ευρώ
copyright: Pixabay

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση εντός της ημέρας για τα 800 ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση
Πώς λειτουργεί με βάση το ΑΦΜ η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των εργαζομένων. Πότε έρχεται η "δεύτερη ευκαιρία" και ποιους αφορά

Αυστηρά με σειρά ΑΦΜ δέχεται προς το παρόν ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις η πλατφόρμα  supportemployees.yeka.gr που άνοιξε από τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς 1η Απριλίου για τις δηλώσεις των εργαζομένων και την αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ τους, που μπορούσαν χθες Τετάρτη 1η Απριλίου να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους δεν έχουν πλέον σήμερα πρόσβαση στην πλατφόρμα. Όσοι επιχειρούν να μπουν για να υποβάλλουν δήλωση ενημερώνονται από ένα αυτόματο μήνυμα πως «η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 επιτρέπεται από 11/4/2020 έως 11/4/2020».

afm1.png
Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 θα επιτρέπεται ξανά απο 11/4

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1, οι οποίοι

  • δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση ή
  • οι εργοδότες τους δεν υπέβαλλαν εγκαίρως την Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη» (έχει δοθεί παράταση έως 10 Απριλίου)

θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν την δική τους δήλωση στις 11 Απριλίου. Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως μετά τις 10 Απριλίου (απώτατη αρχική ημερομηνία για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) έρχεται "δεύτερη ευκαιρία" για όλους καθώς θα δοθεί πιθανότατα γενική παράταση, ώστε να υποβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι την ειδική υπεύθυνη δήλωση που είναι προυπόθεση για να λάβει κάποιος την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ. 

Στο μεταξύ, στην πλατφόρμα οι αιτήσεις πέφτουν "βροχή" και μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν υποβληθεί πάνω από 80.500 δηλώσεις σε μόλις 36 ώρες λειτουργίας. 

 Υπενθυμίζεται πως στην ίδια πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση :

  • οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή
  • οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους  

Ποιοι υποβάλλουν σήμερα δήλωση

Σε κάθε περίπτωση σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι σε αναστολή με τελευταίο ψηφίο στο ΑΦΜ τους τον αριθμό 2. Όσοι δεν υποβάλλουν σήμερα δήλωση δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αύριο και μέχρι τις 10 Απριλίου, αλλά θα μπορούν πιθανότατα εκ νέου από τις 11 ή τις 12 Απριλίου.

Με την ίδια λογική δήλωση θα υποβάλλουν:

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ΚΥΑ.

Tο ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Όπως επίσης και για όσους η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληγε μετά τις 20 Μαρτίου ανεστάλη με μονομερή απόφαση του εργοδότη ή με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν αίτηση με βάση το ΑΦΜ.  

Τι δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται κατ αρχήν τους κλειδάριθμους τους TAXISNET για να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Στην δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν

Προσωπικά στοιχεία : Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη" και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας : Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότηη οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα "Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών" τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνενόηση με τον εργοδότη του ώστε να υποβάλλει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων πριν τις 10 Απριλίου στην Εργάνη. Ο εργαζόμενος με τη σειρά του θα μπει στην δεύτερη" φουρνιά" αιτήσεων εργαζομένων που θα ανοίξει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από 11 Απριλίου.   

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. 

Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής». Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. 

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.


Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ