«Μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ να ελέγχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο;»

Τελευταία Ενημέρωση
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης και Κώστας Ζαχαριάδης, αναφέρουν στο ethnos.gr γιατί έκαναν επερώτηση για την πρόταση για εξαγορά της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη

«Μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ-καναλάρχης να ελέγχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο, κάνοντας εξαρτώμενες τις άλλες ΠΑΕ;». Αυτό το ερώτημα διατυπώνουν μέσω του ethnos.gr τόσο ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης όσο και ο επίσης βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο από τους 43 που κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στον πρωθυπουργό με φόντο την πρόταση για εξαγορά της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη

Κάτσης στο ethnos.gr: «Delivery στα συμφέροντα»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, μιλώντας στο ethnos.gr, επισημαίνει: «Ρώτησα ο ίδιος τον υπουργό Επικρατείας κ. Πέτσα στη Βουλή, αν το κόψιμο των αθλητικών μεταδόσεων της ΕΡΤ σχετίζεται με την επικείμενη εξαγορά της Forthnet-NOVA από ιδιοκτήτη ΠΑΕ. Απάντηση δεν πήρα.

κατσησ.jpg

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε ερώτηση γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που από την αρχή κάνει delivery στα συμφέροντα. Μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ-καναλάρχης να ελέγχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο, κάνοντας εξαρτώμενες τις άλλες ΠΑΕ; Μπορεί να σβηστούν εκατ. € χρέη της NOVA στις τράπεζες δημιουργώντας τρύπα ώστε να βάλουν χέρι στο μαξιλάρι των 37 δισ.; Είναι δυνατόν τόσο πολλά media να συσσωρεύονται σε έναν επιχειρηματία; Αυτά είναι ζητήματα που δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις, νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης  και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία έσπευσαν να αντικαταστήσουν αντισυνταγματικά».

Ζαχαριάδης στο ethnos.gr: Πολλά ερωτηματικά για την προνομιακή μεταχείριση της Alter Ego

«Προκαλεί ερωτηματικά η προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι τράπεζες στην εταιρεία Alter Ego, στο ζήτημα της εξαγοράς της Forthnet Media A.E, το χρέος της οποίας αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 310 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή ποσού μόλις 45 εκατ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η προοπτική διαγραφής. Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, βάζει πολλά ερωτηματικά. Όπως πολλά ερωτηματικά μπαίνουν και στο πεδίο της υγιούς λειτουργίας της αγοράς, όταν ο μεγαλομέτοχος μιας ΠΑΕ, εξαγοράζει συνδρομητικά κανάλια που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, αποκτώντας τη δυνατότητα καθορισμού και επαναδιαπραγμάτευσης του ύψους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

ζαχαριαδης.jpg

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά και να μην σιωπά. Βγάζει μάτι η προσπάθεια να λειτουργούν όλοι και όλα για έναν», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης

4799570.jpg

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας την Τετάρτη στο Metropolis 95,5, αναφερόμενος στο θέμα, υποστήριξε: «Η προοπτική εξαγοράς της Nova από επιχειρηματία ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας θα φέρει μια ποδοσφαιρική ομάδα να ελέγχει τις χρηματορροές των άλλων ομάδων. Μιλάμε για μια τυπική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Θα αποτελεί έναν μοχλό πίεσης στις άλλες ομάδες και θα εισάγει ένα ισχυρό στοιχείο αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επερωτούν

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, με βάση τα οποία η Alter Ego διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για την αγορά της εταιρείας Forthnet Media A.E.
Μάλιστα ζητούν να μάθουν αν υπάρχει «κίνδυνος παραβίασης των Αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού», καθώς και εάν «αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει όταν συμμετέχει κάποιος που ελέγχει πλήρως τις χρηματορροές των ανταγωνιστών του».

Ακόμη, οι βουλευτές ρωτούν «εάν θα επηρεαστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος που πρέπει να γίνεται με συνθήκες ίσης μεταχείρισης των ομάδων, πλήρους διαφάνειας και ισονομίας». 

Ακόμη διερωτώνται εάν θα ζητήσουν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τέσσερα μέλη της οποίας, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε η κυβέρνηση και εάν τους προβληματίζει η άνεση με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξαγοράς με «κούρεμα» δανειακών υποχρεώσεων που μπορεί να ξεπεράσει το 85%. Την ίδια ώρα, ακόμα ένα ερώτημα προς τους ερωτώμενους είναι εάν δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλίου ή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των ΜΜΕ από αυτή την ενδεχόμενη αγορά.


Αναλυτικά η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς Οικονομικών,
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2019

Επίκαιρη επερώτηση Θέμα: «Σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας FORTHNET από την εταιρεία Alter Ego και τη συγκέντρωση του ελέγχου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»

Σύμφωνα με πλείστα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του επιχειρηματία Ευ. Μαρινάκη είναι στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αγορά της εταιρείας Forthnet Media A.E, γεγονός που έχει ήδη επιβεβαιώσει η τελευταία μέσω ανακοίνωσής της στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ειδησεογραφίας, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. 

Το χρέος της εταιρείας Forthnet αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 310 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή ποσού μόλις 45 εκατ. ευρώ. Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανα-κεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση. Και αυτό γιατί, την ίδια στιγμή, πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν υποστεί τις συνέπειες τις μακροχρόνιας κρίσης, αντιμετωπίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως προς τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με έντονη γραφειοκρατία, αυστηρότητα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους και διόγκωση των τοκοφόρων χρεών τους ως και την αδράνεια ή το οριστικό κλείσιμό τους.

Στον όμιλο Forthnet συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη μεριά με κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασμένη σαφώς και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώθηκε ο αριθμός των ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων κατείχε η ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Άρη να μεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα στα συνδρομητικά κανάλια της Nova.

Δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αφενός τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής ΠΑΕ του ίδιου πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας και ενδεχόμενα παράπονα από τις ΠΑΕ. 

Επίσης, στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της παραπάνω εξαγοράς υφίσταται το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία καθώς: Η εταιρεία Alter Ego μέσω της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Άργους ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προηγούμενη φυσικά σύνθεσή της, πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ «οριστική δικαιούχος» για την έκτη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, κατέχει ήδη το νέο κανάλι με όνομα One TV που έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019, ενώ η εξαγορά της Forthnet θα της δώσει και την ιδιοκτησία των συνδρομητικών καναλιών Nova με περαιτέρω συνέπεια να ρυθμίζει και την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ. 

Συνεπώς επερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων, το οποίο προκύπτει όταν ένας συμμετέχων σε μία αγορά ελέγχει πλήρως τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του; Θα επηρεαστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, που πρέπει πάντα να γίνεται υπό συνθήκες ίσης μεταχείρισης των ομάδων, πλήρους διαφάνειας και ισονομίας;
Θα ζητήσουν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, της οποίας τα τέσσερα μέλη έσπευσε η κυβέρνηση, συγχρόνως με τα παραπάνω τεκταινόμενα, να αντικαταστήσει με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα και το νομικό μας πολιτισμό νομοθετικές διαδικασίες, αντίθετες με το ημεδαπό και ενωσιακό δίκαιο, δηλαδή με την πρόωρη παύση διοικήσεων Ανεξάρτητων Αρχών και με τη θέσπιση ασυμβιβάστων που δεν υπήρχαν κατά το χρόνο διορισμού των μελών τους; 

Τους προβληματίζει το τόσο έντονο ενδιαφέρον αλλά και η άνεση με την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία εξαγοράς, κουρεύοντας τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%; Δημιουργούνται κατά την άποψή τους συνθήκες ολιγοπωλίων ή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την, κατά τα αναλυθέντα παραπάνω, ενδεχόμενη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

Οι επερωτώντες βουλευτές:

 Παππάς Νικόλαος
 Τζανακόπουλος Δημήτριος
 Κάτσης Μάριος
 Αλεξιάδης Τρύφων
 Τσίπρας Γεώργιος
 Μπουρνούς Ιωάννης
 Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)
 Γεροβασίλη Όλγα
 Φλαμπουράρης Αλέξανδρος (Αλέκος)
 Φάμελλος Σωκράτης
 Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
 Λάππας Σπυρίδων (Σπύρος)
 Σαντορινιός Νεκτάριος
 Αραχωβίτης Σταύρος
 Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
 Παπανάτσιου Αικατερίνη
 Φωτίου Θεανώ
 Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
 Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
 Δρίτσας Θεόδωρος
 Αποστόλου Ευάγγελος
 Βίτσας Δημήτριος
 Μπάρκας Κωνσταντίνος
 Τελιγιορίδου Ολυμπία
 Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
 Γκαρά Αναστασία
 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 Γιαννούλης Χρήστος
 Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
 Παπαηλιού Γιώργος
 Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
 Συρμαλένιος Νικόλαος
 Ηγουμενίδης Νικόλαος
 Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
 Αβραμάκης Ελευθέριος
 Χρηστίδου Ραλλία
 Βαγενά Άννα
 Μαμουλάκης Χαράλαμπος
 Βαρδάκης Σωκράτης
 Ελευθεριάδου Σουλτάνα
 Μάρκου Κωνσταντίνος
 Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
 Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ