Αλέξης Χαρίτσης (Copyright: Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας)

Χαρίτσης στο Εθνος: «Η κυβέρνηση να βγάλει τα µικροκοµµατικά γυαλιά»

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Δεν αρκούν τα αποσπασµατικά µέτρα και το «βλέποντας και κάνοντας» για να αντιµετωπίσουµε τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουµε, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος και βουλευτής Μεσσηνίας.

Η απόφαση του Eurogroup για την αντιµετώπιση των συνεπειών της πανδηµίας είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και δυστυχώς τη χαιρέτισε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισηµαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραµµα ενίσχυσης εργαζοµένων και επιχειρήσεων ύψους 26 δισ. ευρώ, όµως έως τώρα δεν έχουµε δει την κυβέρνηση να ασπάζεται τον πυρήνα της φιλοσοφίας του. Γιατί;

∆υστυχώς η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαµβάνεται το µέγεθος και το βάθος της κρίσης που µας απειλεί. ∆εν προχωρά σε ένα γενναίο πακέτο οριζόντιων µέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονοµίας, αντιµετωπίζοντας τον κρατικό παρεµβατισµό ως µια επώδυνη και άρα παρενθετική επιλογή – τουλάχιστον όσον αφορά στην κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί από την άλλη τη βλέπουµε να διαθέτει µε περισσή ευκολία χρήµατα από τα δηµόσια ταµεία για την υπερκοστολόγηση των ιδιωτικών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση, ιδεολογικά αγκυλωµένη στον νεοφιλελευθερισµό, αρνείται να παραδεχτεί αυτό που οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν, στην Ελλάδα και παντού: ότι αν δεν προχωρήσουµε τώρα σε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα δηµόσιας παρέµβασης για την ενίσχυση της κοινωνίας, αύριο θα µαζεύουµε συντρίµµια.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για... άρωµα «Προγράµµατος Θεσσαλονίκης», υπαινισσόµενοι ότι το πρόγραµµά σας είναι ανεδαφικό...

Το µόνο ανεδαφικό είναι να πιστεύει κανείς -όπως φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση- ότι αρκούν τα αποσπασµατικά µέτρα και το «βλέποντας και κάνοντας» για να αντιµετωπίσουµε τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουµε. Κρίση πολύπλευρη, κρίση παγκόσµια, κρίση που οι συνέπειές της ήδη είναι ορατές στη χώρα µας. Αν δεν δράσουµε τώρα, στοχευµένα και µε σχέδιο, φοβάµαι ότι µας περιµένουν εξαιρετικά δύσκολες µέρες. Αυτό έχουν αντιληφθεί οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υιοθετούν σηµαντικά µέτρα στήριξης της οικονοµίας και της εργασίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δηµιουργεί ένα πλέγµα προστασίας των παραγωγικών δυνάµεων της ελληνικής κοινωνίας. ∆εν διαµορφώθηκε εν κενώ, αλλά έπειτα από ουσιαστική διαβούλευση µε φορείς της αγοράς και σωµατεία εργαζοµένων. Είναι δε κοστολογηµένη και άµεσα υλοποιήσιµη, αξιοποιώντας 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιµα για την ελληνική οικονοµία. Είκοσι δισ. από το δηµοσιονοµικό απόθεµα που δηµιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ µε το «µαξιλάρι» ασφαλείας και 30 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους και εγγυοδοτήσεις. Επιµένω στα νούµερα για να δείξω ότι το πρόγραµµά µας για να αποφύγουµε µια παρατεταµένη ύφεση και να «Μείνουµε Ορθιοι» είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση από τη µεριά της κυβέρνησης για την υλοποίησή του.

Ανησυχείτε για την πιθανότητα εφαρµογής ενός νέου µνηµονίου εάν η κυβέρνηση δεν λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα µέτρα διάσωσης της ελληνικής οικονοµίας;

Αυτήν τη στιγµή η χώρα µας έχει ένα µεγάλο πλεονέκτηµα – το «µαξιλάρι» ασφαλείας που δηµιούργησαν η συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν χρειάζεται να δανειστούµε για να προχωρήσουµε σε ένα εµπροσθοβαρές πρόγραµµα στήριξης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η κυβέρνηση οφείλει να διαβάσει το πακέτο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ δίχως τα ιδεοληπτικά και µικροπολιτικά γυαλιά της. Αν δεν κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά για την έµπρακτη στήριξη της οικονοµίας, θα αναγκαστούµε να πληρώσουµε στο πολλαπλάσιο ώστε να τη στήσουµε ξανά στα πόδια της. Με την παγκόσµια οικονοµία σε ύφεση θα αναγκαστούµε να δανειστούµε µε χειρότερους όρους. Ακριβώς αυτή είναι η συνταγή που θα µας οδηγήσει νοµοτελειακά σε µνηµόνιο. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν ισχυρές δυνάµεις που επιµένουν στις αποτυχηµένες συνταγές του µνηµονίου και της λιτότητας. Είδαµε µόλις προχθές, ύστερα από πολυήµερες διαπραγµατεύσεις, εκβιασµούς και παλινωδίες, το Eurogroup να καταλήγει σε µια απόφαση πολύ κατώτερη των περιστάσεων. ∆υστυχώς, είδαµε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να χαιρετίζει αυτήν την ανεπαρκή απόφαση. Εµείς θα συνεχίσουµε, όπως κάναµε και όλο το προηγούµενο διάστηµα, να πιέζουµε δυναµικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση πολιτικών αλληλεγγύης και αµοιβαιοποίησης, οι οποίες είναι οι µόνες που µπορούν να διασφαλίσουν τη συνοχή του κοινού ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος.

Το σχέδιο αντιµετώπισης της πανδηµίας ικανοποιεί την αξιωµατική αντιπολίτευση; Κάποια στιγµή οι πολίτες θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους. Υπάρχει σχέδιο γι’ αυτό;

Από την πρώτη στιγµή ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις επιλογές της επιστηµονικής κοινότητας. Και θα µου επιτρέψετε να σας θυµίσω ότι πιέσαµε για αυστηρότερα µέτρα -όπως στο παράδειγµα του εκκλησιασµού- όταν η κυβέρνηση για λόγους δικών της ισορροπιών εµφανίστηκε ανεπίτρεπτα δίβουλη και αναποφάσιστη. Αυτό που πρέπει να κάνουµε σήµερα είναι να διαµορφώσουµε τους όρους για µια οµαλή άρση των περιορισµών. Με το να µένουν σπίτι, οι πολίτες δίνουν χρόνο στην πολιτεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Και εκεί εξαρχής επισηµαίνουµε παραλείψεις, αδυναµίες και καθυστερήσεις. Ελλείψεις σε σχεδόν όλα τα δηµόσια νοσοκοµεία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά ατοµικής προστασίας. Μέτρα και παρεµβάσεις όµως χρειάζονται και για τη διασφάλιση των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και της δυνατότητας της υγιούς επιχειρηµατικότητας, για να πιάσει το νήµα των δραστηριοτήτων της από εκεί που το άφησε.

Αυτές τις ώρες της κρίσης υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας µεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης; Εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκετε;

Η πρόσφατη κατάθεση της κοινωνικής και οικονοµικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν µια πράξη ευθύνης και συµβολής στον αναγκαίο δηµόσιο διάλογο γύρω από µια πραγµατικότητα πρωτόγνωρη και εξαιρετικά κρίσιµη. ∆εν είµαστε εδώ για να ακολουθήσουµε τον λαϊκισµό της Νέας ∆ηµοκρατίας που την περίοδο 2015-2019 αντιµετώπιζε κάθε διεθνή κρίση µέσα από τον µυωπικό φακό του «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Είµαστε εδώ για να δείξουµε ότι υπάρχει και άλλος δρόµος: ο δρόµος της ενεργητικής οικονοµικής παρέµβασης, της πίεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ενίσχυσης του δηµόσιου συστήµατος υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι κάνει παρεµβατική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και ότι το ταµείο της κρίσης θα γίνει στην ώρα του. Συµφωνούν και οι ψηφοφόροι σας σε αυτήν τη στρατηγική;

∆εν αντιµετωπίζουµε τον αγώνα της χώρας µας για ζωή και υγεία ως ευκαιρία. Η κριτική µας προς την κυβέρνηση δεν εντάσσεται σε ένα παιχνίδι µικροκοµµατικού οφέλους, αλλά στο πλαίσιο µιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, χρήσιµης προς την κοινωνία. Αυτό δεν είναι για εµάς στρατηγική, αλλά αυτονόητη επιλογή. Μια επιλογή που, ακριβώς επειδή είναι απαραίτητη, πιστεύουµε ότι επικροτείται όχι µόνο από τους ψηφοφόρους µας, αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Λέτε ότι δεν είναι ώρα για κοµµατικά οφέλη και πολιτικές σκοπιµότητες. Οµως ως κόµµα προετοιµάζεστε και για την πιθανότητα ενός εκλογικού αιφνιδιασµού µε «όχηµα» το επιχείρηµα της ανασυγκρότησης της χώρας; Είναι αδιανόητο εν µέσω µιας τόσο πρωτόγνωρης κρίσης η κυβέρνηση να πορευτεί µε γνώµονα µικροπολιτικές επιδιώξεις. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα µιλάµε για εκλογικό αιφνιδιασµό, αλλά για µια κοινωνικά ανεύθυνη και θεσµικά ανεπίτρεπτη επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγµή έχει καταθέσει µια ολοκληρωµένη πρόταση κοινωνικής ανασυγκρότησης. Το πρώτο που µας ενδιαφέρει είναι η ανάσχεση της επερχόµενης κρίσης και η ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονοµίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ