• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συνελήφθη ο γιος του Ρομπ Ράινερ για τη δολοφονία των γονιών του - Του επιβλήθηκε εγγύηση 4 εκατ. δολαρίωνΣίκινος: Τραγικός επίλογος για μία από τις δύο αγνοούμενες από το 2024 Γαλλίδες - Εντοπίστηκε ο σκελετός τηςΠέθανε σε ηλικία 73 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός, Αλμπέρτο ΕσκενάζυΠρωτοφανές βίντεο από Βύρωνα: Λεωφορείο κινείται με ανοιχτή πόρτα και σπασμένα τζάμια
δημοφιλές τώρα: Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   22.05.2019 14:23
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Γεράσιμος Λιβιτσάνος

«Πήγαινέ µε ως την κάλπη, ταξιτζή»

Τι είναι κίτρινο, τσουλάει σε τέσσερις ρόδες και σου λέει να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ;

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Φωτογραφία Αρχείου (Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας)
Φωτογραφία Αρχείου (Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας)

Σύµφωνα µε τον Χρήστο Σπίρτζη, κάθε ταξί στην Αθήνα. Αναφέροµαι, όπως καταλαβαίνετε, στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Μεταφορών: «∆εν χρειάζεται να δω αν τα ταξί έχουν γίνει εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, είµαι σίγουρος». Μια πεποίθηση που έχει εξαιτίας της υπόθεσης της Uber. Η οποία στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε αντικείµενο πολιτικής κόντρας ανάµεσα στο κυβερνών κόµµα και τη Ν∆. ∆εν ξέρω αν τα ταξί αποτελούν πια τόσο καθοριστικό παράγοντα για τις εκλογές, όπως δείχνει να πιστεύει ο Χρήστος Σπίρτζης. Για όσους θυµούνται, ο κλάδος θεωρούνταν εκλογικό βαρόµετρο.

Τόσο γιατί οι εκλογολόγοι πίστευαν ότι οι εργαζόµενοι στα ταξί είναι κοντά στον κοινωνικό µέσο όρο, όσο και γιατί λόγω της επαφής µε τον κόσµο σφυγµοµετρούσαν και επηρέαζαν ταυτόχρονα. Πλέον έχουµε µετρό και σαφώς πιο τακτικές µαζικές συγκοινωνίες. Ο κόσµος δεν έχει την οικονοµική άνεση να σταµατά ή να καλεί ένα ταξί «για πλάκα». Παρ’ όλα αυτά, τα ταξί -λόγω της µειωµένης τιµής τους σε σύγκριση µε την Ευρώπη- δεν είναι ακόµη «είδος πολυτελείας», έχουν στοιχεία µέσου µαζικής µεταφοράς. Οµως και ο ίδιος ο κλάδος έχει αλλάξει. Η κρίση οδήγησε πολλούς ελεύθερους επαγγελµατίες, άνεργους ή απολυµένους του ιδιωτικού τοµέα, να εργαστούν ως οδηγοί. Οπότε έχει πολύ µεγαλύτερη διαστρωµάτωση και ποικίλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή είναι µάλιστα τόσο µε γάλη που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι µπορεί να εκπροσωπηθεί ενιαία. Οι εργαζόµενοι στα ταξί αντιµετωπίζουν τα προβλήµατα που κληροδότησαν τα µνηµόνια σε όλους. Πεσµένη αγορά, ανταγωνισµός των «µεγάλων», υψηλοί συντελεστές φόρου. Οµως βρέθηκαν επίσης αντιµέτωποι µε την Uber. Ενα σαφές δείγµα του τι εστί «νεοφιλελεύθερη παγκοσµιοποίηση».

Οπως λέει και ο Χρ. Σπίρτζης, επρόκειτο για παράδειγµα «πολυεθνικών που δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ στη χώρα µας». Αυτή η ιστορία είχε πολλές πλευρές. Η κυριότερη ήταν ο ρόλος που πρέπει να έχει το κράτος σε τέτοιες καταστάσεις. Σε αυτό κρίθηκαν οι πολιτικές δυνάµεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής ξεκάθαρη και αρνητική θέση στη δράση της εταιρείας. Η Ν∆ δεν κατάφερε να πείσει, αν και σήµερα µιλά για διαστρέβλωση της θέσης της. Οπως ήρθαν τα πράγµατα, πάντως, ο Χρήστος Σπίρτζης µπορεί σήµερα να... τραγουδά: «Πήγαινέ µε ως την κάλπη, ταξιτζή».

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες στο ethnos.gr: Δημιουργική ασάφεια από Τσιάρα - Τα 60 μπλόκα θα απαντήσουν από κοινού

Κυψέλη: Πώς έγινε το μαχαίρωμα στο γυμνάσιο - «Ήταν η πρώτη μέρα της στο σχολείο»

Η ιστορία του νάνου που έγινε γίγαντας: Στα 18 του είχε ύψος 1,22μ. και πέθανε στα 2,34μ.

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Δημοτικές εκλογές
  • Χρήστος Σπίρτζης
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Ευρωεκλογές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr