρόμο για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν από τις επικουρικές συντάξεις που ελάμβαναν πριν την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, από την ημερομηνία έκδοσής της, ανοίγει για τους συνταξιούχους του πρώην ΗΣΑΠ η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή ορίζεται η πληρωμή των αναδρομικών ποσών σε τέσσερις συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγή

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου για τους τρεις ενάγοντες, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή δεδομένου ότι ο τέταρτος απεβίωσε, το Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ υποχρεώνεται να καταβάλει τα ποσά που τους αναλογούν για το διάστημα από την 1η.1.2012 έως και τις 31.03.2014 και μάλιστα με τον προβλεπόμενο τόκο 6%. Συγκεκριμένα επιδικάζει ποσό ύψους 4.585,75 ευρώ στον πρώτο, 6.000 ευρώ στον τρίτο και 4.776,50 ευρώ στον τέταρτο συνταξιούχο μέχρι την εξόφληση.

Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 18222 που εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου και είχε δημοσιευτεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου κατά τη δημόσια συνεδρίαση στις 18 Οκτωβρίου.

Οι ίδιοι αναμένουν πλέον την εκδίκαση και της δεύτερης αγωγής κατά των περικοπών κύριων συντάξεων και δώρων

Αυτή ήταν η πρώτη πιλοτική αγωγή συνταξιούχων του κλάδου, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ένας εκ των τριών εναγόντων, Ευθύμιος Ρουσιάς: «Μέσα στη μαυρίλα των μνημονίων και των συνεχών περικοπών των συντάξεών μας και όταν δεν βλέπαμε από πουθενά φως, αποφασίσαμε να κάνουμε πιλοτικά μία αγωγή ώστε να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε» λέει.

Πλέον μένει να φανεί εάν το Ταμείο προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν αισιόδοξοι: «Μαζί με τα δώρα, οι συντάξεις μας συνολικά έχουν μειωθεί πάνω από 50%. Αρκεί να σας πω ότι το 2002 που βγήκα στη σύνταξη ύστερα από 38,5 χρόνια υπηρεσίας έπαιρνα επικουρική σύνταξη 450 ευρώ και πλέον λαμβάνω 93».

Ατομικές αγωγές

Οι ίδιοι αναμένουν πλέον την εκδίκαση και της δεύτερης αγωγής που είχαν καταθέσει και αφορά μεγαλύτερα ποσά, καθώς αναφέρεται στις περικοπές των κύριων συντάξεων και των δώρων. Ταυτόχρονα συγκεντρώνουν υπογραφές και αιτήσεις των μελών του Σωματείου προκειμένου να μην παραγραφούν οφειλόμενα ποσά ώστε στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε ατομικές αγωγές. Μέχρι τώρα από τους 2.000 συνταξιούχους που εκπροσωπεί το Σωματείο, σχετικές αιτήσεις έχουν υπογράψει οι 1.200.

Το σκεπτικό της απόφασης, η οποία δικαιώνει συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ χαρακτηρίζοντας μη νόμιμες τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην επικουρική τους σύνταξη για το διάστημα 01.01.2012 - 31.03.2014, στη-
ρίζεται στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των δύο νόμων.

Μένει να δούµε αν ασκηθεί έφεση από την πλευρά του ΕΤΕΑΠ για τις  αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους του ΗΣΑΠ

Επισημαίνει ότι, όπως έχει κριθεί από τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2015, «η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων), αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται, πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου».

Επίσης αναφέρεται σε νέα για πολλοστή φορά περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων, για να καταλήξει ότι «ο νομοθέτης δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου τους, αλλά όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη».

Στην απόφαση ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών για τη θεμελίωση αποζημιωτικών αξιώσεων άλλων συνταξιούχων, που αφορούν περικοπείσες, βάσει των εν λόγω διατάξεων, συνταξιοδοτικές παροχές τους, για χρονικά διαστήματα προγενέστερα του χρονικού σημείου δημοσίευσης της παρούσας απόφασης. «Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στις συντάξεις τους με τους νόµους 4051/2012 και 4093/2012. Η εν λόγω απόφαση του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών εφαρµόζει πλήρως στο σκεπτικό της τις κρίσεις που είχε διαλάβει η Ολοµέλεια του ΣτΕ στις 2287 και 2288 του 2015 αποφάσεις της.

2155508.jpg

Εφαρµόζουν το σκεπτικό

Τα διοικητικά δικαστήρια υποχρεωτικά εφαρµόζουν το σκεπτικό των αποφάσεων της Ολοµέλειας του ΣτΕ και δικαιώνουν τους συνταξιούχους» επισηµαίνεται σε δήλωση του δικηγορικού γραφείου «Λουκάς Αποστολίδης και Συνεργάτες» που τη χειρίστηκε.

Η συγκεκριµένη απόφαση δεν είναι η πρώτη µε την οποία δικαιώνονται συνταξιούχοι, όπως σηµειώνει η εταιρεία, καθώς έχει ήδη εκδοθεί η υπ’ αριθµ. 1689/2018 απόφαση του 2ου  Μονοµελούς ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, µε την οποία επιδικάζεται χρηµατική αποζηµίωση σε συνταξιούχους του κλάδου της Αγροτικής Τράπεζας λόγω των περικοπών των  νόµων του 2012 στην επικουρική τους σύνταξη.

Σε αυτή την απόφαση το ΕΤΕΑΕΠ άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις αρχές του µήνα στο Μονοµελές ∆ιοικητικό Εφετείο Αθηνών και αναµένεται η έκδοση της απόφασης. Επίσης το προσεχές διάστηµα αναµένεται να δηµοσιευτούν αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, σε υποθέσεις που έχει χειριστεί η ίδια δικηγορική εταιρεία, που αφορούν συνταξιούχους από όλους σχεδόν τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (∆ΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, ∆ηµόσιο, ΙΚΑ κ.λπ.). Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν κυρίαρχα την επιδίκαση αποζηµίωσης στην κύρια σύνταξη λόγω των περικοπών των νόµων του 2012.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ