Τσακαλώτος: Η Κομισιόν έχει άδικο - Αν είχα φοιτητή τον Ρέγκλινγκ, θα τον έκοβα

Τελευταία Ενημέρωση
«Θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Open Mind και την Έλλη Στάη (vids)

«Στα 4 χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω δει πολλές εκθέσεις. Αυτή δεν είναι από τις πιο αυστηρές. Δεύτερον, για 3 συνεχή χρόνια μας έλεγε η Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι δεν θα φτάσουμε στο στόχο. Και μας ανάγκαζε στο τέλος του χρόνου να δούμε πιο είναι το πλεόνασμα και να το μοιράσουμε στο τέλος. Αυτή είναι μια κακή δημοσιονομική πολιτική. Ποιος έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα ή εμείς που λέγαμε ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το να μοιράζουμε τα πλεονάσματα στο τέλος;» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Open Mind» και την Έλλη Στάη.

«Έχει ένα δίκιο ο κ. Τσίπρας, γιατί όταν είσαι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις προσλήψεις λες ότι από το 1 προς 1 πάμε στο 1 προς 5, ανοίγεις ορέξεις, ανοίγεις το δρόμο για σενάρια» πρόσθεσε. «Υπάρχουν άνθρωποι στο Λαϊκό Κόμμα που αγαπάνε τη λιτότητα, που είναι μέσα στο DNA τους. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε τους συσχετισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να φύγουμε από τη στρατηγική της λιτότητας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε πολύ μεγάλη αξιοπιστία στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο. Πρέπει να δει ο ελληνικός λαός ποιους εμπιστεύεται».

img_1366.jpg

Η μη μείωση του αφορολόγητου και η κατάργηση των αντίμετρων

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί η τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, ενώ σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των αντιμέτρων έχει ήδη νομοθετηθεί. «Το καλοκαίρι του 2017 το ΔΝΤ μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα - αντίμετρα 1% για το 2019 και για το 2020. Μετά φάνηκε ότι το ΔΝΤ είχε άδικο. Το 2018 προχωρήσαμε και κάναμε ένα κομμάτι των αντιμέτρων, το ίδιο κάναμε και το 2019. Δηλαδή μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αυξήσαμε το επίδομα παιδιού. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχει ήδη νομοθετηθεί. Το επίδομα στέγασης που είναι πολύ σημαντικό αντίμετρο έχει μπει στη ζωή των ανθρώπων. Τώρα θα ψηφίσουμε τη μη μείωση του αφορολόγητου, τα αντίμετρα του 2020 και τα θετικά αντίμετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχει γίνει ή ήταν στο πακέτο που ανακοινώσαμε στο Ζάππειο για το 2020. Με το σχέδιο που ανακοινώσαμε μειώσαμε τους στόχους από το 3,5% στο 2,5%» υποστήριξε. «Η ΝΔ λέει ότι θα μειώσει τα πλεονάσματα όταν θα έχει χτίσει την αξιοπιστία της» τόνισε.

IMG_1330.jpg

Χρειαζόμαστε στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα

Για τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι η κεντρική αιτία της ήττας ήταν η παραμέληση της μεσαίας τάξης αλλά και τη δήλωση περί ταξικής μεροληψίας για τη μεσαία τάξη σχολίασε τα εξής:

«Η μεσαία τάξη είναι ένα κομμάτι που είναι μαγαζάτορες, ένα που είναι μικροεπιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι όχι μεγάλοι μάνατζερ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα και σιγά σιγά καθώς βγαίνουμε από την κρίση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Γιατί σε όλη την Ευρώπη πλήττεται η μεσαία τάξη; Γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια, την παιδεία και την υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Και για αυτό το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι μικρότερο. Η μεσαία τάξη πλήττεται σε όλη την Ευρώπη γι' αυτό δεν ψήφισε τα δεξιά κόμματα».

«Τι εννοώ με την ταξική μεροληψία; Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει προτεραιότητες. Αρα αν είμαστε σε μια κατάσταση όπως το 2015, πρέπει να αρχίσεις από κάπου. Εγώ καταλαβαίνω ότι η μεσαία τάξη δεν έχει δει τσέπη του το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα» είπε σχολιάζοντας τα περί ταξικής μεροληψίας.

«Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός ότι είπε ότι εμείς κατανοούμε ότι υπάρχουν μεσαία στρώματα που τους έχουμε σταθεροποιήσει, αλλά έχουν ανάγκες που δεν τις ικανοποιήσαμε» υποστήριξε ακόμη.

«Ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει την Έφη Αχτσιόγλου και τη Θεανώ Φωτίου που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες ή τον Γιάννη Βρούτση και τον Άδωνι Γεωργιάδη» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος. 

Αναφερόμενος στο σύνθημα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στις ευρωεκλογές (“Με τους πολλούς”) υποστήριξε ότι «οι πολιτικές που προωθεί η ΝΔ ειναι για περιορισμένη μερίδα του πληθυσμού».

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα έρθουν άλλα μέτρα. Τότε θα δούμε όπως και τα προηγούμενα χρόνια εάν υπάρχει το υπερπλεόνασμα. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και άρα θα υπάρχουν και άλλα μέτρα».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος «καμία κυβέρνηση δεν άφησε 13% έλλειμμα. Η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε στην κυβέρνηση Παπανδρέου έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό μας χρεοκόπησε και μπήκαμε στα Μνημόνια» ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε και εμείς ευθύνη για την υπερφορολόγηση. Ωστόσο η μεγαλύτερη έγινε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά». 

IMG_1268.jpg

Αν είχα φοιτητή τον Ρέγκλινγκ θα τον έκοβα

Σχετικά με τις εκτιμήσεις του Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 είπε ότι «την πενταετία 2010-2015 η Ελλάδα έχασε 60 εκατ. ευρώ και 24% του ΑΕΠ. Εάν είναι να γίνει Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να γίνει γι αυτό. Όλα τα άλλα είναι συζητήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύο κόμματα που κυβερνούσαν για 35 χρόνια μας έφεραν στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ. Οι εκτιμήσεις του είναι για το καλάθι των αχρήστων, αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα. Με στεναχωρεί ως πανεπιστημιακό πια. Έβγάλε έναν αριθμό για να χτυπήσει την κυβέρνηση που δεν αξίζει να το συζητάμε».

Κληθείς να σχολιάσει τη θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, επανέλαβε τη θέση του ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι συλλογικές. «Η δική μου θέση είναι ότι συλλογικά αποφασίζει μια κυβέρνηση. Μαζί αποφασίζουμε» ανέφερε.

Αναφορικά με τη δήλωση Βαρουφάκη περί χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο κίνδυνος να πάμε πίσω είναι πραγματικός, να πάμε πίσω στην υγεία, την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις. Και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει»

IMG_1328.jpg

Θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Από την άλλη πλευρά επανάλαβε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να γυρίσει. «Είναι άλλο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και άλλο σε Ευρωεκλογές. Σε αυτές τις εκλογές θα φανεί ποια κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες. Είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι».  

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «αν έλεγα ένα λάθος που κάναμε ήταν ότι δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να την μεταμορφώσουμε. Κάναμε όμως μία Δημόσια Διοίκηση με μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάναμε λιγότερα πράγματα απ' ότι έπρεπε να κάνουμε. Νομίζω πως αυτό ο κόσμος μας το χρεώνει». 

«Κάποια πράγματα είναι εξοργιστικά. Έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα. Πολλές φορές πέσαμε σε μία παγίδα που μας έστηναν. Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες χρειάζονται στήριξη

Σχετικά με τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο τόνισε ότι «έκανα μία ανάρτηση. Επί της ουσίας ο κ. Πολάκης είχε δίκιο καθώς αυτό που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος για τα επιδόματα δεν ήταν σωστό. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες χρειάζονται στήριξη. Ο τρόπος που το έκανε ήταν αυτό που "τσιμπάς σε μία κόντρα με την αντιπολίτευση"». 

Κάνοντας την αυτοκριτική του υποστήριξε πως «και εγώ έχω παραφερθεί στη Βουλή, με έχουν βγάλει από τα ρούχα μου και δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου». 

Δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε ανακριτής

«Η θέση μου είναι ότι δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε ανακριτής. Στην ισορροπία να αναδεικνύεις σκάνδαλα και να θωρακίζεις το δημόσιο τομέα να μην γίνουν σκάνδαλα στο μέλλον, η έμφαση πρέπει να είναι στο δεύτερο. Η διαφωνία μου με ορισμένους είναι ότι μια Αριστερά, πρωτίστως την ενδιαφέρει να κάνει το δεύτερο» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για το θέμα υπήρχαν και διαφωνίες στο υπουργικό, όμως την ευθύνη την έχουν όλοι μαζί.

IMG_1279.jpg

Εξαιρετική και άνετη η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα

Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «πολλές φορές έχω διαφωνήσει με τον κ. Τσίπρα. Γι αυτό άλλωστε υπάρχει και η συλλογική ευθύνη. Θεωρώ ότι είχαμε εξαιρετική σχέση. Μου έχει αλλάξει πολλές φορές άποψη επειδή έχει πολιτικό κριτήριο. Άλλωστε εγώ δεν είμαι τόσο πολιτικός όσο είναι ο πρωθυπουργός. Βέβαια του έχω αλλάξει γνώμη και εγώ σε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι η σχέση μας ήταν άνετη. Πάντα διαφωνούν οι έξυπνοι άνθρωποι. 

Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την Κεντροδεξιά και την Ακροδεξιά

«Με εκφράζει πολύ το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας επειδή θεωρώ ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εάν είναι να αντιμετωπίσουμε την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά πρέπει να συνεργαστούν πολίτες που ανήκουν στους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό είναι το και το παράπονο μου από το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ δεν κατάλαβε ότι πρέπει να συζητήσει σοβαρά με άλλα κόμματα της Αριστεράς. Πρέπει να γίνει μία συσπείρωση» τόνισε ακόμη. Στη συνέχεια απαντώντας στο ερώτημα για το εάν διαφώνησε με τις υπουργοποιήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «συλλογικές αποφάσεις». 

Επίσης σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη - ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι με τον κ. Τσακαλώτο μπορούμε να συζητήσουμε, με τον Αλέξη Τσίπρα όχι- εξήγησε ότι «καταλαβαίνω όταν κάποιος λέει κάτι που το πιστεύει και κάποιος που λέει κάτι για να δημιουργήσει την εικόνα "ο καλός Ευκλείδης και ο κακός Αλέξης". Μπορεί να μην έχω το πολιτικό κριτήριο του Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν νομίζω να μην καταλαβαίνω κάποια παιχνίδια που παίζονται. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν κάποιοι σοβαροί και κάποιοι ασόβαροι. Αν παρακολουθήσετε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού είναι πιο ήπιες». 

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ηγετικές βλέψεις. «Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα στην ηγεσία. Βλέπω στη Βουλή και στα υπουργεία νέα παιδιά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε φτιάξει μια νέα γενιά στελεχών που ζυμώθηκαν στη διαπραγμάτευση». 

«Εγώ έχω ένα dress code ενός αριστερού πανεπιστημιακού. Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους δεν αρέσει. Υπάρχουν 3 κατηγορίες στη μόδα. Είναι οι άνθρωποι που είναι πάντα εντός της μόδας. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι πάντα εντός της μόδας και είναι πάντα από πίσω και άρα δεν είναι ποτέ στη μόδα. Και είναι η τρίτη κατηγορία που είμαι εγώ που φοράω  πάντα τα ίδια πράγματα και σαν το ρολόι που δύο φορές δείχνει πάντα τη σωστή ώρα, πότε είμαι στη μόδα, πότε δεν είμαι» κατέληξε. 

Δείτε τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ