• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   08.07.2025 14:16
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι προβλέπει η ρύθμιση📌 Ποιοι εξαιρούνται από τη διαγραφή📌 Σημαντικά τα οφέλη για τα Πανεπιστήμια – Καλλιέργεια κουλτούρας📌 Κοινωνική Διάσταση – Δίκαιη Μεταχείριση📌 Μηχανογραφικά – Στέγαση – Υποδομές

Σοφία Ζαχαράκη: H ρύθμιση για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών είναι δίκαιη

Δεύτερη ευκαιρία για όσους είναι κοντά στο πτυχίο - Καμία αλλαγή στο σύστημα Πανελλαδικών έως το 2029

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στη νέα ρύθμιση που αφορά στη διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε εκτενώς, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. Η ρύθμιση αυτή, όπως επεσήμανε η υπουργός, στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας των ΑΕΙ, διατηρώντας, παράλληλα τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Όπως είπε, χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ήδη στέρεο νομοθετικό πλαίσιο και αυτό ακριβώς βελτιώνουμε, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήθελε να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία, σε όσους βρίσκονται κοντά στην απόκτηση πτυχίου και διατηρούν πραγματικά ενεργή σχέση με το Πανεπιστήμιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παιδεία | 08.07.2025 12:57
Πανελλήνιες 2025: Στις 25 Ιουλίου ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Τι προβλέπει η ρύθμιση

•       Περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.

•       Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

•       Η ρύθμιση δεν επηρεάζει ενεργούς φοιτητές, ούτε όσους βρίσκονται εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου σπουδών (π.χ. 4+2 ή 5+3 έτη).

Ποιοι εξαιρούνται από τη διαγραφή

•       Άτομα με αναπηρία άνω του 50%.

•       Γονείς παιδιών έως 8 ετών.

•       Εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα.

•       Πρωταθλητές και αθλητές με εντατικό πρόγραμμα.

Σημαντικά τα οφέλη για τα Πανεπιστήμια – Καλλιέργεια κουλτούρας

Η Υπουργός τόνισε ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί απλώς διοικητικό μέτρο, αλλά μία κρίσιμη παρέμβαση που βελτιώνει, την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αξιοπιστία των στοιχείων, την αξιολόγηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Δεν μπορεί ένα Τμήμα με 100 ενεργούς φοιτητές να εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους. Αυτό αλλοιώνει την εικόνα και δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις. Βάζουμε πλέον μία τάξη με τις νέες ρυθμίσεις. Βοηθάει σίγουρα στο προφίλ του κάθε πανεπιστημίου, βοηθάει και σε κάτι άλλο. Στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη.

Κοινωνική Διάσταση – Δίκαιη Μεταχείριση

Όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, η ρύθμιση ενσωματώνει κοινωνικά κριτήρια και προστατεύει συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες ζωής. Η δυνατότητα μερικής φοίτησης διατηρείται για όσους τη δικαιούνται.

Μηχανογραφικά – Στέγαση – Υποδομές

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα για τα μηχανογραφικά είναι πλέον ανοιχτή και κάλεσε τους υποψηφίους να επιλέξουν σχολές με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την οικονομική και γεωγραφική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Στο κομμάτι της φοιτητικής στέγασης παραδέχθηκε ελλείψεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα των φοιτητικών εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή ενίσχυση του φοιτητικού επιδόματος από την Κυβέρνηση, που φτάνει έως και τα 2.500 ευρώ για συγκατοίκηση στην περιφέρεια, με κατεύθυνση του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και στην δημιουργία 10.000 νέων κλινών μέσω ΣΔΙΤ και του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, με ορίζοντα υλοποίησης πενταετίας.

Τέλος, η Υπουργός διευκρίνισε ότι το υπάρχον σύστημα εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο, ενώ η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο θα αφορά το σχολικό έτος 2029-2030 και θα αποτελέσει αντικείμενο διακομματικού διαλόγου που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ρύθμιση
  • διαγραφή
  • ειδήσεις τώρα
  • Σόφια Ζαχαράκη
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr