Συνταγές |Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για ανάποδο κέικ εσπεριδοειδών με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Εκτέλεση

Αυτό το νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο υγρό κέικ λαδιού είναι εξαιρετικός συνοδός για τον καφέ ή το τσάι σας. Τα εσπεριδοειδή, πέρα από το δίνουν γεύση και άρωμα στη ζύμη, μπαίνουν και στη βάση της φόρμας. Όταν το αναποδογυρίσετε, έχετε μια ζουμερή φρουτένια επικάλυψη –όπως γίνεται με την γαλλική tarte tatin– με πολύ όμορφα χρώματα.

Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τρία φρούτα, διαλέγοντας ανάμεσα σε πορτοκάλι, σανγκουίνι, μανταρίνι, λεμόνι ή λάιμ και να αλέσετε στον πολυκόφτη τη σάρκα και τις φλούδες τους μέχρι να γίνουν ένας πουρές. Μετά θα τον ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά. Θα στρώσετε μια στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, θα απλώσετε τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή κομμένα σε φέτες και θα τα καλύψετε με το μείγμα προσθέτοντας, αν θέλετε, και χοντρά κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Έτσι το κέικ θα γίνει ακόμη πιο απολαυστικό.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
70'
10

Υλικά

  • ξύσμα και σάρκα από 3 εσπεριδοειδή
  • 200 γρ. γιαούρτι 
  • 110 ml ελαιόλαδο 
  • 2 αυγά 
  • 250 γρ. μαύρη ζάχαρη 
  • 400 γρ. αλεύρι 
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 βανιλίνη 
  • 125 γρ. σοκολάτα υγείας (προαιρετικά) 
  • 4 εσπεριδοειδή, κομμένα σε λεπτές φέτες 
  • 1 κ.σ. μέλι