• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κακοκαιρία Byron: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα στο επίκεντροΏρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότησηΑυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον ΙανουάριοΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με 6.000 τρακτέρ στους δρόμους - Πώς απαντά η κυβέρνηση
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   06.12.2025 06:30
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας📌 Γιατί οι υπάλληλοι αρνούνται τις διαγραφές

Διαγραφές φοιτητών: Νόμιμη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ - Έχασε την αγωγή η κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι αρνούνται να προχωρήσουν τις διαδικασίες διαγραφής των φοιτητών από τα πανεπιστήμια

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
ΑΠΘ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΑΠΘ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενάντια στην απεργία - αποχή της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) από τις διαδικασίες διαγραφής των φοιτητών.

Όπως ανέφεραν οι υπάλληλοι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου «έπεσε στο κενό η απόπειρα της κυβέρνησης να μας σύρει με διαδικασίες fast track και πιέσεις να δικαστούμε μέσα σε λίγες ώρες, σε μια προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή των εργαζομένων» και υπογράμμισαν «η κυβέρνηση θέλησε να μας σύρει στα δικαστήρια γιατί υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών και φοιτητριών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παιδεία | 07.10.2025 10:31
Παπαϊωάννου: Τέλος χρόνου για τους «αιώνιους» φοιτητές - Τον Δεκέμβριο οι πρώτες διαγραφές
Παιδεία | 25.10.2025 06:30
Άρχισαν οι αυστηρές ειδοποιήσεις για τις διαγραφές των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση ζητούσε με την αγωγή που κατέθεσε κατά της Ομοσπονδίας να κηρυχτεί η απεργία-αποχή των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη και καταχρηστική αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η απεργία-αποχή όλων των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Διοικητικής και Τεχνικής στήριξης των Πανεπιστημίων από τις διαδικασίες, που σχετίζονται με τις διαγραφές των φοιτητών θα συνεχιστεί. Μάλιστα η Ομοσπονδία ζητά από τους διοικητικούς όλων των ΑΕΙ η αποχή να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Καλεί τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία - αποχή και να τις καταθέσουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού και στα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

Με την απεργία-αποχή οι εργαζόμενοι απέχουν από συγκεκριμένα καθήκοντα -στη συγκεκριμένη περίπτωση από τις διαδικασίες διαγραφής των φοιτητών- χωρίς όμως να απέχουν από το σύνολο της εργασίας τους.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Όποιο μέσο κι αν μεταχειριστεί η κυβέρνηση για να χτυπήσει την απεργία-αποχή, εμείς θα συνεχίσουμε με όλα τα «όπλα» που διαθέτουμε. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών και φοιτητριών, τις διεκδικήσεις μας για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, για μέτρα στήριξης των φοιτητών και των φοιτητριών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η κυβέρνηση θέλει εργαζόμενους φοβισμένους, πειθήνιους, που θα υπογράφουν χωρίς αντίρρηση ό,τι τους επιβάλλουν. Θέλουν σωματεία σιωπηλά, χωρίς φωνή, χωρίς δύναμη, να μην αντιδρούν, να μη διεκδικούν. Όσο κι αν προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, όσο κι αν τρέχουν στα δικαστήρια για να χτυπήσουν το δικαίωμά μας στην απεργία, στο να αποφασίζουμε συλλογικά πώς θα αγωνιστούμε, η απάντηση των εργαζομένων είναι η οργάνωση και η συλλογική δράση. Με δυνατά σωματεία, με στήριξη σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που πλήττεται!

Κανένας μόνος του - όλοι στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα!

Γιατί οι υπάλληλοι αρνούνται τις διαγραφές

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) προκήρυξε Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με το μέτρο της διαγραφής φοιτητών, διότι όπως ανέφεραν «δεν είναι δουλειά μας να διαγράφουμε τα παιδιά μας από τα πανεπιστήμια».

Όπως υπογραμμίζουν οι υπάλληλοι «ο κλάδος μας απάντησε ως όφειλε. Αποφάσισε να συνταχθεί με τους φοιτητές και τα όνειρά τους ενάντια στις διαγραφές. Αποφάσισε να αντισταθεί, για μια ακόμα φορά, στις πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πολιτικές που ακολουθούνται και στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τις Μεταφορές, κ.ά.)».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φοβάται το κύμα αντίστασης και αγώνα που μπορεί να ξεσπάσει στα πανεπιστήμια. «Οχυρώνονται τώρα πίσω από νομικές διαδικασίες, γιατί η πολιτική τους έχει ανάγκη μια τυπική νομιμοποίηση για να βγάζει με fast track διαδικασίες το 97% των απεργιών παράνομες, για να οδηγεί σε πειθαρχικό όσους δημοσίους υπαλλήλους αντιδρούν, όπως τη συνάδελφό μας που αποκάλυψε το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και χιλιάδες συναδέλφους μας που στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγωνίζονται για το μέλλον των παιδιών».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • φοιτητές
  • πανεπιστήμια
  • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • ΑΕΙ
  • διαγραφή
  • απεργία
  • ειδήσεις τώρα
  • διαγραφές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr