• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Καμπανάκι ΟΣΕ για το τμήμα ΣΚΑ - Οινόη: Ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός θραύσεων - Συνεχείς οι βλάβες και οι καθυστερήσεις στον ΠροαστιακόΟ Λάκης Λαζόπουλος αποκάλυψε στο Αλ Τσαντίρι Νιουζ ότι τον παρακολουθούσαν μέσω PredatorΣτα «κάγκελα» οι αγρότες: Μήνυμα κλιμάκωσης στέλνουν από τα μπλόκα - Κρίσιμη σύσκεψη στις ΣέρρεςΙστορική αλλαγή για τα Όσκαρ: Το YouTube αποκτά τα παγκόσμια δικαιώματα μετάδοσης από το 2029 έως το 2033Απολογείται σήμερα ο «Έλληνας Εσκομπάρ»: Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα ναρκωτικών
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   22.05.2023 14:00
Νίκος Τζιανίδης
Νίκος Τζιανίδης

Συντάκτης-Αρθρογράφος

Εκλογές 2023: Όσοι μιλούν για Βατερλώ δεν γνωρίζουν Ιστορία – Δεν μπορείς εσύ Αλέξη Τσίπρα; Άλλος!

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Βατερλώ του Αλέξη Τσίπρα; Όχι κύριοι, διαβάστε Ιστορία…

Μάρτιος ήταν του 1814, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις που αντιμάχονταν τον Μεγάλο Ναπολέοντα μπήκαν στο Παρίσι. Οι στρατιώτες κι οι αξιωματικοί του Κορσικανού που έγινε ο μακελάρης της Ευρώπης, στασίασαν και υποχρέωσαν τον Βοναπάρτη να παραιτηθεί και να φύγει «αυτοεξόριστος» στο Τοσκανικό αρχιπέλαγος, στο νησί Έλβα.

Εκεί, ο Βοναπάρτης παρέμεινε επί 9 μήνες συλλογιζόμενος τον τρόπο και τη στρατηγική για να αντεπιτεθεί στους εχθρούς που τον είχαν γκρεμίσει από την εξουσία. Και ακολούθησε το Βατερλώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορία | 17.05.2023 07:55
Εκλογές στην Ελλάδα: Μεταπολίτευση - Από τον Καραμανλή στον Αντρέα και μετά… Οι χλωμοί επίγονοι συνεχίζουν το ταξίδι στην Ιστορία
Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του οποίου ηγείται (ακόμα) γκρεμίστηκε το απόβραδο της Κυριακής από τη σαθρή βάση των αυταπατών και συνετρίβη στο τσιμεντένιο κράσπεδο της Νέας Δημοκρατίας και στο ανελέητο 40,79% του αντιπάλου. Η διαφορά των 21 μονάδων, μόνο με Βατερλώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κάποιους – αφελείς – που δεν έχουν μελετήσει Ιστορία και αρέσκονται σε τυποποιημένα ιδεοληπτικά στερεότυπα προκειμένου να περιγράψουν (εν προκειμένω) μια ευρεία ήττα.

Όχι λοιπόν, δεν είναι ούτε Βατερλώ, ούτε στρατηγική ήττα η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Όταν μάχονται δυο ανεπαρκείς στρατηγοί (ηλίθιοι λέει το ρητό, αλλά δεν είναι λέξη που ταιριάζει σε Μητσοτάκη και Τσίπρα…) φυσικό είναι ο ένας από τους δυο να νικήσει. Νίκησε ο Μητσοτάκης. Και το τι θα γίνει από εδώ και μπρος στην Ελλάδα ουδείς το γνωρίζει, όμως… Όμως το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον ηττημένο.

Το λογικό είναι, ο στρατηγός που βλέπει τον κατακερματισμό των δυνάμεών του, να «…αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση του σύμπαντος ως αποτέλεσμα της προηγούμενης και ως αιτία της επόμενης», σύμφωνα με τη θεωρία του Λαπλάς στο «Φιλοσοφικό Δοκίμιο για τις Πιθανότητες».

Και ο σπουδαίος γάλλος φυσικός το αναλύει διεξοδικά: «Μια διάνοια η οποία, σε μια ορισμένη στιγμή, θα γνώριζε όλες τις δυνάμεις που κινούν τη φύση και τις διαδοχικές θέσεις των πραγμάτων που την αποτελούν, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν τόσο ευρεία ώστε να μπορεί να αναλύσει όλα τα δεδομένα, θα ήταν σε θέση να συμπεριλάβει σε ένα σχήμα τόσο τις κινήσεις των μεγαλύτερων σωμάτων του σύμπαντος όσο και εκείνες των ελαχίστων ατόμων: τίποτα δεν θα ήταν αβέβαιο γι’ αυτήν, και το μέλλον, όπως και το παρελθόν, θα ήταν πάντα παρόντα μπροστά της».

Ψιλά και δύσκολα «γράμματα» για τον Αλέξη Τσίπρα, που θα έπρεπε όμως να τα κατέχει άριστα ως απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός. Πολιτικός Μηχανικός, όρος που εισήχθη μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Και έτσι επιστρέφουμε από τους Πολιτικούς Μηχανικούς, στους Πολιτικούς, τους σχεδιασμούς και στη στρατηγική.

Ο γερμανός φυσικός και φιλόσοφος Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (να ‘την πάλι η Φυσική) το διατυπώνει απλά: «Τίποτα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα». Αρχή της απροσδιοριστίας λέγεται· κάτι που πρώτος ο Σωκράτης διατύπωσε: «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα»! Ουδείς γνωρίζει τα μελλούμενα, όμως οφείλουμε να φροντίζουμε γι’ αυτά.

Η επική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι το παρόν. Το μέλλον, που θα είναι η 25η Ιουνίου, οφείλει να το σχεδιάσει τάχιστα και να παλέψει για την διαφοροποίησή του, ο ηττημένος. Ο Ναπολέων εγκατέλειψε την Έλβα, θεωρώντας ότι θα νικήσει· βούλιαξε στη λάσπη του Βατερλώ και της Ιστορίας.

Ο Τσίπρας έχει χρέος ως εκφραστής – μέρους των προοδευτικών δυνάμεων – να μετρήσει λάθη και παραλήψεις και να πορευτεί μέχρι την επόμενη μάχη. Κι εδώ δεν χωράει ούτε Φυσική, ούτε Πολυτεχνείο, ούτε Μηχανικός, εδώ είναι αποκλειστικά υπόθεση Πολιτικού με «Π» κεφαλαίο.
Εφάρμοσες λάθος στρατηγική; Άλλη!
Εμπιστεύτηκες λάθος αξιωματικούς; Άλλους!
Ακολούθησες δρόμο αδιέξοδο; Άλλον!
Και τέλος, δεν μπορείς εσύ; Άλλος!

Και κάτι τελευταίο: η στρατηγική υποστηρίζει να μισείς τον εχθρό σου, αλλά η τακτική λέει να τον παίρνεις πάντα στα σοβαρά. Όποιος θέλει να πιάσει ένα πουλί δεν το τρομάζει… Εκεί το ‘χασες Αλέξη!

Διαβάστε ακόμη

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες - Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2026: Τι θα γίνει σε ελληνοτουρκικά και Ανατολική Μεσόγειο

Όλο και πιο ακριβά τα φάρμακα: Στο 1 δις ευρώ θα φτάσει η συμμετοχή των ασθενών έως το 2028 – Τι έδειξε μελέτη

Το στραβοπάτημα της κυβέρνησης στους αγρότες, ο Μυλωνάκης που υποφέρει από αμνησία και ο ευρωβουλευτής Παππάς που γρονθοκόπησε δημοσιογράφο

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • εκλογές 2023
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • αποτελέσματα εκλογών 2023
  • ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Αλέξης Τσίπρας
  • Ναπολέων Βοναπάρτης
  • ειδήσεις τώρα
  • Νέα Δημοκρατία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr