• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   12.04.2024 06:15
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μεγάλο πρόβλημα οι φοιτητικές εστίες📌 Η επιλογή των φοιτητών για τις εστίες

Φοιτητές για την κατάργηση του αντιτίμου στις εστίες: «Δεν θέλουμε αχούρια»

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητές εστίες είναι πρόβλημα πολλών ετών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Φοιτητικές Εστίες / EUROKINISSI
Φοιτητικές Εστίες / EUROKINISSI

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αντίτιμο, που πλήρωναν οι φοιτητές για την στέγασή τους στις 17 φοιτητές εστίες, οι οποίες ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) μόνο ανακούφιση δεν τους προσέφερε. Όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι εστιακών φοιτητών «το πρόβλημα με τις εστίες δεν είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε αλλά η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους καθώς και το γεγονός ότι καλύπτουν ελάχιστο αριθμό φοιτητών».

Μεγάλο πρόβλημα οι φοιτητικές εστίες

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητές εστίες είναι πρόβλημα πολλών ετών αλλά και αυτές, που υπάρχουν μετά βίας καλύπτουν ένα 9%-10% του φοιτητικού πληθυσμού και μάλιστα σε μια εποχή που οι οικογένειες στενάζουν για να ανταποκριθούν στα γενικά  έξοδα και κυρίως για τη στέγη των παιδιών τους όταν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Οι φοιτητές αναφέρονται στην απόφαση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι καταργεί το  αντίτιμο στέγασης το οποίο δίνουν οι φοιτητές οι οποίοι διαμένουν σε εστίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το οποίο  κυμαίνονταν, από 5 μέχρι 45 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 60 ως 540 ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα το Δ.Σ του Οργανισμού έστειλε επιστολή στις πρυτανικές Αρχές των 17 Φοιτητικών Εστιών αρμοδιότητας του ιδρύματος ανά την Ελλάδα, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι "δεν θα λαμβάνεται πλέον κανένα αντίτιμο από τους φοιτητές για την στέγαση τους". Το αντίτιμο αυτό το λάμβαναν από τους εστιακούς φοιτητές κάποια από τα Πανεπιστήμια και το απέδιδαν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.  Οι φοιτητές μετά την ανακοίνωση της απόφασης δηλώνουν ότι το μέτρο είναι θετικό, αλλά αφορά ελάχιστο αριθμό σπουδαστών.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι οι αιτήσεις για μια θέση στις εστίες των πανεπιστημίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα  σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, αλλά οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν παρά το γεγονός ότι κάποια πανεπιστήμια νοικιάζουν και δωμάτια σε ξενοδοχεία. 

Η επιλογή των φοιτητών για τις εστίες

Δικαίωμα στέγασης έχουν οι φοιτητές προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η παραμονή των προπτυχιακών δικαιούχων στις εστίες διαρκεί όσο τα έτη σπουδών του σχετικού τμήματος συν δύο έτη (ν+2). Μετά τις εγγραφές των πρωτοετών, τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστήμια κάνουν την επιλογή των φοιτητών που θα στεγάσουν. Κάθε φοιτητική εστία ορίζει τον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των φοιτητών με τον Εσωτερικό Κανονισμό της και συνήθως προτεραιότητα έχουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές.

Πολλά πανεπιστήμια αλλά και φορείς διαθέτουν στέγη για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (με υψηλές επιδόσεις, πολύτεκνους, ορφανούς, μόνο για φοιτήτριες, πυρόπληκτους ή όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.α) προκειμένου να τους συνδράμουν στις σπουδές τους. Για παράδειγμα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, προσφέρει δωρεάν στέγαση σε νέους και παλιούς φοιτητές, οι οποίοι έχουν υψηλές επιδόσεις στα μαθήματά τους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα έτη 2020-2025 και ειδικότερα του στόχου Προώθησης Αριστείας.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων στη Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος μπορεί να διατεθεί σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές του Ιδρύματος βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί από τη μία πλευρά η προσέλκυση άριστων νέων φοιτητών, αλλά και από την άλλη πλευρά να υποστηριχθούν εμπράκτως οι φοιτητές εκείνοι που επιδεικνύουν συνέπεια και υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των σπουδών τους.

Όπως έχει τονίσει το ίδρυμα η  απόφαση αυτή πάρθηκε σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη των Χανίων, όπου οι τιμές είναι αντικειμενικά υψηλότερες από ότι σε άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πανεπιστήμια
  • φοιτητές
  • ειδήσεις τώρα
  • φοιτητικές εστίες
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr