Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Χάρης Θεοχάρης: Ετοιµοι να βάλουµε τις µηχανές «πρόσω ολοταχώς» για τον Tουρισµό

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Τουρισµού αναλύει το σχέδιο τεσσάρων αξόνων προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι συνέπειες της πανδηµίας και η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα όταν τελειώσει η κρίση

 Το σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού Τουρισµού µέσα στο καλοκαίρι, αναγνωρίζοντας πάντως ότι το υπουργείο πρέπει να προετοιµαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια λόγω της πανδηµίας, παρουσιάζει ο υπουργός Τουρισµού, Χάρης Θεοχάρης. Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Θεοχάρης µιλά για το στοίχηµα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζήτησε να κερδίσει στο πεδίο του Τουρισµού, αναφέρεται στο δίχτυ προστασίας προς τους ξενοδόχους και τους εργαζόµενους.

Κύριε υπουργέ, µε δεδοµένο ότι το φετινό Πάσχα θα είναι αλλιώς και ότι τα µέτρα ενδέχεται να κρατήσουν µέχρι και τον Μάιο -εδώ και στο εξωτερικό-, υπάρχει «ζωντανό» σενάριο για την «επιστροφή» του Τουρισµού στη χώρα µας µέσα στο καλοκαίρι;  

Οσο συνεχίζεται µε αυτήν την ένταση η πανδηµία και η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο αντιµετώπισής της, είναι πιθανό αυτή η αναταραχή να διαρκέσει για αρκετό ακόµα χρονικό διάστηµα. Αυτό θα συµπιέσει την τουριστική περίοδο και θα δυσκολέψει την προσπάθεια ανάκτησης του χαµένου εδάφους. Ολα αυτά όµως είναι σενάρια, εµείς πρέπει να επικεντρωθούµε στον στόχο της σωστής αντιµετώπισης της πανδηµίας και να σχεδιάσουµε πώς θα πετύχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα όταν τελειώσει αυτή η κρίση.  

Λιγότερα κρούσµατα και θύµατα από τον κορονοϊό θα είναι και ένα δυνατό σήµα προσέλκυσης τουριστών στον τόπο µας;

Το αίσθηµα της ασφάλειας θα είναι το κύριο αίσθηµα που θα ψάχνει ο ταξιδιώτης την επόµενη µέρα και θα αποτελέσει έναν από τους άξονες της στρατηγικής µας. Αρκεί να µείνουµε όλοι στρατευµένοι στον στόχο και να τον πετύχουµε.

Εάν βέβαια υπάρξει και δεύτερο κύµα από το φθινόπωρο, θα αποδειχθεί το 2020 µια χαµένη χρονιά για τον τουρισµό;

Στην προσπάθεια ανάκτησης της τουριστικής περιόδου, το φθινόπωρο είναι πολύ σηµαντικό. Εάν δεν έχουµε καταφέρει να αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικά µέχρι τότε την πανδηµία -πράγµα που όλοι απευχόµαστε- είναι προφανές ότι η υγεία θα εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα.

Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Το σχέδιό µας στηρίζεται σε τέσσερις άξονες. Για τη στήριξη εργαζοµένων και επιχειρήσεων έχουν ανακοινωθεί µια σειρά µέτρων και σχεδιάζονται ακόµα περισσότερα. Εργαζόµαστε για την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου, για την ενίσχυση του εσωτερικού Τουρισµού και τέλος για το άνοιγµα της χώρας µας αµέσως µετά το τέλος της κρίσης.

Είναι στις προτεραιότητές σας προγράµµατα για διακοπές Ελλήνων σε νησιά και αλλού τους καλοκαιρινούς µήνες;

Ο εσωτερικός Τουρισµός είναι τοµέας στον οποίο θα δώσουµε έµφαση. Συνεπώς η ενίσχυσή του είτε µε προγράµµατα που υπάρχουν ήδη, π.χ. ο Κοινωνικός Τουρισµός, είτε µε προγράµµατα που πρέπει να οργανωθούν από την αρχή, είναι µέσα στις προτεραιότητές µας.

Και το δίχτυ προστασίας στους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες µικρότερων συγκροτηµάτων;

Τα µέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν σε µεγάλο βαθµό και τους εργαζόµενους αλλά και επιχειρήσεις µικρότερης δυναµικότητας. Ακόµη και το κλείσιµο των ξενοδοχείων που έγινε για λόγους ασφαλείας σταµάτησε την αιµορραγία των µικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα µπορούσαν να λειτουργήσουν µε τα έξοδα να τρέχουν και τα δωµάτια να είναι άδεια. Η ευαισθησία της κυβέρνησης σε αυτόν τον τοµέα είναι αποδεδειγµένη στην πράξη.

Αν απευθύνατε πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους, τους Αµερικανούς και γενικώς τους εκτός ελληνικής επικράτειας αποδέκτες, ποια φράση θα επιλέγατε;

Με δύο ρήµατα θα τους απευθυνόµουν, που είναι και οι λέξεις-κλειδί του Greece From Home, της πλατφόρµας που έγινε µε πρωτοβουλία του υπουργείου, του ΕΟΤ, της Marketing Greece και µε την υποστήριξη της Google. «Watch», παρακολούθησε το κανάλι µας και απόλαυσε µουσική, γαστρονοµία, θέατρο, χορό, µόδα, εµπειρίες, και «visit», επισκέψου την ψηφιακή πύλη για να γνωρίσεις µουσεία, φύση, χωριά, παραδόσεις. Ετσι θα συνεχίσουν να ονειρεύονται ταξίδια στη χώρα µας. Μέχρι τότε όµως «Μένουµε σπίτι», γιατί η πλατφόρµα αυτή εκτός από την προβολή της χώρας, έχει και κοινωνική διάσταση.

Με τα τουριστικά προϊόντα τι σχεδιασµός προκρίνεται;

Ο στρατηγικός προγραµµατισµός του υπουργείου συνεχίζεται. Ηδη έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους οι οµάδες του Γαστρονοµικού και του Βιώσιµου Τουρισµού. Το καταδυτικό νοµοσχέδιο είναι έτοιµο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Συνεπώς η διαφοροποίηση της χώρας µας ως προς τα τουριστικά προϊόντα υλοποιείται µε σταθερά βήµατα από το υπουργείο.

Πότε προβλέπετε ότι θα αποκατασταθούν πτήσεις, δροµολόγια, οι «γέφυρες» της επικοινωνίας γενικώς;

Αυτό είναι κάτι που θα µας το πουν οι ειδικοί. Αυτοί είναι που θα ανάψουν το πράσινο φως και εµείς ως υπουργείο θα είµαστε έτοιµοι να βάλουµε τις µηχανές «πρόσω ολοταχώς» για τον ελληνικό Τουρισµό.

Η κινεζική αγορά

Σε συνέντευξή σας το 2019 είχατε προβλέψει ότι το 2020 θα είναι πιο δυνατή χρονιά – µάλιστα είχατε αναφέρει, π.χ., ότι µέσα στα επόµενα δύο χρόνια αναµένετε 500.000 Κινέζους. Και τώρα τι; Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο έδειχναν ότι η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναµικά. Αυτό σηµαίνει ότι η στρατηγική 
µας ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη δεν µπορούµε να αγνοήσουµε το διαφορετικό σκηνικό το οποίο διαµορφώνεται. Για να δώσω ένα παράδειγµα, στη διάρκεια της κρίσης, σε συνεργασία µε την κινεζική πρεσβεία, εκπονήσαµε ειδική µελέτη για την κινεζική αγορά, ώστε να είµαστε έτοιµοι όταν τα πράγµατα επιστρέψουν σε µια κανονικότητα. 

Το διπλό στοίχηµα

Ποιο στοίχηµα σάς έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός να κερδίσετε ως αρµόδιος υπουργός;

Ο πρωθυπουργός ζήτησε δύο πράγµατα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης να στηρίξουµε την αντιµετώπισή της -και αυτό κάνουµε και µε την καµπάνια «Greece From Home» που ήδη ξεκινήσαµε- και την επόµενη µέρα να στηρίξουµε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ώστε να ανακάµψει το ταχύτερο δυνατό για χάριν της οικονοµίας και της κοινωνίας. 
 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ