Προανακριτική: Κλήθηκε για κατάθεση την Τρίτη (3/3) ο Νίκος Παππάς
Νίκος Παππάς (Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Προανακριτική: Κλήθηκε για κατάθεση την Τρίτη (3/3) ο Νίκος Παππάς

Τελευταία Ενημέρωση
Στις 4 Μαρτίου θα καταθέσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στις 5 Μαρτίου η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Ο Νίκος Παππάς καλείται σε εξέταση την προσεχή Τρίτη 3 Μαρτίου, ενώπιον της προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Συγκεκριμένα τη συγκεκριμένη κλήτευση ζήτησε η πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προανακριτικής, μετά τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ότι το 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά, του προτάθηκε να αποσυρθούν εντάλματα αλλά να συμβιβαστεί με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, αποσύροντας μήνυση που του είχε κάνει και καλύπτοντας, μάλιστα, στον τελευταίο και τα δικαστικά έξοδα που είχε καταβάλλει στη διάρκεια της πολυετούς δικαστικής διαμάχης που είχαν.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, καθώς ο επιχειρηματίας απάντησε χθες ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει το 2013 από τον Σταύρο Παπασταύρου να πείσει τον Μιωνή για συμβιβασμό με τον εκδότη. Παράλληλα με απόφαση της πλειοψηφίας στις 4 Μαρτίου θα καταθέσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και στις 5 Μαρτίου η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. 

Δυσαρέσκεια για την Ελένη Τουλουπάκη

Η προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης εξέταση της κ. Τουλουπάκη μετακινήθηκε για την προσεχή Πέμπτη, καθόσον η εισαγγελέας Διαφθοράς απέστειλε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή απάντηση, σύμφωνα με την οποία δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για την κλήτευσή της. 

«Από 12 Φεβρουαρίου γνώριζε ότι θα καταθέσει»

«Όλα τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καταχρηστική, όπως χαρακτηρίστηκε, συμπεριφορά της μάρτυρος Ελένης Τουλουπάκη να προσέλθει σήμερα για να καταθέσει στην επιτροπή», αναφέρουν πηγές της επιτροπής και δίνουν τα πραγματικά περιστατικά κλήτευσης της εισαγγελέως:

«Σήμερα λάβαμε μία επιστολή της κ. Τουλουπάκη, με την οποία μας λέει ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη προθεσμία κλήτευσης, διότι παρέλαβε την κλήση της επιτροπής αντί για τις 10 το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου, στις 11:32 της 26ης Φεβρουαρίου. Η ίδια η κ. Τουλουπάκη, όμως, με επιστολή της στην Επιτροπή είχε ζητήσει να ενημερωθεί 15 ημέρες προτού κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή. Πράγματι, επειδή αντιλαμβάνεται η επιτροπή ότι ένας εισαγγελέας μπορεί να έχει φόρτο εργασίας, της απέστειλε επιστολή, στις 12 Φεβρουαρίου, με την οποία η κ. Τουλουπάκη ενημερώθηκε ότι έχει αποφασιστεί η εξέτασή της στις 27 Φεβρουαρίου 2020 και η επιτροπή την μάλιστα παρακαλούσε να αποστείλει πέντε ημέρες πριν την εξέτασή της, της 27ης Φεβρουαρίου, όλα τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί. Επομένως, από τη 12η Φεβρουαρίου ήταν γνωστό στην κ. Τουλουπάκη ότι είχε προγραμματιστεί η εξέτασή της για σήμερα 27 Φεβρουαρίου. Προκειμένου, δε, να ενημερωθεί για την ακριβή ώρα εξέτασής της, η επιτροπή απέστειλε στις 25 Φεβρουαρίου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών (σ.σ. όπως ο νόμος ορίζει) την κλήτευση προς τη μάρτυρα. Η κλήτευση έφυγε από την επιτροπή στις 14:00 η ώρα της 25ης Φεβρουαρίου. Το αποδεικτικό επίδοσης, που δεν γίνεται με μέριμνα της επιτροπής αλλά με μέριμνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, φέρει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2020 και ιδιόχειρη σημείωση ότι παραδόθηκε ώρα 11:32, δηλαδή μιάμιση ώρα μετά την 24ωρη, προβλεπόμενη από τον νόμο, προθεσμία. Δηλαδή φέρεται να έχει γίνει εκπρόθεσμα, από το αστυνομικό όργανο που είχε επιφορτιστεί με την επίδοση της κλήτευσης, η κλήτευση, κατά μιάμιση ώρα περίπου. Με βάση αυτό διαμαρτυρήθηκε η κ. εισαγγελεύς και ζήτησε να την καλέσουμε, εκ νέου, τηρώντας τις προθεσμίες του νόμου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Μέχρι σήμερα, οι κλήσεις έχουν γίνει με πνεύμα καλοπιστίας. Εξετάστηκαν εισαγγελικοί λειτουργοί, πάντα υπήρχε συνεννόηση και ουδείς επικαλέστηκε τέτοιου είδους τυπικά, δικονομικά και μη οφειλόμενα στην επιτροπή προβλήματα, για να μην προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής να εξεταστεί. Κατόπιν αυτού, η κ. Τουλουπάκη θα έρθει την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα θα αποσταλεί κλήση ώστε την επόμενη εβδομάδα να έρθει και να εξεταστεί ως μάρτυρας. Ομόφωνα όλες οι παρατάξεις στην επιτροπή καταδίκασαν την συμπεριφορά αυτή, η οποία είναι και προσβλητική και καταχρηστική. Είναι μία τυπική παρατυπία για την οποία δεν ευθύνεται η επιτροπή. Βεβαίως, δεν πρόκειται κανείς από εμάς να αναζητήσει ευθύνες από το αστυνομικό όργανο για τη μη εμπρόθεσμη κλήτευση. Αλλά έφυγε από την επιτροπή η κλήση εμπρόθεσμα και τελικά επιδόθηκε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Στη διαδικασία και την τήρηση των κανόνων του ΚΠΔ δεν υπάρχει ούτε ρήγμα παρατυπίας ούτε νομιμότητας της επιτροπής», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προτείνει η κ. Τουλουπάκη να προσέλθει στο τέλος της διαδικασίας. Όμως, όπως τονίζουν πηγές της Επιτροπής, «και αυτό θα ήμασταν πρόθυμοι να το ακούσουμε. Εάν σήμερα προσερχόταν, χωρίς να επικαλεστεί αυτά που επικαλείται στην επιστολή της, είχαμε κάθε διάθεση να την ακούσουμε, να μας αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι έτοιμη να καταθέσει σήμερα, δεδομένου ότι υπήρξαν άλλα στοιχεία χθες, και να δώσουμε μια άλλη ημερομηνία να προσέλθει προς εξέταση, όπως κάναμε και όταν ζήτησε 15 ημέρες προθεσμία. Δεν θα ήταν κάτι δύσκολο. Θα το ακούγαμε και θα αποφασίζαμε στην αναβολή της καταθέσεώς της μετά από μερικές μέρες να προετοιμαστεί».

Πλεύρης: Προσβλητική η στάση Τουλουπάκη

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, επέκρινε τη στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς. «Ο λόγος που επικαλείται η κ. Τουλουπάκη ώστε να μην προσέλθει ούτε και σήμερα σε εξέταση είναι προσβλητικός για τον πρόεδρο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή έστειλε εμπρόθεσμα την κλήση στην κ. εισαγγελέα», είπε ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Η στάση της είναι προσβλητική και προσχηματική. Προτείνω να στείλουμε σήμερα, εκ νέου, κλήση στην κ. Τουλουπάκη, για την Πέμπτη, με την επισήμανση να παραδοθεί εμπρόθεσμα».

Λάππας: Να κληθεί στο τέλος η Τουλουπάκη

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, επέμεινε ότι η κ. Τουλουπάκη πρέπει να κληθεί σε εξέταση στο τέλος της διαδικασίας. «Αλίμονο αν όποιος έρχεται εδώ κατηγορεί την κ. Τουλουπάκη και η ίδια να μην έχει το δικαίωμα μετά να απαντήσει», επισήμανε.

Κεγκέρογλου: Είχαμε προτείνει συγκεκριμένο τρόπο κλήτευσης και δεν έγινε δεκτός

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, πρότεινε να κληθεί η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφοράς την Καθαρά Δευτέρα. «Εμείς ως παράταξη είχαμε προτείνει συγκεκριμένο τρόπο κλήτευσης της κ. Τουλουπάκη αλλά δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία η πρότασή μας», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, επέμεινε ότι η κ. Τουλουπάκη πρέπει να κληθεί σε εξέταση στο τέλος της διαδικασίας. «Αλίμονο αν όποιος έρχεται εδώ κατηγορεί την κ. Τουλουπάκη και η ίδια να μην έχει το δικαίωμα μετά να απαντήσει», επισήμανε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ