• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πρώτη και καλύτερη η Εθνική πόλο: Κυριάρχησε της Ιταλίας, πέρασε στην τετράδα και βλέπει μετάλλιο!Φωτιά στο Κάτω Χαλάνδρι: Στάχτη έγινε το διαμέρισμα - Ένας άνδρας απεγκλωβίστηκεΑποκάλυψη OPEN για Τέμπη: Το βίντεο-ντοκουμέντο της αυτοψίας στο Κουλούρι που οδήγησε στη μήνυση των συγγενώνΔημοσκόπηση Opinion Poll: Άνετη πρωτιά της ΝΔ - Ποια η «δεξαμένη» ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού
δημοφιλές τώρα: Κλειστά σχολεία την Τρίτη 20 Ιανουαρίου λόγω κακοκαιρίας - Αναλυτικά η λίστα
Homepage ┋   Πολιτικό Παρασκήνιο   ┋   29.04.2025 09:18
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι τους είχε πει ο Λιβάνιος📌 Γιατί βιάζονται

Γιατί στην κυβέρνηση βιάζονται για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση

Αν αναρωτιέστε γιατί τόσο νωρίς η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες (απομένουν τριάμισι χρόνια μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες), σκεφτείτε απλά τι έχει μπροστά της

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Eurokinissi
Eurokinissi

Δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη το ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί γνώριζα πως εδώ και τρεις μήνες είχε αποκαλύψει τα πλάνα της στους δημάρχους που παραμένουν πιστή σε αυτήν. Συγκεκριμένα, πριν από τρεις μήνες, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου δηλαδή, πέρασαν την πόρτα των κεντρικών γραφείων της ΝΔ δεκάδες «γαλάζιοι» δήμαρχοι, προσκεκλημένοι του Θοδωρή Λιβάνιου. Το θέμα της ευρείας σύσκεψης ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παρούσα ήταν και η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε τότε την πρόθεση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει ο σχετικός νόμος, με τρόπο που θα τους εξασφαλίζει άνετα μια ακόμα θητεία.

Τι τους είχε πει ο Λιβάνιος

Ο Λιβάνιος τότε τους είπε πως εξετάζεται ακόμα και η πτώση του ορίου για ανάδειξη δημάρχων ακόμα και στο 40%, ώστε να αποφευχθούν εξελίξεις σαν αυτή στον Δήμο της Αθήνας, όπου ο Κωστής Μπακογιάννης έχασε τελικά από τον Χάρη Δούκα. Ο υπουργός είχε πει μάλιστα πως όποιος δήμαρχος εκλεγεί θα έχει εξασφαλισμένη και μια άνετη πλειοψηφία στο κάθε δημοτικό συμβούλιο, αφού θα εξασφαλίζεται άμεσα η εκλογή του 60% των δημοτικών συμβούλων από το ψηφοδέλτιό τους. Ο Λιβάνιος τους είχε πει μάλιστα πως υπάρχει σκέψη για κατάργηση του κατώτατου ορίου για είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό να υπάρχει κίνητρο να κατέβουν πολλές μικρές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρχε η σκέψη να εισαχθεί μια μορφή του «γερμανικού μοντέλου», όπου οι πολίτες θα επιλέγουν -αν θέλουν- και μια ακόμα παράταξη ως δεύτερη επιλογή. 

Κάποιες από αυτές τις σκέψεις προχώρησαν και άλλες άλλαξαν, με πιο χαρακτηριστικό το όριο εκλογής δημάρχου που φαίνεται να αυξάνεται λιγάκι.

Γιατί βιάζονται

Αν πάντως αναρωτιέστε ακόμα γιατί τόσο νωρίς η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες (απομένουν τριάμισι χρόνια μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες), σκεφτείτε απλά τι έχει μπροστά της. Στις δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία φαίνεται να «κείται μακράν», ενώ υπάρχουν γαλάζιοι δήμαρχοι -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- που είναι πάντα ανοικτοί στο να κάνουν συμμαχίες με παραπάνω από ένα κόμματα. Η ΝΔ επίσης θέλει να προσφέρει σε εκλεγμένους «αντάρτες» της μια ευκαιρία να σμίξουν ξανά. Οι μηχανισμοί των δημάρχων είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικοί για τις εθνικές εκλογές, ενώ οι «παροχές» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης φέρνουν έντονη οσμή πρόωρων εθνικών εκλογών. Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξασφαλίζει την στήριξη αρκετών δημάρχων σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία.

Διαβάστε περισσότερα στο x-ray

Διαβάστε ακόμη

Στα μπλόκα των αγροτών οι αποφάσεις μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Τα πρώτα μηνύματα που στέλνουν

Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι αρχές και τα 20 κρίσιμα δευτερόλεπτα

Αποκάλυψη OPEN για Τέμπη: Το βίντεο-ντοκουμέντο της αυτοψίας στο Κουλούρι που οδήγησε στη μήνυση των συγγενών

Κολοσσιαία μαύρη τρύπα θα καταγραφεί για πρώτη φορά - Το επαναστατικό πρότζεκτ αστρονόμων

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • αυτοδιοικητικές εκλογές
  • εκλογικός νόμος
  • κυβέρνηση
  • τοπική αυτοδιοίκηση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr