Συνταγές |ICookGreek

Χοιρινό στο φούρνο να το λιμπίζεσαι - Με προσούτο Ευρυτανίας, μανιτάρια και ταμπάσκο

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνετε το ρολό του χοιρινού και το τοποθετείτε σε μία λεκάνη. Ανακατεύετε το χυμό του λεμονιού με τα φυλλαράκια δεντρολίβανο, το μαϊντανό, το σκόρδο και το λάδι και περιχύνετε με το μείγμα το κρέας. Το αφήνετε μέσα στη μαρινάτα για 2 ώρες πριν το μαγειρέψετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα να πάει παντού.
  2. Μεταφέρετε το ρολό σε μεγάλη γάστρα. Τοποθετείτε γύρω γύρω τις πατάτες και τα μανιτάρια, αφού τα αλατοπιπερώσετε, και ανάμεσά τους προσθέτετε το προσούτο. Στη μαρινάτα που έχει μείνει ρίχνετε το κρασί και λίγο νερό και ανακατεύετε. Με το μείγμα αυτό περιχύνετε όλο το φαγητό.
  3. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, 1? ώρα. Προσθέτετε κατόπιν το ταμπάσκο, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10' ακόμη.

Tip. Αν δεν έχετε γάστρα και χρησιμοποιήσετε ταψί, να το καλύψετε πολύ καλά με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με αλουμινόχαρτο και να το ξεσκεπάσετε στην τελευταία φάση του ψησίματος.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
90'
6

Υλικά

  • οιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο σε ρολό: 2 κιλά
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • λεμόνια: 2, ο χυμός τους
  • δεντρολίβανο: 2-3 κλαδάκια
  • σκόρδο: 3 σκελίδες, ψιλοκομμένες
  • μανιτάρια: 150 γρ., κομμένα σε φετάκια
  • προσούτο Ευρυτανίας (προαιρετικά): 150 γρ., ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό: 1 ματσάκι, ψιλοκομμένο
  • λευκό ξηρό κρασί: 1/2 φλιτζάνι
  • πατάτες: 1 1/2 κιλό κομμένες κυδωνάτες
  • ταμπάσκο: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • αλάτι, πιπέρι: λίγο