Πάντειο: «Νέα» Φοιτητική Εστία στο Πανεπιστήμιο - Ριζική ανακαίνιση με συνολικό προϋπολογισμό 13.000.000 ευρώ
Ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Πάντειου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Πάντειου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι έτοιμη το 2027 και να δεχτεί τους φοιτητές του ιδρύματος. Η εστία του Πανεπιστημίου που βρίσκεται στον Νέο Κόσμο ήταν ουσιαστικά κλειστή, από το 2001 και μετά, ενώ η απόφαση του 2003 για την πλήρη ανακαίνιση και αντισεισμική ενίσχυση του κτηρίου ουδέποτε υλοποιήθηκε. Μετά από 26 χρόνια, αχρησίας, το κτήριο θα αναμορφωθεί ριζικά, προκειμένου να λειτουργήσει, ξανά, ως φοιτητική εστία εντός του 2027. Ειδική μέριμνα ελήφθη στο πλαίσιο του διαγωνισμού και αποτελεί όρο και της σύμβασης η λειτουργία του υφιστάμενου εστιατορίου για τους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης της εστίας.
Πως θα είναι η νέα εστία
Το έργο της ριζικής ανακαίνισης της εστίας, προβλέπει την κατασκευή περίπου, 95 δωματίων, δυναμικότητας έως 170 κλινών στους 6 ορόφους. Τα δωμάτια θα είναι δίκλινα και μονόκλινα. Τα μονόκλινα θα είναι για αποκλειστική χρήση από φοιτητές με αναπηρίες καθώς θα υπάρχουν οι ειδικές προδιαγραφές. Σε κάθε όροφο θα υπάρχει χώρος κουζίνας, χώρος υποδοχής καθώς και ενιαίος χώρο συνάντησης για τους φοιτητές-ενοίκους. Οι πόρτες των δωματίων, θα διαθέτουν σύστημα ελέγχου πρόσβασης με χρήση έξυπνων καρτών (access control), καθώς και οι πόρτες εισόδου – εξόδου στο κτήριο ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών. Όλες οι είσοδοι του κτηρίου θα είναι ανεξάρτητες, ανά χρήστη ( για την εστίαση, τους ενοίκους, την τροφοδοσία και τους εργαζομένους) ενώ θα υπάρχει γραφείο υποδοχής (reception) και 24ωρη φύλαξη.
Επιπλέον, το κτίριο θα αποκτήσει, στο ισόγειο, νέο σύγχρονο χώρο εστιατορίου και κουζίνες πλήρως εξοπλισμένες. Αντίστοιχα θα δημιουργηθούν χώροι συνάντησης και αναψυχής για τους φοιτητές-ενοίκους.
Η ιστορία του κτηρίου και το χρονοδιάγραμμα ανακαίνισής του
Το 7οροφο παλαιό ξενοδοχείο, του 1968, που αποκτήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1986 λειτούργησε ως φοιτητική εστία έως και το 2001.
Το 2003 αποφασίσθηκε η πλήρης ανακαίνιση και αντισεισμική ενίσχυση του κτηρίου. Το 2009 εκδόθηκε η οικοδομική άδειά, δημοπρατήθηκε το 2013, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να υπάρξει διάλυση της εργολαβίας. Το Σεπτέμβριο του 2024, μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου) υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Πάντειου Πανεπιστήμιου και της «Ανάπλασης Δημοσίων Χώρων ΑΕ».
Η εταιρία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Πρυτανική αρχή και τα στελέχη του Πανεπιστημίου, ανέλαβε την επικαιροποίηση, ωρίμανση, δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2024 προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός του έργου, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2025 και τον Απρίλιο του 2025 δόθηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή της σύμβασης. Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός της εστίας, θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, με συνολικό προϋπολογισμό 13.341.850,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε, στις 23/02/2024, στο «ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2021-2025» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός υποδομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (μετάβαση σε αποκεντρωμένο σύστημα μεγαλύτερων και λιγότερων μονάδων, ενίσχυση ψηφιακών και λοιπών υποδομών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών κλπ.)».
Ένα κτίριο – φάντασμα θα μετατραπεί σε όμορφη κατοικία
Η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: « Ένα κτίριο – φάντασμα, σημάδι καθήλωσης και αποτυχίας, θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη, ασφαλή και όμορφη κατοικία για τα παιδιά που σπουδάζουν, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια μας. Το σχέδιο ανακατασκευής χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας με 13 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε λάβει τη δέσμευση ότι θα παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η σύμβαση. Η εστία του Παντείου Πανεπιστημίου είναι το θετικό παράδειγμα για το πως μπορούμε να δώσουμε άμεσα λύσεις σε ένα οξύ πρόβλημα, όπως είναι η φοιτητική στέγη και να ελαφρύνουμε τις ευάλωτες οικογένειες από τα οικονομικά βάρη που συνεπάγονται οι σπουδές μακριά από το σπίτι. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα την πρύτανη και όλους σε όλους όσοι συνέβαλαν διαχρονικά στο εγχείρημα να ζωντανέψουμε ξανά την Εστία. Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι προχωρεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, σε έξι Περιφερειακά Πανεπιστήμια η δημιουργία νέων σύγχρονων, συγκροτημάτων φοιτητικής κατοικίας. Υπολογίζουμε ότι σταδιακά από τις περίπου 12.500 φοιτητικές κλίνες που παραλάβαμε το 2019 θα φτάσουμε στις 21.000 στο τέλος του προγράμματος. Οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, μέσα από σημαντικές συνέργειες ένα ευρύ και συνεκτικό σχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου». Η Πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, δήλωσε: «Αποτελεί μια πράξη έμπρακτης στήριξης της πολιτείας προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και αυτό αξίζει να τονιστεί. Είμαστε σήμερα εδώ χάρη σε σειρά συντονισμένων ενεργειών και χάρη στην ανταπόκριση φορέων και ανθρώπων κρίσιμων για να δρομολογηθεί ένα τέτοιο έργο. Δεν χρειάζεται να πω γιατί το έργο αυτό είναι τόσο σημαντικό και εμβληματικό για το πανεπιστήμιό μας.Σε μια εποχή μεγάλης στεγαστικής κρίσης, ιδιαίτερα στην Αθήνα, δίνουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες να αποκτήσουν στέγη και να σπουδάσουν χωρίς την επιβάρυνση ενός ενοικίου. Το κάμπους μας με τρία κτήρια που αναγέρθηκαν σε διαφορετικές εποχές συμπληρώνεται πλέον από το κτήριο της Εστίας όπου θα συνεχίσει να λειτουργεί το φοιτητικό εστιατόριο όπως και σήμερα. Εκεί θα μπορούμε να φιλοξενούμε και επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό»
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Αναφορές για εκρήξεις στην Ντόχα του Κατάρ - Σειρήνες σε Σ. Αραβία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ
Ιβάν Σαββίδης: «Ό,τι λέω το τηρώ» - Όλα στο φως από τον ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα
Απελπιστική η κατάσταση στη Χίο: «Άνεμοι 8 μποφόρ και φλόγες 30 μέτρα» - Μάχη να κοπεί το μέτωπο πριν τα Μαστιχοχώρια
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Λέσβο, 10 χρόνια μετά την ανθρωπιστική κρίση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr