• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μυστήριο τρένο» ο σιδηρόδρομος: Ζητήματα ασφαλείας και στον σταθμό Λαρίσης εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψηςΚαταιγίδες και χιόνια στα βόρεια ορεινά σήμερα - Η πρόγνωση της ΕΜΥΤο δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και ΛευκωσίαΗ Χαμάς έτοιμη να παραδώσει τα όπλα «εάν λήξει η κατοχή» από το Ισραήλ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   02.03.2025 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Επίσης σαν σήμερα...

Ο ταραγμένος Μάρτης του 1958: πώς η Δεξιά, προσπαθώντας να συρρικνώσει την Αριστερά την έφερε στο προσκήνιο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Copyright Ap Photos
Copyright Ap Photos

Τον Μάρτιο του 1958, με αφορμή το νομοσχέδιο που άλλαζε τον εκλογικό νόμο, ξέσπασε σοβαρή κυβερνητική κρίση. Το νομοσχέδιο που προέβλεπε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος της ΕΡΕ, με αποτέλεσμα μια μέρα σαν σήμερα, 2 Μαρτίου του 1958, να παραιτηθούν οι υπουργοί Γεώργιος Ράλλης και Παναγής Παπαληγούρας και 13 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος!

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε έρθει σε συνεννόηση με το Κόμμα Φιλελευθέρων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου· Ο νόμος εκείνος προέβλεπε ότι το πρώτο κόμμα θα έπαιρνε πριμ το οποίο θα αύξανε την κοινοβουλευτική του δύναμη έναντι του 3ου κόμματος, το οποίο ουσιαστικά και τυπικά θα αποδυναμωνόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 02.03.2022 00:05
Concorde: Το Μεγάλο Πουλι ανοίγει τα φτερά του και πετάει στους ουρανούς – Γιατί σταμάτησε η παραγωγή του δημοφιλούς αεροπλάνου
Σαν Σήμερα | 02.03.2023 00:00
Ένα τέρας τρομάζει τους Αμερικανούς: Ο Κινγκ Κονγκ βγαίνει από την οθόνη και χάνεται στον θρύλο
Σαν Σήμερα | 02.03.2024 00:00
Το θωρηκτό «Σπέτσαι» μπαίνει στο Βαθύ - Η Σάμος ενώνεται με την Ελλάδα
Το σκεπτικό του νόμου ήταν να εμποδίσει τη δημιουργία συνασπισμού όπως είχε συμβεί το 1956 και- κυρίως- να μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη της ΕΔΑ, που είχε εκτιμηθεί (εσφαλμένα) ότι θα καταλάμβανε την τρίτη θέση. Ο εκλογικός νόμος προκάλεσε εντάσεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είδε να αμφισβητείται ο νόμος και εκ των έσω. Και έπειτα από τις παραιτήσεις των «δικών» του, ο Καραμανλής αιφνιδίασε: στις 5 Μαρτίου ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξε εκλογές.

Τι συνέβη στις εκλογές του Μαΐου; Η ΕΔΑ αναδείχτηκε σε Αξιωματική Αντιπολίτευση! Το φάντασμα της Αριστεράς επέστρεφε εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου, με έναν εκλογικό νόμο που είχε φτιαχτεί για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: για να το εξαφανίσει!

Για την Ιστορία: η ΕΡΕ έλαβε 41,16% και 171 έδρες, ΕΔΑ 24,42% και 79 έδρες το Κόμμα Φιλελευθέρων 20,67% και 36 έδρες το κόμμα του Σπύρου Μαρκεζίνη Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση 10,62% και 10 έσδρες και η Ένωσις Λαϊκών Κομμάτων 2,95% και 4 έδρες.
Ο Μαρκεζίνης, κόμπαζε αργότερα ότι κατά την προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, είχε προκαλέσει τον Κραμανλή: «Τον καλώ να έρθει στον εξώστη με τους επιτελείς του κι εγώ μόνος να συζητήσουμε· εκείνος με την ομορφιά του, εγώ με την ασχήμια μου»… Αυτό, θεώρησε ο Μαρκεζίνης, πως ήταν το κλειδί που του άνοιξε την πόρτα της Βουλής.

Επίσης σαν σήμερα...

1822: Οι Έλληνες Επαναστάτες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη νικούν τους Τούρκους στη μάχη του Γηροκομείου.
1913: Απελευθέρωση της Σάμου από τον Ελληνικό Στόλο.
1958: Πεθαίνει ο Νικόλαος Τσελεμεντές, διάσημος αρχιμάγειρας με το όνομά του να είναι συνώνυμο με τους οδηγούς μαγειρικής.
1973: Παλαιστίνιοι αντάρτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εκτελούν τρεις ομήρους διπλωμάτες (δύο Αμερικανούς και έναν Βέλγο), στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Διαβάστε ακόμη

Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία

«Μυστήριο τρένο» ο σιδηρόδρομος: Ζητήματα ασφαλείας και στον σταθμό Λαρίσης εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης

«Δεν θέλω άλλα πρόβατα, θέλω τα δικά μου»: Συγκλονίζει ο κτηνοτρόφος που χάνει το κοπάδι του λόγω ευλογιάς

Όργιο αστυνομικής βίας σε άλλη μια πορεία για τον Αλέξη - Κι όμως, κόσμος έσπασε τον αποκλεισμό και τραγούδησε στο μνημείο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • Εκλογές στην Ελλάδα
  • ΕΔΑ
  • Κωνσταντίνος Καραμανλής
  • σαν σημερα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr