Αλέξης Τσίπρας
(Eurokinissi)

ΣΥΡΙΖΑ: Ως εδώ και με τους δύο - Ολομέτωπη σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Τελευταία Ενημέρωση
Η Κουµουνδούρου εκτιµά ότι το νοµοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και οι επιθέσεις σε στελέχη του κόµµατος ανέδειξαν τις βαθύτερες προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΚΙΝΑΛ, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα σήµανε αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συµµαχία στη Βουλή και στους δρόµους

Ηταν στην συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» της προηγούµενης εβδοµάδας όταν ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ενόχλησή του για την κριτική που δέχτηκε από το ΚΙΝΑΛ αναφορικά µε τις παραποµπές στο ’89 εξαιτίας των επιθέσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Λίγες ηµέρες αφότου η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ζητούσε από τον πρωθυπουργό να βάλει στο κάδρο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το παράνοµο ηχητικό Μιωνή, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίαζε: «Θα ήταν προτιµότερο το ΚΙΝΑΛ να αρχίσει να προβληµατίζεται βαθύτερα για το τι σηµαίνει µια προοδευτική στρατηγική στην Ελλάδα του 2020.

Να απαγκιστρωθεί, επιτέλους, από µια ρητορική που αθωώνει τη Δεξιά στα µείζονα για να την ψέξει στα ελάσσονα. Ξέρουν πολύ καλά ότι η ∆εξιά, για να παραφράσω τον Μπρεχτ, πρώτα ήρθε γι’ αυτούς και µετά για εµάς. Η διαφορά µας είναι ότι εµείς δεν βρεθήκαµε ποτέ στην ίδια πλευρά µε τον συκοφάντη µας». Λίγες ηµέρες αργότερα, όσα εκτυλίχτηκαν στη Βουλή, µε αφορµή τη στάση του Κινήµατος Αλλαγής στο νοµοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, επιβεβαίωσαν ότι ένα νέο ρήγµα δηµιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο κοµµάτων παρά το γεγονός πως ακόµη τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει δηµοσίως πως θα µπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι µε τη Φώφη Γεννηµατά για µια προγραµµατική συζήτηση.

«Ντροπή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην παρέµβασή του χαρακτήρισε ντροπή απέναντι στην ιστορία της δηµοκρατικής παράταξης την υπερψήφιση ενός αυταρχικού νοµοσχεδίου από το ΚΙΝΑΛ και ακολούθως η πρόεδρός του σχολίασε µεταξύ άλλων ότι ντροπή ήταν η συγκυβέρνηση µε τους ΑΝΕΛ. Και όλα αυτά όχι σε ιδιαίτερα φιλικούς τόνους... Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή να επιτεθεί στο ΚΙΝΑΛ λόγω της ταύτισής του µε την κυβέρνηση σε ένα νοµοσχέδιο χουντικής εµπνεύσεως, όπως το έχει χαρακτηρίσει, ήταν µονόδροµος, αναφέρουν στελέχη του. Για την Κουµουνδούρου, η στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ήταν κατανοητή, ωστόσο η επιλογή να συνεχίζει την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που καταλογίζει και στη Ν∆- ενώ στην κυβέρνηση βρίσκεται η ∆εξιά του κ. Μητσοτάκη είναι µια παράλογη και αυτοκαταστροφική πολιτική. Στην αξιωµατική αντιπολίτευση θεωρούν ότι στο ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις επιθέσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστηµα ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσουν πόντους και να ανακόψουν τη διαδικασία µετασχηµατισµού του σε µια µεγάλη δηµοκρατική και προοδευτική παράταξη. Ωστόσο πιστεύουν ότι η κυρία Γεννηµατά αυτοπαγιδεύτηκε όχι µόνο γιατί ο κ. Μητσοτάκης τής θύµισε µε νόηµα πως συνυπήρξαν σε κυβέρνηση Σαµαρά, αλλά και γιατί µε τη στάση της απέναντι στο νοµοσχέδιο για τις συναθροίσεις το µόνο που κατάφερε ήταν ρήγµατα στο εσωτερικό του κόµµατός της. Πιστεύουν επίσης -κάτι που υπονόησε και ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή- ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να συµπεριλάβει στον επικείµενο ανασχηµατισµό στελέχη του ΚΙΝΑΛ σε µια προσπάθεια διεµβολισµού αυτού του χώρου, χωρίς όµως να επιδιώξει συµµαχία ή συνεργασία µε ένα άλλο πολιτικό κόµµα, αλλά επιλεκτικά µε κάποια στελέχη του. Για την Κουµουνδούρου, οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τη δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην κατεύθυνση του µετασχηµατισµού του και ευνοούν την εντύπωση πως η συνέχεια της δηµοκρατικής παράταξης δεν είναι το ΚΙΝΑΛ που ταυτίζεται µε τη ∆εξιά, αλλά το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα. Ολα αυτά αναµένεται να γίνουν πιο ευκρινή το επόµενο διάστηµα.

«Επίθεση λάσπης»

Προς το παρόν, το σύνθηµα που εξέπεµψε ο Αλέξης Τσίπρας µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατός του είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία περνάει στην αντεπίθεση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν πάει άλλο µε αυτούς που µας κυβερνούν» φανερώνει πως η «περίοδος χάριτος» για θέµατα µείζονος σηµασίας, όπως η πανδηµία ή τα Ελληνοτουρκικά, έχει ηµεροµηνία λήξης. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει συχνά στους συνεργάτες του πως καµία επίθεση λάσπης δεν θα αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί ως κανονικότητα την επιδροµή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πιστεύοντας πως η Ν∆ καταστρέφει την οικονοµία, διαλύει την κοινωνική συνοχή και συρρικνώνει επικίνδυνα τη δηµοκρατία.

Το «δεν πάει άλλο» και το «ως εδώ» που είπε απευθυνόµενος στους βουλευτές του εµφανίζεται αποφασισµένος να το εφαρµόσει, όπως λένε οι πληροφορίες. Και τα πεδία στα οποία θα εκδηλωθεί πρώτιστα η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι δύο, όπως τουλάχιστον τα περιέγραψε ο ίδιος: Η παρουσία στη Βουλή και εκ παραλλήλου η παρουσία στον δρόµο και στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, «όπου οι πολίτες αντιστέκονται, διεκδικούν, διαδηλώνουν». Και την καλύτερη, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορµή για την άσκηση αντιπολιτευτικής πίεσης και στα δύο επίπεδα έδωσε το νοµοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία έκανε διακριτή την απόλυτη αντίθεσή του στο νοµοθέτηµα, προκαλώντας συγχρόνως και τη σύγκριση µε το ΚΙΝΑΛ, αλλά αυτό το έδειξε και στους δρόµους, καθώς απηύθυνε κάλεσµα διαµαρτυρίας µε πορεία για το ίδιο θέµα. Τα όσα επακολούθησαν άλλωστε εκτός Βουλής, µε τη διάλυση της συγκέντρωσης από την Αστυνοµία, ενέτειναν την επιχειρηµατολογία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόµο του αυταρχισµού και της άγριας καταστολής, αντιλαµβανόµενη µάλιστα πως πολύ σύντοµα δεν θα της αρκεί -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- η υπεροπλία της στον τοµέα της ενηµέρωσης για να αντιµετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο της αντεπίθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε την παραίτηση του αρµόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ έχει ανοιχτά υπονοήσει ότι αργότερα δεν αποκλείεται να ζητηθούν ποινικές ευθύνες από τον σηµερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη λίστα Πέτσα. Η γραµµή «δεν θα αφήνουµε τίποτα να πέφτει κάτω», όπως την περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το ανάχωµα στις επιθέσεις του παλαιού πολιτικού συστήµατος που δεν έχουν στόχο τα στελέχη του κόµµατος, αλλά µέσω των στελεχών το ίδιο το κόµµα και την παράταξη. Η αξιωµατική αντιπολίτευση αποδίδει την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, µια πόλωση που επικεντρώνεται στο πεδίο της σκανδαλολογίας για τις οικονοµικές συνθήκες που διαµορφώνονται στη χώρα και σε µια διάθεση αντιπερισπασµού από την πλευρά της κυβέρνησης για τα αδιέξοδα στην οικονοµία και την κοινωνία Η Κουµουνδούρου διαβάζει συστηµατικά το τελευταίο διάστηµα τόσο τις προβλέψεις των διεθνών οργανισµών, που µιλούν για έκρηξη της ύφεσης το 2020 (γύρω στο 9%) και µείωση της αναµενόµενης ανάκαµψης το 2021, όσο και τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ότι τα ζητήµατα που απασχολούν κυρίως τους πολίτες αφορούν την ατζέντα της οικονοµίας. Στις δηµοσκοπήσεις τεσσάρων διαφορετικών εταιρειών καταγράφεται σαφέστατα µια υποχώρηση του φόβου για τον κορονοϊό και συγχρόνως µια αύξηση της ανησυχίας για την οικονοµία, την ανεργία και τη φορολογική πολιτική σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 40%.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ