κλείσιμο
Συνταγές |Σωτήρης Ευαγγέλου

Συνταγή για κότσι από μοσχαράκι στη γάστρα με σάλτσα λαχανικών

φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου, επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Εκτέλεση

Σιγομαγειρεμένο με καρότα, πράσα, σελινόριζα, κρεμμύδι, μπαχαρικά και μυρωδικά, που μαζί με τα ζωμό του κρέατος γίνονται μια βαθιά νόστιμη σάλτσα, εξαιρετικά τρυφερό στην υφή, το μοσχαρίσιο κότσι κερδίζει τις εντυπώσεις σε ένα κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι με την μεγαλοπρεπή του εμφάνιση. Μπορούμε να το σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι, πατάτες και μια μεγάλη ποικιλία από εποχιακά λαχανικά. Για να το φτιάξουμε, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε στη γάστρα με το ελαιόλαδο, τα αχνίζουμε ελαφρά και τα σβήνουμε με κρασί.
  2. Τοποθετούμε το κότσι, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους του πιπεριού και ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 3,5 ώρες στον φούρνο, μέχρι να ξεκολλήσει το κρέας από το κόκαλο.
  3. Βγάζουμε το κότσι από τη γάστρα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα, σε ένα ζεστό μέρος.
  4. Περνάμε τα υγρά και τα λαχανικά από ψιλή σήτα, τους δίνουμε μία βράση για να συμπυκνωθεί ο ζωμός, προσθέτουμε 30-40 γρ. βούτυρο, παγωμένο, και περιχύνουμε το κρέας.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου, επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης
240'
6

Υλικά

  • 1 κότσι από μοσχαράκι, περίπου 3 κιλά με κόκαλο
  • 2 καρότα
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο τμήμα τους)
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • μερικούς κόκκους πιπέρι
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ανθό αλατιού