Βάζετε τους καθαρισμένους κολιούς σε ένα μπολ με νερό και λίγα παγάκια για 10΄ περίπου. Τους βγάζετε από το νερό και στη συνέχεια τους σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.
Σε άλλο μπολ ρίχνετε τη σάλτσα σόγιας και τους μαρινάρετε για 20΄. Μόλις είναι έτοιμοι, τους ψήνετε στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό για 5' και από κάθε μεριά.
Πλένετε πολύ καλά την αλμύρα και τη ζεματίζετε σε βραστό νερό για 2΄. Στη συνέχεια τη στραγγίζετε και την αφήνετε να κρυώσει.
Προσθέτετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το βαλσαμικό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε 4 πιάτα. Από πάνω προσθέτετε τους ψημένους κολιούς και ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.