• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ένταση δυτικά της Κρήτης: Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη ΓάζαΑμαλιάδα: Θάνατος-μυστήριο 48χρονης γυναίκας σε σπίτι ατόμου που τη φιλοξενούσεΤραγωδία στη Μεσαρά: Έχασε τη μάχη η 12χρονη που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίοΘεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο η μητέρα του 5χρονου που πετούσε αντικείμενα από το μπαλκόνι
δημοφιλές τώρα: Άγρια συμπλοκή στην Ανάβυσσο: Ένας σοβαρά τραυματίας από αιχμηρό αντικείμενο
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   10.11.2018 16:27
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ο εξωδικαστικός

Νέα ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις-Ποιοι οι δικαιούχοι

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι να εξοφλούν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2018

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
(EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Μέχρι τις αρχές του νέου έτους θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών να θεσπιστεί νομοθετικά η δυνατότητα σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους να υπαχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους (που δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2017) έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις με δραστική μείωση τόκων και προσαυξήσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι να εξοφλούν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2018. Την ανακοίνωση για τη νέα ρύθμιση οφειλών του υπουργείου Οικονομικών έκανε από το βήμα της διημερίδας «Market Forum 2018» ο ειδικός γραμματέας του Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

«Το ευνοϊκά πλαίσιο, ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα» τόνισε ο κ. Κουρμούσης και συμπλήρωσε: «Όλα αλλάζουν  από το 2020 καθώς αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο η έκδοση οδηγίας από την Κομισιόν με βάση την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν, το αργότερο σε έναν χρόνο, ένα συγκεκριμένο σύστημα ρυθμίσεων και θα σταματήσει αυτό που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα, να καθορίζονται κάθε χρόνο με μια υπουργική απόφαση νέες ρυθμίσεις οφειλών με κριτήρια μάλιστα που αλλάζουν. Εν ολίγοις η κοινοτική οδηγία θα ζητά να καθορίσουν τα κράτη μέλη άπαξ τα κριτήρια και τις επιλογές των δόσεων για όσους έχουν οφειλές. Και αυτά δεν θα μπορούν να αλλάζουν».

Ο εξωδικαστικός

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης αποκάλυψε ότι από τις περίπου 54.000 εταιρείες, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, έχουν καταθέσει αίτηση 4.500, για τους οποίους και ισχύει η 10μηνη περίοδος προστασίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση για 820 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

«Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων η λύση που δόθηκε ήταν ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο με διαγραφή του 85% των προστίμων και 90% των προσαυξήσεων και παράλληλα επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων από 10 έως και 20 χρόνια με διαγραφή εξολογιστικών τόκων», ανέφερε ο κ. Κουρμούσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ικανοποιητικό, αν και μικρό τον αριθμό των υποθέσεων, στις οποίες έχει δοθεί λύση» με δεδομένο ότι περί τις 400.000 επιχειρήσεις εμφανίζονται σήμερα να είναι «κόκκινες». Κάτι που σημαίνει ότι περί το 10% αυτών «ψάχνεται» για τον εξωδικαστικό, το 1% έχει κάνει αίτηση και μόλις το 0,3% των υποθέσεων ολοκληρώθηκε.

Πάντως ο ίδιος αναγνώρισε τα μεγάλα προβλήματα, κυρίως στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων που απαιτούνταν για την έναρξη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι το οποίο απέδωσε στην έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ Δημοσίου, τραπεζών, Ταμείων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρα η διαδικασία. 

Διαβάστε ακόμη

Η αμείωτη γκρίνια στις τάξεις των βουλευτών για το Μαξίμου, η ανησυχία για ενεργοποίηση του Σαμαρά και οι προσπάθειες να πάει ο Καραμανλής στο συνέδριο της ΝΔ

Ανάλυση: ΗΠΑ και Ιράν σε πόλεμο αντοχής με επίκεντρο το Στενό του Ορμούζ

Νοσοκομειακοί γιατροί κατά Άδωνι Γεωργιάδη για την απάντηση στη νεαρή παιδίατρο

Άνοιξη ημίχρονο, φθινόπωρο τελικό πριν την Πρωτομαγιά - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • υπουργείο Οικονομικών
  • εξωδικαστικός συμβιβασμός
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr