Εθνικές εκλογές 2019: Αυτές είναι οι τέσσερις δημοσκοπήσεις για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία Ενημέρωση
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση όσο πλησιάζουμε στις 7 Ιουλίου

Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στα κόμματα. Στα επικοινωνιακά επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γίνεται αγώνας για να επικρατήσει ο πιο ισχυρός στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα, νέες δημοσκοπήσεις έρχονται στη δημοσιότητα από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, προχώρησε στην ανακοίνωση για πρόωρες εθνικές εκλογές.  

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τις 13 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορές που κυμαίνονται από 7,6% μέχρι 9%. Σε όλες τις σχετικές κατηγορίες (πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης, καταλληλότερος πρωθυπουργός) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, προηγείται έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται το Κίνημα Αλλαγής. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η επόμενη Βουλή μπορεί να έχει από 5 μέχρι 7 κόμματα - αν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη καταφέρουν να περάσουν το 3% και μπουν στη Βουλή. Οι έως τώρα μετρήσεις φέρνουν τα δύο νεοεμφανιζόμενα κόμματα να βρίσκονται στο μεταίχμιο με αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών να δείχνει ανοδική τάση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το ζήτημα της αυτοδυναμίας θα απασχολήσει αρκετά την ημέρα των εκλογών, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει μία σταθερή εκτίμηση, ωστόσο υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο η ΝΔ να καταφέρει να εκλέξει περισσότερους από 151 βουλευτές. Ωστόσο και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σε όλα τα σενάρια τουλάχιστον 151 βουλευτές ενώ στην έρευνα της 7ης Ιουνίου φτάνει μέχρι τον αριθμό των 160.

Οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν στις 13 Ιουνίου

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου παρουσιάστηκαν δύο δημοσκοπήσεις από τις εταιρείες MRB και Pulse.

Σε αυτές η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε από 7,6% μέχρι 8%, με τη ΝΔ να καταγράφει «πρωτιές» στις κρίσιμες κατηγορίες των ερευνών.

Η δημοσκόπηση της MRB

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 7,6%.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ: 23,7%

Νέα Δημοκρατία: 31,3%

Κίνημα Αλλαγής: 6,2%

ΚΚΕ: 5,1%

Χρυσή Αυγή: 4,6%

Ένωση Κεντρώων: 1,8%

Ελληνική Λύση: 2,5%

Μέρα25: 3,4%

Πρόθεση ψήφου:

dimoskopisi.jpg
dimoskopisi2.jpg

Αξιοσημείωτο στη δημοσκόπηση είναι ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να παγιώνεται στην τρίτη θέση, με τέταρτη δύναμη το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση, ενώ το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει ποσοστό με το οποίο μπαίνει στη Βουλή.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό:

Κυριάκος Μητσοτάκης: 34,2%

Αλέξης Τσίπρας: 26,9%

Όσο για την παράσταση νίκης η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ των δύο κομμάτων έχει διαμορφώσει μία σχεδόν βεβαιότητα για τον πρώτο:

parastasi-nikis.jpg

ΝΔ: 80,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 9,6%

Διαφορά: 71,2%

Τα σενάρια για τις έδρες

Δύο είναι τα σενάρια σχετικά με τις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα που θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η διαφορά εντοπίζεται στον αριθμό των κομμάτων που θα συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%.

Και στα δύο σενάρια η ΝΔ συγκεντρώνει την αυτοδυναμία, στο σενάριο όμως των επτά κομμάτων θα έχει μία σχεδόν οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία νέα δημοσκόπηση της Pulse ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες έδωσαν ένα προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα η ΝΔ πήρε το 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,5%, το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,5 και η Χρυσή Αυγή με 5% ενώ στη Βουλή μπαίνουν το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ έχει ποσοστά από 32 έως 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,7 έως 28,3%, το ΚΙΝΑΛ από 5,5$ έως 8,4%, το ΚΚΕ από 4,3 έως 6,7%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 10 μονάδες (36%-26%), ενώ το 32% απαντά «κανένας εκ των δύο».

Στην ερώτηση για το τι είναι καλύτερο να προκύψει για την νέα κυβέρνηση, το 32% είπε πως προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 12% αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ, το 15% συνεργασία με κορμό ΝΔ, 18% με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και 9% έναν μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα. Δεν ξέρω, δεν απαντώ το 14%.

Στη δημοσκόπηση και στην ερώτηση για το αν η συζήτηση περί διορισμών και οι καταγγελίες για χαριστικές πράξεις θα επηρεάσουν την ψήφο το 51% δεν θα επηρεάσουν ενώ το 40% θα το επηρεάσει και ένα 9% δεν απάντησε.

ektimisi-edrwn1.jpg
ektimisi-edrwn2.jpg

 

ektimisi-edrwn3.jpg
parastasi-nikis.jpg

 

Η δημοσκόπηση της Pulse RC την ημέρα των επαναληπτικών εκλογών στην αυτοδιοίκηση

Την ημέρα που διεξήχθη ο επαναληπτικός γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ δημοσίευσε με την ευκαιρία δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτά είναι τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,5% με 27,5%

Νέα Δημοκρατία: 31,5% με 36,5%

Κίνημα Αλλαγής: 6,5% με 9,5%

ΚΚΕ: 4,5% με 6,5%

Χρυσή Αυγή: 4,0% με 6,0%

Ποτάμι: 1,0% με 2,0

Ένωση Κεντρώων: 1,0% με 2,0%

Ελληνική Λύση: 3,0% με 5,0%

Μέρα25: 2,ο% με 4,0%

Πλεύση Ελευθερίας: 1,0% με 2,0%

Άλλο κόμμα: 3,0% με 6,0%

Αναποφάσιστοι: 6,5%

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ανεξάρτητα από τι θα ψηφίσουν οι πολίτες ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα βγει πρώτο, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά και εκτίμηση στο 69%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με το 20%. Άλλο Κόμμα απαντά το 3%, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

parastasi-nikis2.jpg

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά 10 μονάδες. Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Αλέξης Τσίπρας 27%. Το 31% απάντησε «Κανένας από τους δύο».

katallilos-prwthipourgos.jpg

Στην ίδια δημοσκόπηση περιγράφονται δύο σενάρια για την εκτίμηση των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει επτακομματική Βουλή με πρώτη τη ΝΔ και 151 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 74 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής με 23 έδρες, το ΚΚΕ με 16 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 12 έδρες και η Μέρα 25 με 9 έδρες.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει Βουλή με έξι κόμματα, με το «Μέρα 25» του Γιάνη Βαρουφάκη να μένει εκτός. Σε αυτό το σενάριο η ΝΔ λαμβάνει 154 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 77 έδρες. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 25 έδρες, το ΚΚΕ με 17 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 15 έδρες και η Ελληνική Λύση με 12 έδρες.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis έναν μήνα πριν τις εκλογές

Στις 7 Ιουνίου και έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των πρόωρων Εθνικών Εκλογών, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, για λογαριασμό του Alpha, παρουσίασε νέα έρευνα. Το δείγμα ήταν 1.203 άτομα και η έρευνα έγινε από την Δευτέρα έως την Τετάρτη 5/6.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για την πρόθεση ψήφου τους, πώς θα κινηθούν στην κάλπη μετά τις Ευρωεκλογές και πώς θα επηρεαστεί η μάχη της κάλπης από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Οι πολίτες απάντησαν στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη 28% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα.

katallilos-prwthipourgos.jpg

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στις 7,7 μονάδες καθώς το 31,2% απάντησε ΝΔ και το 23,5% ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,1%, το ΚΚΕ με 3,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 παίρνει 2,8% και η Ελληνική Λύση 1,7%. 

prothesi-psifou.jpg
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

600€ για 6 μέρες με αεροπορικά και διαμονή με πρωινό: Το ταξίδι- όνειρο στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα που κοστίζει όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο (Pics)
600€ για 6 μέρες με αεροπορικά και διαμονή με πρωινό: Το ταξίδι- όνειρο στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα που κοστίζει όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο (Pics)
600€ για 6 μέρες με αεροπορικά και διαμονή με πρωινό: Το ταξίδι- όνειρο στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα που κοστίζει όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο (Pics)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ