Τσίπρας: «Πάγο» σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμούν τα νέα μέλη και τη διεύρυνση
Ολομέτωπη Τσίπρα στην κυβέρνηση (eurokinissi)

Τσίπρας: «Πάγο» σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμούν τα νέα μέλη και τη διεύρυνση

Τελευταία Ενημέρωση
Σε ό,τι αφορά το νέο όνομα του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκάλυψε την πρότασή του

«Πάγο» σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμούν την αξία της συμμετοχής των νέων μελών και τους αντιμετωπίζουν ως απλούς followers έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ζητώντας να αντιμετωπίζονται ως απολύτως ισότιμα μέλη όσοι εγγράφονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας iSYRIZA.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως απόσταση -αν όχι αποδοκιμασία- από παλαιότερη δήλωση του γραμματέα του κόμματος, που είχε πει ότι «δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μία ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα».

«Έχω κάθετη διαφωνία -και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην Κεντρική Επιτροπή- με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στην κομματική μας ζωή -προφανώς και διά ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο-, αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεών μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτικές ή ακόμη χειρότερα να τούς θεωρούμε υποτιμητικά followers» είπε, παίρνοντας αποστάσεις από τα εσωκομματικά εμπόδια που υψώνονται προς τα νέα μέλη.

Κατά τα άλλα, προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα πρεσβεύει  και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που έχουν συστρατευθεί στην προσπάθεια της διεύρυνσης εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκάλυψε την πρότασή του και είπε ότι η απόφαση θα ψηφιστεί από το όργανο και θα επικυρωθεί  τελικώς  με την πρόταση για το νέο όνομα στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) για να εγκριθεί από το Συνέδριο. Η επόμενη ΚΕΑ είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει την επόμενη Κυριακή, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για μετάθεσή της λίγες ημέρες έως ότου επιλυθούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ονομασία πως «αυτό θα είχε νόημα μόνο εάν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την συμμετοχή των απλών μελών στις κορυφαίες αποφάσεις μέσω της αξιοποίησης της διαδικτυακής πλατφόρμας και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας στα πρότυπα της καμπάνιας του Μπέρνυ Σάντερς στις ΗΠΑ. «Είχε όλα τα συμβατικά μέσα εναντίον του. Τί έκανε; Κατάφερε μέσω της αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φέρει τον κόσμο κοντά του» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα του κειμένου απολογισμού που συζητείται στην ΚΕ και εμπεριέχει πολλά στοιχεία αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απολογείται αλλά μαθαίνει από τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης φοράς αριστερά , ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη δεύτερη φορά.

Επί της ουσίας απάντησε στα σχόλια του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή που μίλησε για «απολογία» του ΣΥΡΙΖΑ για να επισημάνει ότι «πάει πολύ να μάς κουνάνε το δάχτυλο όσοι έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας». Για τον Αλέξη Τσίπρα το ερώτημα είναι πώς η δεύτερη φορά Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας και επιπλέον πώς θα εφαρμόσει με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας προς την ΕΕ ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε τη δεύτερη φορά «δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία, ούτε δεν ήξερα, ούτε δεν υπολόγισα, αφού τώρα τα ξέρουμε όλα και οφείλουμε να τα υπολογίσουμε όλα». Και τα κρίσιμα ερωτήματα είναι: Τι κάνουμε με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών, τι κάνουμε με την Τράπεζα της Ελλάδος όταν συστηματικά υπονομεύει την ίδια την κυβέρνηση, τι κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου, τους εκπροσώπους της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος, με τους ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παντελή ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από το προσφυγικό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των πιο απλών προβλημάτων, μία «ανικανότητα που παράγει μόνο κινδύνους για την κοινωνία και τη χώρα». Επεσήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο» καθώς η φθορά της κυβέρνησης διαμορφώνει αντικειμενικές συνθήκες για τη δημιουργία μαζικών κοινωνικών αντιστάσεων στις πολιτικές της «επομένως οι εξελίξεις μπορούν να είναι ραγδαίες».

Αναφέρθηκε στην πορεία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού τονίζοντας πως «υπερασπίζομαι αυτήν την επιλογή» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να οργανώσει μία πλατειά, μαχητική, κοινωνική και παρεμβατική αντιπολίτευση» και συγχρόνως να εκφράσει τις προσδοκίες και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μονοσήμαντα μία συζήτηση γύρω από οργανωτικά θέματα ή λέξεις «που νομίζω ότι μάς αδικεί», αφού όλοι, όπως είπε, «συμφωνούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κόσμο που τον στηρίζει ώστε να γίνει το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας, κόμμα ανοιχτό και μαζικό με βαθιες ρίζες στον εργαζόμενο λαό». Και ανέφερε: «Μας αδικεί η γενίκευση μίας άχαρης εσωτερικής συζήτησης για θέματα οργανωτικού χαρακτήρα ή συμβολικού χαρακτήρα, χωρίς βεβαίως να τα υποτιμώ.

Επομένως η εισήγησή του για τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετεξέλιξή του «σε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση που δεν θα είναι ασπόνδυλο, θα είναι κόμμα των κοινωνικών ριζωμάτων και των ριζοσπαστικών πολιτικών αξιών και στόχων». Έδωσε απάντηση σε όσους αναρωτιούνται μήπως το άνοιγμα στον κοινωνικό ΣΥΡιζΑ βοηθήσει στην αναρρίχηση σε θέσεις ευθύνης για πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους και σχολίασε πως αυτό δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται σήμερα στο κόμμα «αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια». Αυτό πρόσθεσε μπορεί να απαντηθεί μόνο με κανόνες και με βάθεμα της εσωκομματικής δημοκρατίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ