• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Είμαστε έτοιμοι να πάμε Αθήνα να δούμε τον Μητσοτάκη» λένε οι αγρότες - Τι θα γίνει με τα μπλόκα και τα τρακτέρΕξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Ανήλικοι λένε ότι την εντόπισαν στην Ομόνοια - Τι εξετάζουν οι Αρχές Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση drone στο ελληνόκτητο τάνκερ Delta Harmony στη Μαύρη ΘάλασσαΣοκ στο Αιγάλεω: 95χρονη αυτοπυρπολήθηκε έξω από κατάστημα - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
δημοφιλές τώρα: ΟΠΕΚΕΠΕ: Επίθεση Κωνσταντοπούλου στον Αραχωβίτη στην Εξεταστική - «Κάποιος σας κρατάει»
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   16.09.2020 18:00
Μαρία Ψαρά
Μαρία Ψαρά

Φαρούκ Καϊμακτσί: Βλέπει έναρξη διαλόγου και σημείο αφετηρίας για την ανατολική Μεσόγειο

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί είπε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες με ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Copyright: AP Photo/Karim Kadim
Copyright: AP Photo/Karim Kadim

Αποκλιμάκωση προβλέπει ο Φαρούκ Καϊμακτσί, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της ανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας σε σεμινάριο του EPC (European Policy Center - δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών), ο Φαρούκ Καϊμακτσί είπε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες με ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί έκανε λόγο για έναρξη διαλόγου και σημείο αφετηρίας –για την Τουρκία- την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, με ανανέωση της προοπτικής ενταξιακών διαπραγματεύσεων, φιλελευθεροποίηση της βίζας, επιτάχυνση των συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και επανέναρξη των διαλόγων υψηλού επιπέδου. 

Όπως δήλωσε «δεν ξέρω ποιος θα χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες σε 20 χρόνια» καθώς «όλοι στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά τόνισε ότι «ας τους μετατρέψουμε σε πηγή συνεργασίας». 

Πρότεινε μάλιστα ο αγωγός EastMED να μετατραπεί σε κοινό project για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, «να γίνει ο άνθρακας και το ατσάλι της περιοχής, όπως ο άνθρακας και το ατσάλι έφεραν κοντά Γαλλία και Γερμανία». 

Επανέλαβε δε την τουρκική πρόταση για πολυμερή διάσκεψη στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των ελληνοκυπρίων όπως είπε. Η Τουρκία δεν εκφοβίζει την Ελλάδα ή την Κύπρο, είπε, απλά υποστηρίζει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, τους οποίους «κορόιδεψαν» οι ελληνοκύπριοι, «κοροϊδεύοντας» και την ΕΕ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16.09.2020 14:12
Αντιπολίτευση: Ο Ερντογάν εξαπατά την κοινή γνώμη - Επαφές του Τούρκου προέδρου με ξένους ηγέτες
Αντιπολίτευση: Ο Ερντογάν εξαπατά την κοινή γνώμη - Επαφές του Τούρκου προέδρου με ξένους ηγέτες



Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική πορεία της Τουρκίας πληγώθηκε λόγω της εισόδου στην ΕΕ μόνο των ελληνοκυπρίων, όπως είπε, οι οποίοι “απέρριψαν το σχέδιο Ανάν” και προχώρησαν με το πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων. Χάσαμε τη χρυσή ευκαιρία του 2004”.

Σχολιάζοντας την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση στην Ένωση, ο Φαρούκ Καϊμακτσί υπενθύμισε «θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα» σημείωσε ότι η Πρόεδρος «ήταν προσεκτική στις διατυπώσεις της, αλλά δεν είναι η Τουρκία που θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ, παραμένει δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Σημείωσε δε ότι «ωστόσο η Πρόεδρος αποτύπωσε το πρόβλημα: η ΕΕ όμηρος κρατών μελών, με εθνικιστικά μοτίβα, στενόμυαλες εθνικιστικές ιδέες». Ανέφερε δε ότι ένας Βρετανός συνομιλητής του του είπε ότι ένας από τους λόγους του Brexit ήταν «γιατί μερικές χώρες κρατάνε την ΕΕ όμηρο».

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «κάνει σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού», όπως είπε “αγνοώντας του τουρκοκυπρίους”. Σημείωσε δε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτελούν απάντηση σε αυτή την πολιτική. 

Ο Φαρούκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει να περιορίσει την Τουρκία και να κάνει την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη. Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις περί εύρους υφαλοκρηπίδας “παράλογες” και είπε παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες “αφήνω στην κρίσης σας αν και κατά πόσο η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις». Ο αναπληρωτής Υπουργός παρέθεσε και την τουρκική θέση για το Καστελόριζο και την επιρροή της υφαλοκρηπίδας του. Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και για αυτά συζητάμε 46 χρόνια».

Στη συνέχεια παρέθεσε υποθέσεις (Κροατία - Σλοβενία) όπου η ΕΕ κράτησε ουδέτερη στάση μεταξύ αντιμαχομένων κρατών σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Όπως είπε «κατανοούμε την αλληλεγγύη του club, αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις τυφλά κάποιον που κάνει λάθος», παραθέτοντας δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις όπως της Ιταλίας με τη Μάλτα και των Νήσων στη Μάγχη.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παίχτης και διαιτητής», δήλωσε, και ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την απεμπλοκή (de - confliction) στο ΝΑΤΟ είναι η σωστή κίνηση, «διότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει το μέρος κανενός». 

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι μετά από τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, όπως είπε όμως «με καταληκτική ημερομηνία, καθώς δεν μπορούμε να συζητάμε για πάντα».

«Συζητάμε το κυπριακό για 60 χρόνια. Νομίζουμε ότι οι ελληνοκύπριοι μάλλον δεν ψάχνουν για λύση. Αν ξεκινήσουμε πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι και χρονοδιάγραμμα», σημείωσε. «Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και  το χρονικό όριο, τότε οι τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν στο διάλογο ευχαρίστως - αλλιώς δεν καταλήγουμε πουθενά».

Διαβάστε ακόμη

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε Αθήνα να δούμε τον Μητσοτάκη» λένε οι αγρότες - Τι θα γίνει με τα μπλόκα και τα τρακτέρ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Ανήλικοι λένε ότι την εντόπισαν στην Ομόνοια - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση drone στο ελληνόκτητο τάνκερ Delta Harmony στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα νεοκλασικό με θέα προς την Πλάκα και την Ακρόπολη γίνεται το μέλλον του ελληνικού βιβλίου

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • κρίση στη Μεσόγειο
  • Τουρκία
  • Φαρούκ Καϊμακτσί
  • Ανατολική Μεσόγειος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr