Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Γαβρόγλου: Δεν υπήρξε καμία διαρροή των θεμάτων της Έκθεσης

Ο υπουργός Παιδείας διέψευσε τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας

Τέλος στα σενάρια περί διαρροής των θεμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα των Νεοελληνικών έβαλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός τόνισε ότι στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν γύρω στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής πληροφορίες για τη γενική θεματική «Δημοκρατία και Πολίτες» και όχι των θεμάτων, των ερωτήσεων ή των ασκήσεων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την παραφιλολογία περί διαρροών. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση που έκανε νωρίς το πρωί ηλεκτρονική εφημερίδα με τον τίτλο του θέματος και μόνο.

Κατά τα λοιπά η πρώτη μέρα των Πανελλαδικών για τους μαθητές των Γενικών και Εσπερινών λυκείων κύλησε χωρίς προβλήματα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας.

Το ethnos.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και δημοσιεύει θέματα, σχόλια και λύσεις σε συνεργασία με τον πρότυπο εκπαιδευτικό οργανισμό «Ρούλα Μακρή».

Οι υποψήφιοι από τα Γενικά Ενιαία Λύκεια ξεκινούν τις πανελλήνιες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ειδικότερα, το θέμα της Έκθεσης ήταν Δημοκρατία και νέοι, ένα αναμενόμενο θέμα και από αυτά που μελετούσαν οι μαθητές.  

Τα θέματα που δόθηκαν σήμερα στους υποψηφίους στις Πανελλήνιες εξετάσεις, στο μαθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας κινούνταν μέσα στο πλαίσιο της διδαγμένης ύλης. Το κείμενο ανήκει σε αναμενόμενα θέματα λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας. 

Οι ερωτήσεις ηταν διατυπωμένες με σαφήνεια και μπορούσαν να απαντηθούν με άνεση απο τους μαθητές, εφόσον τις αντιμετώπιζαν με νηφαλιότητα και συγκέντρωση.

Το κείμενο που δόθηκε, χωρις να έχει σκοτεινά σημεία ήταν απαιτητικό με την έννοια ότι η προσπέλαση του προυπέθετε προσεκτική ανάγνωση. Ειδικά στη σχέση των ρυθμιστικών κανόνων  και των ιδανικών που κατα πάσα πιθανότητα θα συσκόλεψε αρκετούς μαθητές. 

 Το όριο λέξεων ενδεχομένως να ηταν χαμηλό σε σχέση με τον πλούτο των ιδεών του προς εξέταση κειμένου.

Ας σημειωθεί τέλος, οτι η προσέγγιση όλων των θεμάτων δε βασιζόταν στην απομνημόνευση, αλλά στην αξιοποίηση της κριτικής σκέψης των μαθητών. 

logo-makri_300x300pxl-1.jpg

Δείτε εδώ τις απαντήσεις για τις εξετάσεις (αρχείο pdf)

Δείτε εδώ το θέμα των εξετάσεων (αρχείο pdf)

Τη δική τους µάχη για µία θέση στα ιδρύµατα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δίνουν μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις περίπου 100.000 υποψήφιοι (δείτε εδώ τον αριθμό των εισακτέων)Μία ακόμη χρονιά εξετάσεων, σε μία μεγάλη αλυσίδα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

Οι συγκεκριµένοι διαγωνισµοί απαιτούν µεγάλη αυτοπειθαρχία, απόλυτη συγκέντρωση και βέβαια πιστή εφαρµογή των κανόνων που διέπουν τις εξετάσεις. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, οι αρµόδιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα ώστε οι εξετάσεις να διενεργηθούν χωρίς προβλήµατα για τα παιδιά. Οσον αφορά τους µαθητές, οι ώρες που αποµένουν καλό θα ήταν να χρησιµοποιηθούν για ασκήσεις... ηρεµίας, µια και είναι γνωστό ότι αν τους καταβάλει το άγχος δεν θα µπορέσουν να αποδώσουν στον εξεταστικό µαραθώνιο που ακολουθεί.

Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσµατος δεν έχουν πλέον καµία χρησιµότητα, αντίθετα κουράζουν το µυαλό και το σώµα. Το καλύτερο θα ήταν οι µαθητές να αφιερώσουν τώρα τον χρόνο τους σε ξεκούραση, καλό ύπνο και σωστό φαγητό. Ο στόχος είναι να φτάσουν στα εξεταστικά κέντρα αισιόδοξοι και χαρούµενοι. Υπάρχουν ορισµένα βασικά πράγµατα τα οποία σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο.

Αυτά είναι:

  1. Nα έχετε µαζί σας το δελτίο εξεταζόµενουαστυνοµική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας, µολύβι και γοµολάστιχα (όχι µπλάνκο). Επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
  2. Δεν επιτρέπεται το κινητό, ακόµη κι αν είναι κλειστό. Αφήστε το σπίτι. Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωµα ακόµη και να σας µηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και για την αντιγραφή. Δυστυχώς κάποιοι µαθητές κάθε χρόνο παραβιάζουν αυτές τις «εντολές» και τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι να χάσουν τις εξετάσεις. Να θυµάστε ότι οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά µάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.
  3. Αντί λοιπόν για κινητό, φορέστε ένα ρολόι. Θα σας φανεί πολύ χρήσιµο, αφού θα µπορείτε να βλέπετε τον χρόνο που αποµένει µέχρι να ολοκληρωθεί το τρίωρο που έχετε στη διάθεσή σας.
  4. Οση ώρα είστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να µην κάνετε συζητήσεις µε τους συµµαθητές σας για «SΟS θέµατα». Το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε, και µάλιστα χωρίς λόγο. Στις Πανελλαδικές όλα τα θέµατα είναι πιθανά.
  5. Μόλις έρθουν τα θέµατα, συγκεντρωθείτε σε αυτά και µην αφήσετε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σας. ∆ιαβάστε µια φορά όλα τα θέµατα και κρατήστε κάποιες πρόχειρες σηµειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα. Αµέσως µετά επεξεργαστείτε τα θέµατα που γνωρίζετε πολύ καλά. Αφήστε στο τέλος όποιο θέµα σάς φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.
  6. Δεδοµένου ότι στα περισσότερα µαθήµατα εξετάζεστε σε τέσσερα θέµατα, ο µέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε θέµα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Οµως, κάποια από τα θέµατα θα φανούν στους προετοιµασµένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα αποµείνει για τα απαιτητικά θέµατα είναι αρκετός.
  7. Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας είναι να µην επιµείνετε για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποιο θέµα που φαίνεται ότι δεν µπορείτε άµεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα µειωθεί ο χρόνος που θα αποµείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέµατα και, δεύτερον, η εµµονή στο ίδιο θέµα κατά κανόνα µειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέµα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε µε τα υπόλοιπα και επανέρχεστε σε αυτό αργότερα.
  8. Ξεκινήστε από τα εύκολα θέµατα, γιατί αυτό θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε στα δύσκολα και κυρίως στο 4ο, που είναι και το δυσκολότερο. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά µόρια.
  9. Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέµα καλά, µην απογοητεύεστε. ∆εν πειράζει. Συνεχίστε παρακάτω.
  10. Εξαντλήστε τον χρόνο για διορθώσεις και «χτένισµα» των απαντήσεων.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των πανελλαδικών

10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). 

12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Στο διαδίκτυο τα μηχανογραφικά δελτία

Τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Η συμπλήρωση του θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς που κατέκτησαν στις εξετάσεις.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μαθητές έχουν ν΄αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις που ξεκινούν  αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν σιγά-σιγά να ρίχνουν και μια "ματιά" στο μηχανογραφικό καθώς υπάρχουν και πολλές νέες σχολές για τις οποίες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Αρα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες γι΄αυτές έτσι ώστε οταν έρθει η ώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό να ξέρουν το επιστημονικό περιεχόμενο της κάθε νέας σχολής, τα επαγγελματικά δικαιώματα , την "απήχηση " στην αγορά εργασίας κ.λ.π.

Μπορούν, λοιπόν να δουν

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018

το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους  υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017

το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που  συμμετέχουν στις φετινές  Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ