Γουχάν/(copyright: Associated Press)

Έρευνα: Πώς το διεθνές εμπόριο διέδωσε τον κορονοϊό από την Κίνα (Πίνακες και γραφικά)

Τελευταία Ενημέρωση
Ο μικρός όγκος συναλλαγών της Ελλάδας με την Κίνα συνέβαλε στο χαμηλό αρχικό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με έρευνα της Global Greece

Άμεση σύνδεση καταγράφεται στο πώς έπληξε ο κορονοϊός τις χώρες της ΕΕ με το μέγεθος, τον όγκο και τη συχνότητα των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρίας GLOBAL GREECE η οποία εξειδικεύεται στην υποστήριξη των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο που κρατούν τα σκήπτρα στις εμπορικές σχέσεις με την χώρα της Άπω Ανατολής εμφανίζουν  και τα περισσότερα κρούσματα πανευρωπαϊκά. Αντίθετα, χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο αριθμός των συναλλαγών είναι μικρός εμφανίζουν και μικρό αριθμό κρουσμάτων. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η απόφαση των Κινέζων να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα την περασμένη Πρωτοχρονιά, προτιμώντας άλλες μεγάλες πρωτεύουσες και χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, αλλά και το χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο των Ελλήνων-μετά από την κρίση- το οποίο συνεπάγεται λιγότερα υπερατλαντικά ταξίδια και κρουαζιέρες αυτή την εποχή «λειτούργησαν» θετικά στην διασπορά του ιού από την Άπω Ανατολή, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας GLOBAL GREECE

Όπως εξηγεί η GLOBAL GREECE, η σοβαρότητα με την οποία έπληξε ο ιός την κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξαρτάται από τις συνθήκες διασποράς και τα λάθη που έγιναν, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες, κέντρα χειμερινών διακοπών, λειτουργία καταστημάτων, καφέ, εργοστασίων κλπ, από τα μέτρα που ελήφθησαν και κυρίως το πόσο έγκαιρα συνέβη αυτό. Εξαρτάται όμως και από το πλήθος των ατόμων τα οποία αρχικά έφεραν τον ιό στην κάθε χώρα από την Κίνα. Η Ελλάδα ήταν ευνοημένη στο θέμα αυτό καθώς οι μικρές εμπορικές της συναλλαγές με την Κίνα συνεπάγονται και σε λιγότερες μετακινήσεις ανθρώπων από και προς τη χώρα αυτή.

Η αρχική διασπορά

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στη Κίνα, σε συγκεκριμένη αλλά πολυπληθή περιοχή και από εκεί έγινε διασπορά στην υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε μέσω των μετακινήσεων ανθρώπων, είτε Κινέζων που είχαν μολυνθεί προς άλλες χώρες είτε υπηκόων άλλων χωρών οι οποίοι βρέθηκαν εκεί μολύνθηκαν και επέστρεψαν στις χώρες τους. Οι βασικοί λόγοι αυτών των μετακινήσεων είναι οικονομικοί-εμπορικοί-επιχειρηματικοί, τουριστικοί και κοινωνικοί, με τους δύο πρώτους να κυριαρχούν σε νούμερα.

Ο ρόλος του διεθνούς εμπορίου 

Παρατηρώντας το ύψος των εμπορικών συναλλαγών (σύνολο Εξαγωγών και Εισαγωγών) των χωρών της ΕΕ με την Κίνα, σε σύγκριση με το μέγεθος των κρουσμάτων τους από τον κορονοϊό γίνεται αντιληπτό ότι η σειρά είναι σχεδόν ίδια για κάθε χώρα πλην εκείνων με το σημάδι ^ οι οποίες έχουν αναλογικά περισσότερα κρούσματα και εκείνων με το σημάδι που έχουν λιγότερα.

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_2.jpg
Γράφημα

Στο Γράφημα παρατηρεί κανείς ότι οι πρώτες οκτώ χώρες της ΕΕ σε συνολικό εμπόριο με την Κίνα είναι οι ίδιες ακριβώς με τις πρώτες οκτώ σε κρούσματα κορονοϊού. Βεβαίως, ούτε η σειρά είναι απόλυτη ούτε η αναλογία. Για παράδειγμα, η Γερμανία, η Ολλανδία (περισσότερο όλων) και το ΗΒ έχουν πολύ λιγότερες χιλιάδες κρουσμάτων από όγκο, εμπορικών συναλλαγών, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πολύ περισσότερα. Λιγότερα κρούσματα έχουν και οι υπόλοιπες 20 χώρες συνολικά των οποίων οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα είναι λίγο μόλις περισσότερες από της Ολλανδίας.

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_1.jpg

Η Ελλάδα

Οι συναλλαγές της Ελλάδας με την Κίνα είναι πολύ μικρές. Όχι μόνο ως απόλυτα νούμερα αλλά και αναλογικά με το μέγεθός της ακόμη και στους καλούς μας κλάδους όπως τα τρόφιμα. Ακόμη και στο ελαιόλαδο. Φαίνεται όμως ότι στην πανδημία είχαμε παράπλευρες ωφέλειες ενός κακού, διότι η μη αξιοποίηση της αγοράς της Κίνας από την οικονομία μας ήταν αναμφίβολα κάτι κακό.

Τα τρόφιμα

Είναι εμφανές και στα παρακάτω γραφήματα ότι και ο κλάδος τροφίμων ως προς τις εξαγωγές προς την Κίνα έχει τα ίδια περίπου μεγέθη ανά χώρα. Το 2ο γράφημα βλέπουμε ότι στην πρώτη οκτάδα χωρών μπήκαν τώρα η Δανία και η Ιρλανδία στη θέση της Αυστρίας και του Βελγίου. 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα τεράστια μεγέθη της Ολλανδίας, σε όλες τις κατηγορίες, δυσανάλογα με το μέγεθός της καθώς ξεπερνούν ακόμη και εκείνα χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οφείλονται στο γεγονός ότι η Ολλανδία είναι μια κατ’ εξοχήν εμπορική χώρα και πύλη εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Δεν αφορούν δηλαδή σε δικά της παραγόμενα προϊόντα, στο μεγαλύτερο βαθμό.

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_3.jpg
Γράφημα

Οι εξαγωγές τροφίμων της Ελλάδας προς την Κίνα είναι μόλις 16.706.197 € και αν δοκιμάζαμε να τις συμπεριλάβουμε στα γραφήματα δεν δημιουργούν κομμάτι στην πίτα παρά μόνον μια γραμμή.

Χρήσιμα συμπεράσματα όμως μας δίνει στο ελαιόλαδο μια σύγκριση των τριών κύριων ελαιοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ως προς τις εξαγωγές τους προς την Κίνα. 
Όπως βλέπουμε στα παρακάτω γραφήματα και ο κλάδος τροφίμων ως προς τις εξαγωγές προς την Κίνα έχει τα ίδια περίπου μεγέθη ανά χώρα. Το 2ο γράφημα βλέπουμε ότι στην πρώτη οκτάδα χωρών μπήκαν τώρα η Δανία και η Ιρλανδία στη θέση της Αυστρίας και του Βελγίου. 

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_4.jpg
Γράφημα

Το ελαιόλαδο

Όπως βλέπουμε η παραγωγή ελαιολάδου της Ελλάδας σε σχέση με την αντίστοιχη της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι ανάλογη με την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες δύο χώρες. Μεταξύ τους όμως σημειώνονται διαφορές. Η Ισπανία παράγει αναλογικά λίγο περισσότερο ελαιόλαδο από την Ιταλία σε σχέση με την έκτασή τους και πολύ περισσότερο σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_10.jpg
Γράφημα

Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ισπανίας προς την Κίνα είναι ακόμη περισσότερες σε σχέση με την παραγωγή τους ενώ της Ελλάδας μηδαμινές. Καθώς όμως οι εξαγωγές της Ιταλίας είναι ανάλογες με την παραγωγή της, στην ουσία η Ισπανία είναι εκείνη η οποία κατά κάποιο τρόπο καλύπτει τα δικά μας ποσοστά. 

Βλέπουμε όμως ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων του κρονοϊού της Ελλάδας σε σχέση με τις δύο υπό μελέτη χώρες- εταίρους μας στην ΕΕ αλλά ανταγωνίστριες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, είναι ακριβώς ανάλογα με τα ποσοστά εξαγωγών προς την Κίνα. Μεταξύ τους παρουσιάζουν μια διαφορά καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι αναλογικά περισσότερα από την Ισπανία ως προς τις εξαγωγές ελαιολάδου των δύο χωρών προς την Κίνα.

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_9.jpg
Γράφημα

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ευθύνονται οι εξαγωγές ελαιολάδου προς την Κίνα για το βαρύ πλήγμα του κορονοϊού στις δύο αυτές χώρες και τ πολύ ελαφρύτερο προς την Ελλάδα. Οι εξαγωγές ελαιολάδου όμως εντάσσονται στις συνολικές εξαγωγές τροφίμων των χωρών οι οποίες με τη σειρά τους εντάσσονται στις συνολικές εξαγωγές προϊόντων προς την Κίνα οι οποίες όπως φάνηκε στο πρώτο μέρος της Μελέτης έχουν μια ευθύνη ως προς την αρχική διείσδυση του κορονοϊού από την Κίνα στην κάθε χώρα. 

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_8.jpg
Γράφημα

 

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_7.jpg
Γράφημα

 

global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_6.jpg
Γράφημα
global_greece_meleti_synall_ee-kinas_kai_koronoioy_graf_5.jpg
Γράφημα

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ