• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί - Ο «πλουσιότερος» και ο «φτωχότερος»Τα πόθεν έσχες των πολιτικών: Ο αρχηγός κόμματος με το μεγαλύτερο εισόδημα, τα δάνεια και τα ακίνητα«Βγάλτε τον σταυρό, προκαλείται ραδιενέργεια»: Ντοκουμέντο με δήθεν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ να εξαπατά ηλικιωμένηΠοινική δίωξη στον 58χρονο που άνοιξε πυρ με oύζι έξω από μπαρ στην Καλλιθέα
δημοφιλές τώρα: Metallica: Το μεγάλο «ευχαριστώ» στο ελληνικό κοινό - Νέο ρεκόρ σταδίου με 90.000 θεατές
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   22.07.2019 08:33
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Πανεπιστήμια: Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων

Λιγότεροι αναµένεται να είναι του χρόνου οι νέοι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας, ενώ ιδρύονται αγγλόφωνα τµήµατα µε δίδακτρα για ξένους σπουδαστές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(copyright: Eurokinissi)
(copyright: Eurokinissi)

Μείωση του αριθµού των εισακτέων στα πανεπιστήµια, αγγλόφωνα τµήµατα µε δίδακτρα για ξένους φοιτητές, κατάργηση του ασύλου και άµεση δροµολόγηση των διαδικασιών για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πανεπιστήµια θα είναι αυτά τα οποία θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθµό των εισακτέων, καθώς αυτό είναι δουλειά των πανεπιστηµίων και όχι του υπουργείου Παιδείας. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά. Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισµένο αριθµό εισακτέων, µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν µεγάλο αριθµό φοιτητών και ιδιαίτερα στα τµήµατα τα οποία έχουν εργαστήρια.

Τα προηγούµενα χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τελικά δεν ελάµβανε υπόψη τις προτάσεις των πανεπιστηµίων. Ο εκάστοτε υπουργός αποφάσιζε και ανακοίνωνε τον τελικό αριθµό, ο οποίος φυσικά καµία σχέση δεν είχε µε αυτόν που πρότειναν τα ιδρύµατα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίµησε ότι στην Ελλάδα θα έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές µε δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστηµιακά αγγλόφωνα τµήµατα. Γενικότερα για τα θέµατα της Παιδείας ανέφερε ότι δροµολογούνται οι διαδικασίες για 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιµετωπιστεί και το ζήτηµα των αναπληρωτών καθηγητών.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2019
ΕΛΛΑΔΑ21.07.2019 10:27
Πανελλήνιες - Βάσεις για 459 σχολές: Αναλυτικοί πίνακες με εκτιμήσεις
Πανελλήνιες - Βάσεις για 459 σχολές: Αναλυτικοί πίνακες με εκτιμήσεις

Τόνισε επίσης ότι στα σχολεία τον πρώτο λόγο για το περιεχόµενο των σπουδών θα τον έχουν οι εκπαιδευτικοί και όχι το υπουργείο. Προανήγγειλε επίσης ότι το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς θα ιδρυθεί στο Περιστέρι. Το άσυλο Σχετικά µε το άσυλο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το άσυλο της ανοµίας και της παραβατικότητας καταργείται στο πρώτο µας νοµοσχέδιο. Και τα πανεπιστήµια αδειάζουν από µολότοφ, από µπαχαλάκηδες, από εµπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζοµένους τους».

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, σε συνέντευξή της δήλωσε ότι η κυβέρνηση µελετά ένα νέο θεσµικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθµια και τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, για το οποίο «θα διαβουλευθούµε µε όλους τους φορείς και θα το εισαγάγουµε στον δηµόσιο διάλογο για µια ευρύτερη διαβούλευση, µόλις αυτό ετοιµαστεί».

Οσον αφορά στο σύστηµα εισαγωγής στα πανεπιστήµια επανέλαβε ότι παρά το γεγονός ότι η ΝΔ διαφώνησε για πάρα πολλούς λόγους, δυστυχώς έγινε νόµος του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Κεραµέως υπογράµµισε ότι θα ισχύσει το σύστηµα εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση όπως αυτό ψηφίστηκε πριν από µερικούς µήνες, θα υπάρξουν ωστόσο «βελτιωτικές κινήσεις προκειµένου να διορθωθούν στρεβλώσεις». Η υπουργός τις επόµενες ηµέρες θα συναντηθεί µε τους καθηγητές, καθώς στο πρόγραµµα της κυβέρνησης είναι και η µείωση της εξεταστέας ύλης.

Διαβάστε ακόμη

Ανανεώθηκε η θητεία των Ελλήνων Ευρωπαίων εισαγγελέων - Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Xωροταξικό για τουρισμό: Το πλαφόν σε κλίνες, οι όροι δόμησης και οι «κόκκινες» περιοχές

Metallica: Το μεγάλο «ευχαριστώ» στο ελληνικό κοινό - Νέο ρεκόρ σταδίου με 90.000 θεατές

«Ήταν ένα τέρας, μας κακοποιούσε σεξουαλικά για χρόνια» λένε τα παιδιά της «μυστικής οικογένειας» του Μάικλ Τζάκσον

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδική αγωγή
  • ελληνικά πανεπιστήμια
  • εισακτέοι
  • κατάργηση ασύλου
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr