• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κακοκαιρία Byron: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα στο επίκεντροΏρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότησηΑυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον ΙανουάριοΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με 6.000 τρακτέρ στους δρόμους - Πώς απαντά η κυβέρνηση
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   02.04.2019 14:44
Κατερίνα Τζαβάρα
Κατερίνα Τζαβάρα

Οι δηµοτικές εκλογές στην Τουρκία

«Οι ψηφοφόροι τις χρησιµοποιούν για να στείλουν ένα ισχυρό µήνυµα στην κεντρική διοίκηση» έγραφε η «Σαµπάχ»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Διαβάζοντας όλες αυτές τις µέρες τις γνώµες αρθρογράφων σε τουρκικές εφηµερίδες, βλέπει κανείς να διατυπώνεται µε πολλούς διαφορετικούς τρόπους µια κοινή θέση, ότι δηλαδή οι δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν διπλό ρόλο στις σύγχρονες δηµοκρατίες: από τη µία αναδεικνύουν τους τοπικούς άρχοντες, από την άλλη αποτελούν πρόκριµα για την εθνική διακυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, «οι ψηφοφόροι χρησιµοποιούν αυτές τις εκλογές για να στείλουν ένα ισχυρό µήνυµα στην κεντρική διοίκηση, ενώ βεβαίως εκλέγουν τους δηµάρχους τους και τις χαµηλότερες µονάδες αυτοδιοίκησης» έγραφε αρθρογράφος της «Σαµπάχ».

Εκείνο που επίσης πολλές φορές επισηµάνθηκε µέσα από στήλες γνώµης είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία δεν έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο µέχρι το 1980 λόγω των χαµηλών προϋπολογισµών που ήταν διαθέσιµοι, ενώ το σκηνικό άλλαξε ξεκινώντας µε τη φιλελευθεροποίηση της τουρκικής οικονοµίας, για να απογειωθεί στη συνέχεια λόγω της ασύµµετρης περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη παράγει το 31% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως και ότι οι δυτικές και παράκτιες περιοχές είναι πολύ πιο πλούσιες από τις κεντρικές και τις ανατολικές.

Το κυβερνών Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε σταθερά από το 2002 το πλεονέκτηµα της υγιούς οικονοµικής απόδοσης, και όταν το έχασε το 2009, αφού ήδη είχε αρχίσει να σαρώνει η οικονοµική κρίση, το κόµµα κατέγραψε µεν το χαµηλότερο ποσοστό εκλογής του, κάτω του 39%, αλλά κατάφερε να κρατήσει µεγάλους µητροπολιτικούς δήµους. Μετά την αναµέτρηση της Κυριακής, η επόµενη µέρα στην Τουρκία ξηµερώνει µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικητή µεν στο σύνολο, έχοντας όµως υποστεί σηµαντικές απώλειες µεγάλων και σηµαντικών δήµων. Η τουρκική λίρα οδηγήθηκε σε νέα πτώση την περασµένη εβδοµάδα.

Απ’ όποια αφετηρία σχολιασµού κι αν ξεκινήσει κανείς, το βέβαιο είναι πως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει το αποτέλεσµα που επιθυµούσε. Από το σηµείο αυτό όµως µέχρι το να µπορεί να µιλήσει κανείς για ήττα, ο δρόµος είναι µακρύς και µάλλον έχει πολλές διακλαδώσεις. Εξίσου βέβαιο είναι, αντίθετα, πως δεν µπορεί να πει κανείς το ίδιο για τη συµβολική διάσταση των αποτελεσµάτων αυτών.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Σχέδιο «αυτοοργάνωσης» και βολές στους πρώην υπουργούς του - Τα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ώρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότηση

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Τουρκία
  • εκλογές Τουρκία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr