• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κέρδισα 7-8 φορές στο Τζόκερ, η Ferrari είναι δώρο της μητέρας μου» - Η κατάθεση Μαγειρία και η ένταση με ΚωνσταντοπούλουΠούτιν: «Απαράδεκτα» ορισμένα σημεία του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου - Νέες διαπραγματεύσεις στο ΜαϊάμιΚακοκαιρία Byron: Ποια πανεπιστήμια δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή εξαιτίας των έντονων φαινομένωνΚακοκαιρία Byron: Τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους - Ποιοι δικαιούνται άδεια
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   07.08.2025 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η κακιά μαϊμού και οι πιο κακοί γιατροί...📌 Επίσης σαν σήμερα...

Ασπασία Μάνου: η πριγκίπισσα που έζησε ζωή σαν παραμύθι με κακό τέλος

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Η Ασπασία Μάνου θα μπορούσε να είχε ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες ενός παραμυθιού του Άντερσεν: λαμπερή αρχή και μέση, σκοτεινό και κακό τέλος. Η Ασπασία Μάνου, όμως, ήταν πρόσωπο πραγματικό, που απλά έζησε ένα παραμύθι με κακό τέλος.

Την Ασπασία Μάνου, την χαρακτηρίζουν εκείνη που έζησαν πλάι της, όμορφη, καλλιεργημένη, γοητευτική, σοβαρή και πάντα στο επίκεντρο των συναναστροφών της· ήταν κόρη του συνταγματάρχη Πέτρου Μάνου- γεννημένη το 1896- και ετεροθαλής αδελφή της κορυφαίας χορογράφου Ραλλούς Μάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 07.08.2023 00:01
Σαν σήμερα 7 Αυγούστου, από την Αφρική αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος για τους Βρετανούς
Σαν Σήμερα | 07.08.2022 00:00
Μάτα Χάρι: Μια αθώα χορεύτρια που σκότωσε 50.000 στρατιώτες, έναν πρόεδρο δημοκρατίας και έναν ταπεινό αξιωματικό
Σαν Σήμερα | 07.08.2024 00:00
Γκουανταλκανάλ: τελικά η Ιαπωνία δεν ήταν αήττητη – Η αρχή του τέλους για τις μάχες στον Ειρηνικό
Το παραμύθι άρχισε όπως σχεδόν όλα τα παραμύθια: μια φορά κι’ έναν καιρό… το 1915, μια χειμωνιάτικη βραδιά που έξω χιόνιζε, η 19χρονη καλλονή Ασπασία γνώρισε τον όμορφο πρίγκιπα Αλέξανδρο σε ένα δείπνο που δόθηκε στο σπίτι του σταυλάρχη των ανακτόρων Υψηλάντη· ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά! Η Ασπασία προσπάθησε να αποφύγει τη στενή πολιορκία του Πρίγκιπα, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Το καλοκαίρι ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε τις Σπέτσες όπου παραθέριζε η Ασπασία. Και πάλι η πριγκιπική ερωτική επίθεση προσέκρουσε σε αμυντικό τείχος. Είχε αρχίσει να φθινοπωριάζει, όταν ο Αλέξανδρος παραδόθηκε άνευ όρων στην Ασπασία: της εξομολογήθηκε τον έρωτά του και την πρόθεσή του να την νυμφευθεί. Ήταν η χρονιά που ο Αλέξανδρος ανέβηκε στον Θρόνο· από Πρίγκιπας είχε γίνει Βασιλιάς.

Αλέξανδρος και Ασπασία.

Η κακιά μαϊμού και οι πιο κακοί γιατροί...

Η Κυβέρνηση, ο Στρατός και η βασιλική οικογένεια δεν ενέκριναν τον γάμο με μια κοινή θνητή. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος, όμως, κράτησε τον λόγο που είχε δώσει στην Ασπασία: την στεφανώθηκε το 1919 παρουσία της μητέρας και της αδερφή της νύφης και των δυο φίλων του Βασιλιά. Ο γάμος ήταν μοργανατικός, δηλαδή γάμος που επισύρει απώλεια όλων των τίτλων και δικαιωμάτων που φέρει ή πρόκειται να κληρονομήσει αυτός που τον πράττει.
Και εδώ αρχίζει το σκοτεινό τέλος των παραμυθιών του Άντερσεν: η Ασπασία μένει έγκυος και στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης ο βασιλιάς Αλέξανδρος πεθαίνει από δάγκωμα μαϊμούς και εγκληματικά λάθη των γιατρών του. Το Παλάτι αναγνώρισε τον γάμο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου· η νομική τακτοποίηση έγινε στα τέλη του 1936!
Η Ασπασία γέννησε την κόρη του Αλέξανδρου, που την ονόμασε Αλεξάνδρα εις μνήμη του συζύγου της (η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον Βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας). Η Ασπασία, το 1967, έφυγε με τη κόρη της και έζησε στην Ιταλία και την Αγγλία· πέθανε στην Βενετία μια μέρα σαν σήμερα, 7 Αυγούστου του 1972. Και δεν έζησαν αυτοί καλά και, σίγουρα, ούτε κι' εμείς καλύτερα...

Επίσης σαν σήμερα...

626: Ισχυροί άνεμοι βυθίζουν τον στόλο των Αβάρων και των Σλάβων, που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη. Το ότι μετά από αυτό γράφτηκε το κοντάκιο «Τη υπερμάχω» δεν είναι παρά ένας από τους πολλούς θρύλους.

1819: Στη μάχη του Μπογιακά, ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς και επιτυγχάνει την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1933: Στο Αλιβέρι της Εύβοιας αρχίζουν απεργία οι ανθρακωρύχοι. Έπειτα από συγκρούσεις με 1 νεκρό και 19 τραυματίες, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου ικανοποιεί τα μισθολογικά αιτήματά τους.
1942: Μάχη του Γκουανταλκανάλ. Πρόκειται για την πρώτη επιθετική ενέργεια των Αμερικανών στον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1973: Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με απολογισμό 3 νεκρούς και 56 τραυματίες.
1998: Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας σκοτώνουν 224 ανθρώπους.
2004: Εγκαινιάζεται η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου.

Διαβάστε ακόμη

Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari από τη μητέρα του

Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων

Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • θάνατος
  • σαν σημερα
  • πριγκίπισσα
  • βασιλιάς
  • παραμύθι
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr