Στέλιος Πέτσας
Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Στέλιος Πέτσας στο Έθνος: Με µεταρρυθµίσεις κερδίζουµε αξιοπιστία

Τελευταία Ενημέρωση
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αποκωδικοποιεί τα αποτελέσµατα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι εν όψει και του ταξιδιού στο Βερολίνο

Σαφείς απαντήσεις, µε ισχυρά πολιτικά µηνύµατα για τις επιλογές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην επόµενη φάση, δίνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας.

Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδεάζει για το «στίγµα» των κινήσεων του πρωθυπουργού, µε αφορµή τη φετινή ∆ΕΘ, ενώ συνδέει το προσεχές ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο µε την προσήλωση στις µεταρρυθµίσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στον στόχο µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων «σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα».

Κύριε υπουργέ, µόλις επιστρέψατε από το Παρίσι όπου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε µε τον κ. Μακρόν. Τι κρατάτε από αυτό το ταξίδι;

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει µε τον Γάλλο πρόεδρο για τη νέα «αρχιτεκτονική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις µεγάλες προκλήσεις που αντιµετωπίζει η Ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισµό και τα εργαλεία τα οποία θα φέρουν ακόµα µεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης. Συζήτησαν για την κοινή επιδίωξη µιας Ευρώπης που φυλάσσει αποτελεσµατικά τα σύνορά της και δείχνει αλληλεγγύη στην αντιµετώπιση του προσφυγικού προβλήµατος, επιδεικνύοντας ουσιαστική αλληλεγγύη. Συζήτησαν για την ιδέα σχετικά µε τη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού µηχανισµού πολιτικής προστασίας, για τη δηµιουργία του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα πρωτοστατήσει. Οπως επίσης και για κοινές δράσεις στους τοµείς της άµυνας, του περιβάλλοντος και της κλιµατικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγµάτευτη προτεραιότητα. Ιδιαίτερα θερµή ήταν η στήριξη του Γάλλου προέδρου στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία που αντιµετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.

Τι ακριβώς σηµαίνει αυτό, κ. Πέτσα;

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο. Εµπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρώπης είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «την αλληλεγγύη µας και την επαγρύπνησή µας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε “αδυναµία” στον τοµέα αυτό».

Μετά την επίσκεψη αυτή και εν όψει του Βερολίνου πιστεύετε ότι η ευρωπαϊκή συγκυρία ευνοεί τον εθνικό στόχο για τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων;

Το µεγαλύτερο πρόβληµα της Ευρώπης σήµερα είναι η «αναπτυξιακή παγίδα» στην οποία µπορεί να πέσει, καθώς οι εµπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας, το ενδεχόµενο «άτακτου Brexit», η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και το ενδεχόµενο ύφεσης στη Γερµανία επιδεινώνουν το παγκόσµιο οικονοµικό περιβάλλον. Γι’ αυτό φαίνεται να διαµορφώνεται κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται να προταχθούν αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό και µε πυξίδα την προσήλωσή µας στις µεταρρυθµίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις κερδίζουµε αξιοπιστία ώστε να φέρουµε πιο κοντά τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Εχουµε, στο µεταξύ, σύµµαχο την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονοµίας µας, που αναδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαµηλά επιτόκια στις τελευταίες δηµοπρασίες εντόκων γραµµατίων και το γεγονός ότι δανειστήκαµε, µε επταετές οµόλογο, 2,5 δισ. ευρώ µε ιστορικά χαµηλό επιτόκιο 1,9%.

Ποιο θα είναι το κεντρικό µήνυµα από την πρώτη ∆ΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργoύ;

Οτι η Ελλάδα είναι µια χώρα µε αυτοπεποίθηση, που συµµετέχει στις µεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόµενων χρόνων.

Αµέσως µετά το ταξίδι στο Παρίσι ο πρωθυπουργός µετέβη στο Μάτι. Ηταν επίσκεψη εντυπώσεων ή ουσίας;

Η καταστροφή που βίωσε η περιοχή αλλά και οι κάτοικοί της έναν χρόνο πριν ήταν πρωτοφανής. Ηταν υποχρέωσή µας να αναλάβουµε άµεσα δράση και αυτό έπραξε η κυβέρνηση από την πρώτη µέρα. Εκτός από την Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου της 24/07/2019, ενδεικτικά σας αναφέρω πως έχει αποφασιστεί η παράταση της αναστολής των πλειστηριασµών, κατασχέσεων και εξώσεων από τις 30/9/2019 που έληγε µέχρι τις 31/7/2020 αλλά και η παράταση της προθεσµίας για την υποβολή δηλώσεων στεγαστικής συνδροµής για τις επισκευές, που έχει ήδη λήξει, µέχρι τις 31/12/2019. Και µια σειρά από άλλες παρεµβάσεις ουσίας για την αποκατάσταση της περιοχής, στο πλαίσιο της εντολής που έχει δοθεί στο ΤΕΕ για την εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου, το οποίο θα παραδοθεί µέχρι τις 23/7/2020, ώστε το Μάτι να ξαναζήσει.

Το νοµοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των οµογενών ποια ουσιαστική αλλαγή θα επιφέρει;

Οι Ελληνες ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαµονής τους. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κατατεθεί χωριστά το συγκεκριµένο σχέδιο νόµου, ώστε να αποτελέσει µια ευκαιρία για ευρεία συναίνεση όλων των κοµµάτων. ∆εν είναι δυνατόν να αποκλείεται στην Ελλάδα αυτό που έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλες οι άλλες χώρες. Και ούτε να επικρατεί η ταξική αντίληψη που θέλει να ψηφίζουν µόνο όσοι έχουν τη οικονοµική δυνατότητα να έρχονται στη χώρα.

Ως αντιπολίτευση καταγγέλλατε τον ΣΥΡΙΖΑ για καταιγίδες άσχετων τροπολογιών, αλλά ως κυβέρνηση κάνετε το ίδιο. Αλλάξατε άποψη στην πορεία;

Αναφέρεστε σε µια µεµονωµένη περίπτωση, στην τροπολογία αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον «βάσιµο λόγο» απόλυσης, που κατατέθηκε στο διυπουργικό νοµοσχέδιο, για να καταργηθεί µια διάταξη που είχε ψηφίσει και η Νέα ∆ηµοκρατία, αλλά διαπιστώθηκε στην πράξη ότι ήταν προβληµατική, µε αρνητικά αποτελέσµατα για τον εργαζόµενο και την απασχόληση. Η τροπολογία ήταν επείγουσα, όπως και η θέσπιση µηνιαίου πλαφόν 4.608 ευρώ στις λεγόµενες «χρυσές συντάξεις». Πράγµατι, όµως, κατατέθηκε αργά. Παρακαλώ όλους τους πολίτες να διαπιστώσουν στο µέλλον ότι πρόκειται για εξαίρεση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, και δεν πρόκειται να γίνει κανόνας.

Θα επιδιώξετε ευρύτερες συναινέσεις στην αλλαγή του εκλογικού νόµου; Και µε ποιους;

Είµαστε ανοιχτοί στον διάλογο για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Με γνώµονα, όµως, έναν εκλογικό νόµο που θα εγγυάται αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάµεων αλλά και την εθνικά αναγκαία κυβερνησιµότητα. Η Ελλάδα δεν αντέχει συστήµατα που επιφυλάσσουν ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Και αυτό ελπίζουµε να το αναγνωρίσουν στην πράξη ακόµη και εκείνοι που προσποιούνται πως δεν το καταλαβαίνουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ