Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά (copyright: Eurokinissi)

ΚΙΝΑΛ για την κρίση στον Έβρο: Όχι φθηνή αντιπολίτευση, προέχει η οµοψυχία

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στόχος να συµβάλει σε ετούτη τη φάση στη διαµόρφωση κλίµατος εθνικής ενότητας, παρότι στο Κίνηµα διατηρούν σοβαρές διαφωνίες µε κάποιες κυβερνητικές προτάσεις ή αποφάσεις

Την «απονομή» ευθυνών στην κυβέρνηση, αλλά όχι την ώρα της κρίσης, επιλέγει το Κίνηµα Αλλαγής υιοθετώντας την άποψη ότι οι αστοχίες του Μεγάρου Μαξίµου µε τις επιτάξεις και την πρόκληση αντιδράσεων στα νησιά, που δέχονται µεγάλες ροές προσφύγων και µεταναστών, είναι υπαρκτές και θα «αποδοθούν» την κατάλληλη στιγµή.

Το Κίνηµα Αλλαγής επιχειρεί να κάνει πράξη το σχέδιο κατάθεσης συγκεκριµένων προτάσεων για κάθε κρίσιµο βήµα που πρέπει να κάνει η χώρα απέναντι στη σκακιέρα που στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ωθώντας προς τον Εβρο και τα ακριτικά νησιά µας µετανάστες και πρόσφυγες. Εχοντας έτσι κι αλλιώς µηδενίσει το κοντέρ από τις ραγδαίες εξελίξεις λόγω του Προσφυγικού και του κοροναϊού, η Χαριλάου Τρικούπη αναβάλλει και οργανώνει πλέον για τους πρώτους καλοκαιρινούς µήνες σηµαντικές εκδηλώσεις, όπως η Συνδιάσκεψη του κόµµατος για την αποσαφήνιση του πολιτικού του στίγµατος – ταυτόχρονα όµως στρέφει το ενδιαφέρον των κορυφαίων στελεχών και οργάνων στη συγκρότηση ενός επικαιροποιηµένου σχεδίου για την αντιµετώπιση του Προσφυγικού, µε την εκτίµηση ότι θα είναι ένα ζήτηµα που θα απασχολήσει τις πολιτικές δυνάµεις της χώρας ίσως και σε βάθος δεκαετίας, λόγω της κλιµατικής αλλαγής.

Εικόνες ντροπής

Είναι πασιφανές ότι η Φώφη Γεννηµατά και τα άλλα κορυφαία στελέχη προτιµούν να συµβάλουν σε ετούτη τη φάση στη διαµόρφωση κλίµατος εθνικής ενότητας, παρότι διατηρούν σοβαρές διαφωνίες µε κάποιες κυβερνητικές σκέψεις ή αποφάσεις. Το απέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των «πολεµικών» συγκρούσεων µεταξύ κατοίκων και αστυνοµικών δυνάµεων στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάµο, τις οποίες το Κίνηµα Αλλαγής αποδίδει στην παντελή απουσία πολιτικού και επιχειρησιακού σχεδίου αλλά και στη διάθεση επίδειξης «τσαµπουκά» της κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες. Η γρήγορη αλλαγή σκηνικού λόγω των εξελίξεων στον Εβρο δεν πρόκειται, σύµφωνα µε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, να µας κάνει να ξεχάσουµε τις εικόνες ντροπής που προηγήθηκαν στα νησιά.

«Εµείς ούτε θα κάνουµε φθηνή αντιπολίτευση σε βάρος της εθνικής προσπάθειας, αλλά ούτε και θα καβαλάµε πολιτικά ‘‘κύµατα’’ µε µοναδικό κριτήριο τη διαχείριση του πολιτικού κόστους. Το πρόβληµα ήρθε για να µείνει και θέλει συντεταγµένη απάντηση, ενότητα και οµοψυχία» τόνισε η Φώφη Γεννηµατά σε µία από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη για την ανάλυση των νέων κρίσιµων δεδοµένων την τελευταία εβδοµάδα. Την Παρασκευή δε, όταν κορυφαίοι υπουργοί-στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι κ. Πέτσας και Γεραπετρίτης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόµενο δηµιουργίας κλειστών κέντρων σε «ξερονήσια», στελέχη που συµµετέχουν στις συσκέψεις της Χαριλάου Τρικούπη έδειξαν να... απορούν µε το ενδεχόµενο να υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίµου την εισήγηση του επίσης υπουργού Μάκη Βορίδη. Εντούτοις δεν βιάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις και µάλιστα χωρίς να συνεδριάσουν προηγουµένως τα ανώτατα κοµµατικά όργανα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Φώφη Γεννηµατά ζήτησε να προγραµµατιστεί για αύριο ∆ευτέρα συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου του Κινήµατος Αλλαγής, ώστε να ακουστούν οι απόψεις όλων των τάσεων. Η εκτίµηση που επικρατεί εκ των προτέρων στο επιτελείο της κυρίας Γεννηµατά είναι ότι το Κίνηµα Αλλαγής δεν πρόκειται να αντιµετωπίσει το πρόβληµα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλα είπε ο κ. Τσίπρας και άλλα στη συνέχεια στελέχη του για τα κλειστά σύνορα στον Εβρο.

Η αλήθεια είναι ότι το Κίνηµα Αλλαγής έχει κατασταλαγµένη άποψη για την «απάντηση» στον Εβρο. Κορυφαία στελέχη του θυµίζουν µάλιστα ότι όταν η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου µε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Χρήστο Παπουτσή, σχεδίασε και ξεκίνησε τον φράχτη στον Εβρο για την αποτροπή των ανεξέλεγκτων µεταναστευτικών ροών, οι του ΣΥΡΙΖΑ «πετούσαν πέτρες» εναντίον της τότε κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης µιλώντας εν τω µεταξύ για τη σηµερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: «Η παντελής απουσία έκφρασης της στοιχειώδους πατριωτικής αντίληψης που απαιτείται ειδικά σε συνθήκες εντεινόµενων απειλών, ήρθε να επιβεβαιωθεί από τα σχόλια και τις ανακοινώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – επιβεβαίωσαν ξανά το δόγµα για ανοιχτά σύνορα και µάλιστα µε προκλητικά σχόλια για όσους κλήθηκαν και καλούνται να θωρακίσουν τα σύνορά µας».

Στη δέσµη προτάσεων του ΚΙΝΑΛ εντάσσεται το «ναι» στα κλειστά κέντρα, όµως µε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στον ισοµερή καταµερισµό αυτών των κέντρων στην ενδοχώρα, και στην απονοµή ασύλου σε όσους το δικαιούνται (διαφωνούν δηλαδή µε την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τη διαδικασία ασύλου για έναν µήνα). Να σηµειωθεί δε ότι η Χαριλάου Τρικούπη κρατά αποστάσεις από την τροπολογία Μηταράκη που θέλει να περιορίσει από τους έξι στον έναν µήνα την παροχή εστίας και επιδόµατος σε όσους λαµβάνουν άσυλο στη χώρα µας.

Αυτό πάντως που προβληµατίζει ιδιαίτερα την ηγεσία και τα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής είναι -όπως υπογραµµίζουν- η ενδεχόµενη στροφή του Μεγάρου Μαξίµου στην υιοθέτηση έως και ακραίων δεξιών αντιλήψεων για τους πρόσφυγες και τους µετανάστες µε «αφορµή» την «ανάγνωση» των τελευταίων δηµοσκοπήσεων, όπου µεταξύ άλλων σηµειώνεται αισθητή αύξηση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης – του κόµµατος του κ. Βελόπουλου που στηρίζουν ψηφοφόροι κυρίως της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των ζητηµάτων θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση υπό τη Φώφη Γεννηµατά, η οποία θα επιµείνει στην ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής και σύγκλησης νωρίτερα του συµβουλίου πολιτικών αρχηγών, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτήν τη φορά να αποδεχθεί την πρόταση που έχει αρνηθεί σε όλες τις προηγούµενες δηµόσιες κρούσεις της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ