• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Ώρα μηδέν» για τους αγρότες: Την Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις - Το σενάριο για Χριστούγεννα με μπλόκαΜε 159 «ναι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός - Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο στεγαστικό και οι αιχμές για την «Ιθάκη»Ελβετικό φράγκο: Τι προβλέπει η ρύθμιση για τη μετατροπή των δανείων σε ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματαΣτάση εργασίας στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ την Τετάρτη - Οι ώρες και οι γραμμές που δεν επηρεάζονται
δημοφιλές τώρα: Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: Ζητάνε 9.500 ευρώ για ρευματοκλοπές σε σπίτι ακατοίκητο εδώ και 2 χρόνια
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   23.09.2019 17:33
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με επαναφορά της γης

Παράλληλη αποκατάσταση: Μία καινοτόμος περιβαλλοντική πρακτική εφαρμόζεται στη Χαλκιδική

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Η περιοχή της Χαλκιδικής είναι γνωστή στους περισσότερους ως ένας τουριστικός προορισμός με υπέροχη φύση και παραλίες. Ωστόσο, φημίζεται ιστορικά και για κάτι που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν, καθώς διακρίνεται για μια μακρά μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων. 

Πώς αυτή εξελίσσεται μέχρι σήμερα ώστε να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος;

Για την Ελληνικός Χρυσός, η οποία λειτουργεί και εκσυγχρονίζει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (ενεργά μεταλλεία Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, έργο Σκουριών) στη ΒΑ Χαλκιδική, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνώνυμη με τον σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Η υπεύθυνη πολιτική της εταιρείας για το περιβάλλον βασίζεται στη διαρκή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και αντανακλάται σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης με 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλη την περιοχή, η τεχνολογία ξηρής απόθεσης για την ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και η παράλληλη αποκατάσταση γης με την επαναφορά του φυσικού τοπίου στην αρχική του κατάσταση.

dji_0104_new.jpg

Υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με επαναφορά της γης 

Δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων της εταιρείας είναι η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης. Δηλαδή εργασίες που εξυγιαίνουν τη γη και την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση, όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός επένδυσε από την πρώτη μέρα στην αποκατάσταση περιοχών όπου υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα σε παλιότερες εποχές, πριν από τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή.

Στην Ολυμπιάδα, ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης δραστηριότητας. Ήδη έχουν απομακρυνθεί 2,6 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων της περιόδου 1976-1995, ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Στο Στρατώνι, η αποκατάσταση της περιοχής «Καρακόλι» αποτελεί πλέον «case study» στις σπουδές περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του. Χάρη στα πρότυπα αυτά έργα το τοπίο αναβαθμίστηκε, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το τοπικό οικοσύστημα. 

Χειροπιαστό παράδειγμα παράλληλης αποκατάστασης είναι ακόμα η δημιουργία μιας τράπεζας φυτών, σε μια περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης. Πρόκειται για  ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, έκτασης 150.000 τ.μ., όπου καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών, τα οποία ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό από το μεταλλείο Ολυμπιάδας και χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

skouris-384.jpg

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής και μέσα από τις πρακτικές αυτές, η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά για την πλήρη περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής και δεσμεύεται για μία βιώσιμη και υγιή μετα-μεταλλευτική εποχή.

Περισσότερα για τις περιβαλλοντικές δράσεις της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΑ Χαλκιδική μπορείτε να δείτε εδώ. 

Διαβάστε ακόμη

«Ώρα μηδέν» για τους αγρότες: Την Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις - Το σενάριο για Χριστούγεννα με μπλόκα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επτά συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι - Ανάμεσά τους η μητέρα και η πεθερά του αρχηγού

ΗΠΑ: Η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τα F-35 δεν έχει αλλάξει - Μπλόκο λόγω S-400

Συναγερμός στο Ιράκ: Ο Τίγρης ποταμός κινδυνεύει με ερημοποίηση - «Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ζωή»

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ελληνικός Χρυσός
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr