• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: 17 πρόσφυγες και μετανάστες νεκροί σε ναυάγιοΚέλογκ: «Πραγματικά κοντά» βρίσκεται μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία - Τα 2 εμπόδιαΠροβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία λόγω κακοκαιρίας - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΤέλος εποχής για τα τρόλεϊ: Με μικροένταση ξεκίνησε το «ξήλωμα» του δικτύου στον Πειραιά
δημοφιλές τώρα: Αυγή: Παραιτήθηκε ο διευθυντής μετά το πρωτοσέλιδο - «Δεν απηχεί τις απόψεις μας» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   17.01.2025 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Δεν μπορώ να γράψω άλλο»...

Τι ήταν εκείνο που είδε ο πλοίαρχος Ρόμπερτ Φ. Σκοτ και τον έκανε να παγώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά…

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου το 1912, όταν ο βρετανός πλοίαρχος Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ φθάνοντας στον Νότιο Πόλο πάγωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά: είδε από μακριά να ανεμίζει νορβηγική σημαία εκεί που νόμιζε ότι πρώτος αυτός από όλους τους ανθρώπους είχε φθάσει!

Ο Ρόαλντ Αμούντσεν είχε κατακτήσει το Νότιο Πόλο, 35 μέρες πριν φθάσει η ομάδα του Σκοτ. Ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ ήταν αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, που έγινε διάσημος από τις δύο αποστολές εξερεύνησης της Ανταρκτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 17.01.2022 00:05
Η πραγματική ιστορία της Συμμορίας των 11 – Το χτύπημα στη Βοστώνη που τους έκανε διάσημους
Σαν Σήμερα | 17.01.2023 00:00
Πορεία Θανάτου: Το δραματικό τέλος χιλιάδων κρατουμένων του Άουσβιτς για να μην πέσουν στα χέρια των Σοβιετικών
Σαν Σήμερα | 17.01.2024 00:00
Πατρίς Λουμούμπα: Η απεχθής δολοφονία ενός ηγέτη της Αφρικής – Οι Βέλγοι δήμιοι πήραν κομμάτια του και στόλισαν το σπίτι τους
Όταν το πλοίο του βρετανού πλοιάρχου έριξε άγκυρα ανοιχτά από τις παγωμένες στεριές, αποβιβάστηκε άγημα προς αναγνωριστική αποστολή. Τότε, έκπληκτοι οι άνδρες του Σκοτ, είδαν ότι δεν ήταν μόνοι: πολύ κοντά τους βρίσκονταν αγκυροβολημένο το καράβι του Νορβηγού Αμούνδσεν.

Η ομάδα του Σκοτ, προσπαθώντας να εξερευνήσει τον Νότιο Πόλο, κυρίως δίχως εμπειρία με τα ελκηθρόσκυλα, υποχρεώθηκαν να τραβούν μόνοι τις αποσκευές και τα εργαλεία τους σέρνοντάς τα στους πάγους. Από την άλλη, ο Αμούδσεν και οι δικοί του ντυμένοι με ελαφριές αλλά ζεστές γούνες, γεγονός που ευνοούσε τις κινήσεις τους και με εκπαιδευμένα και έμπειρα σκυλιά, (που όταν πια δεν τα χρειάζονταν τα έφαγαν...), είχαν αποπλεύσει πρώτοι για να κατακτήσουν τα νοτιότερα απώτατα όρια του Κόσμου. Κι έτσι όπως εξελισσόταν η κατάσταση ήταν αδύνατον οι Βρετανοί να ξεπεράσουν τους Νορβηγούς. Πραγματικά η ομάδα του Αμούνδσεν κάρφωσε τη νορβηγική σημαία στην αχανή επίπεδη χιονισμένη έκταση του Νότιου Πόλου και γρήγορα μάζεψε τις εμπειρίες και τα πράγματά της για το δρόμο της επιστροφής. Εκείνες τις ώρες η ομάδα του Σκοτ πάλευε να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Απογοητευμένοι ο Σκοτ και οι άνδρες του, όταν αντίκρισαν τη σημαί ατης Νορβηγίας, ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής· οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες τους καρτερούσαν σε κάθε βήμα. Ο άνεμος μαστίγωνε το πλοίο τους, οι θερμοκρασίες δεν καταγράφονταν πια σε θερμόμετρα, τα τρόφιμα και οι αντοχές λιγόστευαν, οι άνδρες υπέφεραν από κρυοπαγήματα και σκορβούτο. Κάποιος από την ομάδα, σε μια πράξη αλτρουισμού, βγήκε έξω από τη σκηνή και παραδόθηκε στα πυρά του ψύχους για να ζήσουν οι άλλοι, όμως η θυσία του δεν πρόσφερε το παραμικρό στους συντρόφους του.

Ο τάφος του Σκοτ και των συντρόφων του το 1912.

«Δεν μπορώ να γράψω άλλο»...

Λίγο αργότερα ο πλοίαρχος Σκοτ θα έγραφε στο ημερολόγιό του: «Είναι κρίμα αλλά δεν μπορώ να γράψω άλλο»… Ο Σκοτ και οι τέσσερις σύντροφοί του που είχαν εγκαταλείψει τη βάση λύγισαν από την κούραση, την πείνα και τις απάνθρωπες καιρικές συνθήκες. Ο Σκοτ, υπολογίζεται ότι, πέθανε στις 29 ή στις 30 Μαρτίου του 1912· ήταν ο τελευταίος από τους τρεις συντρόφους του που παραδόθηκε στη μοίρα του έπειτα από βασανιστικές μέρες στους πάγους. Οκτώ μήνες μετά, ανακαλύφθηκαν οι σοροί των άτυχων εξερευνητών από άνδρες του Σκοτ που είχαν μείνει στη βάση.
Ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός στήθηκε στο σημείο· πάνω του είχε χαραγμένο έναν στίχο του Τένισον από το ποίημα του «Οδυσσέας»: «Να αγωνίζεσαι, να αναζητείς, να βρίσκεις και να μην ενδίδεις». Ο Σκοτ και οι άνδρες του εξέφραζαν και τα τέσσερα ρήματα!
Ο Σκοτ μπορεί να μην «νίκησε» έγινε όμως σύμβολο για τους Βρετανούς και ένας εμβληματικός ταξιδιώτης της Ιστορίας από εκείνους που έχουν χαρακτηριστεί Οι Μεγάλοι Ηττημένοι!

Διαβάστε ακόμη

Ο Ζελένσκι στρέφεται στους Ευρωπαίους μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Μαϊάμι - Τι τον προβληματίζει

Συγκλονίζει ο Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας δεν σταματάει - «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»

Μαρουσάκης: Έρχεται ο «Ωμέγα Εμποδιστής» για ήπιες ημέρες - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Όλο το Χόλυγουντ «στα χέρια» του Netflix μετά την εξαγορά της Warner - Τι ακριβώς αγόρασε;

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • εξερεύνηση
  • Ανταρκτική
  • ειδήσεις τώρα
  • σαν σημερα
  • Νότιος Πόλος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr