• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   08.04.2019 10:36
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Νέα Νοµική στην Πάτρα

Πανελλαδικές 2019: Αυξάνονται οι εισακτέοι - Αυτές είναι οι νέες σχολές

Με το νέο πολυνομοσχέδιο, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ρυθµίζονται όλες οι λεπτοµέρειες για την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Με καλούς οιωνούς θα πάνε φέτος προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι µαθητές της Γ’ Λυκείου. Οι θέσεις στα πανεπιστήµια θα είναι αυξηµένες συγκριτικά µε πέρυσι, οι µαθητές θα έχουν να επιλέξουν ανάµεσα σε ένα πλήθος νέων τµηµάτων και επιπλέον από φέτος όλες οι σχολές θα είναι πανεπιστηµιακές, καθώς τα ΤΕΙ «έσβησαν» από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εδώ μπορείτε να δείτε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα. 

Με το πολυνοµοσχέδιο 300 σελίδων που θα δώσει σήµερα στη δηµοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ρυθµίζονται όλες οι λεπτοµέρειες για τις τελευταίες συνενώσεις των ΤΕΙ µε τα πανεπιστήµια, οι οποίες αφορούν άµεσα τους µαθητές που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου αλλά και τους υπόλοιπους µαθητές του λυκείου, αφού οριστικοποιούνται οι αλλαγές στο νέο εξεταστικό σύστηµα το οποίο θα ισχύσει από το ακαδηµαϊκό έτος 2020- 21. Ξεκινώντας από τους µαθητές της Γ’ Λυκείου, τα ευχάριστα νέα είναι η αύξηση του αριθµού των εισακτέων, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός δεν αποκάλυψε τον αριθµό, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα πανεπιστήµια θα είναι πάνω από 75.000. Πέρυσι οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ήταν 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Αρα, από πέρυσι ήδη η αύξηση ανερχόταν σε 3.966 θέσεις και φέτος θα έχουµε νέα αύξηση. Τα παιδιά που φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι, όσον αφορά τα τµήµατα, φέτος οι επιλογές τους θα είναι διευρυµένες, διότι θα υπάρχουν πολλά καινούργια τµήµατα και µάλιστα µε νέο επιστηµονικό αντικείµενο.

Νέα Νοµική στην Πάτρα

Αυτό σηµαίνει ότι οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να ενηµερωθούν αναλυτικά έτσι ώστε να µπορούν να κάνουν σωστές επιλογές όταν θα έρθει η ώρα να συµπληρώσουν το µηχανογραφικό τους δελτίο τον Ιούλιο. Ευνοηµένοι θα είναι και όσοι ενδιαφέρονται για τις Νοµικές Σχολές, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ιδρυθεί και νέα σχολή στο Πανεπιστήµιο της Πάτρας, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί σήµερα καθώς εντάσσεται στο πολυνοµοσχέδιο.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηµατικά για το αν το τµήµα θα λειτουργήσει από τη φετινή χρονιά. Οσον αφορά στο πολυνοµοσχέδιο το οποίο ανακοινώνει σήµερα το υπουργείο Παιδείας, έχει ένα πλήθος διατάξεων οι οποίες αφορούν σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης µε κυρίαρχες αυτές που αφορούν στις καταργήσεις ΤΕΙ και στο νέο εξεταστικό σύστηµα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. To TEI Κρήτης καταργείται και βαφτίζεται Μεσογειακό Πανεπιστήµιο Κρήτης, µε πέντε σχολές οι οποίες θα λειτουργούν από φέτος, α) Επιστηµών Υγείας, µε έδρα το Ηράκλειο, β) Επιστηµών ∆ιοίκησης και Οικονοµίας, µε έδρα τον Αγιο Νικόλαο, γ) Γεωπονικών Επιστηµών, µε έδρα το Ηράκλειο, δ) Μηχανικών, µε έδρα το Ηράκλειο, ε) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών, µε έδρα το Ρέθυµνο.

2. Στο Πανεπιστήµιο Πατρών θα ιδρυθούν τρεις νέες σχολές, Νοµικών Επιστηµών, Γεωπονικών Επιστηµών και Επιστηµών Αποκατάστασης Υγείας.

3. Το ΤΕΙ ∆υτικής Ελλάδας, έπειτα από πολλές αντιδράσεις, τελικά θα «διαµελισθεί» και ορισµένες από τις σχολές θα ενταχθούν στο Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ οι υπόλοιπες στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου.

4. Στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου επίσης θα ιδρυθούν νέες σχολές, όπως Γεωπονίας (Καλαµάτα), Επιστηµών Υγείας (Τρίπολη) και Μηχανικών (Πάτρα), οι οποίες θα λειτουργήσουν από φέτος.

5. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυµα Πελοποννήσου (ΤΕΙ Πελοποννήσου), µε έδρα την Καλαµάτα, καταργείται και εντάσσεται στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Ο εξοπλισµός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των τµηµάτων και σχολών του ΤΕΙ µεταφέρονται στα αντίστοιχα τµήµατα και σχολές του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.

6. Η Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας εντάσσεται στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής και συγκροτείται από τα Τµήµατα ∆ηµόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Πολιτικών ∆ηµόσιας Υγείας.

7. Από το ακαδηµαϊκό έτος 2019-2020 το Τµήµα Κοινωνικής ∆ιοίκησης και Πολιτικής Επιστήµης του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης (∆ΠΘ) κατατέµνεται στα νέα Τµήµατα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήµης.

8. Το σχέδιο περιέχει επίσης ρυθµίσεις για την επαγγελµατική αναγνώριση πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστηµίων, για τα πρότυπα και πειραµατικά σχολεία, για τα ερευνητικά κέντρα κ.ά

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πανελλήνιες εξετάσεις
  • Πανελλαδικές εξετάσεις 2019
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr