• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   09.02.2021 13:05
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Νομοσχέδιο - Παιδεία: Ενστάσεις επιστημονικής επιτροπής Βουλής για κάμερες σε ΑΕΙ

Η εγκατάσταση και λειτουργία μέσων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ καθώς και η επεξεργασία αυτών πρέπει να είναι καθορισμένη, σαφής και νόμιμη, τονίζει η Επιστημονική Επιτροπή

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)
Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Πλήθος παρατηρήσεων επί του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Παιδείας, που εισάγεται σήμερα Τρίτη 9 του μήνα, προς συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, κάνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, πολλές εκ των οποίων εστιάζονται σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και σε ασάφειες του σχεδίου. 

Κατόπιν αυτού το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προχωρήσει στις σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου. Στις παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία μέσων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ, όπως και κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ως περιορισμός δικαιώματος (άρθρο 9Α του Συντάγματος), υπακούει, μεταξύ άλλων, και στην επιταγή να είναι καθορισμένος, σαφής και νόμιμος ο σκοπός της επεξεργασίας.

Η επιτροπή «βλέπει» και ασάφειες στο σχέδιο νόμου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στο άρθρο 14 παρ. 3 ορίζεται ότι ορισµένα από τα καθήκοντα της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας των ΑΕΙ, η οποία συνιστά αυτοτελή υπηρεσία του οικείου ιδρύµατος, επιτρέπεται να ανατίθενται σε ιδιώτες µε σύµβαση παροχής υπηρεσιών. Όµως, δεν είναι σαφές αν αντικείµενο της σύµβασης θα είναι η άσκηση αυτών των καθηκόντων ή η επικουρία του οικείου ΑΕΙ µε την παροχή υπηρεσιών προς αυτό». 

Όπως ανακοίνωσε πάντως το υπουργείο Παιδείας, η  «Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι «οι αρμοδιότητες τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και των παραβάσεων της εν γένει νομοθεσίας είναι αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας», και άρα της Αστυνομίας.

Η Επιστημονική Υπηρεσία σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει την ανάθεση σε σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικής αποστολής της προστασίας και ασφάλειας προσώπων και υποδομών στους χώρους των ΑΕΙ «στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπογραμμίζει ότι είναι αρμοδιότητα του νομοθέτη το να διαρθρώνει το σύστημα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. 

Το σχέδιο νόμου το οποίο αφορά κυρίως θέματα εισαγωγής και φοίτησης στα ΑΕΙ αλλά και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους φοιτητές ,εκπαιδευτικούς ,μαθητές και Συλλόγους Γονέων. Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται και για τις διατάξεις οι οποίες αφορούν στην ίδρυση Σώματος γίνεται πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και για τη λειτουργία μέσα στα ιδρύματα κέντρου ελέγχου και λήψης Σημάτων και Εικόνων όπου θα αναλύεται υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, διατάξεις οι οποίες θα πρέπει να υποστούν αλλαγές καθώς ανακύπτουν πολλά θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Παιδεία
  • προσωπικά δεδομένα
  • πανεπιστημιακή αστυνομία
  • νομοσχέδιο
  • ΑΕΙ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr